Hemoroidi lečenje & bol, svrab i krvarenje

hemoroidi-lecenje

Članak ažuriran 05. jan, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Kako se stvaraju hemoroidi i njegovi simptomi

Hemoroidi ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima kod odraslih osoba. Lekari kažu da je skoro svaka osoba starija od 50 godina bar jednom u život imala problem sa hemoroidima.

✨ Pogledajte najčitaniji članak, evo zašto se neko može rešiti hemoroida.

Hemoroidalni zdravstveni problem se dešava kada dođe do popuštanja (slabljenja) mišićičnih veza, proširenja krvnih sudova i usled toga dolazi do uvećanja jastučića pa i do njihovog spadanja napolje kroz analni otvor. Hemoroidi se mogu pojaviti unutar završnog dela debelog creva (unutrašnji hemoroidi) ili se mogu razviti potkožno oko anusa (spoljašnji hemoroidi).

Hemoroidi slike

hemoroidi-simptomi
Spoljni hemoroidi
Ukljesteni-hemoroidi
Spoljni hemoroidi

Hemoroidi simptomi bolovi, svrab i krvarenje

Ljudi obično reaguju kada dođe do intenzivnijeg krvarenja ili u slučaju uklještenja koje je bolno. Zato je preporuka čim osetiš svrab, bol, peckanje odmah reagovati i posvetiti se rešavanju ovog problema !!!

Simptomi da imaš hemoroide je bezbolno krvarenje ( možeš primetiti male količine krvi na vešu ili toalet papiru ). Svrab i nelagodnost u predelu čmara. Bol ili otok oko čmara. Vene oko čmara imaju tendenciju da se istežu pod pritiskom i mogu nastati otečeni čvorovi. Čvorovi oko čmara mogu biti osetljivi i bolni.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Hemoroidi nastaju usled povećanog pritiska u donjem delu stomaka ( završnom delu debelog creva ). Pritisak se stvara  kada se naprežeš prilikom pražnjenja creva. Kada imaš hronični proliv ili zatvor. Povećana težina ( gojaznost ) koja vrši pritisak kada sediš. Trudnoća. Brza hrana, fizička neaktivnost. Dugo ležanje ili sedenje. Dizanje terete sa stomakom. Ljuta i začinjena hrana. I na kraju može da bude nasledni faktor.

Čvorovi koji se javljaju nisu bolni u ranoj fazi, budući da su smešteni ispod neosetljive rektalne sluznice, a bol nastupa kad se javi prolaps uz stazu i ( vrlo često ) pojavu infekcije. Glavni uzročnici infekcije su anaerobne bakterije, premda i aerobne bakterije ( poput vrste Escherichia coli ) mogu učestvovati u infektivnom proces

Dijagnoza hemoroida se obavlja kod lekara

Kada imaš krvarenja iz rektuma ( anusa, čmara ) ili se pojavljuje krv u stolici, preporuka je otići kod lekara na pregled.
Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predelu anusa su otečeni krvni sudovi pa će lekar uraditi digitorektalni pregled ( pregled zadnjeg creva prstom ) tražeći abnormalnosti.

Ponekad radi bolje vizualizacije područja potrebno je uraditi anoskopija ( pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa ) i proktoskopija ( celog rektuma ).

Budući da pojava hemoroida povećava rizik oboljevanja od hipertenzije poželjno je da kontrolišeš krvni pritisak i da uradiš ultrazvuk sa kolor doplerom krvnih sudova nogu.

Krvarenje takođe može biti simptom i drugih zdravstvenih problema gastrointestinalnog trakta, kao i tumora debelog creva. Ako imaš preko 50 godina potrebno je uraditi kolonoskopiju.

Hemoroidi postoje u četiri kategorije ili stadijuma

Hemoroidi prve kategorije su povećani ( izraženi krvni sudovi ) i postoje u analnom kanalu, nekada krvare i svrbe a mogu se konstatovati sa anoskopskim pregledom. Krvarenje iz anusa je svetlocrveno i najčešće se javlja na kraju stolice, ali se može javiti i u mlazu. Osetljivi su na dodir, a osećaj svraba i peckanja je izraženiji prilikom nužde.
Melem odličan za 1 kategoriju hemoroida: blagi bol, svrab ili krvarenje, pogledaj.

Hemoroidi druge kategorije su nešto veći i neposredno nakon stolice ispadnu ispod zupčaste linije, ali se sami vraćaju nakon toga. Ovi hemoroidi takođe krvare, a i za njihovo dijagnostifikovanje je potreban anoskopski pregled anusa.

Podelite svoje iskustvo u državnoj bolnici 💊 priključi se u zajednicu na Viberu

Nekada se u ovom stadijumu može javiti hronično krvarenje koje može dovesti do anemije. Melem odličan za 2 kategoriju hemoroida: svrab, bol ili krvarenje, hemoroidi ispadaju tokom pražnjenja creva, ali se odmah vraćaju nazad.

Hemoroidi treće kategorije su još veći i nakon stolice ili nekog drugog napora (naprezanja) češće ispadaju, a po nekad je potrebno vratiti ih rukom jer im treba dosta vremena da bi se vratili sami. Melem može da pomogne da se ubaže simptomi 3 kategorije hemoroida: svrab, bol ili krvarenje i da smanji hemoroide. Pogledaj, melem.

Hemoroidi četvrte kategorije su sve vreme prolabirani ( napolju ), a pokušaji repozicije su obično neuspešni. Ne mogu se rukom vratiti, stalno vlaže, često krvare i najčešće su praćeni jakim bolovima. Kod 4 kategorije hemoroida, pomaže samo hirurgija. U ovoj fazi hemoroidi su u stalnoj fazi ispadanja i ne mogu se vratiti ni samostalno ni ručno.

Upaljeni hemoroidi lečenje – Lek za hemoroide – Unutrašnji hemoroidi lek

90% problema sa hemoroidima može se lečiti preparatima i lekovima, dok se 10 % operiše. Uz primenu preparata važno je sprovoditi i dijetetsko higijenski režim života da bi sprečio zatvor, povećao volumen stolice, regulisao pražnjenje i omekšao stolicu. Veoma je važna i fizička aktivnost, jer se na taj način poboljšava cirkulacija krvi u analnom kanalu. U olakšavanju tegoba važnu ulogu ima i redovno održavanje higijene regije oko anusa.

Na taj način smanjuje se neprijatan svrab koji je čest pratilac ove bolesti. Kreme, masti i čepići možeš koristiti za ublažavanje tegoba i sanaciju ovog zdravstvenog problema.

Operacija hemoroida klasičnom metodom podrazumeva odstranjivanje obolelih hemoroida i podvezivanje hemoroidalnih krvnih sudova. Operacija je dosta zahtevna, izvodi se isključivo u opštoj anesteziji i zahteva višenedeljni oporavak uz lekove protiv bolova.

Prevencija je biti u dijetesko higijenskom režimu čiji je cilj da se spreči zatvor, poveća volumen stolice, reguliše pražnjenje, omekša stolica. To se može postići pravilnom ishranom. Važno je da u svakodnevnoj ishrani budu zastupljeni voće, povrće, puno tečnosti. Treba dodati i dijetetske proizvode na bazi nesvarljivih vlakana kao što su celuloza, fibrozna vlakna, pektin.

Savetuje se izbegavanje dugog sedenja, napinjanja za vreme defekacije, kupke u mlakoj vodi ( sa lovorom ) ne duže od 15 minuta, koristiti položaj čučnja pri defekaciji ( pražnjenje creva ) tako što su vam noge malo podignute na stoličici dok sedite na wc šolji.

Hemoroidi ishrana

Pravilna ishrana kod imaš hemoroide može te dovesti do ublažavanja simptoma pa i do izlečenja. Ishrana treba da bude sa dosta tečnosti, voća, bez ljute i začinjene hrane.

Postoji hrana koja utiče na opstipaciju ( zatvor ili opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja creva, dok je konstipacija otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice ), što otežava pražnjenje i tako pravi još veći problem sa hemoroidima. Pravilna ishrana može da ublaži sve simptome hemoroida ( upalu, bol i iritaciju ), kao i da spreči njihovo ponovno javljanje.

Vlakna imaju važnu ulogu kod uklanjanja nepoželjnih sastojaka iz hrane koju si uneo, putem čišćenja digestivnog trakta. Nećeš imati nikakav napor prilikom izbacivanja stolice. Vlakna uspešno regulišu zapreminu stolice, dok u isto vreme podstiču normalne kontrakcije mišića i nemaš naprezanja prilikom pražnjenja.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Kada unosiš vlakna treba biti oprezan jer prevelik unos može biti štetan za organizam. Preporučen dnevni unos je do 35g. Jabuke, šljive, kruške, kajisije i smokve spadaju u grupu voća sa velikom količinom vlakana.

Jedi celo voće, umesto voćnih sokova. Ovo je važno, jer se velika količina vlakana nalazi upravo u samoj kori.

Integralne žitarice su cela i neobrađena zrna, koja baš kao takva čuvaju sve hranljive materije, kao što su vlakna.
Najbolje je da jedeš cela zrna pšenice, prosa, ječma, raž, zob, kukuruz, smeđ pirinač, divlji pirinač, heljdu ili kinou.

Kiseli kupus je jedina prirodna namirnica kojoj se kiseljenjem povećavaju nutritivna svojstva! Kiseli kupus je odličan izvor kalijuma, sumpora, gvožđa, bakra i magnezijuma. Enzimi iz kiselog kupusa ubrzavaju varenje. Kiseli kupus jedi kao salatu.

Kod mlečnih proizvoda, najbolji su jogurt i kefir. Ako imaš mogućnosti kupi ili sa sela donesi organske mlečne proizvode. Jer su oni najkvaltetniji i najdelotvorniji za sistem organa za varenje i formiranje stolice. 

Zdrave masnoće podmazuju creva, što znači da će ti pražnjenje creva biti olakšano bez naprezanja. Ove masnoće smiruju upalu kod hemoroida i osećaj peckanja. Trans masti ( margarin, ulja koja NISU hladno ceđena )su veoma teške za obradu i lako mogu da izazovu upale intestinalnog trakta. Ukoliko trans masti budu izložene visokim temperaturama, još teže ih je razložiti.

Dejstvom nezasićenih zdravih masnih kiselina smanjuju se posledice upale, a u isto vreme jačaju krvne sudove.

Hladno ceđeno maslinovo ulje je odličan izvor zdravih lipida, koje čuva sistem organa za varenje, kako bi ostao u savršenom stanju. Kada jedeš maslinovo ulje, više neće biti mučenja kod tvrde stolice. U isto vreme, eliminisaćeš sve simptome, kao što su iritacija, peckanje i bolni hemoroidi. Sastav ovog ulja pomaže hrani koju jedete da lagano ’’sklizne’’ kroz debelo crevo i izađe napolje sa lakoćom, bez napora i naprezanja. Imaćeš redovne stolice i tako sprečiti zatvor. Svako hladno ceđeno ulje je dobro (bundevino, kokosovo, lana, koštice grožđa)

Kao Lanenog semena najbitniji sastojak je sluz, koja se ispušta u dodiru sa vodom. Laneno seme je najbolje jestii mleveno sa vodom. Sluz iz semena lana povoljno deluje na tvoj gastrointestinalni sistem. Uspešno vezuje toksine iz tvog organizma i izbacivanje je sa lakoćom. Laneno seme uspešno eliminiše dugotrajan zatvor.

Sveže voće i povrće pomaže stolici da lakše prođe kroz creva. Isto tako, otklanjaju sastojke iz druge hrane koja ti stvara opstipaciju. Najbolje voće kod hemoroida su lubenica, jabuka, grožđe, kupine, banane i maline. Kod povrća uzimaj zeleno, lisnato povrće, kao sto je kupus, spanać, kelj, zelena salata i blitva, kao i mahunarke ( pasulj, boranija i grašak ).

Preporučuje se veliki dnevni unos tečnosti, pre svega vode. Ako imaš mogućnosti pij izvorsku vodu. Pogledaj članak,  optimalni dnevni unos vode koji treba piti da bi bio zdrav. Kada piješ vodu, omekšava se stolica i lakši se prazniš.

Ishrana posle operacije hemoroida

Ako si operisao hemoroide, trebaš još više da obratiš pažnju na ishranu. Za tebe je vlaknasta hrana najbolje rešenje. Ova hrana će uticati na brži oporavak. Naprezanje i tvrda stolica biće prošlost i smanjićeš šanse da se hemoroidi ponovo pojave. Uz vlaknastu ishranu, treba voditi računa i o unosu vode. Da bi izbegao nadimanje i pojavu gasova.

Između svakog obroka, pravi pauzu od 4 h, da bi se sva hrana koju si pojeo pravilno svarila. Možeš koristiti meleme za hemoroide koje će dodatno ubrzati proces zalečenja, a u isto vreme smanjiti mogućnost njihovog ponovnog javljanja. Možeš iskoristiti ovaj provereni melem za hemoroide, pogledaj.

Zabranjena hrana

Kao što postoji ishrana koja se preporučuje, tako postoje namirnice koje treba da izbegavaš. Neke namirnice mogu da pogorošaju problem sa hemoroidima, a da toga nisi ni svestan !

Ishrana kod hemoroida treba da bude sa manje masne hrane, jako začinjene i jako slatke. Izbaciti hranu koja se teško vari jer se teže izbacuje iz organizma. Tada je proces defekacije i izlečenja teži. Posle konstantno unošenja loše hrane javiće se i hemoroidi.

Možda si i sam primetio koja hrana ti smeta, koja teško pada na želudac i stvara tvrdu stolicu.

Kod preterano začinjene hrane nastalo oboljenje može da se zakomplikuje još više. Prerađenim žitaricama nedostaju vlakna. Prerađene žitarice se dugo talože u stomaku, stvarajući bol i zatvor. Ishrana kod hemoroida koji krvare ne treba da sadrži slanu hranu. Preslana hrana iritira rektalne vene i tako utiče na pojavu problema sa hemoroidima.

Prilikom kupovine voća, treba da kupuješ samo potpuno zrelo voće. Tvom telu biće teško da obradi i izbaci suvišne delove nezrelog voća.

Pržena hrana izaziva bolnu defekaciju kod osoba sa hemoroidima. Pržena hrana je veoma teška za varenje, što usporava proces varenja i samim tim je otežano pražnjenje creva.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Kofein sprečava kretanje stolice kroz debelo crevo. Ukoliko piješ mnogo kafe ili drugi napitak pun kofeina, uneta vlakna se stvrdnu i dolazi do zatvora.  Dolazi do pojačanog protoka krvi kroz hemoroide, pogoršava se otok i javlja se bol kod pražnjenja creva.

Prerađena hrana je puna nezdravih masti i soli, koja izazivaju zatvor. Slatkiši, brza hrana i dr. industrijski proizvodi, samo će da pogoršaju hemoroide. Unos ove hrane pojačava zapaljenje krvnih sudova i tako se javljaju još jači simptomi i bolovi kod hemoroida.

Pridržavaj se proverenih saveta

Kontroliši stres, skoncentriši se na disanje i razmisli o praktikovanju meditacije. Koristi melem za hemoroide posle svakog kupanja, redovno vežbaj kao što je šetnja ili joga. Pravilno održavaj higijenu, posebno ako hemoroidi krvare, moraš redovno da pereš iritirani deo.

hemoroidi

Nemoj koristiti laksative jer oni izazivaju suprotan efekat, dijareja, koja još više pojačava bol i iritaciju. Mnogi ne vole da pričaju o svom problemu sa hemoroidima. Budi otvoren i pričaj, jer ukoliko zapustiš hemoroide, može doći do ozbiljnijih komplikacija.

Unutrašnji hemoroidi i bol u ledjima

Pored teškog lupanje ili boli u anusu kada imaš hemoroide, može se pojaviti i bol u leđima, stomaku i trtici. To je zbog visoke koncentracije nervnih završetaka u analnom području. Melem za hemoroide može smanjiti upalu rektuma i kada se rešiš upale da se rešiš bola u lumbalnom donjem delu kičme.

Sacrum ( trtična kost ) najviše boli, jer stolica ima mehanički učinak na uvećane limfne čvorove, što uzrokuje neprijatne senzacije u svim organima koji ga okružuju.

Često, pokušavajući ublažiti stanje, može da se postaviš u neprirodan položaj tela, tada mišićni napon može uzrokovati bol u krstima. Masaža leđa može pomoći da se rešiš neprijatnog osećaja.

Da bi se oslobodio od sindroma bola u leđima, treba da se ukloni upala u rektum delu.

Unutrašnji hemoroidi bol u stomaku

Tokom pogoršanja upalnih procesa u rektumu, kao što su hemoroidi, možeš doživeti nadutost i bol. Upala može refleksno uticati na rad celog gastrointestinalnog trakta, što uzrokuje pojave kao što su prolev, zatvor i gasovi. U mnogim slučajevima, ove pojave su praćene bolom i nelagodnostima.

Grčevi u stomaku nisu uvek usled simptoma hemoroida. Pojava grčeva je karakteristično za mnoge zdravstvene probleme i poremećaje. Kada stomak boli kod žena, simptomi mogu biti uzrokovane bolesti seksualne sfere. Kod muškaraca, simptomi mogu ukazivati ​​na bolest tumor creva.

Jedna od najčešćih simptoma unutrašnjih hemoroida je bol u stomaku, sa osećajem sitosti creva i krvarenje iz anusa. Poremećaji mogu pratiti prolev ili zatvor. Sa spoljnim hemoroidima bolove u različitim delovima tela se često naziva psihosomatskim problemom i utiče naročito na donji abdomen.

Bol se može biti u donjem delu leđa ili sa strane, može biti stalna ili pojava grčeva. Grčevi se često javljaju, uprouzrokovani zbog upale čvorova. Konstantna bol bol u stomaku ukazuje na progresivni proces upale. U stolici ili na toalet papiru se moge naći krv. Oštećenja krvnih sudova čvrstog izmeta može biti praćeno akutnom boli u stomaku i nekada se može javiti jaki bol.

Da se rešiš neugodnosti, pokušaj da se opustiš. Treba se postaviti u udoban položaj, to će pomoći da se otkloni pritisak na probavni trakt. Nositi široku odeću. Uz konsultaciju sa tvojim lekarom možeš uzimati lekove kao što su Ibuprofen ili Kombispazm.

Kako bi se smanjila akutna bol u stomaku, možeš izvoditi jednostavne vežbe, kao što su svakodnevne kratke šetnje.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Napišite komentar ✏️ ocenite članak ⬇️

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments