Uklanjanje Bubuljice i Akne na Leđima

akne na leđima

Članak ažuriran 30. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Akne na leđima

Akne na leđima, opšte poznate kao “bakne”, su široko rasprostranjeni problem kože koji može izazvati fizičku nelagodnost i psihički stres. Kao i akne na licu, akne na leđima mogu dovesti do upale, bola, svraba, pa čak i ožiljaka.

akne na leđima slika

Pored toga, mogu vas se pojaviti problemi sa mentalnim zdravljem, kao što su anksioznost, depresija ili zabrinutost za sliku tela, što može uticati na opšte blagostanje i samopoštovanje.

akne na ledjima slike

Akne i bubuljice po leđima – uklanjanje

Nekoliko tretmana se pokazalo uspešnim u saniranju akni na leđima.

Preporuka je da odete kod kožnog lekara (dermatologa) da vas pregleda i prepiše najbolju terapiju za vaš slučaj.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lokalni tretmani na bazi benzoil peroksida, salicilne kiseline i retinoida mogu pomoći u otčepljivanju pora i smanjenju upale. Ovi lekovi se mogu nabaviti bez recepta.

Za teže ili upornije slučajeve, vaš lekar može prepisati oralne lekove kao što su antibiotici, hormonski tretmani ili izotretinoin. Ovi lekovi deluju na smanjenje upale i rešavanje osnovnih uzroka pojave akni.

Procedure u ordinaciji, kao što su hemijski piling, laserski tretmani ili svetlosna terapija, mogu se preporučiti za tvrdoglave akne. Ovi tretmani pomažu u smanjenju upale, ubijanju bakterija koje izazivaju akne i poboljšanju izgleda kože.

Tretmani za saniranje akni na leđima

U većini slučajeva, možete se osloboditi akni ako napravite neke promene u načinu života i koristite preparate.

hemo 500x420

Da biste se rešili akni na leđima primenite neke od sledećih tretmana.

1. Tuširajte se nakon treninga. Ostavljanje znoja i prljavštine na vašoj koži nakon treninga može biti veliki razlog nastanka akni na leđima. Tuširajte se što pre možete nakon treninga. Takođe bi trebalo da promenite znojnu odeću nakon vežbanja.

2. Koristite nežni piling sa sastojcima kao što je salicilna kiselina da biste uklonili dodatnu prljavštinu i ulja sa kože. Ovo može pomoći u smanjenju količine mrtve kože koja bi mogla začepiti pore.

3. Nosite široku odeću. Vaše navike tokom vežbanja mogu iritirati akne na leđima. Na primer, uska odeća može zarobiti prljavštinu i znoj i utrljati ih u pore. Vežbanje bez majice na znojnoj mašini u teretani ili na prljavom podu takođe može izazvati probleme. Nosite široku odeću koja omogućava vašoj koži da diše i pomaže da znoj ode sa kože.

program za mrsavljenje

4. Probajte ulje čajevca. Ono se pravi od listova drveta u Australiji. Australijanci ga godinama koriste za lečenje raznih kožnih problema. Danas možete pronaći mnogo losiona, sredstava za čišćenje i krema koji sadrže ovaj sastojak. Istraživanja su ukazala na to da bi to moglo pomoći u lečenju akni ubijanjem dodatnih bakterija.

5. Sklonite kosu sa leđa jer duga kosa možda dodaje ulje i prljavštinu na kožu leđa, uzrokujući izbijanje akni. Redovno perite kosu i stavljajte je u punđu ili rep tokom aktivnosti usled kojih se znojite. Takođe, ne dozvolite da vam balzam ili šampon teče niz leđa. Sastojci u tim proizvodima mogu vam začepiti pore.

6. Pažljivo birajte kremu za sunčanje. Zaštita kože od štetnog sunca je važna, posebno ako izlažete gola leđa. Masne kreme za sunčanje mogu prouzrokovati začepljenje pora. Obavezno birajte kreme koje su bez ulja i lagane za kožu.

Ishrana i dijeta kada imate akne na leđima

Uravnotežen unos hranjivih sastojaka može doprineti amelioraciji (poboljšanje) akni na leđima putem redukcije (smanjivanja) inflamatornih (upalnih) procesa i promovisanja sveopšteg integriteta kože. Preporučuje se unos nutritivno bogate ishrane.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

 1. Voće i povrće. Bogati izvor vitamina, minerala i antioksidanasa, koji štite kožu od oštećenja i poboljšavaju njeno zdravlje.
 2. Integralne žitarice. Sadrže složene ugljikohidrate, vlakna i vitamine B kompleksa, koji mogu poboljšati funkciju kože.
 3. Proteini. Izvor esencijalnih amino kiselina koje su neophodne za sintezu kolagena i održavanje integriteta kože.
 4. Omega-3 masne kiseline. Nalaze se u ribi, orasima i semenkama, a deluju antiinflamatorno i mogu pomoći u smanjenju crvenila i upale povezane s aknama.

Hrana koju treba izbegavati kada imate bubuljice po leđima

Izbegavanje hrane sa potencijalnim negativnim uticajem na kožu može biti korisno u prevenciji od pojave akni i bubuljica. Smanjite ili izbegavajte namirnice sledeće:

 1. Hrana s visokim glikemijskim indeksom. Uključuje slatke grickalice, beli hleb i testenine, koje mogu uzrokovati brze promene šećera u krvi, što može doprineti razvoju akni. Pogledajte, članak, prirodna zamena za šećer.
 2. Mlečni proizvodi. Neka istraživanja ukazuju na vezu između mlečnih proizvoda i pojave akni, moguće zbog hormona ili inflamatornih supstanci sadržanih u mlečnim proizvodima.
 3. Prerađena hrana i grickalice. Često sadrže visok nivo zasićenih masti, šećera i aditiva koji mogu doprineti upali i pogoršanju akni.

Sprečite ponovnu pojavu akni na leđima

Održavajte higijenu. Redovno čistite leđa nežnim sredstvom za čišćenje kako biste sprečili začepljene pore i prekomerni rast bakterija.

Birajte labavu, prozračnu odeću. Uska odeća može zarobiti znoj i bakterije, što pogoršava akne. Odlučite se za prozračne tkanine koje upijaju vlagu da biste smanjili iritacij.

Upravljajte stresom: Stres može izazvati pojavu akni. Uključite se u aktivnosti koje ublažavaju stres, kao što su vežbe, meditacija ili vežbe dubokog disanja, kako biste održali zdravu ravnotežu uma i tela. Pogledajte članak, vežbe disanja Wim Hofa za uklanjanje stresa.

Vrste akni na leđima koje vam se mogu pojaviti

Akne na leđima, medicinski poznate kao “bakne” (kombinacija reči “back” i “acne”), predstavljaju pojavu akni vulgaris na leđima. Leđa su područje sa visokom koncentracijom lojnih i znojnih žlezda, što može doprineti razvoju i pojavi akni na leđima.

Akne na leđima mogu varirati od blagih do teških i mogu se pojaviti u raznim oblicima i nepravilnostima. A nekada se mogu pojaviti hormonalne akne na leđima.

 • Otvoreni komedoni (miteseri) nastaju kada se začepljeni sebum i mrtve ćelije kože na površini kože oksidiraju, dok zatvoreni komedoni (beloglavci) nastaju kada je začepljenje zatvoreno unutar pora.
 • Papule su male, crvene, upaljene izbočine na koži koje ne sadrže gnoj. One nastaju kada su pore zapušene bakterijama, sebumom i mrtvim ćelijama kože, što dovodi do upale.
 • Pustule su upaljene izbočine na koži koje sadrže gnoj. One nastaju kada se bakterije i upalne ćelije nagomilaju unutar začepljenih pora.
 • Nodularne akne su veće, tvrde, bolne upalne lezije koje se razvijaju duboko ispod površine kože. Noduli nastaju kada se upala i bakterije šire u okolno tkivo.
 • Cistične akne su najteži oblik akni i karakterišu ih velike, bolne upalne lezije ispunjene gnojem. Ciste nastaju kada se upala i infekcija šire duboko u kožu, oštećujući okolno tkivo i izazivajući ožiljke.

Zašto vam se pojavljuju akne samo na leđima?

Pojavljivanje akni samo na leđima, a ne na licu ili zadnjici, može biti rezultat kombinacije lokalnih faktora i individualnih karakteristika kože. Neki od medicinskih razloga koji mogu objasniti ovu specifičnu pojavu akni.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Anatomija kože. Leđa imaju veću koncentraciju lojnih žlezda u poređenju sa drugim delovima tela, što može povećati verovatnoću začepljenja pora i nastanka akni na tom području.

Lokalno trenje i pritisak. Odeća, ranci ili sportska oprema mogu izazvati trenje i pritisak na koži leđa, što može iritirati kožu i doprineti začepljenju pora. Ovaj faktor može biti manje prisutan na licu ili zadnjici.

Znojenje. Leđa su često područje gde se skuplja znoj, posebno tokom vežbanja ili u toplim klimatskim uslovima. Znoj može pomešati sebum i mrtve ćelije kože, što može začepiti pore i doprineti razvoju akni.

Individualna osetljivost kože. Genetski faktori mogu uticati na osetljivost kože i na to kako koža reaguje na spoljašnje faktore, poput trenja ili znoja. Osobe sa osetljivom kožom na leđima mogu biti sklonije aknama na tom području, dok koža lica i zadnjice može biti manje osetljiva.

Korišćenje proizvoda za negu kože. Upotreba losiona, krema ili sredstava za čišćenje koji sadrže ulja ili druge komedogene sastojke (sastojci koji zapušavaju pore) na leđima može začepiti pore i doprineti nastanku akni. Ovi proizvodi se možda ne koriste na licu ili zadnjici, što može objasniti zašto akne nisu prisutne na tim područjima.

Higijenske navike. Redovno čišćenje lica može smanjiti verovatnoću nastanka akni na tom području, dok se leđa teže čiste i održavaju čistim, posebno kod osoba s ograničenom pokretljivošću.

Iako su ovo neki od medicinskih razloga koji mogu objasniti nastanak akni samo na leđima, svaki slučaj je individualan, i drugi faktori mogu doprineti pojavi akni kod pojedinih osoba.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments