Penzioner Ivan od 70 god. istrčao maraton od 42 km

zasto-je-dobro-trcanje

Članak ažuriran 31. авг, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Penzioner iz Srbije otkrio, zašto je dobro trčanje. Sve je krenulo iz dvorišta tokom pandemije. Ivan Živković, penzioner iz Novog Sada sa 70 godina je istrčao maraton. Umesto klasične lagane šetnje u parku, Ivan se odlučio za nešto aktivniji hobi, trčanje.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Živković je najstariji državljanin Srbije koji je 2021 godine istrčao Njujorški maraton.

Sve je počelo iz njegovog dvorišta, gde je jedino mogao da trči, jer zbog pandemijskih mera nije mogao da napušta kuću. San mu je da istrči svih šest velikih svetskih maratona, Njujork, Boston, Čikago, Berlin, London i Tokio.

hemo 500x420

Nije delovalo da će ovaj majstor za rasvetu, koji je radni vek posvetio Radio Televiziji Novi Sad, istrčavati 42 kilometra u svojoj 70-toj godini. Nikada se nije ozbiljno bavio sportom, ali bi svaki put kada bi ugrabio dovoljno vremena vikendom, otišao na Frušku goru i planinario.

“U aprilu prošle godine je trebalo da se organizuje Fruškogorski maraton, ali je zbog pandemije odložen. Tog dana kada je trebalo da bude održan, negde oko pola 11, setim se da bih bio na Fruškoj gori u tom momentu. Ja se spakujem, uzmem cipele za šetnju, ranac sa slaninom, vinom, stvarima koje inače nosim, i krenem da se vrtim u krug po svom dvorištu koje ima nešto manje od 100 metara. Naravno, vidim, komšije gledaju, češu se, misle se šta sad ovaj radi.

Posle jedno tri sata šetnje shvatim ja da će to potrajati, izujem se, obujem patike, spustim ranac i počnem da trčim taj krug od 100 metara. Telefon mi broji korake, tu mi je porodica koja roštilja, zeza se… Kada sam bio na 42. kilometru, oni su se potrudili, obezbedili mi traku, pa sam i prošao kroz nju. To sam podelio na Fejsbuku, objavu je video Nenad Sudarov, direktor Fruškogorskog maratona, i onda su mi doneli redni broj pod kojim bih nastupio, majicu, vino i to je bio lep gest. Tako da, prvi maraton sam istrčao u dvorištu kuće“.

Na jednom od malih maratona na kojima je učestvovao, nakon što je stigao do cilja, zapitao se da li postoji neko društvo u Novom Sadu koje bi vežbalo napolju. Uskoro se upoznao sa društvom “November project“, koji je pokret besplatnog fitnesa. “Prvi put kada sam došao, umro sam. Ubrzo mi je postalo prihvatljivo i više ne izostajem, bez obzira na vreme. Malo se vežba, malo se trčkara, do sedam ujutru ste gotovi, pa kući”.

Nakon maratona u svom dvorištu, Ivan je uspeo da istrči maraton u Istanbulu. Tu je bilo raznih peripetija, jer je postojala starosna granica ali se našao među starterima.

Kada se vratio u Novi Sad, njegov zet Minja, pohvalio se prijateljima kako mu je tast istrčao maraton, zbog čega su bili oduševljeni. Pitali su šta je sledeće, a Ivan je, više iz šale, odgovorio, Njujork.

hemoroidi

“Još uvek traje to uzbuđenje, neka euforija”, kaže Ivan o maratonu u Njujorku.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Međutim, svemu je prethodila prava akcija i to ne samo po pripremama za istrčavanje 42 kilometra. Bilo je tu problema zbog kojih bi neki odustali, problema sa vađenjem vize, jer je razgovor zakazan za 2023  godinu, loših znakova i pitanje sredstava (novca).

Tu se u priču ponovo uključuje zet Minja, koji organizuje kampanju prikupljanja donacija kako bi Ivan u svojoj 70. godini, na 50. godišnjicu od osnivanja, istrčao jedan od najpoznatijih svetskih maratona.

njujork maraton

Kroz finiš Njujorškog maratona je protrčao, ali tu ne staje

“Planovi za dalje su Boston, Čikago, Berlin, London i Tokio. Kad tih šest svetskih maratona istrčiš, onda dobijaš jednu objedinjenu medalju. Ako ti se to dogodi u Tokiju, da ti Tokijski maraton bude šesti, onda te sledećeg dana car dočekuje u carskoj palati i lično ti uručuje medalju”.

Gradski maratoni nude priliku učesnicima da se upoznaju sa gradom. Naravno, na 35-tom kilometru verovatno malo njih obraća pažnju na arhitekturu Beča ili Sarajeva.

“U srcu mi je ostao Split, koji sam istrčao neposredno pred zatvaranje zvog pandemije. Bilo je fantastično, prođeš čitav grad, vidiš sve. Tako je i u Njujorku, pređeš 42 kilometra, vidiš gomilu objekata. Sofija je bila teška, dosta topao dan, a trčali smo bulevarom dugim nekoliko kilometara, koji je bio prazan, pa ideš sam, nikoga oko tebe.

Vratio bih se u Varnu, ona je bila fantastična, idete pored mora, pa kroz parkove, po pesku. Ali, ne vidite baš uvek grad. Kao kad teniseri odu na turnir, zadrže se u nekom gradu dok traje i onda idu dalje. Slično je i sa maratonima, donekle upoznamo grad, ali nije turističko šetanje nogu pred nogu”, objašnjava Ivan.

Ivan je otkrio zašto je dobro trčanje “Ti daješ nešto i taj te osećaj ispunjava, osećaj davanja je lepši od osećaja primanja”, poručuje Ivan.

Zašto je maraton dug 42 kilometra ?

Mitsko objašnjenje je da je oko 490. godine pre nove ere, kurir Filipides trčao od Maratona do Atine da bi preneo poruku o pobedi Grka nad Persijancima u bici za Maraton a potom je izdahnuo.

Savremeno objašnjenje je kada su olimpijske igre stigle u London, godine 1908. maraton, koji se prostirao od zamka Vindzor do stadiona Vajt siti u Londonu, cilj maratona je produžen za dodatnih 400 metara, kako bi se trka završila u vidokrugu kraljevske porodice. I tako su ostali svi današnji maratoni u dužini od 42 kilometra.

Šest velikih svetskih maratona

Kvalitet koji ove trke imaju je vrhunski a masovnost i uticaj u popularizaciji maratonskog trčanja je nemerljiv.

Bostonski maraton je najstariji maraton. Čikaški maraton limit trke je 45.000 pa je i za ovu trku preporučljivo na vreme obezbediti startni broj. Startnina je za strane učesnike 170$ i za razliku od Bostona ova trka je otvorena za debitante na maratonima.

Londonski maraton Startnina iznosi 32 funte, ali da biste učestvovali prvo morate da budete izvučeni na lutriji. Postoji mogućnost i da trčite za neku od humanitarnih organizacija i da prikupite dobrovoljni prilog.

Ruta Berlinskog maratona je verovatno i jedna od najlepših na svetu, zbog bezbroj istorijskih građevina koje ćete proći za vreme trke. Njujoprški maraton je poslednji maraton u godini. Startnina je 281$ i može se prijaviti svako ko je stariji od 18 godina.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
1 Objava
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
08/02/2022 20:32

Odlican tekst