Da li Vredi Primenjivati Brojsovu Dijetu da bi Smršali

brojsova dijeta

Članak ažuriran 30. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Nije prihvaćena od strane medicinske zajednice

Brojsova dijeta je postala popularna širom sveta zbog TVRDNjE da može da pomogne u lečenju različitih bolesti, uključujući i teža hronična oboljenja kao što je rak. Međutim, važno je napomenuti da ovakva ishrana nije prihvaćen od strane medicinske zajednice i da nema dovoljno naučnih dokaza koji podržavaju sve tvrdnje o njenim blagotvornim efektima.

Brojsova dijeta ima svoje pristalice i kritičare. Uprkos tome, Brojsova dijeta i dalje privlači pažnju osoba koje traže alternativne načine da povrate svoje zdravlje ili da bi smršali. Pre nego što se odlučite za ovakav režim ishrane, preporučuje se da se konsultujete sa nutricionistom (stručnjakom za ishranu) ili lekarom kako biste razgovarali o svojim ciljevima i potrebama. Konsultacije sa stručnim nutricionistom imate u sjajnom programu ”Mršavljenje uz Podršku”

Primena Brojsove dijete za mršavljenje

Iskustva ljudi koji su primenjivali Brojsovu dijetu da bi smršali su relativno pozitivna jer su uspeli skinuti nekoliko kilograma, mada je gubitak težine bio privremen, koji se često sastojao od gubitka vode i sala ali nije bilo održivog gubitka kilograma.

Nakon završetka dijete i prelaska na drugi način ishrane, mnogi su se suočili sa izazovom održavanja postignute težine i često se vraćali na svoju prvobitnu težinu, doživeli su famozni “jo-jo” efekat.

hemo 500x420

Loša strana što Brojsova dijeta, što ima nizak udeo proteina, pa dovodi do gubitka mišićne mase, usporavanja metabolizma i otežanog održavanja postojeće mišićne mase. Nedostatak unosa proteina dovodi do smanjenog unosta esencijalnih hranljivih materija i narušenja opšteg zdravlja.

Da bi ste uspešno smršali i zadržali željenu kilažu, treba primenjivati uravnoteženu ishranu, treniranje ili sprovodite neku fizičku aktivnost kao i promene loših životnih navika. Dobar pristup kada želite smršati je pristupiti nekom programu za mršavljenje ili se konsultovati sa nutricionistom i trenerom kako biste dobili plan, program i motivaciju uz pomoć kojeg možete smršati, a istovremeno je bezbedno po vaše zdravlje. Program ”Mršavljenje uz Podršku” je jedan takav program.

Brojsova dijeta – iskustva i rezultati

Brojsova dijeta spada u dosta teške dijete. Osim kao terapija kod raka, Brojsova dijeta se koristi za detoksikaciju organizma i mršavljenje pomoću kalorijskog deficita. Gubitak kilograma se dešava zato što se tokom 42 dana piju samo sokovi i čajevi. Detoksikacija organizma prirodnim putem se postiže zato što čajevi i sokovi imaju antioksidantna svojstva.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Možete doživeti malaksalost ujutro i osećaj gladi koji se javlja već nakon prvih dana dijete. Vrlo brzo ćete smršati nekoliko kilograma koji su uglavnom voda.

Ko ne sme primenjivati Brojsovu dijetu

Brojsova dijeta je zabranjena za žene koje doje, za trudnice, za decu i osobe koje imaju manjak kilograma. Brojsova dijeta ne preporučuje za osobe sa rakom u krajnjoj, terminalnoj fazi. Rudolf Brojs nije odobravao terapiju zračenjem i druge medicinske metode za lečenje raka tokom dijete. Dijeta ne bi trebalo da se drži ni ako je pacijent skoro imao bilo kakvu operaciju.

Tokom i nakon ove dijete se može pojaviti malaksalost, pad imuniteta, drhtanje i drugi zdravstveni problemi. Ovo je signal za uzbunu da zaobiđete ovu dijetu!

Pacijentima se preporučuje da urade biohemijske analize i pregled kod onkologa pre nego što započnu ovakvu ishranu, ali i odmah nakon nje da bi se proverili efekti.

Za Brojsovu dijetu je potrebna čvrsta volja, ali i podrška bliskih osoba. Za ovu dijetu treba uključiti zdrav razum i zaobići je u širokom luku.

Osim čvrste hrane zabranjene su cigarete, a preporučljiva je fizička aktivnost blagog intenziteta. Pored ove dijete nećete imati snage za bilo kakvu fizičku aktivnost.

Uz to treba boraviti na svežem vazduhu i podvrgnuti se masaži tela aromaterapijskim uljima da bi se lakše prošlo kroz ovaj period od 42 dana.

Pravila Brojsove dijete

Uzimate samo propisane čajeve i sokove, orašaste plodove i semenke u trajanju od 42 dana. Voće i povrće tokom dijete mora da bude iz organskog uzgoja. Preporučuje se da pijete maksimalno 500 ml soka svaki dan tokom 42 dana.

Brojsova dijeta zabranjuje unos čvrste hrane tokom 42 dana. Jedino se može jesti supa od luka.

program za mrsavljenje

Za neke ljude, ovo je užasna dijeta, koja iscrpljuje organizam do malaksalosti!

Izbacićete iz ishrane meso, mlečne proizvode, konzerviranu hranu, šećer i sol.

Preporučuje se raznovrsnost u izboru voća i povrća kako biste osigurali unos različitih hranljivih materija.

Važno je piti dovoljno vode tokom dijete kako biste ostali hirdirani.

Dr Brojs je preporučivao da se dijeta sprovodi pod nadzorom lekara i da se redovno prate laboratorijski parametri kako bi se osiguralo da je dijeta bezbedna i odgovara individualnim potrebama.

brojsova dijeta

Ishrana posle Brojsove dijete

Nakon završetka ove dijete ne treba odmah početi sa ishranom kao što ste imali pre nje. Polako treba uvoditi u ishranu čvrstu hranu.

Prvog dana posle dijete u ishranu se mogu dodati supa ili čorba sa mesom. Nakon toga svakog sledećeg dana treba povećati unos čvste hrane, proteina i belančevina.

Brojsov sok – osnovni recept

Brojsov sok se bazira na unosu svežih sokova od voća i povrća.

Sastojci

 • 4 šargarepe
 • 2 jabuke
 • 1 cvekla
 • 2 stabljike celera
 • 1/2 limuna (sa korom, ako je organski)

Priprema

Oprati i očistiti sve sastojke a zatim ih iseći na manje delove koji će odgovarati sokovniku. Sokovnikom iscediti sok iz svih sastojaka a dobijeni sok promešajte i odmah popiti.

Varijacije Brojsovog soka

Ovo je isti način pripreme kao i kod originalnog recepta, razlika je samo u sastojcima od kojih se sok pravi.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes ishrana.

Zeleni Brojsov sok

 • 4 šargarepe
 • 2 krastavca
 • 4 stabljike celera
 • 2 šake spanaća ili kelja
 • 1/2 limuna (sa korom)

Voćni Brojsov sok

 • 4 jabuke
 • 2 kruške
 • 1/2 grejpa
 • 1/2 narandže
 • 1/2 limuna

Crveni Brojsov sok

 • 2 cvekle
 • 4 šargarepe
 • 1 crvena paprika
 • 1 paradajz
 • 1/2 limuna

Ovakvi sokovi su koncentrisani i bogati zdravim mikro nutrijentima, ali istovremeno sadrže visok nivo šećera zbog voća. Ako imate visok šećer u krvi, pre nego što je započnete, konsultujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom kako biste osigurali da ovakav pristup ishrane je bezbedan i odgovara vašim potrebama.

Primena Brojsove dijete kada imate visok šećer u krvi

Brojsova dijeta se ne preporučuje kada imate problema sa visokim šećerom u krvi (dijabetes tip 2) ili insulinska rezistencija.

Voće, koje čini osnovu ove dijete, sadrži prirodne šećere (fruktozu), čiji prekomerni unos može značajno uticati na povećanje nivoa šećera u krvi pa je kontrola unosa voća ključna stavka.

Takođe ćete unositi manje vlakana, jer se dijeta bazira na sirovoj hrani, što može negativno uticati na kontrolu šećera u krvi.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes ishrana.

Vlakna iz integralnih žitarica, povrća i mahunarki igraju ključnu ulogu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, a njihov nedostatak može biti problematičan za osobe sa dijabetesom.

Primena Brojsove dijete kod osoba sa rakom

Brojsova dijeta obično se ne preporučuje kao osnovni tretman za pacijente sa rakom. Nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da ovaj način ishrane ima direktnu korist u lečenju raka.

Pacijenti sa rakom često imaju tretmane poput hemoterapije ili radioterapije, što može ozbiljno uticati na njihov apetit i sposobnost da dobiju dovoljno hranljivih materija. U takvim situacijama, prioritet je osigurati da pacijent dobije sve potrebne hranljive sastojke kako bi se održala snaga protiv ove bolesti.

Svaki pacijent i tip raka su jedinstveni, pa je ključno da se dijetetski plan prilagodi specifičnim potrebama i ograničenjima kod svakog pacijenta.

Kreator dijete je doktor Brojs

Nazvana po svom tvorcu, doktoru Rudolf Brojsu, dijeta je postala sinonim za holistički pristup zdravlju i proces mršavljenja.

Doktor Brojs bio je austrijski lekar i istraživač koji je stekao svetsku slavu zahvaljujući svojoj inovativnoj metodi lečenja i pristupu zdravlju. Brojs je rođen 1899 godine, a dijetu je razvio tokom svoje dugogodišnje medicinske karijere.

Brojsova dijeta, poznata i kao “terapija sirovom hranom” ili “sok terapija”, nastala je kao rezultat istraživanja i posmatranja uticaja ishrane na ljudsko zdravlje. Dr. Brojs je verovao da mnoge bolesti proizilaze iz akumuliranih toksina u telu, a da se ti toksini mogu eliminisati putem odgovarajuće ishrane.

Osnovna ideja dijete je da se tokom određenog perioda, obično 42 dana, unose sokovi, sirovo voće i povrće. Takva ishrana trebala bi da omogući telu da se oslobodi nagomilanih toksina i ponovno uspostavi ravnotežu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments