Da li je Opasna Dijeta bez Ugljenih Hidrata

dijeta bez ugljenih hidrata

dejan čorba Kreator članka

Dijeta bez ugljenih hidrata može biti opasna ako se ne sprovodi ispravno ili se primenjuje dugotrajno bez odgovarajućeg nadzora. Iako može rezultirati brzim gubitkom težine, dugotrajna eliminacija ugljenih hidrata može dovesti do nedostatka hranljivih materija, posebno vlakana, vitamina i minerala, što može negativno uticati na zdravlje.

mrsavljenje
mrsavljenje

Takođe, ova dijeta može dovesti do nedostatka energije, umora, zatvora i drugih neželjenih efekata. Pre nego što započnete dijetu bez ugljenih hidrata, važno je konsultovati se sa nutricionistom, kako biste osigurali da je ona sigurna i adekvatna za vaše zdravstveno stanje i ciljeve.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ovaj način ishrane podrazumeva izbegavanje hrane bogate ugljenim hidratima kao što su žitarice, voće i većina povrća. Razlikuje se od keto dijete po tome što može biti još restriktivnija u izboru namirnica.

Da li dijeta bez ugljenih hidrata zaista pomaže u mršavljenju?

Uopšteno, smanjenje unosa ugljenih hidrata može olakšati gubitak težine. Zamena ugljenih hidrata proteinima ili mastima može produžiti osećaj sitosti i pomoći u smanjenju unosa kalorija, što rezultira gubitkom težine.

Takođe, dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata često dovode do brzog gubitka težine u početnim nedeljama, jer prvo dolazi do gubitka vode iz organizma. Svaki gram ugljenih hidrata zadržava oko 3 grama vode u telu.

Kada Treba Popiti Prvu Šolju Kafe? Evo šta nauka kaže.

Jedno istraživanje sprovedeno na 79 gojaznih osoba tokom 6 meseci, kojima je ograničen unos ugljenih hidrata na manje od 30 grama dnevno, pokazalo je da su izgubili 4 kilograma više u poređenju sa osobama koje su ograničile unos masti na manje od 30% dnevnog unosa kalorija.

Druga istraživanja sugerišu slične rezultate, navodeći da dugotrajno praćenje dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata ili keto dijete može biti uspešno za mršavljenje i sprečavanje povratka kilograma, u poređenju sa drugim dijetama sa niskim unosom masti.

hemo 500x420

Međutim, mišljenja u naučnoj zajednici su podeljena. Neke studije sugerišu da dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata nisu efikasnije u dugoročnom gubitku težine u poređenju sa drugim dijetama koje ograničavaju unos kalorija.

Na osnovu ovih rezultata, možemo zaključiti da dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata može biti korisna za mršavljenje, barem kratkoročno. Međutim, nije neophodno potpuno eliminisati ugljene hidrate da bi se postigli željeni rezultati. Postepeno smanjivanje unosa ugljenih hidrata i ograničavanje kalorija predstavljaju manje restriktivne metode mršavljenja koje lekari često preporučuju.

Značaj ugljenih hidrata u svakodnevnoj ishrani

Ugljeni hidrati su ključni za normalno funkcionisanje ljudskog tela jer obezbeđuju potrebnu energiju. Kada konzumiramo hranu bogatu ugljenim hidratima, oni se razlažu u organizmu na šećere, pružajući nam potrebnu energiju. Važno je razlikovati šećere koji imaju negativan uticaj na zdravlje od onih koji su korisni.

Među loše šećere ubrajaju se proizvodi poput kolača, belog hleba, belog pirinča i testenine, koji doprinose gojenju, smanjenju nivoa “dobrog” holesterola (HDL), povećanju nivoa šećera i triglicerida u krvi, kao i povišenju krvnog pritiska.

Sa druge strane, složeni šećeri, poput skroba i vlakana, koji se nalaze u namirnicama kao što su kukuruz, grašak, tikvice, krompir, pasulj, brokoli, bobičasto voće, avokado i jabuke, pružaju izvanredan izvor energije i hranljivih materija. Vlakna pomažu varenje, snižavaju nivo holesterola i regulišu šećer u krvi.

Kada se teži gubitku težine, važno je smanjiti unos jednostavnih, “loših” ugljenih hidrata, dok se istovremeno pridržava pravila zdrave ishrane i umerene fizičke aktivnosti poput laganih vežbi, šetnje ili trčanja kako bi se postigli optimalni rezultati.

Nedostaci dijete bez ugljenih hidrata

Dijeta bez ugljenih hidrata može izazvati nekoliko problema.

Probavni problemi, zbog ograničenja u unosu voća, povrća, mahunarki i celih žitarica, što su glavni izvori vlakana za regulisanje varenja, dijeta bez ugljenih hidrata može dovesti do problema poput zatvora.

Smanjenje energije jer su ugljeni hidrati osnovni izvor energije za telo. Dakle, nedostatak ugljenih hidrata može rezultirati nedostatkom energije i osećajem umora.

Manjak hranljivih materija jer dijeta bez ugljenih hidrata može neadekvatno snabdeti telo vitaminima i mineralima kao što su kalijum, vitamini B i vitamin C, koji se obilno nalaze u voću, povrću i drugim biljnim namirnicama. Takođe, ograničenje ugljenih hidrata može dovesti do neravnoteže elektrolita, poput natrijuma i kalijuma, zbog povećanog izlučivanja putem mokraće.

Potencijalne prednosti po zdravlje

Iako ne postoje istraživanja koja se fokusiraju isključivo na dijete koje potpuno eliminišu ugljene hidrate, istraživanja koja su se bavila dijetama sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata i ketogenim dijetama ukazuju na nekoliko potencijalnih prednosti.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca (odnosi se na smanjenje a ne na potpuno eliminisanje ugljenih hidrata). Neka istraživanja su pokazala da dijete sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata mogu smanjiti nivoe triglicerida u krvi, koji su faktor rizika za srčane bolesti. Ipak, potrebna su dalja istraživanja kako bi se ovo potvrdilo.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata, posebno rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je korisno posebno za osobe koje imaju dijabetes.

Neka istraživanja ukazuju da smanjenje unosa ugljenih hidrata može doprineti smanjenju krvnog pritiska.

program za mrsavljenje

Preliminarna istraživanja sugerišu da dijete sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata mogu biti efikasnije od dijeta sa niskim unosom masti da bi se smršalo, koje su povezane sa zapaljenjem i određenim bolestima.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes ishrana.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata može biti povezano sa smanjenom verovatnoćom razvoja metaboličkog sindroma, koji obuhvata faktore rizika za srčane bolesti, dijabetes i moždani udar.

Kako sprovesti dijetu bez ugljenih hidrata

Iako se preporučuje ograničavanje unosa ugljenih hidrata na 20 do 50 grama dnevno, nema univerzalnog pravila ili preciznog opsega. Glavna ideja je izbegavati namirnice bogate ugljenim hidratima tokom ove dijete.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Pošto dijeta bez ugljenih hidrata eliminiše celu grupu namirnica, ne postoji specifična preporuka za dnevni unos kalorija ili veličinu obroka. Ako razmišljate o ovom pristupu iz zdravstvenih razloga, kao što su smanjenje triglicerida ili regulacija holesterola, ova dijeta može biti odgovarajuća za vas.

Jelovnik za dijetu bez ugljenih hidrata u trajanju od 7 dana

Ponedeljak

Doručak
2 jaja na oko, čaj ili limunada (bez šećera ili sa veštačkim zaslađivačem)

Ručak
supa od povrća, grilovano meso i zelena salata

Večera
riba i pečurke na žaru

Utorak

Doručak
omlet sa jajima i lukom, kafa ili čaj

Ručak
kuvana govedina i brokoli

Večera
tuna iz konzerve, salata

Sreda

Doručak
barena slanina i kuvana jaja

Ručak
salata od pilećeg belog mesa sa povrćem

Večera
mesni odrezak uz povrće ili čaj

Četvrtak

Doručak
dinstane pečurke sa jajima, kafa ili čaj

Ručak
šnicle u sosu od šargarepe, zelena salata

Večera
sitna riba iz konzerve, salata od mešanog povrća

Petak

Doručak
domaća pileća pašteta, krastavac i paradajz

Ručak
musaka sa mlevenim mesom i povrćem

Večera
riba i grilovano povrće

✨ Preporučujemo članak, predijabetes ishrana.

Subota

Doručak
jaja na oko, salata od paradajza

Ručak
riblja čorba, riblji fileti prženi na maslinovom ulju, zelena salata

Večera
bobičasto voće, čaj

Nedelja

Doručak
dinstane pečurke sa jajima, čaj ili kafa

Ručak
ćufte u paradajz sosu iz rerne, salata

Večera
grilovana riba i povrće

Namirnice koje su dozvoljene na dijeti bez ugljenih hidrata

 • Meso i proizvodi životinjskog porekla sa malo ugljenih hidrata: piletina, govedina, ćuretina, jagnjetina, divljač, bizon, svinjetina, jaja, puter, mast, sir
 • Morski plodovi: losos, bakalar, škampi, sardine, haringa, rakovi
 • Začini: bilje i začini
 • Niskokalorična pića: voda, crna kafa i običan čaj
 • Orašasti plodovi i semenke (oni sa malo neto ugljenih hidrata): bademi, orasi, semenke bundeve, semenke suncokreta, pistaći, indijski oraščići
 • Povrće bez skroba (ono sa malo neto ugljenih hidrata): brokoli, tikvice, paprike, karfiol, lisnato povrće, rutabaga, repa, prokulice, špargle, pečurke
 • Voće sa visokim sadržajem masti: kokos, avokado

Dijeta bez ugljenih hidrata je veoma restriktivna i eliminiše namirnice, kao što su

 • Žitarice: pirinač, ječam, kinoa, pšenica, hleb, testenina
 • Slatkiši i pekarski proizvodi: kolači, kolačići, slatkiši, gazirana pića, slatka pića
 • Voće: jabuke, pomorandže, banane, bobice, kivi, kruške
 • Skrobno povrće: grašak, kukuruz, tikva, krompir
 • Pasulj i mahunarke: crni pasulj, pasulj, slanutak, sočivo
 • Mlečni proizvodi: mleko i jogurt
 • Začini sa dodatkom šećera: kečap, roštilj sos, prelivi za salatu
 • Alkohol: pivo, vino, alkoholna pića, mešana slatka pića

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments