Vaspitanje dece od 13 godina | Najbolji Pristup Vaspitavanja za Srećnu Porodicu

vaspitanje dece od 13 godina

Članak ažuriran 23. нов, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Vaspitanje dece od 13 godina predstavlja izazovan period kako za porodicu tako i za samo roditeljstvo. U ovoj fazi, deca ulaze u pubertet, što donosi brojne promene, kako fizičke tako i emocionalne. Roditelji se suočavaju sa zadatkom da pruže podršku i razumevanje, dok istovremeno održavaju strukturu i granice koje su ključne za zdrav razvoj adolescenata.

hemoroidi
hemoroidi

Uspešno vaspitanje uključuje otvorenu komunikaciju i razumevanje specifičnih potreba i izazova koje pubertet nosi. Bitno je da porodica kao jedinica funkcioniše na način koji promoviše ne samo disciplinu, već i emocionalnu sigurnost, omogućavajući mladima da se razvijaju u samostalne i odgovorne pojedince.

U ovom prelaznom periodu, ključ uspešnog vaspitanja leži u ravnoteži između vođenja, podrške i davanja prostora za individualni razvoj.

Izazovi vaspitanja dece od 13 godina

Većina roditelja koji imaju decu u predtinejdžerskom uzrastu složiće se da se prva velika i za obe strane zbunjujuća promena kod njihove dece desila između devetog i dvanaestog rođendana. Do juče spremni da se maze i penju u naše krilo i dele svoje tajne, iznenada više ne žele naše društvo.

Već u trinaestoj godini, u predadolescenciji, vaše dete nije ista osoba kakva je bila pre samo godinu ili dve. Promenilo se fizički, mentalno, emocionalno i socijalno. Razvija novu nezavisnost i verovatno želi da testira granice koje ste kao roditelji postavili.

Ono što deca u ovom uzrastu ne znaju je da i dalje trebate jedni drugima kao i pre, jer dobar i snažan odnos roditelja i deteta sada može postaviti temelje za mnogo manje turbulentnu adolescenciju i odnose u porodici u ovom periodu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Naravno da neće biti lako, jer kao roditelj morate poštovati potrebu vašeg deteta za većom autonomijom, a ipak zadržati svoj autoritet, kako biste izgradili uspešan odnos sa ovom “ažuriranom” verzijom vašeg deteta.

Pitali smo neke stručnjake za savete o roditeljstvu kako biste održali otvorene kanale komunikacije između vas i vašeg predadolescenta i imali lakši prelazak u tinejdžerske godine.

vaspitanje dece od 13 godina
U ovim godinama, tajne se poveravaju drugovima a ne roditeljima

Ne osećajte se odbačenim zbog njihove novoosvojene nezavisnosti

Sasvim je normalno da deca u ovom uzrastu počnu da se udaljavaju od roditelja i sve više se oslanjaju na prijatelje, ali pojedini roditelji mogu shvatiti pretinejdžersko povlačenje kao odbacivanje.

Ovo nerazumevanje u nekim porodicama može da dovede do ozbiljnih razdora između roditelja i dece.

Često roditelji lično shvataju dečije distanciranje i netačno ga tumače kao voljno odbijanje ili možda opoziciono ponašanje. Ponekad pogrešno tumače ovakvo ponašanje kao neposlušnost. Zapamtite da je to samo faza u razvoju vašeg deteta i probajte da je prođete što bezbolnije.

Ne pokušavajte da izvučete informacije na silu

Ovo je vreme kada deca počinju da kriju tajne od vas i ako ste roditelji koji imaju nisku toleranciju za ovu promenu u ponašanju – želite da znate sve – možete otuđiti svoju decu prevelikim insistiranjem ili radoznalošću.

U ovim godinama, tajne se poveravaju drugovima a ne roditeljima. Možete da insistirate da vam se poveri jedino ako posumnjate da je dete u nekoj opasnosti a to krije od vas.

hemo 500x420

Izdvojite posebno vreme sa svojim detetom

Često je teško naterati predadolescente da otvoreno razgovaraju. Psiholozi predlažu uspostavljanje posebnog vremena jedan-na-jedan jednom ili dva puta nedeljno koje provodite sa svojim detetom.

To znači da mu pružate nepodeljenu pažnju i niste zauzeti radom ili slanjem poruka istovremeno dok razgovarate sa njim.

Time ne samo da poboljšavate odnos, već i učite veštinu vođenja razgovora koja će biti ključna u budućnosti i deteta i cele porodice.

To kvalitetno provedeno vreme je ključno, i to je nešto što roditelji često olako previde jer deca možda kažu da to ne žele i odmiču se. Morate u svojoj porodici pronaći način da bar povremeno imate ovakve razgovore.

hemoroidi

Isprobajte indirektni pristup vaspitanja

Kada su bili mlađi, mogli ste postavljati direktna pitanja. Kako je bilo u školi? Kako si prošao/la na testu? Sada direktni pristup, zasipanje pitanjima o školi i njihovom danu, ne funkcioniše. Iznenada to deluje napadno i smarajuće i rezultiraće neuspehom.

Morate primeniti drugačiji pristup i postaviti sebe kao slušaoca. Ako zaista samo sednete, bez pitanja, i samo slušate, veća je verovatnoća da ćete dobiti informacije o životu svog deteta koje želite.

Psiholozi se slažu da ovakav pristup daje deci poruku da je ovo mesto gde mogu doći i razgovarati, i imaju dozvolu da kažu bilo šta što misle ili osećaju. Ponekad ćete moći da pomognete i date savet, ali nemojte pokušavati da rešite sve njihove probleme. Ponekad ćete samo biti tu da saosećate sa tim koliko im je teško da se nose se sa onim kroz šta prolaze.

Nemojte biti preterano kritički nastrojeni prema detetu

U ovoj dobi vaša deca vas vrlo pažljivo posmatraju, ponekad i izazivaju, da bi čula koliko ste spremni da kritikujete i osuđujete. Oni prate vaše signale o tome kako pričate o tuđoj deci, posebno deci koja upadaju u nevolje (kako se ta devojčica oblači ili da li taj dečko ima dobre ili loše manire).

Primer roditelja koji kaže: “Ne mogu da verujem da su postavili tu sliku na Fejsbuk! Da smo mi njihovi roditelji, stideli bismo se” može da ima dvojak efekat.

Ako komentar odaje vašu zabrinutost, dete će verovatno prihvatiti da nije dobra odluka deliti takve sadržaje na društvenim mrežama. Ali ako ste nastupili osuđujuće ili preteći (nemoj slučajno da ti padne na pamet), verovatno ćete probuditi bunt i izazvati kontra efekat.

Komentarišite ponašanje koje zaista zaslužuje komentar, ali intenzitet i oštrina vašeg komentara neka budu prihvatljivi za vašeg predtinejdžera. Na taj način ćete postići da se pravila koja ste postavili i dalje poštuju zato što su opravdana i racionalna, a ne zato što ste vi tako rekli.

Pratite šta gleda dete i gledajte zajedno sa njim

Gledanje sadržaja koji vaše dete želi da prati sa vama i mogućnost da se smejete i razgovarate o tome važan je način povezivanja i diskutovanja o temama koje bi inače bile tabu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nemojte postati previše ozbiljni u kritikovanju vrednosti koje se ne uklapaju u društvene norme. Vaš zadatak kao roditelja je pomoći dečaku i devojčici da prepoznaju kako mediji usmeravaju rodne norme.

Danas je u medijima puno sadržaja koji deci govore šta “znači” biti dečak ili devojčica. Pomozite im da identifikuju kada nešto prelazi granicu prihvatljivog ili prelazi u zadirkivanje i zlobu. Ali neka to bude kroz lagani razgovor, a ne kao stroga naredba.

Ne bojte se započeti razgovore o seksu i drogama

Nažalost, deca počinju da eksperimentišu sa drogom i alkoholom već sa devet ili deset godina. Seksualni razvoj takođe počinje u ovom uzrastu, a to je i vreme kada često dolazi do poremećaja u ishrani zbog nezadovoljstva svojim izgledom, tako da su ovo ključne godine za izgradnju snažnog temelja i pružanje informacija koje su odgovarajuće za ovaj uzrast.

Pružite informacije o seksualnosti vašem predadolescentu bez pritiska “velikog razgovora”. Danas postoji veliki izbor odličnih knjiga i priručnika koji će pomoći i vama i vašem detetu da se izborite sa ovom temom na pravi način.

Vršnjaci između sebe svakako raspravljaju o seksu, ali to im uglavnom samo unese još veću zabunu. Potrudite se da vase dete ima odgovarajuću literaturu na svojoj polici i da je čita i zatim dođe kod vas sa pitanjima kada ono poželi.

Nemojte preterivati

Nemojte biti roditelj koji, u lošoj situaciji, stvari čini još gorim. Jedan od primera ovakvog ponašanja: Vaše dete počinje da plače ili histeriše jer nije pozvano na neki rođendan. Ako reagujete tako što kažete, ”Bože, ne mogu da verujem da nisi pozvan/a! Pozvaću majku tog deteta” samo ćete povećati dramu i napraviti problem bez potrebe.

Umesto toga pokušajte da smirite situaciju i eventualnoo nađete opravdanje zašto dete nije pozvano. Objasnite da će se slične situacije sigurno dešavati i u budućnosti i da je to nešto što se prihvata kao deo života svakog od nas.

Nemojte biti “neinformisani” roditelj

S druge strane, ne budite roditelj koji je nezainteresovan. Postoji rizik da delujete neobavešteno ili nezainteresovano prema deci.

Kada tinejdžer bude uhvaćen u organizovanju zabave s alkoholom, neinformisani roditelj može reći: “‘Ma, to su samo deca koja malo piju na zabavi višeg razreda.”

Ali ako mlađa deca gledaju svoje starije sestre i braću kako prolaze kroz sve to bez posledica, očekivano je da će pomisliti: “Super, zašto bih im ja išta govorio/la kad su se oni ovako provukli? Zašto bih im se obratio/la?'”

Podstičite bavljenje sportom kod devojčica

Samopouzdanje devojčica dostiže vrhunac u uzrastu od devet godina, a zatim opada, ali istraživanja pokazuju da devojčice koje se bave sportom imaju veće samopouzdanje.

✨ Preporučujemo članak, disleksija, poremećaj veštine čitanja kod dece.

Devojke u sportskim timovima takođe obično postižu bolje akademske rezultate i imaju manje problema sa prihvatanjem svog tela.

Iskustva psihologa kažu da postoji vrlo izražena korelacija između devojčica koje se bave timskim sportom i devojčica koje manje pate od niskog samopouzdanja, jer traže vrednost u sebi i drugim devojkama, umesto što je traže kod dečaka.

Negujte emocionalnu stranu vašeg sina

Jedna od stvarno teških stvari za dečake u ovom dobu je činjenica da poruke iz raznih medija o njihovoj sposobnosti za ljubav, prava prijateljstva i veze mogu biti vrlo zbunjujuće i sa negativnim uticajem.

Ističe se da je sve što ima veze s pravim osećanjima kao što su ljubav, tuga, saosećanje, “devojačko”, dakle loše. Roditelji treba da učine sve što mogu da podstaknu dečake da budu i osetljivi i ranjivi bar kod kuće, istovremeno prihvatajući stvarnost da te osobine verovatno neće dobro proći u školi.

Ovde veliku ulogu igraju odnosi i atmosfera u porodici. Ako dečak ima oca kome se podrazumeva da pokazuje svoja osećanja, on je već naučen da je to normalno i prihvatljivo ponašanje.

Nalaženje pravilne ravnoteže sa svojim predadolescentom verovatno neće biti najlakši roditeljski posao koji ste ikada imali. Biće potrebno puno strpljenja i eksperimentisanja, ali održavanje otvorenih kanala komunikacije tokom ovih godina vredno je truda koji ćete uložiti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments