Leblebije nutritivna vrednost | Super Hrana za Doručak

leblebije nutritivna vrednost

Članak ažuriran 05. јан, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Leblebija je prilično posebna mahunarka. Zbog svoje nutritivne vrednosti i niskog glikemijskog indeksa, ukusna je i lekovita hrana. Jede se vekovima i postoji veoma dobar razlog što je tako dugo na dobrom glasu.

mrsavljenje
mrsavljenje

Leblebije nutritivna vrednost – tablica

Na 100gr/364 kalorija (cal), kuvanjem smanjujete kalorisku vrednost leblebije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Procenat dnevnih potreba se zasniva na ishrani od 2.000 kalorija. Dnevne potrebe mogu biti veće ili niže u zavisnosti od vaših aktivnosti.

Nutritivna vrednost na 100 gr/cena oko 45 dinZadovoljava % dnevne potrebe *
Ukupna mast 6 g9%
Zasićene masti 0,6 g3%
Holesterol 0 mg0%
Natrijum 24 mg1%
Kalijum 875 mg25%
Ukupni ugljeni hidrati 61 g20%
Dijetalna vlakna 17 g68%
Šećer 11 g/
Proteini 19 g38%
Vitamin C6%
Kalcijum10%
Gvožđe34%
Vitamin D0%
Vitamin B625%
Kobalamin0%
Magnezijum28%

Leblebija ima odlične nutritivne vrednosti jer je bogata proteinima, jedna šolja leblebije sadrži više proteina od dva jajeta. Ona je odlična zamena za meso kod vegetarijanaca. To su biljni izvori proteina koji su nekompletni ( nedostaju neke aminokiseline ) pa se preporučuje u toku dana uneti kompletne proteine iz jaja, mesa ili mlečnih proizvoda ( Whey protein ).

Proteinsku dopunu sa leblebijom možete pojačati sa žitaricama od punog zrna ( ovas, ječam, raž, pšenica ), koje imate u svakoj prodavnici zdrave hrane, cena im je jako povoljna.

hemo 500x420

Savet: mnogi jedu žitarice sa mlekom ili jogurtom ali žitarice od punog zrna ( pahuljice ) jedite sa VODOM. Uveče žitarice prelijte sa vodom i ujutru će one biti meke i lepe za jelo. Možete dodati suvo grožđe, bobice aronije ili kokos prah za lepši ukus. Uverićete se da je ovo doručak za pobednike. Ićićete lakše i češće u WC jer ćete unosti više vlakana neko do sada.

Leblebija sadrži velike količine ugljenih hidrata koji se sporo vare i pružaju konstantan priliv energije bez naglih skokova šećera u krvi. Spusti visok šećer u krvi uz pomoć prirodnog mehanizma.

Masti u leblebijama su zdrave masti ( polinezasićene i mononezasićene masne kiseline ). Leblebije su bogate vlaknima i zbog toga utiču na održavanje niskog nivoa šećera u krvi. Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela.

program za mrsavljenje

Bogat je rastvorljivim dijetetskim vlaknima ( rafinoza ) koje pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola ( prolazak svarene hrane kroz crevnu sluzokožu u krvotok ) i pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi, što može pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti i takođe pomoći u upravljanju dijabetesom, recept za brzo spuštanje kada imate šećer u krvi preko 15 10 ili 8.

Mnoge studije su ukazale da konzumiranje leblebije može da olakša varenje hrane. Leblebije sadrže duplo više gvožđa od iste količine mesa. A vitamin C u leblebijama pomaže apsorpciju gvožđa. Leblebija čisti vaš organizam od štetnih jedinjenja – sulfata ( konzervansi u preradi hrane ). Leblebija može da zadovolji 50% Vaših dnevnih potreba za folnom kiselinom, koja štiti srce i krvne sudove.

Leblebija pomaže kod mršavljenja

Leblebije ne povećavaju vašu telesnu težinu, za ovu neverovatnu odliku su zaslužna vlakna koji su čuvari zdravlja vašeg digestivnog trakta ( sistem organa za varenje ). Kada vam je cilj da skinete višak kilograma, onda su leblebije prava namirnica za vašu dijetu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zdrave, ukusne i ne sadrže gluten. Dijetalna vlakna i nizak glikemijski indeks ( GI ) su dobitna kombinacija u gubitku težine jer ćete se duže osećati sitim.

Zanimljive činjenice o leblebiji

1. Potiče iz Azije, a u Evropu su je doneli Turci. Postoje jaki dokazi da je leblebija prvi put kultivisana na Bliskom istoku zapanjujućih 7.500 godina pre nove ere. Popularnost joj se brzo proširila po celom svetu, a ubrzo su je gajili i jele mnoge drevne civilizacije poput Egipta, Grčke i Rima. Ona je bila hit u starom svetu kao što je danas hit neka popularna dijeta.

2. Leblebija je poznata po mnogo različitih imena širom sveta. Druga imena uključuju garbanzo pasulj, popularan izraz u SAD, bengalski gram, egipatski grašak, ceci pasulj i kabuli čana. Leblebija postoji u raznim vrstama i bojama, a ne samo u bež varijanti koju smo navikli da vidimo u prodavnicama zdrave hrane. Leblebija može biti crna, zelena, crvena i braon.

3. Leblebija je poljoprivredno čudo. Ne samo da leblebija daje bogatu žetvu, već istovremeno pruža i prirodnu organsku metodu za prekid ciklusa bolesti u usevima pšenice i ječma. To znači manje fungicida i manje insekticida, što rezultira zdravijom okolinom.

4. Mahunarke su uključene u plan ishrane koji preporučuje australijska vlada za uravnoteženu ishranu u dve kategorije. Mahunarke i pasulj su kategorisani i sa povrćem i sa mesom, što čini mahunarke važnim delom zdrave uravnotežene ishrane.

5. Ove pametne male biljke zapravo obnavljaju osiromašeno zemljište i moćne su mahunarke koje fiksiraju azot. Njihov duboki korenov sistem igra važnu ulogu u stabilizaciji zemljišta i sprečavanju erozije, mogu koristiti malo ili nimalo đubriva dok povećavaju plodnost zemljišta, i oni su poljoprivredna kultura na suvom zemljištu, ne koriste poljoprivrednu vodu. Njen neverovatni talenat je i prirodni insekticid koji sadrži u svojim listovima, koji je čuva od buba.

6. Leblebija je neverovatno svestran sastojak za kuvanje. Možete je jesti konzervirane, sušene ili pečene. Tople ili hladne i jeftine su. Leblebija se može koristiti za pravljenje mnogo, mnogo više od običnog starog dobrog humusa. Probajte da ga dodati u supu i salatu. Pravite ukusne pljeskavice bez mesa ili napravite gulaš od paradajza sa slaninom i jajima.

7. Mlevena leblebija se koristi kao zamena za kafu od 18. veka i danas se često koristi kao alternativa bez kofeina. – zašto ne probati!

8. Indija je svetski liderbroj jedan u proizvodnji leblebije, sa zapanjujućih 8.832.500 metričkih tona proizvedenih u 2013god. Zanimljivo je da je na drugom mestu Australija sa 813.300 tona.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments