Holesterol šta je, simptomi i kako sniziti holesterol

holesterol

Članak ažuriran 05. jan, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Povećaćeš dobri holesterol HDL koji te štiti od srčanog i moždanog udara a smanjićeš loš LDL holesterol

Holesterol šta je ? To je vrstu lipida ( voštana masna supstanca ) koju proizvodi tvoja jetra i neophodan je za normalno funkcionisanje svih ćelija. Važan je za pravljenje ćelijske membrane, hormona i transport vitamina ( A, D, E i K ). Mnogi se muče kako sniziti holesterol, jer sami sebe miniraju sa lošom ishranom.

✨ Pogledajte najčitaniji članak, kako sniziti holesterol.

Uklanjanje holesterola iz organizma se vrši preko žuči, perutanjem kože, mala količina se gubi sa urinom, dok žene koje doje gube nešto holesterola preko mleka.

Kao što smo naveli, najveći deo holesterola se pravi u jetri. I preko krvotoka se transportuje do svake ćelije. Pošto je kao i ostali lipidi nerastvorljiv u vodi, u krvi se holesterol transportuje tako što se veže za proteine gradeći lipoproteine.

Lipoproteini su čestice napravljene od masti i proteina. Oni transportuju holesterol i trigliceride kroz krvotok. Postoje dva lipoproteina, lipoprotein niske gustine ( LDL – loš ) i lipoprotein visoke gustine ( HDL – dobar ). Ovo je najprostije objašnjeno holesterol šta je. Zbog toga je važno da ti jetra bude u dobroj formi, pogledajte članak, očistite masnu jetru.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Kada tvoja krv sadrži previše LDL holesterola ( lošeg ), imaćeš holesterol vrednosti koje nisu dobre. Visok LDL može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, kao što je srčani ili moždani udar.

Holesterol vrednosti u krvi zavisi od metabolizma masti u organizmu i od

 • načina ishrane
 • genetike
 • hormona
 • rada jetre i bubrega

Kako sniziti holesterol bez lekova i hemije

Tvoje telo pravi holesterol, a može i preko hrane da se unese u organizam. Oko 2/3 holesterola nastaje samostalno u organizmu ( odrasla osoba ga napravi oko 800-900 mg svaki dan ), dok se 1/3 unosi kroz hranu. Pošto imaš sposobnost da ga praviš u velikim količinama, dovoljno je da se hranom unese od 150 do 300 mg na dan.

Problemi nastaju kada jedeš previše zasićenih i trans masti. Ovo je opasno jer visok holesterol simptomi su gotovo neprimetni !

Tada tvoja jetra proizvodi previše LDL ( lošeg ) holesterola, koji završava u naslagama koje začepljuju arterije i izaziva upale. Iz tog razloga, kardiolozi preporučuju potpuno izbegavanje trans masti i ograničavanje zasićenih masti na 10% ili manje od tvog ukupnog unosa kalorija.

Za nekoga ko unese 2000 kalorija dnevno, to bi bilo 200 kalorija ( 22 grama ) zasićenih masti dnevno. Najnovija preporuka Američkog udruženja za srce ( AHA ) je da dodatno ograničiš unos zasićenih masti na 5% ukupno unetih kalorija. Dakle, za ishranu od 2.000 kalorija dnevno, to bi bilo oko 100 kalorija ili 11 do 13 grama masti.

Podelite svoje iskustvo u državnoj bolnici 💊 priključi se u zajednicu na Viberu

Studije su takođe pokazale negativan uticaj šećera na holesterol i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.
AHA ne preporučuje više od 6 kašičica ukupno unetog šećera za žene i 9 kašičica za muškarce. Jedna limenka Koka-Kole ima 7 kašikica šećera.

Kako sniziti holesterol sa ishranom se svodi na izbegavanje loših masti u ishrani a to je skoro nemoguće i retko ko vodi dnevnik o kaloriskom unosu. Zbog toga idi najjednostavnijim putem, izbaci termički obrađena ulja iz ishrane ( Dijaman, Vital i slična ), izbaci margarin, smanji spremanje hrane na svinjskoj masti. Ubaci u svakodnevnu ishranu hladno ceđeno ulje od maslina za salatu i kašika hladno ceđenog ulja od lana ili kokosa dnevno. Na hleb maži puter. Spremaj hranu na hladno ceđenom ulju od koštica grožđa.  Ako možeš da priuštiš, pojedi jedan Avokado nedeljno.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Ova promena u mastima nije skupa kao što izgleda a značiće za tvoj nivo holesterola i opšte kardiovaskularno zdravlje.
Bićete zdraviji i osećaćete se bolje ! Pogledajte članak, Izbegni moždani i srčani udar, spremi hranu bez pečenja u masti koja je ukusna i sočna, nećeš ni primetiti razliku.

Koliki holesterol je opasan za tvoje zdravlje

Visok holesterol u krvi obično ne izaziva vidljive simptome. Zato je bitno da holesterol vrednosti kontrolišeš redovno, barem jednom godišnje u labaratoriji. Nažalost većina nas nema običaj kontrole holesterol vrednosti zbog dodatnih troškova, nemaju vremena ili se nesete da urade. Nažalost za visoke holesterol vrednosti simptomi su neprimetni dok ne bude kasno, a onda se desi srčani ili moždani udar. Zato ga i zovu tihi ubica !

Normalne holesterol vrednosti od 3,1 do 5,5 mmol/l
Snižene holesterol vrednosti manje od 3,1 mmol/l
Koliki holesterol je opasan ? Kada  je veći od 5,5 mmol/l

Povišene holesterol vrednosti se dešavaju kad je ishrana bogata mastima, u početnoj fazi hepatitisa, opstruktivnom ikterusu ( žutici ), lipoidnoj nefrozi, diabetes mellitusu ( visok šećer u krvi pogledaj članak ) ili hipotireozi.  Lekovi takođe mogu povećati nivo holesterola, kao što su anabolici i kontraceptivi.

Snižene holesterol vrednosti u krvi se dešava kod hiperfunkcije tiroideje ( štitnjače pogledajte članak za početnike ) , kod oštećenja jetre ( ciroza ili teški hronični hepatitisi ). Smanjen je i kod pothranjenosti, anemije ( malokrvnost je stanje koje se razvija zbog nedostataka crkvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi ) i u slučaju uzimanja lekova poput aspirina, estrogena i hormona za štitnu žlezdu.

HDL holesterol ima zaštitničku ulogu i zato se naziva „dobar holesterol“. Kada imaš više vrednosti HDL holesterola, to je dobro, jer on „čisti“ krvne sudove i zaštićen si od kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Normalne holesterol vrednosti HDL od 1.03 do 1.55 mmol/L

Kada imaš nizak HDL to signalizira da si u riziku od ateroskleroze ( taloženja masnoća na unutrašnjim zidovima krvnih sudova ), koje dovodi do začepljenja krvnog suda ( kada se tromb odlepi od zida pa putuje krvotokom dok se negde ne zahlavi ), infarkt srca i moždanog udara.

Dobar HDL holesterol možeš da povećaš

 • prestankom pušenja
 • fizičkom aktivnosšću
 • ishranom

Na vrednosti HDL-a utiče i pol ( žene ga imaju više jer estrogen utiče na njegovo povećano stvaranje ) i način ishrane.

LDL holesterol je „loš holesterol“ i njegovo nivo u krvi ukazuje koliko si u riziku od kardiovaskularnih zdravstvenih problema i ateroskleroze. Povišene vrednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom.

Normalne holesterol vrednosti od 1,55 do 4,53 mmol/L

Nekada promena ishrane nije dovoljno, pa je potrebno koristiti i prirodne preparate a neki koriste lekove ( Statine, tablete za razređivanje krvi ). Kao prva linija odbrane protiv plaka u arterijama, savetuje se uzimanje prirodnih preparata kao što je ovaj, pogledaj.

Rođaci holesterola su poznati trigliceridi

Ne postoji nedelja da se na TV-u ne spomenu trigliceridi u nekoj emisiji. Kao i holesterol oni su jako bitni za tvoje zdravlje i stanje arterija.

Trigliceridi su masnoće iz hrane koji se hidrolizuje ( raspadanje nekog složenog hemijskog jedinjenja ) u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se skladišti u obliku masnih naslaga – sala.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Normalne trigliceridi vrednosti od 0,46 do 2,28 mmol/L

Imaćeš povišene vrednosti triglicerida preko 2,28 mmol/L kad je povećan unos hrane, oštećenja rada jetre, hroničnog alkoholizma, visokog šećera, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova i stresa.

Smanjene trigliceridi vrednosti su ako imaš manje od 0,46 mmol/L i može se naći kod malnutricije i malapsorpcije ( smanjen unos i apsorpcija hrane ), hipertireoze, terminalnih stanja bolesti jetre. Faktor rizika i indeks ateroskleroze – APO A i APO B ( apolipoprotein A1 i B ) određuju se radi procene rizika razvoja ateroskleroze i kradiovaskularnih oboljenja.

Lipidni status treba jednom godišnje proveriti u labaratoriji ali niko to ne radi

Poremećaj metabolizma masti ( lipida ) u krvi povećava rizik za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa ( srce, mozak, jetra, bubrege ). Procenjuje se na osnovu koncetracija holesterola i triglicerida u krvi.

Lipidni status je analiza vrednosti

 • Holesterol
 • HDL
 • LDL
 • Trigliceridi
 • Faktor rizika
 • Indeks ateroskleroze

Holesterol ishrana koju niko neće da poštuje

Holesterol se nalazi u mlečnim proizvodima, plodovima mora, žumancu, maslacu i masti iz mesa.

Kao prva linija odbrane protiv plaka u arterijama, savetuje se uzimanje prirodnih preparata kao što je ovaj, pogledaj.

Kako sniziti holesterol promenom zasićenih masti sa nezasićenim mastima u svakodnevnoj ishrani. Trans masti su sintetičke ( veštački napravljene ) masti koje bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane, jer su povezane sa izazivanjem upalnih procesa u arterijama i krvnim sudovima. Povedi računa o ishrani jer visok holesterol simptomi su neprimetni i krajnji ishod je šlog ili infarkt ( moždani ili srčani udar ).

Hrana bogata zasićenim mastima treba smanjiti

 • crveno meso i svinjetina
 • peciva, poput kolača i kolačića
 • sir
 • pica
 • sladoled
 • prerađeno meso, poput kobasica
 • pržena hrana

Namirnice koje sadrže nezdrave trans masti treba izbaciti iz ishrane

 • pržena hrana
 • pakovana hrana sa „hidrogenizovanim uljima“ na listi sastojaka
 • peciva, kao što su kolači, pite i kolačići
 • margarin
 • kokice u mikrotalasnoj
 • glazura

Namirnice koje sadrže zdrave nezasićene masti treba jesti u što većim količinama

 • hladno ceđena ulja od maslinovog, kikirikija, uljane repice, šafranike i suncokreta
 • avokado
 • koštunjavo voće, naročito orasi
 • većina semena, uključujući semenke suncokreta, chia i konoplje

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Napišite komentar ✏️ ocenite članak ⬇️

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments