Preporučena ishrana i najbitniji hormoni za ispravan rad štitne žlezde

vitamini-za-stitnu-zlezdu

Članak ažuriran 07. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

Ishrana i dijeta za održavanje zdrave štitne žlezde

dejan čorba Kreator članka

Treba dopuniti ishranu ne samo vitaminima, već i mineralima kako bi održao celokupno zdravlje, uključujući zdravlje štitne žlezde. Uvek je preporuka uzimati vitamine i minerale iz namirnica ( voće, povrće, žitarice ) nego otići u apoteku i kupiti vitamine/minerale u tabletama, kapsulama ili šumećim, jer su vitamini kompleksna jedinjenja a mi kupujemo samo deo tih jedinjena.

mrsavljenje
mrsavljenje

Sadržaj

Preporučujemo članak, ishrana za povišen tsh.

Na primer, kada kupuješ vitamin C svi znaju da je to Askorbinska kiselina, ali to je naziv samo jednog jedinjena vitamina C i zato je mnogo bolje uzimati C iz voća i povrće jer se tu nalazi u prirodnom kompletnom stanju.

ad stitnjaca 500x420 1

Najvažniji vitamini za štitnu žlezdu

Vitamini za štitnu žlezdu koji joj pomažu da bude zdrava su vitamin A, B, C, D i E.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Vitamin A nije samo Keratonin kako ga svuda reklamiraju, on je organski spoj više jedinjenja. Vitamin A igra važnu ulogu u imunološkom sistemu, reprodukciji, i ćelijskoj komunikaciji. Modulirajući nivo TSH-a, vitamin A pomaže u radu hipofize ( Hipofiza je najznačajnija endokrina žlezda, proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlezdi ) i sprečiti povećanje štitne žlezde.

Osim toga, vitamin A može smanjiti rizik od autoimunih procesa kao što je Hašimotov tireoiditis.‍ Glavni izvori vitamina su žumance, šargarepa, batat, bundeva, čili papričica, spanać, zelena salata, brokoli, paradajz, kajsija, breskva, dinja, papaja, mango.

Vitamin D je pomaže kod zdravlja kostiju i prevenciji osteoporoze. Pomaže telu da apsorbuje kalcijum i fosfor, koji su neophodni građevinski materijali za jačanje i obnovu kostiju. Osobe sa hipotireozom često imaju nizak nivo vitamina D, što može pridoneti uobičajenim simptomima, bolovima u zglobovima i mišićima, te takođe pridoneti propuštanju creva, koja mogu biti preteča autoimunih stanja, poput Hashimotovog. Povećavanjem unosa vitamina D tvoj probavni sistem će se oporaviti.

Glavni izvor vitamina D je izlaganje suncu, kada koža upije ultraljubičaste zrake, pokreće proizvodnju D vitamina. Veoma malo namirnica ima vitamina D, a neki od izvora vitamina D su ulje jetre bakalara, losos, tuna, sok od pomorandže, nemasno mleko, jogurt, sardine, goveđa jetra, jaje i žitarice.

Uzimanje vitamina C može pomoći u smanjenju antitela štitne žlezde kod osoba sa Hashimotovom zdravstvenim problemom. Vitamin C je od vitalne važnosti da štitna žlezda i telo ostanu zdravi. Ovaj vitamin potreban je za biosintezu kolagena, metabolizam proteina i deluje kao antioksidans za jačanje imunološkog sistema kako bi se sprečile infekcije, prehlade i grip.

Takođe, vitamin C pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, očnih bolesti, prenatalnih zdravstvenih problema, pa čak i nabora kože. Dugotrajni nedostatak vitamina C može uzrokovati da štitna žlezda luči prekomernu količinu hormona. Jedna od najvećih prednosti vitamina C je što kroz ishranu možemo lako dobiti preporučenu dnevnu vrednost. Paradajz, kivi, crvena i zelena paprika, kelj, brokoli, karfiol, jagode, grejp, kivi, ananas, pomorandža i limun bogati su vitaminom C.

Nedostatak vitamina B12 je česta pojava kod mnogih ljudi sa hipotireozom i može prouzokovati anemiji ( malokorvnost, jedan od uzroka je nedostatak gvožđa ). Osobe sa hipotireozom i anemijom često imaju slične simptome, kao što su umor i tromost. Dodatak vitamina B12 može poboljšati simptome hipotireoze povećavajući broj zdravih crvenih krvnih zrnaca. Te ćelije mogu dostaviti kiseonik u sva tkiva i pospešiti metabolizam. Ima ga u grašku, pasulju, špargli, tuni, siru, mleku i jajima.

ad stitnjaca 500x420 1

Vitamin E je bitan za dobar vid, reprodukciju, krv, mozak i kožu. Takođe ima antioksidativna svojstva ( antioksidansi su supstance koje štite ćelije od uticaja slobodnih radikala, molekula koje nastaju kada telo razgrađuje hranu ili kada je na primer, izloženo duvanskom dimu ili zračenju ). Namirnice koje sadrže vitaminom E su ulje repice, maslinovo ulje, margarin, bademi i kikiriki. Možeš ga uneti kroz meso, mlečne proizvode, lisnato povrće i žitarice.

Vitamin E deluje celularno na štitnu žlezdu, zajedno sa nadbubrežnim žlezdama i hipofizom. Vitamin E takođe ide uz Selen, jer su oba važna za pravilnu konverziju iz T4 u T3. Vitamina E poboljšava simptome hipotireoze svojim antioksidativnim moćima.

Povećajte unos minerala za dobar rad štitne žlezde

Jod je presudan za rad štitne žlezde. Jedina poznata uloga joda je da podržava proizvodnju hormona štitne žlezde. Trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) su hormoni štitne žlezde koji sadrže jod, a nedostatak joda uzrokuje bolesti štitne žlezde.

Hrana bogata jodom su alge, plava riba i školjke. U manjoj količini takođe, može se pronaći u jajima, Indijskom orahu, mlečnim proizvodima i nekim mahunarkama i povrću.

hemo 500x420

Štitna žlezda sadrži velike količine selena, a nedostatak može dovesti do disfunkcije štitnjače. Selen je element u tragovima koji služi kao ključni antioksidans koji štiti štitnu žlezdu od oksidativnog stresa. Njegova je uloga zapravo da reguliše imunološki sistem i da spreči oštećenje tkiva štitne žlezde. Prisutan je u heljdi, suvom grožđu, crnom luku, belom luku, životinjskim proizvodima poput sira i jaja, piletini, govedini, školjkama, a takođe i u nekim vrstama ribe poput tune.

Cink je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde. Optimalna koncentracija cinka potrebna je za zdrave nivoa T3, T4 i hormona koji stimuliše štitnu žlezdu (TSH). Cink podržava proizvodnju hormona štitnjače i jača imunološki sistem, snažan je katalizator za više od 100 enzimskih reakcija u telu. Budući da naše telo nema načina za skladištenje cinka, treba ga redovno unositi putem hrane. Ima ga u plodovima mora, ribi i školjkama. Ostali izvori su hrana bogata proteinima, poput mesa, žumanaca, jetre i hrane na biljnoj bazi kao što su alge, mahune i soja.

Štitnoj žlezdi treba gvožđe, da pretvori T4 u T3, aktivni oblik hormona štitne žlezde. Nedostatak gvožđa povezan je sa disfunkcijom štitne žlezde. Izvori hrane bogati gvožđem uključuju meso ( posebno jetri ), piletinu, ribu, školjke, ostrige, mahunarke, spanać i zeleno lisnato povrće

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Jedan od najzastupljenijih minerala u ljudskom telu, a i na zemlji, magnezijum igra ključnu ulogu u radu vitalnih funkcija, uključujući krvni pritisak, funkciji mišića i živaca, probavi, pa čak pomaže kod spavanja. Magnezijum pomaže u poboljšanju simptoma često povezanih sa hipotireozom, poput nesanice, umora, zatvora, visokog krvnog pritiska i migrenskih glavobolja.

ad stitnjaca 500x420 1

Magnezijum je bitan u pretvaranju T4 u T3, što može poboljšati funkciju hormona štitne žlezde. Magnezijuma ima u bananama, trešnjama, kupini, avokadu, spanaću, blitvi, cvekli, peršumu, heljdi, pasulju, bademima, orasima, lanenom semenu, semenu susama, ribi i mleku.

Najbitniji hormoni za rad štitne žlezde i njihovo značenje

Hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija, kada ih napravi luči ih u krvotok i utiču direktno na rad skoro svake tvoje ćelije. U pitanju su hormoni tiroksin–tetrajodtironin, T4, trijodtironin T3 i kalcitonin.

program za mrsavljenje

Hormon štitne žlezde T4 sadrži četiri, a T3 tri atoma joda, za čije je stvaranje neophodan jod iz hrane, kao i endogena jedinjenja protein tireoglobulin, tireostimulirajući hormon (TSH) i enzim tireoidna peroksidaza.

Hormoni štitnjače utiču na:

 • Pravilan metabolizam. Oni pospešuju stvaranje toplote, podstiču sintezu proteina, stimulišu razgradnju masti, utiču na nivo šećera, rad srca
 • Doprinose seksualnoj funkciji kod oba pola i održavanju trudnoće
 • Podstiču sposobnost učenja i pamćenja, utiču na emocije
 • Ključni su i za razvoj nervnog sistema u fetalnom periodu

Zdravstveni problem štitne žlezde su hipotireoza, kada ona proizvodi nedovoljno hormona, kao i hipertireoza, kada je preveliko lučenje hormona.

Hipertireoidizam je pojačan rad štitne žlezde kada se pojačano luče hormoni štitne žlezde, a karakterišu ga simptomi

 • gubitak u težini sa povećanim ili čak očuvanim apetitom
 • umor
 • slabost mišića
 • pojačano znojenje i osećaj topline
 • ubrzan rad srca i paltipacija
 • suvoća kože i kose
 • poremećaj menstrualnog ciklusa
 • nesanica, anksioznost, razdražljivost, emocionalna napetost
 • izbačene očne jabučice

U slučaju pojačanog rada štitne žlezde snižen je TSH, a povišeni su nivoi hormona T4 i T3.

Hipotireoidizam – smanjen rad štitne žlezde kada je smanjeno lučenje hormona štitne žlezde.
Većina simptoma nastaje kao posledica usporenosti metabolizma, a simptomi su:

 • porast težine uz slab apetit i opstipaciju
 • zamor, pospanost
 • stalni osećaj hladnoće
 • zaboravnost, usporen rad srca
 • bleda, natečena koža, osećaj oteklina
 • poremećaj menstrualnog ciklusa

U slučaju smanjenog rada štitne žlezde je TSH povišen, dok su hormoni T4 i T3 sniženi.

Analiza hormona sa normalnim referentnim vrednostima

Čest uzročnik smanjene funkcije tireoidne žlezde jeste hronični autoimuni tireoiditis Hašimotov sindrom, koji se potvrđuje testiranjem antitela tiroidne peroksidaze (TPO) i tireoglobulina (Tg). Pored autoimunog procesa i nedovoljan unos joda putem hrane jedan je od najčešćih mogućih uzročnika hipotireoze.

Manjak joda je najčešći identifikovani uzročnik hipotireoze širom sveta, naročito u planinskim područjima.
Dejstvo pojedinih lekova i prisustvo infektivnih bolesti, kao što su: fibrozna upala šrtitne žlezde, hemohromatoza, sklerodermija, amiloidoza, mogu da uzrokuju hipotireozu.

Autoimuna bolest poznata kao Grejvsova bolest ( Bazedovljeva bolest ) je najčešći uzročnik hipertireoze u svetu, posebno kod kod dece i adolescenata.

Ako osetiš bilo koji od gore navedenih simptoma povećanog ili smanjenog rada štitne žlezde dovoljno je da uradiš analizu hormona TSH i FT4. To su parametri koji najpreciznije govore lekaru o stvarnoj, trenutnoj funkciji i aktivnosti tvoje štitne žlezde.

Hormoni štitne žlezde T4 i T3 u krvi mogu biti slobodni i vezani za proteine. Kako su samo slobodni hormoni aktivni, preporuka je da se laboratorijski mere slobodne frakcije, dakle FT4 i FT3. Savremene analitičke metode omogućavaju merenje slobodnih hormona, međutim, međulaboratorijska varijabilnost metoda prilično je velika, što treba imati u vidu pri tumačenju nalaza.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kad se posumnja na poremećaje u radu štitne žlezde, neophodno je prvo uraditi analize TSH i FT4. Tek ukoliko je nalaz FT4 normalan, a postoje simptomi hipertireoze, treba odrediti i FT3, jer on pre raste u cirkulaciji nego FT4. Kako je najčešći uzročnik hipotireoze Hašimotov tireoiditis, vrlo je korisno i odrediti antitela na tireoidnu peroksidazu (TRO) i anti-TPO At.

Laboratorijskom analizom krvi možeš saznati parametre štitne žlezde

Nije potrebna predhodna priprema pre dolaska u laboratoriju, ali ipak neki lekovi utiču na rezultat i zbog toga je potrebno da se obustavi primena leka pre venepunkcije.

TSH ( tireostimulirajući hormon ). Referentne vrednosti za TSH iznose: 0.27-4.2 μIU/ml

fT4 ( free T4 ili slobodni T4 ). Referentne vrednosti za fT4 iznose: 12.00-22.00 pmol/L

fT3 ( free T3 ili slobodni T3 ). Referentne vrednosti za fT3 iznose: 3.1-6.8 pmol/L

T3 ( trijodtironin ). Referentne vrednosti za T3 1.3-3.1 nmol/L

T4 ( tiroksin ). Referentne vrednosti za T4 66.0-181.0 nmol/L

Referenstne vrednosti specifičnih antitela AntiTPO i AntiTG. Specifična antitela koja karakterišu autoimuno oboljenje štitaste žlezde

AntiTPO (antitela prema tireodinoj-peroksidazi). Referentne vrednosti za antiTPO iznose: < 35.00 IU/ml
AntiTPO se koristi kao pomoć pri postavljanju dijagnoze autoimunih oboljenja štitaste žlezde ( Hašimotov tireoiditis, Gravesova bolest ), kao i pri praćenju efekta terapije.

Tiroid peroksidaza (TPO) je enzim koji se normalno nalazi u tireoidnoj žlezdi i ima važnu ulogu u produkciji tireoidnih hormona. Anti-TPO su antitela usmerena protiv ovog enzima.

AntiTG (antitireoglobulinska antitela). Referentne vrednosti za antiTG < 115 IU/ml

AntiTG antitela su usmerena protiv proteina tireoglobulina koji ima ulogu u sintezi, skladištenju i oslobađanju tireoidnih hormona. Zajedno sa AntiTPO je nalaze povišena kod pacijenata sa Hašimoto tireoiditisom. Međutim, antiTPO At su visoko specifična za autoimune bolesti tireoideje, dok antiTG At nisu.

Koristi se zajedno sa ostalim analizama, kao promoć pri dijagnozi autoimunih tireoidnih bolesti , kao i za praćenje aktivnosti bolesti nakon tretmana karcinoma štitaste žlezde.

TSH receptorska antitela ( antiTSH R antitela, TRAb). Referentne vrednosti za anti TSH R antitela < 1.75 IU/L

Prisustvo ovih antitela služi kao pomoć pri postavljanju dijagnoze Gravesove bolesti, kao i pri proceni efikasnosti terapije.

Šta je TSH i da li je toliko bitan?

TSH je hormon koji se sintetiše u prednjem režnju hipofize i koji reguliše koncentraciju hormona štitne žlezde. Sintezu TSH stimuliše niska koncentracija hormona štitne žlezde, kao i TRH, hormon koji se sintetiše u hipotalamusu. Kada je normalna sprega hipofiza-hipotalamus između TSH i hormona štitne žlezde postoji obrnut odnos, nizak TSH visoki hormoni štitne žlezde ili visok TSH niski hormoni štitne žlezde.

Koristi se kao pomoć u dijagnostici i praćenju terapije poremećaja u sintezi hormona štitne žlezde ( hipertireoidizma i hipotireoidizma ) kada se određuje zajedno sa hormonima štitne žlezde ( T3/FT3 i T4/FT4 ), TSH se određuje periodično tokom trudnoće i kod novorođenčadi u sklopu postnatalnog skrininga.

TSH se određuje osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu zlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi ( potvrđeni ultrazvučnim pregledom ) osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde u cilju praćenja terapije, ponekad se određuje u sklopu sistematskih pregleda u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja i kod svakog novorođenog deteta u sklopu postnatalnog skrininga.

Štitna žlezda prirodno lečenje

Ishrana, stil života i priroda ima rešenje za mnoge zdravstvene probleme, tako je i u ovom slučaju. Registrovana i atestirana prirodna terapija za regulisanje rada štitnjače. Tarapija deluje na normalizovanje hormona TSH, T3, T4, za hladne čvoriće i deluje za Hašimoto. Pogledaj komentare korisnika i cenu.

Ishrana je veoma bitna za pravilan rad štitne žlezde. Preporučuje se zdrava hrana bogata mineralima i vitaminima. Takođe postoje namirnice koje utiču tako da troše jod koji je prisutan u telu, to je loše, jer je jod neophodan za rad štitne žlezde. Zbog toga treba izbegavati kupus, soju, brokoli, karfiol, kikiriki, jagode, spanać.

Takođe, organizmu su potrebni antioksidansi, koje možeš naći u voću i povrću. Jedi borovnicu, aroniju, paradajz, papriku, trešnju. Veoma važno je unos morske ribe, koja sadrži omega 3 nezasićene masne kiseline i jod koji je neophodan.

Pogledaj u sledećem članku, Problemi sa štitnom žlezdom za početnike. Štitna žlezda gde se nalazi, simptomi i prirodno lečenje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments