Suva Vagina | uzročnici, terapija i lečenje

suva vagina

Članak ažuriran 21. дец, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Pojava suve vagine

Suva vagina je ozbiljan i uglavnom zanemaren problem koji može značajno uticati na život žene. Ova neprijatna vaginalna promena često se javlja zbog disbalansa u nivou estrogena, što može biti posledica menopauze, ali i drugih faktora kao što su hormonski poremećaji ili određeni lekovi.

Iako moda, lepota i porodične teme preplavljuju medijski prostor, ne obraća se dovoljno pažnje na intimne aspekte ženskog zdravlja. Ponekad se informacije o ovom problemu gube među glamurom poznatih ličnosti i astro prognozama i prepuštaju se privatnosti žene, što je pogrešno.

Veliki problem je i nerazvijena svest o važnosti tretiranja vaginalne suvoće, posebno u nerazvijenim zemljama. Često čak ni porodica ne zna da žena ima neku promenu koja može da pogorša njeno zdravlje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Stoga, važno je govoriti o suvoj vagini, jer ignorisanje ovog problema može povećati rizik od vaginalnog karcinoma i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Redovno praćenje vesti o zdravlju i promovisanje otvorenog razgovora o ovim temama ključno je za očuvanje dobrobiti žena i njihovog opšteg zdravlja.

Suva vagina je odraz vašeg celokupnog zdravlja

Ova vaginalna promena značajno utiče i na intimni život žena, predstavljajući izazov u sferi ljubavi i seksualnosti. Može dovesti do nelagodnosti tokom seksualnih aktivnosti i negativno uticati na emocionalnu povezanost između partnera

hemo 500x420

Suva vagina često predstavlja problem za mnoge žene, naročito u klimaksu. Smanjenje nivoa estrogena prirodna je pojava u ovom periodu i može dovesti do suvoće vaginalnih zidova.

Kreme koje sadrže estrogen su korisne u ublažavanju ovog problema, pružajući hidrataciju i održavajući zdravu ravnotežu.

Osim menopauze, suvoća može biti posledica infekcija ili hormonskih promena. Važno je razumeti da je ovo prirodno stanje koje dolazi sa godinama i potražiti odgovarajuće tretmane koji će održati zdrav odnos između vlažnosti i kiselina u vagini.

Redovna nega i korišćenje odgovarajućih krema će značajno poboljšati kvalitet i zdravlje žene.

Normalno, zidovi vagine ostaju podmazani tankim slojem prozirne tečnosti. Hormon estrogen pomaže očuvanju te tečnosti i održava vaginalne zidove zdravim, debelim i elastičnim.

Opadanje nivoa estrogena smanjuje dostupnu količinu vlage. Ovo može nastati u bilo kojem uzrastu iz različitih razloga. Iako se može činiti kao beznačajna iritacija, nedostatak vlažnosti vagine može imati ogroman uticaj na vaš seksualni život.

Srećom, postoji nekoliko tretmana koji su dostupni za ublažavanje ovog problema.

Najčešći uzročnici za pojavu suve vagine

Suvoća vagine je uobičajen simptom menopauze, s kojim se suočava gotovo jedna od tri žene u klimaksu. Postaje još češća nakon ovog perioda, uzrokujući da se vaginalno tkivo stanji i postane manje elastično. Ovo se naziva vaginalna atrofija.

Nivoi estrogena padaju i zbog:

 • Porođaja i dojenja
 • Radioterapije ili hemoterapije za lečenje raka
 • Hirurškog uklanjanja jajnika
 • Korišćenja antiestrogenskih lekova za tretiranje mioma ili endometrioze

Drugi uzroci za pojavu suvoće vagine su:

hemoroidi
 • Sjögrenov sindrom (autoimuni poremećaj koji napada ćelije u telu odgovorne za vlažnost)
 • Lekove protiv alergija i prehlade
 • Određene antidepresive
 • Korišćenje sredstava za ispiranje
 • Nedovoljno predigre pre seksa

Bez obzira na uzrok, suvoća vagine može biti izuzetno neugodna, izazivajući svrab, peckanje i bolan seks.

Uspostavljanje dijagnoze da imate suvu vaginu

Ako imate bilo kakvo peckanje, svrab ili nelagodnost u tom području, posetite lekara ili ginekologa. Postaviće vam pitanja o vašem zdravstvenom stanju, saznati koliko dugo imate simptome i šta ih čini boljim ili lošijim.

Vaš lekar će obaviti pregled karlice, proveravajući vašu vaginu na stanjivanje ili crvenilo. Pregled će pomoći isključivanju drugih uzroka nelagodnosti, uključujući vaginalnu ili urinarnu infekciju. Lekar može uzeti i ćelije sa zida vagine ili grlića materice za Papa test.

Terapija lekovima kada imate suvu vaginu

Najčešći tretman za suvoću vagine zbog niskih nivoa estrogena je topička terapija estrogenom. Ovi tretmani nadoknađuju deo hormona koji vaše telo više ne proizvodi. To pomaže ublažavanju simptoma vagine, ali ne dovodi do iste količine estrogena u vašem krvotoku kao terapija hormonima u tabletama.

suva vagina
Suva vagina usled hormonskih poremećaja

Poznati ginekolozi preporučuju korišćenje jednog od tri tipa vaginalnog estrogena:

 • Prsten (Estring): Vi ili vaš lekar umećete ovaj mekani, fleksibilni prsten u vaginu, gde on ravnomerno oslobađa ovaj hormon direktno na tkiva. Prsten se menja svaka 3 meseca.
 • Tableta (Imvexxy, Vagifem): koristite jednokratni aplikator da stavite tabletu u vaginu jednom dnevno tokom prve dve nedelje tretmana. Zatim to radite dva puta nedeljno dok vam više nije potrebno.
 • Krema (Estrace, Estradiol, Premarin): koristite aplikator da nanesete kremu u vaginu. Obično ćete nanositi kremu svaki dan tokom 1 do 2 nedelje, a zatim smanjiti na jednom do tri puta nedeljno prema uputstvima vašeg lekara.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Bilo koji proizvod s estrogenom može izazvati nuspojave poput vaginalnog krvarenja i bolova u grudima. Topički estrogen možda nije preporučljiv ako:

 • Imate rak dojke, posebno ako uzimate inhibitor aromataze
 • Imate istoriju raka endometrija
 • Imate vaginalno krvarenje, a ne znate zašto
 • Trudnica ste ili dojite

Nema puno istraživanja o dugotrajnoj upotrebi topičkog estrogena, ali postoji povećan rizik od razvoja raka endometrija kod žena koje još uvek imaju maternicu.

Ostali proizvodi koji olakšavaju tegobe usled suve vagine

– Ovlaživač vagine: na bazi glicerinsko-mineralnog polikarbopila (Replens), kupuje se u lokalnoj apoteci.

– Vaginalni supozitoriji na bazi hijaluronske kiseline: bezbedno održavaju vlažnost vagine. Kupuju se online putem većih maloprodajnih lanaca ili direktno od proizvođača.

– Ospemifem (Osphena): lek koji se uzima oralno jednom dnevno, čini vaginalno tkivo debljim i manje krhkim, rezultirajući manjim bolom tokom odnosa. Međutim, zdravstvene organizacije upozoravaju da Osphena može zadebljati endometrijum (oblogu materice) i povećati rizik od moždanog udara i tromboze i krvnih ugrušaka.

– Intrarosa: ovo je steroid u obliku vaginalnog supozitorija. Može izazvati vaginalni iscedak, a može rezultirati i nepravilnim Pap testom.

Pre nego što stupite u seksualni odnos, izdvojite vreme da se potpuno opustite i uzbudite. Nanesite lubrikant na bazi vode kako biste uživali u seksu bez neprijatnih nuspojava.

Izbegavajte upotrebu sredstava za ispiranje, penušavih kupki, mirisnih sapuna i losiona oko osetljivog vaginalnog područja. Ovi proizvodi često dodatno pogoršavaju suvoću.

Saveti i terapije koji će suvu vaginu opet učiniti vlažnom

Bez lečenja, suvoća vagine obično se pogoršava tokom vremena. Možete probati sledeće kućne terapije za suvoću vagine koji će pomoći u ublažavanju simptoma i nelagodnosti:

Vaginalna hidratantna sredstva kada imate suvu vaginu

Jedan od najboljih načina za smanjenje suvoće vagine je upotreba vaginalnog hidratanta. Ovo su posebni hidratanti dizajnirani specifično za ovo osetljivo područje tela. Korišćenje vaginalnog hidratanta svakih nekoliko dana može pomoći održavanju vlage u vagini i ublažavanju simptoma suvoće.

Hidratant možete nanositi nekoliko puta nedeljno pre spavanja. Nanesite ga duž zidova vagine da se apsorbuje. Nemojte pokušavati da koristite hidratant ili kremu koja nije namenjena posebno za vaginu. Takođe, trebali biste izbegavati sapune, hidratante ili druge toaletne potrepštine s mirisom.

Vodeni lubrikanti kada imate suvu vaginu

Pre seksualne aktivnosti, nanesite vodeni lubrikant u vaginu i na partnera gde će biti kontakt. Korišćenje lubrikanta može pomoći ublažavanju bilo kakvog bola ili nelagodnosti koje obično možete doživeti tokom seksa, jer pružate ovom području vlagu.

Obavezno odaberite lubrikant koji ne sadrži vazelin ili glicerin. Glicerin može uzrokovati dodatnu iritaciju vagine, a vazelin može uzrokovati slabljenje ili pucanje kondoma tokom seksa.

Redovna seksualna aktivnost kada imate suvu vaginu

Redovna seksualna stimulacija može pomoći u poboljšanju celokupnog zdravlja vagine. To možete postići ili sami ili s partnerom, čak i pomoću uređaja poput vibratora. Seksualna stimulacija pomaže povećanju protoka krvi i vaginalnih sekreta, olakšavajući suvoću vagine.

Ako vodite ljubav s partnerom, pokušajte se angažovati u predigri pre snošaja. To može učiniti da se osećate više uzbuđeno, čineći seks prijatnijim i udobnijim, a može pomoći u poboljšanju protoka krvi i sekreta u vagini.

Novi pristup seksu kada imate suvu vaginu

Iako je seksualna aktivnost dobra za vaginalno zdravlje, razmislite o načinu na koji joj prilazite. Kao što je već pomenuto, predigra može biti vrlo korisna u pripremi za snošaj. Kada započnete snošaj, radite to polako. To pomaže Bartholinovim žlezdama da stvore više prirodne lubrikacije u vagini.

✨ Članak, Spisak lekova za visok pritisak koje će vam lekar prepisati.

Možete isprobati i druge seksualne aktivnosti koje ne uključuju snošaj, ali vam omogućavaju intimnost s partnerom. Aktivnosti poput masaže, međusobnog masturbiranja, oralnog seksa ili jednostavnog dodira mogu biti ispunjavajuće. Ove aktivnosti obično su udobnije ako su simptomi suvoće vagine posebno iritantni.

Vežbe za karlicu kada imate suvu vaginu

Vežbe za karlicu mogu pomoći u jačanju slabih vaginalnih mišića. S nižim nivoima estrogena, vaginalni mišići slabe tokom vremena. Vežbe poput Kegelovih vežbi mogu pomoći opuštanju napetih mišića i jačanju slabijih. Ove vežbe takođe pomažu povećanju protoka krvi u vagini.

Ako ste isprobali ove lekove za suvoću vagine a i dalje osećate nelagodnost, trebalo bi da zakažete sastanak sa svojim lekarom da biste razgovarati o drugim opcijama lečenja koje mogu pomoći.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments