Metod i Procedura Provere Hormona Štitne Žlezde

kako se proveravaju hormoni stitne zlezde

Članak ažuriran 22. дец, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Labaratorije proveravaju hormone i antitela štitne žlezde

Analiza hormona štitne žlezde je ključna u dijagnostikovanju mogućih poremećaja u njenom funkcionisanju. Standardna analiza uključuje merenje nivoa hormona T3 (triiodtironina) i T4 (tiroksina), kao i hormona koji stimulišu štitnu žlezdu (TSH i ft4) u krvi.

Osim toga, posebna ispitivanja uključuju analizu antitela koja ukazuju na autoimune bolesti štitne žlezde poput Hašimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti. Kada su hormoni u pitanju, organizam može pokazivati različite simptome, a precizna dijagnostika putem laboratorijskih testova ključna je za postavljanje tačne dijagnoze.

Većina laboratorija u oblasti medicinskih analiza, pruža visokokvalitetne usluge za proveru ovih hormona. Analize omogućavaju preciznu dijagnostiku i otkrivanje potencijalnih oboljenja na vreme.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Važna je da povremeno uradite analizu hormona štitne žlezde

Rano otkrivanje poremećaja rada štitne žlezde je od suštinskog značaja za preventivu raznih bolesti, a simptomi poput umora, promena telesne težine, nervoze i još nekih promena u organizmu mogu ukazivati na nepravilnosti u njenom funkcionisanju.

Redovna analiza hormona štitne žlezde kroz laboratorijske analize je ključ preventivne brige o zdravlju.

Ukoliko vaš lekar posumnja da vaši hormoni nisu u granicama normalnih vrednosti, može preporučiti seriju određenih krvnih testova. Ovi testovi se koriste kako bi se utvrdili nivoi hormona proizvedenih u štitnjači i pokazuju kako funkcioniše vaša štitna žlezda.

hemo 500x420

Testovi funkcije štitne žlezde su serija krvnih testova koji se koriste kako bi se merilo koliko dobro vaša štitna žlezda radi. Kao što smo već rekli, uobičajeno se testiraju hormoni T3, T3RU, T4 i TSH.

Lokacija štitne žlezda i njena najbitnija funkcija

Štitna žlezda je mala žlezda smeštena u donjem delu prednjeg dela vrata. Ona je odgovorna za regulaciju mnogih telesnih procesa, poput metabolizma, generisanja energije i raspoloženja.

Štitna žlezda proizvodi dva glavna hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Ako vaša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno ovih hormona, možete doživeti simptome kao što su povećanje težine, nedostatak energije i depresija. Ovo stanje se naziva hipotireoidizam.

Ako vaša štitna žlezda proizvodi previše hormona, možete doživeti gubitak težine, visok nivo anksioznosti, drhtavice i osećaj euforije. Ovo se naziva hipertireoidizam.

Lekar koji sumnja da vaša štitna žlezda ne radi kako treba će vam dati uput za labaratoriju da testirate hormone, poput T4 ili testa za stimulišući hormon (TSH). Ako ti rezultati nisu u granicama normale, lekar će naručiti dodatne testove kako bi precizno utvrdio uzrok problema.

Ako vas brine rad vaše štitne žlezde a nemate lekara opšte prakse, potražite pomoć u specijalizovanim klinikama za endokrinologiju, ili se obratite internisti koji će vas uputiti dalje.

U pojedinim zemljama postoje testovi funkcije štitne žlezde dostupni za kućnu upotrebu, takozvani kućni testovi, ali je mnogo sigurnije da se obratite specijalisti jer ćete samo tako imati sigurne rezultate.

Potrebne pripreme za testiranje hormona štitne žlezde

Nije vam potrebno da uradite ništa posebno kako biste se pripremili za testove funkcije štitne žlezde.

Ako je vaš lekar naručio i druge krvne testove zbog osnovne bolesti koju imate, možda ćete morati da se uzdržite od jela nekoliko sati pre testa.

hemoroidi

On će vas svakako bavestiti o bilo kakvim posebnim uputstvima koje treba da pratite.

Procedura provera hormona štitne žlezde vađenjem krvi

Pre nego što se izvadi krv kako bi se proverili nivoi hormona vaše štitne žlezde, razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kakvim lekovima koje uzimate. Takođe ga obavestite ako ste trudni. Određeni lekovi i trudnoća ponekad imaju uticaj na rezultate testa.

Vadjenje krvi, poznato i kao venepunkcija, je postupak koji se vrši u laboratoriji ili lekarskoj ordinaciji. Kada dođete na test, zamoliće vas da sednete u udobnu stolicu ili legnete na krevet. Ako nosite duge rukave, zamoliće vas da podignete jedan rukav ili da izvadite ruku iz rukava.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Krv za analizu uglavnom uzimaju tehničar ili medicinska sestra jer su oni najbolje obučeni za to. Prvo će zategnuti gumenu traku čvrsto iznad lakta kako bi se vene sa unutrašnje strane lakta napunile krvlju i bolje videle. Kada medicinska sestra pronađe odgovarajuću venu, ubošće iglu ispod kože i u venu.

Možete osetiti oštar ubod kada igla probije kožu. Medicinska sestra će skupljati vašu krv u epruvete i poslati je u laboratoriju na analizu.

Kada sakupi dovoljno krvi potrebne za testove, medicinska sestra će izvaditi iglu i staviti pritisak na mesto uboda dok krvarenje ne prestane. Zatim će staviti malo gaze preko rane.

Trebalo bi da odmah možete da se vratite svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Nuspojave vađenja krvi

Vađenje krvi je rutinski, minimalno invazivan postupak i nema mnogo nuspojava. Tokom dana odmah nakon vađenja krvi, možete primetiti blagu modricu ili bol na mestu gde je igla ubodena.

Stavljanje leda na zahvaćeno mesto ili uzimanje analgetika bez recepta može pomoći da ublažite nelagodnost.

kako se proveravaju hormoni stitne zlezde
Hormoni štitne žlezde se proveravaju vađenjem krvi * apstraktna slika

Ako doživite veliku bol ili ako se područje oko uboda postane crveno i otekne, odmah se obratite svom lekaru. To mogu biti znaci infekcije.

Provera glavnih hormona štitne žlezde

Provera T4 i TSH hormona štitne žlezde

Test TSH i test T4 su dva najčešća testa funkcije štitne žlezde. Test TSH se često radi prvi jer je najbolji način za početno testiranje funkcije štitne žlezde. Ovim testom se utvrđuje da li osoba ima hipertireoidizam ili hipotireoidizam.

Test T4 je poznat kao test tiroksina. Visok nivo T4 ukazuje na preaktivnu štitastu žlezdu (hipertireoidizam). Simptomi uključuju:

 • anksioznost
 • neplanirani gubitak težine
 • drhtavice
 • dijareja

Veći deo T4 u vašem telu vezan je za protein. Mala količina T4 nije vezana i naziva se slobodni T4.

Slobodni T4 je oblik koji je lako dostupan za vaše telo. Ponekad se nivo slobodnog T4 proverava zajedno sa testom T4.

Test TSH meri nivo hormona u krvi koji stimuliše rad štitne žlezde. TSH ima normalni opseg testiranja između 0,4 i 4,0 milijunskih međunarodnih jedinica hormona po litru krvi (mIU/L).

Ukoliko su vrednosti TSH iznad 4,5 mIU/L, rizikujete da pređete u hipotireoidizam. Simptomi mogu uključivati:

 • povećanje težine
 • umor
 • depresija
 • lomljiva kosa i nokti

Ukoliko se dijagnostikuje hipotireoidizam, vaš lekar može odlučiti da počne lečenje simptoma lekovima, poput levotiroksina.

Preporučujemo članak, ishrana za povišen tsh.

Inače, oba testa, T4 i TSH, rutinski se izvode kod novorođenčadi kako bi se identifikovala niska funkcija rada štitne žlezde. Ako se ne leči, ovo stanje, nazvano kongenitalni hipotireoidizam, može dovesti do razvojnih oštećenja.

Provera T3 hormona štitne žlezde

Test T3 proverava nivoe hormona trijodtironina. Obično se naručuje ako T4 testovi pokažu povećanje. Abnormalno visoki nivoi T3 obično ukazuju na stanje koje se naziva Graveova bolest. To je autoimuno oboljenje povezano s hipertireoidizmom.

Ako vaši krvni testovi pokazuju da je vaša štitasta žlezda preaktivna, vaš lekar može naručiti ultrazvuk ili skeniranje štitne žlezde.

Ako rezultati skeniranja budu normalni, vaš lekar će verovatno propisati lekove kako bi regulisao aktivnost vaše štitne žlezde. Pratiće to dodatnim testovima funkcije štitne žlezde kako bi se uverio da lek deluje. Ti testovi će proveriti:

 • strukturalne probleme sa štitastom žlezdom
 • aktivnost štitaste žlezde
 • bilo koje tumore koji mogu prouzrokovati probleme

Vaš lekar takođe može naručiti ultrazvuk ako otkrije abnormalnosti tokom fizičkog pregleda vrata. Ako rezultati ultrazvuka budu van granica normale, vaš lekar može naručiti uzorak tkiva štitne žlezde.

Inače, rak štitne žlezde nije povezan s hipertireoidizmom ili hipotireoidizmom. Imajte na umu da se testovi krvi ne koriste za otkrivanje raka štitne žlezde, tako da nema razloga za strah ako vas lekar pošalje na ove analize.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments