Penilna kandidijaza – gljivice na penisu

gljivice na penisu

Članak ažuriran 16. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Penilna kandidijaza može dovesti do širokog spektra bolnih i neprijatnih simptoma ako se ne leči. Takođe može dovesti do ozbiljnih komplikacija ukoliko se infekcija proširi u krvotok.

mrsavljenje
mrsavljenje

Lekovi koji se mogu kupiti bez recepta često mogu eliminisati kandidijazu. U nekim slučajevima, možda će vam biti potrebni lekovi na recept.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Neke osnovne preventivne mere mogu vam pomoći da izbegnete ovu prilično neprijatnu bolest.

Kandidijaza ili gljivična infekcija se često smatra problemom vezanim samo za žene, ali se u praksi ova infekcija često sreće i kod muškaraca. Medicinski naziv gljivične infekcije penisa je penilna kandidijaza.

Gljivice na penisu

pojava gljivica na penisu

Simptomi gljivica na penisu

Neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • crvenilo, bol ili oticanje penisa
 • beli, sjajni pečati na vrhu penisa
 • sitne crvene tačkice na vrhu penisa
 • pukotine na prepucijumu
 • debeli, beli sekret ispod prepucijuma ili drugih nabora kože
 • teškoće pri povlačenju prepucijuma
 • svrab
 • peckanje tokom mokrenja
 • bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Crvenilo, svrab i bol u penisu mogu biti znakovi i drugih ozbiljnijih stanja, kao što su neke polno prenosive infekcije (STI). Zbog toga je veoma važno da se javite svom lekaru čim primetite bilo kakve promene ili neki od navedenih simptoma.

Urolog ili lekar opšte prakse postaviće pravu dijagnozu, često samo jednim pregledom.

Uzroci nastanka gljivica

Kandidijazu obično izaziva gljivica nazvana candida. U svakom telu postoji mala količina kandide koja je neophodna za normalno funkcionisanje vašeg organizma. Ako iz nekog razloga dođe do preteranog rasta kandide, razvija se gljivična infekcija.

Vlažna sredina je idealna za širenje gljivične infekcije, i zbog toga se one najčešće javljaju u genitalnim području.

Gljivice na penisu najčešće se dobijaju ako imate seks bez upotrebe kondoma sa osobom koja ima vaginalnu kandidijazu. Međutim, infekciju možete razviti i bez seksualne aktivnosti.

Osim seksualnog odnosa sa partnerkom koja ima kandidijazu, postoji nekoliko drugih faktora koji mogu povećati rizik od razvoja gljivica, kao što su:

 • nepravilno održavanje higijene genitalija ili neredovno kupanje
 • oslabljen imuni sistem usled određenih lekova ili zdravstvenih stanja
 • dugotrajna upotreba antibiotika
 • nošenje mokre odeće ili usko donje rublje
 • upotreba proizvoda za kožu ili sapuna koji izazivaju iritaciju kože
 • prisustvo dijabetesa (visok šećer u krvi)
 • upotreba lubrikovanih kondoma
 • nije urađeno obrezivanje (cirkumcizija)
 • prisustvo gojaznosti

Kako lekari dijagnostikuju penilnu kandidijazu

Nakon što zakazete pregled, lekar će vas upitati o simptomima i verovatno pregledati vaše genitalije. Moguće je da će pregledati neku od belih supstanci koje se formiraju na penisu pod mikroskopom kako bi potvrdio vrstu gljivice koja uzrokuje simptome.

Ako ne možete da se konsultujete sa lekarom opšte prakse ili urologom, razmislite o poseti centru za hitnu medicinsku pomoć ili odeljenju za hitne slučajeve. Što pre dobijete dijagnozu i započnete lečenje, veća je verovatnoća da ćete izbeći komplikacije.

Nije preporučljivo da sami postavljate dijagnozu i započinjete lečenje. Ako su prisutni simptomi gljivica, idite kod lekara. Ako simptomi dugo traju, komplikacije mogu biti ozbiljne.

Lečenje penilne kandidijaze

U većini slučajeva, topičke antifungalne (protiv gljivica) masti i kreme su dovoljne za lečenje infekcije. Neke od antifungalnih krema preporučenih za kandidijazu uključuju:

 • mikonazol (Monistat, Cruex, Desenex, Ting Antifungal)
 • clotrimazole (Lotrimin AF, Canesten, Mycelex)
 • imidazol (Selezen)

Većina ovih krema dostupna je bez recepta, što znači da može da vam ih preporuči i farmaceut pošto mu opišete svoje simptome. Teži ili dugotrajni slučajevi infekcije uglavnom će zahtevati lekove na recept.

Lekar može preporučiti oralni flukonazol (Diflucan) i hidrokortizonsku kremu za ozbiljne infekcije, kao što su one koje su se razvile u potencijalno ozbiljno stanje nazvano balanitis.

program za mrsavljenje

Većina antifungalnih krema dobro se podnosi i verovatno neće izazvati ozbilne nuspojave. Međutim, proverite deklaraciju i konsultujte se sa lekarom i farmaceutom kako biste saznali na šta treba obratiti pažnju ako dođe do loše reakcije.

Ponavljajuće gljivične infekcije

Gljivice se ponekad vraćaju nakon što se čini da su izlečene. U tom slučaju, vaš lekar će verovatno preporučiti nekoliko nedelja dnevnog tretmana, nakon čega sledi nekoliko meseci nedeljnog tretmana.

U nekim slučajevima, tretman za ponavljajuće kandidijaze može trajati do 6 meseci.

Ako vaša infekcija ne reaguje dobro na antifungalnu mast i niste obrezani, lekar vam može savetovati da obavite cirkumciziju (obrezivanje). Iako se ova procedura obično vrši kod novorođenčadi, može se bezbedno izvoditi kod osoba bilo koje starosti.

Obrezivanje se kod nas obično vezuje za versku pripadnost i tada se obavlja kod novorodjenčadi kao verski ritual. Međutim, ova intervencija olakšava higijenu penisa i smanjuje mogućnost dobijanja raznih infekcija i drugih polno prenosivih bolesti, pa se često preporučuje osobama koje su u riziku od ponavljanja infekcije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Dijabetes i kandidijaza

Faktori poput dijabetesa i oslabljenog imunog sistema mogu doprineti riziku od kandidijaze.

Ako imate dijabetes, sarađujte sa svojim lekarom kako biste se uverili da su nivoi šećera u krvi dobro kontrolisani.

Ako imate oslabljen imunološki sistem, lekar može preporučiti načine za očuvanje i jačanje imunološkog sistema.

Komplikacije penilne kandidijaze

Ako se ne leči, penilna kandidijaza može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Balanitis

Jedna od potencijalnih komplikacija penilne kandidijaze je balanitis. Balanitis je upala glave penisa (glansa). Neke osobe doživljavaju upalu kako glansa, tako i prepucijuma, poznatu kao balanopostitis.

Dijabetes može povećati vaš rizik od balanitisa.

Bez efikasnog tretmana, balanitis može dovesti do ožiljaka na prepucijumu. Takođe može uzrokovati adhezije na penisu. To može sprečiti povlačenje prepucijuma unazad, što pravilnu higijenu čini nemogućom.

Balanitis može biti bolan i otežati mokrenje. Ako se ne leči, može izazvati oticanje i bolne žlezde, kao i slabost i umor. Mogiće su i druge komplikacije, tako da će lekar verovatno preporučiti cirkumciziju u ovim slučajevima.

Invazivna kandidijaza

Nelečena gljivična infekcija može ući u krvotok. Ovo se naziva kandidemija ili invazivna kandidijaza.

Ovo se dešava najčešće kod osoba koje čekaju sa lečenjem dok se infekcija ne proširi izvan penisa. Takođe je češća kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Ako ste bili u bolnici i koristili kateter za mokrenje, možda ćete biti podložni invazivnoj kandidijazi. Ova jača forma infekcije kandidijazom je veoma ozbiljna.

Medicinsko osoblje će pažljivo pratiti eventualne znake infekcije urinarnog trakta povezane sa kateterom (CAUTI).

Možda ćete morati da koristite oralne antifungalne lekove nekoliko nedelja. U nekim slučajevima, lekovi se primenjuju intravenozno i u bolničkim uslovima, jer je ovo uporna infekcija koja zahteva ozbiljno i dugotrajno lečenje.

hemo 500x420

Koliko dugo traje penilna kandidijaza

Ako se vaša infekcija tretira rano i dobro reaguje na antifungalne lekove, može se rešiti u roku od 7-14 dana.

Ako ste seksualno aktivni, vaš partner takođe treba da dobije tretman za kandidijazu. Ovo sprečava da se zaraza pojavi i kod partnera, ili da vam partner ponovo prenese infekciju ako ste vi već završili svoju terapiju.

Ako imate ponavljajuće kandidijaze i možete isključiti uzroke kao što su higijena i seksualni kontakt, razgovarajte sa lekarom o drugim mogućim uzrocima. Možda imate neko hronično oboljenje ili stanje kao što je dijabetes.

Kako sprečiti penilnu kandidijazu

Možete sprečiti penilne kandidijaze tako što ćete izbegavati seksualni kontakt sa partnerkom koja ima kandidijazu.

Takođe bi trebalo da izbegavate seks sa bilo kim dok imate aktivnu kandidijazu, jer biste mogli preneti infekciju nazad svom partneru. To bi moglo dovesti do uzajamnog prenošenja infekcije, i lečenje bi bilo dugotrajnije.

Da biste smanjili rizik od dobijanja kandidijaze ili prenošenja infekcije, sledite ove smernice:

 • Nosite kondom svaki put kad imate seks kako biste smanjili rizik od razvoja kandidijaze.
 • Praktikujte dobru higijenu i održavajte penis i genitalije čistim i suvim.
 • Ako niste obrezani, čistite ispod prepucijuma sapunom i vodom i vratite prepucijum u uobičajeni položaj nakon seksualnog odnosa.

Zaključak

Penilne kandidijaze (gljivice na penisu) nisu tako česte kao vaginalne kandidijaze, ali se ipak javljaju. One mogu biti rezultat loše higijene ili seksa sa partnerkom koja ima vaginalnu kandidijazu bez upotrebe kondoma.

Simptomi uključuju male bele pečate i crvenilo na koži, kao i svrab ili peckanje. Ako se ne leči, kandidijaza može dovesti do drugih stanja i komplikacija.

Topičke antifungalne masti i kreme obično mogu lečiti infekciju i smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments