Najpopularniji lekovi za smirenje bez recepta i sa receptom

lekovi za smirenje

Članak ažuriran 28. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Ove medikamente (lekove) nikada nemojte samostalno koristiti, već se konsultujte sa lekarom jer vam mogu vam izazvati nelagodnost, anskioznost ili depresiju.

hemoroidi
hemoroidi

Glavni razlog zašto je potrebno da se konsultujete sa lekarom kada imate problema sa spavanjem, uznemirenošću ili stresom jer se ovi problemi ne leče lekovima za smirenje već drugim terapijama.

Neki lekovi za smirenje mogu da imaju ozbiljne posledice i svakako nije predviđeno da ih uzimate samostalno. Postoje stanja koja mogu da se reše na drugačiji način bez medikamenata, kao što je promena životnog stila, partnera ili navika.

Da li je lek za smirenje najbolje rešenje?

Ukoliko smatrate da vam je potrebno nešto za smirenje, nemojte ga uzimati na svoju ruku. Za vas i vaše zdravlje je mnogo bolje da se svakodnevno bavite sportom, promenite životne navike ili promenite ishranu, nego da uzimate lekove.

Možete popričati sa lekarom da biste isključili druge zdravstvene probleme koji mogu da izazovu psihičke ili psihološke probleme. Terapija i lekovi za smirenje su poslednja opcija koju ćete zajedno sa vašim lekarom odabrati. Vašem lekaru postavite sledeća i pitanja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

 • Da li su lekovi najbolje i jedino rešenje
 • Da li su koristi od leka veće od njegovih kontraindikacija (štete)
 • Da li mogu da rešim problem bez lekova
 • Šta mi izaziva nelagodnost i anksioznost (koren problema)

Lekovi (preparati i suplementi) za smirenje su najčešće korišćena sredstva i prvo mesto zauzimaju benzodiazepini. Benzodiazepini se koriste u tretmanu teskobe (nespokoj, nelagodnost, nelagoda, nemir, anksioznost, zebnja, zabrinutost, nespokojstvo, briga, bojazan, uznemirenost, opterećenje), poznati su kao anksiolitici ili anksiolitični sedativi – sredstva za umirenje.

hemo 500x420

Glavne odlike benzodiazepina su:

 • sedativna ( sredstvo za umirenje, smirenje živaca – uzrujanosti i postizanje uravnoteženosti kod labilnih osoba)
 • ublažuju teskobu
 • pružaju mišićnu relaksaciju
 • oslobađaju vas grčeva

Benzodiazepini imaju umirujući efekt, oni vas umiruju a u većim dozama i uspavljuju. Benzodiazepini oštećuju funkciju vašeg mozga, štete vašem duševnom i fizičkom stanju. Dodatni efekti su pospanost, lagana glavobolja, manjak koordinacije i teškoće u kretanju, zbog čega može biti otežano ili nemoguće voziti auto dok ih uzimate.

Neke osobe navede da im ove tablete izazivaju agorafobiju (strah od otvorenog prostora). Ovo je ironija tretmana sa benzodiazepimom jer je to medikament protiv anksioznosti a na kraju završite sa novim strahom.

Bendodiazepini imaju umirujući efekt ali kod nekih ljudi mogu izazvati suprotni efekat. Umesto da ih umire, oni ih ‘uzdignu‘, pa osoba postaje uzbuđena ili agresivna, a u nekim slučajevima i suicidalna (sklona samoubistvu).

Primećeno da benzodiazepini povećavaju efekat alkohola a mogu povećati efekat nekih lekova kao što su tablete za spavanje, antidepresivi ili barbiturata koji se često propisuju zajedno sa sredstvima za smirenje.

lekovi za smirenje
Izbegavajte toksične i negativne ljude

Najpopularniji lekovi za smirenje na recept

Najčešći lekovi za smirenje koji se dobijaju na recept su benzodiazepani. Tu spadaju popularni Bensedin  Bromazepan kao i Xanax i Valium. Ti lekovi pružaju trenutno olakšanje i pomažu kod napada panike ili akutnog stresa. I zato su dobro rešenje kod traumatičnih ili dramatičnih situacija. Ali mogu da izazovu posmanost, poremećaje pažnje i fizičku zavisnost.

Mada su zadnjih godina u velikoj meri zamenjeni Barbituratima pošto se smatraju bezbednijim.

Benzodijazepane nemojte da uzimate na svoju ruku jer možete da se “navučete” na njih i mogu da vam izazove ozbiljne posledice.

Čuveni psiholog, profesor i autor Džordan Piterson je izjavio da ”benzodijazepani rade brzo i obično će posle 30 minuta doći do olakšanja. Zato su uspešni u tretmanima napada panike i anksioznih epizoda. Sa druge stane, ne preporučuju se za duže lečenje. Njiho posao je da usporavaju nervni sistem pomažući organizmu da se opusti fizički i psihički. U nekim situacijama su nezamenjivi.”

Do zavisnosti od benzodijazepana može doći već posle nekoliko nedelja korišćenja. Posle prestanka terapije možete se suočiti sa izraženom anksioznošću, depresijom, problemima sa spavanjem i problemima sa radom srca.

U nekim situacijama za tretmane anksioznosti mogu da se koriste Beta Blokatori koji smanjuju fizičke simptome anksioznosti poput znojenja ili drhtanja. Ti lekovi se obično koriste za probleme sa srcem i visokim pritiskom.

Pored anksiolitika, koriste se i antidepresanti koji se koriste za lečenje depresije kojih ima mnogo u ponudi. Njihova terapija se sprovodi uz kontrolu lekara, koji će vam odabrati najbolji lek u skladu sa vašim stanjem.

Kada koristite antidepresante za lečenje anksioznosti potrebno je da prođe od četiri do šest nedelja da bi se osetilo olakšanje. Ali su i rizici od zavisnosti manji. Najpopularniji SSRI antidepresanti za smirenje su Prozak, Zoloft, Celexa ali ih nemojte koristiti na svoju ruku.

Odvikavanje od lekova za smirenje

Pravi problemi počinju u trenutku kada ih se pokušate osloboditi. Benzodiazepini deluju na vaš mozak i proizvode zavisnost u relativno kratkom vremenu (4 do 6 nedelja) kada se redovno uzimaju.

Ako naglo prestanete uzimati ova sredstva za umirenje osetićete tešku aksioznost, panične napade, napetost, mučninu, pojačan rad srca, drhtanje, znojenje i poteškoće u spavanju koji su samo deo simptoma koje sve možete da doživite.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nacionalni centar za savete o sredstvima za umirenje ( TRANX ), koji je zbog finansijskih problema ( gubitka fondova ) morao obustaviti svoj rad, sastavio je listu od 110 simptoma koji se pojavljuju nakon odvikavanja. U ekstremnim slučajevima može doći do gubitka realnog sagledavanja sebe, osećaja poput ‘zombija‘, pa postanete konfuzni i završite sa nervnim slomom ili halucinacijama. Osećaćete se kao da ćete poludeti.

Pošto postoje lekari koji nisu upoznati sa činjenicom da ove simptome uzrokuju hemijske promene kao posledica odvikavanja, oni prepisuju dodatna sredstva za umirenje ili antidepresive, čime se zlokobni krug ponovo aktivira i vi ne možete izaći iz njega.

Ovo je poražavajuća situacija za svakoga ko se želi odviknuti od sredstava za smirenje i svako treba pružiti podrška tim ljudima koji ponovo pokušavaju preuzeti kontrolu nad svojim životima, odlučivši se na ove hrabre korake da se oslobode tih tableta.

Sa druge strane korisnici tih tableta trebaju znati da zastrašujući simptomi odvikavanja ne vode ih prema ludilu i ako su uporni imaju šanse da se ”skinu” sa tableta i simptoma koji se pojavljuju nakon toga.

Sa druge strane korisnici tih tableta trebaju znati da zastrašujući simptomi odvikavanja ne vode ih prema ludilu i ako su uporni imaju šanse da se ”skinu” sa tableta i simptoma koji se pojavljuju nakon toga.

Lekovi ( sredstva ) za smirenje mogu biti korisni ako se uzimaju u kraćem vremenskom periodu, ali ona nikad nisu pravo rešenje problema teskobe. Umesto da ”progutate tabletu”, radije se posavetujte sa terapeutom kako biste otkrili šta aktivira tu anksioznost. Samo na taj način možete rešiti vaš problem, a da pri tom izbegnete zavisnost od ovakvih tableta.

Nažalost i antidepresivi imaju slične efekte. Moderna generacija selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina ( hormon zadovoljstva i sreće ) se naveliko prepisuje od strane lekara ( često zajedno sa sedativima ) protiv anksioznosti i depresije. Najpoznatiji i najčešće korišćeni su Seroxat i Prozak. Iako mnogi stručnjaci tvrde da oni ne izazivaju zavisnosti, nažalost dokazano je da izazivaju zavisnost.

hemoroidi

Odvikavanje od antidepresiva mora biti postepeno, jer ukoliko naglo prekinete sa terapijom može doći do ponovnog pojavljivanja simptoma ili čak njihovog pojačavanja.

Smirenje prirodnim putem bez lekova

Prvo je potrebno je da promenite vaše životne navike. Smanjite unos kafe, alkohola i šećera. Neko (možda i vi) veoma loše podnose kofein i samo ta promena može u velikoj meri da pobošlja psihičko stanje. Šećer i alkohol mogu imati negativan uticaj na vaš organizam i zdravlje.

Potrudite se da više budete napolju u prirodi i bavite se nekim sportom. Sport i sunčevi zraci su vaši moćni saveznici jer ćete posle nekoliko dana da osetite razliku u raspoloženju, energiji i bolje ćete spavati.

Izbegavajte toksične, negativne ljude a družite se sa pozitivnim ljudima. Probajte vežbe disanja, meditacije ili neku drugu tehniku opuštanja.

Uvek razmotrite mogućnost da odete kod psihijatra ili psihologa i popričate o vašoj životnoj situaciji i problemima sa kojima se suočavate. To nije sramota, nije tabu i niko vas neće smatrati čudakom ako idete kod psihijatra. To je način na koji pokušavate da pomognete sebi i zbog toga ne treba da se osećate krivim.

Smanjenje nervoze i da se smirite možete postignuti kada

 • Očistite kuću i uradite nešto korisno
 • Žvaćete žvaku
 • Kuvate
 • Imate hobi
 • Zapisujete sve pozitivno u vašem životu
 • Odete u šetnju u prirodi
 • Idite na masažu
 • Isplanirate sledeći dan i zapišite obaveze pre spavanja
 • Nabavite psa ili mačku
 • Pogledate komediju ili smešan video na netu
 • Više čitate

Najpopularniji lekovi za smirenje bez recepta

Postoji mnogo lekova za smirenje koji možete kupiti bez recepta. To su prirodni lekovi jer su najčešće napravljeni od biljaka.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Najpopularniji lekovi ovog tipa su poput Persena ili kapi Valerijane koje sadrže biljni ekstrakt koji dokazano može umanjiti osećaj nervoze. Pomaže i čaj od nane ili kamilice koji su dobri za smirenje. Čajevi vas mogu opustiti, pogotovo ako ih pijete svakodnevno i ako promenite životne navike koje mogu da budu izvor vaših problema.

Koren Valerijane dokazano povećava GABA u mozgu koji smiruje i reguliše nervni sistem. Zanimljivo je da benzodijazepani rade na isti način, ali na valerijanu ne možete da se navučete tako lako.

Kod suplemenata se preporučuju uzimanje magnezijuma i vitamina B. Magnezijum je važan za funkcionisanje organizma a njegov manjak u telu može da izazove nelagodnost. Ipak, ne preterujte pošto previše magnezijuma izazova dijareju (trčkalicu), pa počnite uzimanje u manjim dozama.

Vitamin B je veoma značajan za funkcionisanje nervnog sistema, posebno vitamin B6 (ima ga u žitaricama, mleku, jajima, mesu, ribi, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i mahunarke) koji je ključan za lečenje anksioznosti jer reguliše nivo šećera u krvi i čuva nervni sistem. Vitamini B se čak u velikim dozama daju osobama koje su preživeli moždani udar kako bi se nervni sistem što pre regenerisao (oporavio).

Antistres i relaksacija biljnim preparatima za smirenje

Antistres i relaksacija su ključni aspekti modernog zdravog života, a biljni preparati za smirenje igraju značajnu ulogu u postizanju ovih stanja. S obzirom na porast stresnih situacija u svakodnevnom životu, sve više ljudi se okreće prirodnim rešenjima za postizanje unutrašnjeg mira i balansa. Biljke poput kamilice, valerijane, lavande i matičnjaka su poznate po svojim sedativnim svojstvima, koje pomažu u smanjenju napetosti, poboljšavaju kvalitet sna i promovišu opuštenost.

Ove biljke mogu se koristiti u obliku čajeva, esencijalnih ulja, ili kao dodaci ishrani. Važno je naglasiti da, iako su prirodni, biljni preparati za smirenje treba koristiti svesno i odgovorno, uzimajući u obzir moguće interakcije s drugim lekovima i zdravstvene uslove. Antistresni biljni preparati predstavljaju blag i efikasan način da se umiri um i telo, čineći ih popularnim izborom za one koji teže holističkom pristupu zdravlju.

Gorki joni za opuštanje. Gorki joni za opuštanje su kesice magnezijum hlorida, bez drugih aditiva, dobro rastvorne u vodi, koje se koriste kod stanja niske koncentracije magnezijuma u krvi kao i za spoljašnju primenu u vidu lekovitih kupki. Magnezijum hlorid deluje umirujuće na nerve i omogućava miran san koji nastupa brže i nije isprekidan, a smanjuje i napetost nakupljena tokom dana.

Zbog snažnog opuštajućeg dejstva koristi se i kod glavobolja i migrena. Pomaže i kod tenzione glavobolje, koja često prati predmenstrualni sindrom. Magnezijum hlorid posebno dobro deluje kod mišićnog bola ili grča. Preporučuje se kupka za smirenje, hiperaktivnost (prirodni sedativ) i detoksikujuće tretmane.

Erbe Della Notte kapsule. Dijetetski proizvod (dodatak ishrani) na bazi lekovitog bilja, vitamina B6 i magnezijuma za probleme sa spavanjem i održavanjem sna tokom noći.

Erba vita antistress solution cps. Doprinosi uspostavljanju psihološke ravnoteže u stresnim situacijama. Kod osećaja umora ili stresa. Kod nervoze ili lošeg raspoloženja. Kod teškoća u intelektualnom radu

Kod slabog ili nemirnog sna.

Održava mentalnu ravnotežu. Opušta bez izazivanja pospanosti. Podstiče mentalnu oštrinu i koncentraciju. Pomaže fiziološku sposobnost prilagođavanja stresnim situacijama.

Preporučujemo članak, lekovi za smirenje na biljnoj bazi.

Relax tablete. Prirodni preparat na bazi hmelja, valerijane i matičnjaka u tabletama. Kombinacijom lekovitih biljaka postiže se blago sedativno dejstvo, ublažava anksioznost i doprinosi mentalnoj ravnoteži. Redovnom upotrebom preparata smanjuje se nesanica, olakšava uspavljivanje i pobljšava kvalitet sna.

Preporučuje se ako ste izloženi stresu i psihičkoj napetosti, patite od nesanice i poremećaja sna. Preparat je dobar za svakodnevnu upotrebu jer ne izaziva zavisnost.

Protect Melatonin. Melatosan tablete se koriste kod nesanice, isprekidanog sna i poremećaja sna usled nagle promene vremenskih zona “Jet lag”. Melatonin reguliše unutrašnji sat koji kontroliše prirodne cikluse spavanja i budnosti, skraćuje vreme potrebno da nastupi san i utiče na njegov tok, kvalitet i trajanje.

Proizvodnja (sinteza) i lučenje melatonina se smanjuje sa starenjem, tako da se preporučuje i starijim osobama u cilju pravilnog funkcionisanja ciklusa spavanja i budnog stanja.

Kantarion tablete. Prirodan preparat u tabletama na bazi kantariona i mente. Aktivni sastojci ove dve biljke ublažavaju poremećaj sna,poboljšavaju raspoloženje i deluju kao prirodni antidepresiv. Povoljno deluju na simptome PMS-a i menopauze. Preparat je pogodan za svakodnevnu upotrebu jer ne izaziva zavisnost.

Pitanja i odgovori

P. Znam da je teško dati odgovor, ali koji je po Vama najbolji antidepresiv za depresiju i paniku, sa najmanje nuspojava ?

O. Poštovani, najbolji lek je onaj koji najviše odgovara pacijentu, a o tome odlučuje psihijatar.

P. U postporođajnoj sam depresiji, nezadovoljna sam životom, nesrećna i jako nervozna, imam košmare, nemam apetit, užasno sam razdražljiva. Imam negativne misli, a neretko i samoubilačke. Do trudnoće sam bila vesela i normalna osoba. Dobila sam i pritisak tako da pijem ampril od 2.5 ujutru i bisoprolol 2.5 ujutru ali pola. Sve radim mahinalno i zato što moram. Bodrim sebe i borim se da mislim pozitivno, ali mislim da ne mogu bez lekova.

Drugarica je jako davno, koristila ksalol i zoloft. I ja bih probala, imam ih. Molim vas recite mi kako se pije ? 2 Ksalola od 0.25mg jedan uveče i jedan ujutru, a Zoloft je od 50mg i to jedan uveče ? Da li da ga prepolovim prvih nedelju dana, a posle povećam, i posle tri nedelje, kad on počne da deluje, da li se izbacuje ksalol ili ne ?

O. Poštovana, Stanje koje opisujete je složeno i zbog toga bi bilo važno da umesto samolečenja, pomoć potražite kod stručnjaka. Ne samo što postoji psihološki disbalans, već očigledno imate i somatske teškoće, što znači da ceo organizam treba pažljivo i postepeno stabilizovati, a posebno jer ste potrebni Vašem detetu Za zdravlje se, u mesecima i godinama koje dolaze, morate boriti na najefikasniji i najbezbedniji nacin.

Molim Vas da nikako ne uzimate lekove na svoju ruku, već da to prepustite stručnjaku i da se što pre javite u dom zdravlja kako bi dobili odgovarajući uput. Pozdrav

P. Da li lek Zoloft stvara zavisnost i koje je vreme potrebno koristiti ga da bi se stvorila zavisnost ?

O. Poštovana, Zoloft ne stvara zavisnost, ali se upotreba leka mora odrediti od strane lekara kao i vreme prestajanja sa njim. Prekid ne dovodi do simptoma apstinencije. Pozdrav

P. Već duže od godinu dana, po savetu psihijatra, koristim Seroksat, 1/2 tableta ujuto i 1/4 Rivotrila uveče. Osećam se bolje, pokušala sam da prestanem sa uzimanjem leka, ali ne mogu da spavam, budim se, osećam lupanje srca. Kako da se oslobodim lekova ?

O. Poštovana, Seroxat prekidajte postepeno, smanjujući po četvrt na deset dana. Rivotril pokušajte da samo povremeno uzimate po potrebi. Pozdrav

P. Koji antidepresiv, na našem tržistu, po svom sastavu odgovara Prozaku ?

O. Poštovana, Prozaku odgovaraju capsule Flunirin. Pozdrav

P. Čitala sam da se neke vrste antidepresiva ne prepisuju osobama starijim od 60 godina. Da li je to tačno i da li Amizol spada u tu grupu lekova ?

O. Poštovana, antidepresive mogu piti i stariji od 60 godina. Amizol spada u grupu antidepresiva, ali postoje i bolji lekovi, koji nemaju toksičan efekat na srce, kao recimo SSRI antidepresivi, i to posebno medju njima Zoloft. Pozdrav

P. Ne izlazi iz stana osim da kupi namirnice. Živi sam, a stalno je u depresivnom stanju već dve i po godine. Razbija sve oko sebe kada mu padne na pamet. Nerado komunicira sa majkom i ocem. Od terapije pije Bromazepam i odbija lekarsku pomoć. Kako da mu pomognemo? Kako da ga odvedemo na kliniku, ako on to decidno odbija ?

O. Poštovani, nažalost ovakva psihička slika osobe o kojoj pišete je verovatno posledica dugotrajne depresije kao stanja u kome se osoba nalazi. Agresivnost, ljutnja, izlivi besa i sl. su neki od simptoma. Nisam psihijatar, ali koliko znam Bromazepam ne može u dovoljnoj meri ublažiti psihičke tegobe koje ova osoba ima. On ga samo može donekle umiriti odnosno sedirati nervni sistem.

Mislim da bi najbolje bilo da kao porodica razgovarate o zajedničkom nastupu kako bi se osoba tj. član porodice motivisao za lečenje. To nikako ne treba činiti na silu i bez njegove saradnje. Sigurno da postoje duboki psihološki razlozi zašto se osoba tako ponaša. Možda bi bilo takođe od koristi da se posavetujete sa nekim neuropsihijatrom šta činiti u ovakvoj situaciji ( enventualno neka kućna poseta ). Potrebno je da joj priđe neko u koga ta osoba ima poverenje, ali je problem kod ovakvih pacijenata da im baš to i nedostaje, nedostaje bazično poverenje u ljude.

P. Obzirom da već 5 do 6 godina patim od anksioznosti i strahova. Pijem terapiju koja mi pomaže ( Flunisan ) ali imam 32 godine i zanima me da li ti lekovi antidepresivi i sedativi mogu da se koriste u trudnoći ? Nisam trudna ali me zanima da li postoje neki bezbedni lekovi za to stanje ?

O. Različita istraživanja potvrđuju da lekovi imaju uticaja na fetus, posebno u prva tri meseca trudnoće, tako da se u tom periodu smanjuje doza ili potpuno ukida lek. Pored toga, bilo koja upotreba lekova se kasnije luči kroz mleko, u periodu dojenja. Kod anksioznih poremećaja psihoterapija se pokazala veoma uspešno, tako da bi trebalo da razmislite o toj opciji bez obzira na trudnoću.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
2 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Vesna
Vesna
06/04/2024 13:31

Kako se odvici od tbl lorezepam