Dozvoljeni Lekovi za Smirenje u Trudnoći

dozvoljeni lekovi za smirenje u trudnoci

Članak ažuriran 28. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Trudnoća može biti teško iskustvo za mnoge žene, a nažalost, neke se mogu naći u situaciji da treba da uzimaju lekove za smirenje (sedative). Uobičajeni zdravstveni i mentalni problemi koji se mogu javiti kod trudnica su anksioznost, depresija i nesanica.

Sadržaj

Čestitam na prvom koraku – na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome i mnoge trudnice se suočavaju s ovim problemom. Postoji mnogo načina da ga rešite i Vi ste u stanju da se izborite sa ovim.

Tablete za smirenje u trudnoći

Iako uzimanje bilo koje vrste lekova tokom trudnoće može biti zastrašujuće, mnogi sedativi su bezbedni i da vam mogu pomoći da se smirite.

Mnoge žene smatraju da uzimanje dozvoljenih lekova za smirenje tokom trudnoće može poboljšati njihovo mentalno i fizičko blagostanje, omogućavajući im da se usredsrede na svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uzimanje sedativa u trudnoći može pomoći u ublažavanju ovih problema, ali je važno razumeti koji sedativi su dozvoljeni i potencijalni rizici i koristi od njihovog uzimanja.

Najčešći i najuspešniji dozvoljeni sedativi u trudnoći su antihistaminici, kao što su difenhidramin (Benadril) i doksilamin (Unisom). Benzodiazepini, kao što su lorazepam (Ativan) i diazepam (Valium). Selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), kao što su sertralin (Zoloft) i fluoksetin (Prozac).

hemo 500x420

Iako ovi lekovi mogu biti od pomoći za rešavanje vašeg zdravstvenih problema, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o potencijalnim rizicima i prednostima njihovog uzimanja. Pogledajte članak, lekovi za smirenje na biljnoj bazi.

Difenhidramin (Benadril) je antihistaminik koji se obično koristi za lečenje simptoma alergije, kao što su kijanje, svrab i suzenje očiju. Tokom trudnoće, često se koristi za ublažavanje nesanice, anksioznosti i mučnine.

Doksilamin (Unisom) je još jedan antihistaminik koji se može koristiti tokom trudnoće kako bi se smanjili simptomi mučnine, povraćanja i nesanice.

Benzodiazepini, kao što su lorazepam (Ativan) i diazepam (Valium), često se koriste da pomognu u upravljanju anksioznošću i nesanicom kod trudnica.

hemoroidi

Selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), kao što su sertralin (Zoloft) i fluoksetin (Prozac), obično se koriste za lečenje depresije i anksioznosti tokom trudnoće.

Važno je da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji lek tokom trudnoće o potencijalnim rizicima i prednostima njihovog uzimanja.

Vaš lekar će vam pomoći da donesete najbolju odluku o tome da li je uzimanje dozvoljenih lekova za smirenje najbolja opcija za vas i vašu bebu.

lekovi za smirenje u trudnoci
Nemojte se nervirati za svaku sitnicu, čitajte knjige, slušajte muziku

Preporučena ishrana umesto tablete za smirenje

Pored uzimanja dozvoljenih lekova za smirenje tokom trudnoće, važno je da budete sigurni da unosite dovoljno hrane koja vam može pomoći da se osećate bolje. Zdrava i uravnotežena ishrana može pomoći u poboljšanju zdravstvenih stanja i smanjenju potrebe za sedativima.

Hrana kao što su integralne žitarice, nemasni proteini, voće i povrće i zdrave masti mogu pomoći da se obezbede hranljivi sastojci potrebni za zdravu trudnoću.

Izbegavajte prerađenu hranu, šećer, kofein, alkohol i veštačke zaslađivače, jer oni mogu imati negativan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. Takođe je važno piti puno vode da biste ostali hidrirani. Pogledajte članak, optimalni unos vode u toku dana.

Smanjite potrebu za lekovima za smirenje

Postoji nekoliko koraka koji se mogu preduzeti kako bi se sprečila potreba za uzimanjem sedativa tokom trudnoće.

Redovno vežbanje, dovoljno sna i praktikovanje tehnika opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Nemojte se nervirati za svaku sitnicu, čitajte knjige, slušajte muziku i nemojte da paničite. Dok će razgovor sa voljenom osobom ili prijateljem pomoći da uvidite da situacija u kojoj se nalazite nije tako strašna.

Preporučujemo članak, lekovi za smirenje na biljnoj bazi.

Na kraju, važno je preduzeti korake da sprečite potrebu za uzimanjem sedativa tokom trudnoće. Redovno vežbanje, dovoljno sna i praktikovanje tehnika opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Pored toga, razgovor sa terapeutom može pomoći u rešavanju problema mentalnog zdravlja koji mogu nastati tokom trudnoće.

Nesanica je najčešći poremećaj koji imaju trudnice

  • Istraživanja su pokazala da oko 10 do 20% trudnica doživljava depresiju
  • Otprilike 15 do 20% trudnica doživljava anksioznost
  • Nesanica je najčešći poremećaj sna koji imaju trudnice i pogađa do 40% njih
  • Antidepresivi su najčešće prepisivani lekovi za trudnice, a procenjuje se da ih uzima 4 do 8% trudnica
  • Benzodiazepini su drugi najčešće propisivani lekovi za trudnice, a procenjuje se da ih uzima 1 do 5% trudnica
  • Uzimanje dozvoljenih sedativa tokom trudnoće može biti uspešno i pomoći u poboljšanju mentalnog i fizičkog blagostanja

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments