Zašto se Dešava i Kako Zaustaviti Krvarenje iz Nosa kod Dece | Epistaksa

epistaksa kod dece

Članak ažuriran 29. нов, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Epistaksa, poznata i kao krvarenje iz nosa, često se javlja kod dece uzrasta od dve godine pa nadalje, kao i kod odraslih osoba. Iako uglavnom nije znak ozbiljnih bolesti i nema uticaj na opšte zdravlje, može biti uzrokovana različitim stanjima i poremećajima, uključujući preosetljive krvne sudove, infekcije, alergije ili prisustvo stranih tela u nosu.

hemoroidi
hemoroidi

Simptomi epistakse uključuju neugodnost, vidljivo krvarenje iz sitnih krvnih sudova i ponekad anksioznost bolesnika, posebno dece.

Prva pomoć najčešće uključuje primenu pritiska na nosne nozdrve i savete o sprečavanju ponovljenih epizoda.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ako je u pitanju teže stanje koje može ugroziti zdravlje, lečenje obuhvata medicinske postupke poput tamponade nosa kako bi se zaustavila krv. Važno je pratiti stanje nosnog krvarenja i krvnih sudova kako bi se očuvalo opšte zdravlje bolesnika i identifikovale eventualne bolesti.

Epistaksa | krvarenje iz nosa kod dece – značenje

Epistaksa je veoma uobičajena u dečijem uzrastu. Ovo nije bolest već trenutno stanje i uglavnom ne treba brinuti zbog ove pojave. Krv iz nosa javlja se kada pukne mali krvni sud u sluzokoži nosa.

Unutrašnjost nosa je osetljiva, a male krvne žile su krhke i blizu površine. To znači da mogu lako da puknu i počnu da krvare.

Krvarenje je obično minimalno i kratkotrajno, i trebalo bi da prestane za manje od 10 minuta. Iako može izgledati kao da je izgubljena velika količina krvi (posebno kada je natopljena odeća), retko se dešava da deca izgube toliko krvi da to prouzrokuje probleme sa zdravljem (npr. anemija).

Ova stanja obično se leče pružanjem prve pomoći, a poseta lekaru nije potrebna.

hemo 500x420

Uzroci pojave krvarenja iz nosa kod dece

Nosna krvarenja često su uzrokovana bezopasnim aktivnostima kao što je čeprkanje nosa, snažno ili često izduvavanje nosa ili udarac u nos tokom igre.

Drugi uzroci uključuju:

 • Preosetljive krvne sudove koji pucaju i krvare tokom toplih, suvih vremenskih uslova.
 • Infekcije u nosu, grlu i sinusima (npr. prehlada).
 • Alergije (npr. alergija na grinje ili senu).
 • Strano telo u nosu (kada dete nešto gurne u nos).
 • Zatvor (prekomerno naprezanje prilikom odlaska u WC).
 • Određeni lekovi (antiinflamatorni lekovi ili sprejevi za nos).
 • Osnovni medicinski problem, ali ovo je veoma retko.

Ponekad deca mogu imati više nosnih krvarenja tokom nekoliko nedelja.

Prva pomoć kod pojave epistakse – zaustavljanje krvarenja

Nosna krvarenja ne uzrokuju bol. Međutim, vaše dete može biti veoma uznemireno i uplašeno zbog prizora i ukusa krvi tokom nosnog krvarenja. Roditelji koji su stalno u strahu za zdravlje svoje dece takođe mogu da se uspaniče.

hemoroidi

Pokušajte da smirite i umirite svoje dete, jer plač može pogoršati krvarenje, a zatim treba da sledite ove instrukcije prve pomoći:

 • Postavite ga da sedi u udobnom položaju i malo ga nagnite napred.
 • Stisnite donji, mekani deo nosa, pritiskajući nozdrve prstima (ako je dete starije, može to uraditi samo). Pritisak treba da traje 10 minuta.
 • Nemojte stalno skidati prste sa nosa da biste proverili šta se dešava. Krv mora da se zgruša, a to zahteva vreme. Čitanje knjige može biti dobro za odvraćanje pažnje. Imajte sat pri ruci da biste bili sigurni da je prošlo 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta, pustite nos i proverite da li je krvarenje stalo. Ako i dalje traje, stisnite nozdrve još 10 minuta.

Osim stiskanja nozdrva, probajte sledeće:

 • Ako dete može da podnese, stavite hladan peškir ili prekriveni led na zadnji deo vrata dok sedi u vašem krilu.
 • Ponudite mu sladoled ili hladno piće da ih rashladi i oslobodi ukusa krvi.
 • Podstaknite dete da ispljune svu krv koja je kapala iz nosa u usta. Gutanje krvi može izazvati povraćanje, što može uzrokovati da nosno krvarenje i dalje traje ili se pogorša.

Kada je vreme odvesti dete kod lekara?

Ako se nakon pokušaja prve pomoći krvarenje nastavi, odvedite dete lekaru ili u najbližu bolničku ambulantu. Lekar će pogledati nos pomoću lampice sa svetlom kako bi pronašao krvnu žilu koja krvari, i proveriti opšte zdravlje vašeg deteta.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lekar može zatim:

 • Naneti kremu ili mast koja sadrži poseban lek kako bi usporio protok krvi do unutrašnjosti nosa vašeg deteta.
 • Koristiti kauterizaciju, što je poseban hemijski postupak koji zamrzava ili sagoreva krvnu žilu kako bi zaustavio krvarenje.
 • Napuniti nos vašeg deteta oblogom.

Lekar može propisati i antibiotike kako bi sprečio bakterijsku infekciju i druge bolesti dok je obloga u nosu. Ponekad je potrebno da se deca kojima je potrebno punjenje nosa primaju u bolnicu i preko noći.

Ako punjenje nosa nije potrebno, lekar može propisati antibiotsku mast koja se nanosi unutar nosa vašeg deteta do četiri puta dnevno tokom nedelju dana kako bi se očistila eventualna blaga infekcija koja može biti prisutna.

epistaksa kod dece
U većini slučajeva krvarenje iz nosa uzrokuje samo blagu nelagodnost deteta

Za ozbiljna nosna krvarenja, možda će morati da se uradi test krvi kako bi se proverila količina izgubljene krvi, ili da dete bude upućeno na pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos. Posavetujte se sa vašim pedijatrom da li treba proveriti stanje krvnih sudova u nosu

U svakom slučaju, zaista su retke osnovne bolesti čiji je simptom krvarenje iz nosa.

Odvedite dete lekaru opšte prakse ili pedijatru ako:

 • Ima krvarenje iz nosa tokom nekoliko nedelja
 • ima nosna krvarenja i modrice bilo gde na telu, bledu kožu ili porodičnu istoriju poremećaja krvarenja.
 • Ima problem sa krvnim sudovima kao simptom neke druge bolesti.

Nega deteta nakon zaustavljenog krvarenja

Preporuke nakon zaustavljanja krvarenja iz nosa

 • Odmorite dete naredna dva sata ako krvarenje nije bilo ozbiljno (ako ste ga uspešno zaustavili pomoću prve pomoći).
 • Odmorite ga 12–24 sata ako je bilo ozbiljno nosno krvarenje koje je zahtevalo medicinsku pomoć. Preporučuju se mirne aktivnosti poput crtanja ili čitanja knjige.
 • Izbegavajte davanje toplih napitaka ili hrane, kao i toplih kupki ili tuševa najmanje 24 sata.
 • Recite detetu da ne čeprka ili puše nos narednih 24 sata (i tokom nedelje ako mu je nos kauterizovan).

Ako je nos vašeg deteta punjen, gaza će morati da ostane na mestu 24–48 sati. Moraćete da odvedete dete u ambulantu na pregled i kako bi se gaza uklonila. Nemojte pokušavati sami ukloniti oblogu. Ako sama ispadne i krvarenje se ne vrati, nema potrebe da ponovno idete u hitnu službu ili kod lekara.

Sprečite buduća krvarenja iz nosa

Ako je nos vašeg deteta suv i ispucan, nanesite gel ili mast na bazi nafte (npr. vazelin) na nozdrve, obično dva puta dnevno tokom nedelju dana. Ovo se može uraditi pomoću pamučnog tupfera ili prsta, lagano trljajući unutrašnjost nosa.

Ne koristite ovu metodu kod dece mlađe od četiri godine jer je malo verovatno da će sarađivati ili sedeti mirno, a nos im može biti povređen.

Ako vaše dete pati od zatvora, povećajte unos tečnosti i količinu vlakana u ishrani, ili pitajte svog lekara ili farmaceuta da vam preporuče omekšivač stolice kako biste sprečili naprezanje.

✨ Preporučujemo članak, disleksija, poremećaj veštine čitanja kod dece.

Zaključak o epistaksi | krvarenju iz nosa kod dece

U dečijem uzrastu epistaksa je često je uzrokovana bezopasnim aktivnostima. U većini slučajeva uzrokuje samo blagu nelagodnost deteta.

Prva pomoć se koristi za tretiranje nosnih krvarenja.

Ako je nosno krvarenje ozbiljno, lekar može koristiti mast, kauterizaciju ili punjenje nosa kako bi se problem rešio.

Epistaksa kod dece je veoma retko simptom bolesti ili nekog osnovnog stanja, i retko je zabrinjavajuća. Krvarenje iz nosa uglavnom ne ugrožava dečije zdravlje i, sem malo neprijatnosti, prolazi bez posledica.

Za razliku od odraslih, kod dece je skoro nepoznato krvarenje iz nosa zbog visokog krvnog pritiska, tako da se taj uzrok isključuje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments