Proliv | dijareja kod dece i beba | uzročnik i terapija

dijareja kod dece i beba

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Dijareja kod dece i beba nastaje usled infekcije probavnog trakta ( creva ). Infekciju izazivaju mikroorganizmi ( paraziti, virusi i bakterije ). Dijareju kod dece najčešće izaziva virus koja se naziva stomačni grip. Osim proliva ovu infekciju prati mučnina, povraćanje, bolovi, grčevi u stomaku i povišena temperatura. Simptomi mogu da traju nekoliko dana, dok se imuni sistem ne izbori sa infekcijom.

hemoroidi
hemoroidi

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Dijareja kod dece i beba najčešći uzročnik

Rotavirus je najčešći uzročnik dijareje ( proliva ) kod dece i beba, naročito kod one koja idu u vrtić. Lako i brzo se prenosi među decom sa prljavim i loše opranim rukama, flašicama, cuclama, priborom za jelo i igračkama koje deca stavljaju u usta.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Rotavirus se češće javlja tokom zimskih i prolećnih meseci. Enterovirusi, kao što je koksaki ( Coxsackie ) virus takođe može da izazove proliv, naročito tokom letnjih meseci.

Trebate da obrate pažnju da dete unosi dosta tečnosti ( vode, čaj ) jer manja deca, a naročito bebe vrlo brzo mogu da izgube tečnost ( dehidriraju ).

Dijareja kod dece i beba mogu izazvati različite grupe bakterija. Kod beba i dece su najčešće infekcije zbog Ešerihijom koli ( Escherichia coli ), Kampilobakterijom ( Campylobacter ), Salmonelom ( Salmonella ) i Šigelom ( Shigella ), ove bakterije su najčešći uzročnici pojave “trovanje hranom”.

Te bakterije se prenose preko kontaminirane i nedovoljno termički obrađene hrane ( živinsko meso, jaja, nepasterizavono mleko ) ili kontaminirane ( zagađene ) vode za piće. Prenose se fekalno, oralnim putem ( kada se mikrobi iz stolice preko neopranih ruku preko deteta – kliconoše – prenesu na drugo dete ).

Zaraza parazitima takođe može izazvati dijareju ( proliv ) kod dece i beba. Tada se dete najčešće inficira preko zaraženih životinja.

Dijareju kod dece i beba takođe mogu izazvati

 • Ishrana bogata šećerima ( veliki unos zašećerenih sokova )
 • Alergija na neke namirnice
 • Nepodnosi laktozu
 • Celijakija ( oblik malapsorpcije uzrokovan preosetljivošću na gluten )
 • Hronična upala sreva ( digestivnog traktaKronova bolest )
 • Upotreba nekih lekova
 • Trovanje toksičnim materijama

Zaustavite dijareju kod dece i beba

Dijareja zbog virusa se ne leči lekovima, imuni sistem deteta bi trebalo da se sam izbori sa infekcijom. Virusne infekcije najčešće traju tri do pet dana i imaju svoj prirodni tok i kraj. U tom periodu detetu obezbedite mirovanje uz redovan unos tečnosti i lagane hrane po potrebi.

hemoroidi

Kada je dijareja izazvana bakterijom, lekar će najverovatnije prepisati terapiju antibiotikom. Ako se radi o prolivu izazvanim parazitima, nakon postavljene dijagnoze, lekar će prepisati antiparazitnu terapiju. Veoma je važno, da se redovno nadoknađuje izgubljena tečnost da ne bi došlo do dehidracije kod deteta.

Sprečite dijareju (proliv)

Nažalost nemoguće je sprečiti da vaše dete dobije dijareju. Ali možete smanjiti mogućnost da je dobije i možete mu pomoći da ga brže prođe kada je ima.

hemo 500x420

Uvek detetu ili bebi perite ruke temeljno. Kada je dete veće naučite ga kako samostalno temeljno da opere ruke. Posebno je bitno pranje ruku posle korišćenja toaleta i pre jela. Kada uđe u kuću neka stekne naviku da prvo opere ruke. Deca sve diraju pa održavajte higijenu kupatila i toaleta. Perite voće i povrće pre jela.

Redovno čistite sto na kojem pripremate hranu, pogotovo ako ste na njemu pripremali meso.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nepripremljeno meso iz prodavnice odmah stavite u frižider. Meso termički obradite ( pecite, kuvajte ) sve dok ne izgubi roze boju. Nemojte prati posudu za hranu i vodu kućnog ljubimca u kuhinjskoj sudoperi.

Prvi simptomi dijareje

Bol u stomaku, grčevi i retka stolica.

Ostali simptomi su

 • Povišena temperatura i groznica
 • Gubitak apetita
 • Mučnina
 • Gubitak telesne težine
 • Dehidracija

Kada odvedete dete ili bebu kod lekara, pitaće vas šta je dete jelo u poslednje vreme, kada su počeli simptomi i koliko često dete ima stolicu. Treba da opišete da li je stolica vodena, smrdljiva i ima li krvi u njoj. Ako proceni da je potrebno, lekar će tražiti uzorak stolice za laboratorijsku analizu. Na ovaj način će se saznati koja vrsta mikroba je izazvala infekciju i dijareju.

Šta raditi ako dete ili beba dehidrira

Kada dete ili beba ima dijareju, ono čestim stolicama gubi dosta tečnosti iz organizma. Tečnost se gubi povraćanjem i znojenjem usled povišene temperature ( to su simptomi koji prate dijareju ). Kada dete pokazuje znake dehidracije lekar će mu preporučiti terapiju.

Znaci da je vaše dete u dehidraciji su pospanost, bleda koža, suva sluznica, ubrzano disanje, ubrzan puls, prestanak mokrenja, gubitak težine a u težim slučajevima i gubitak svesti.

Ukoliko primetite znake dehidracije kod deteta, obavezno ga odvedite lekaru. Ako je dete mlađe od šest meseci, odvedite ga lekaru čim dobije proliv.

U zavisnosti od stepena dehidracije lekar će preporučiti nadoknadu tečnosti oralnim rastvorom za rehidraciju ili će predložiti da dete primi tečnost intravenozno ( infuzija tečnosti direktno u venu ) u bolnici ili domu zdravlja.

Tečnost detetu nemojte nadoknađivati običnom vodom zato što ona ne sadrži odgovarajuću mešavinu minerala i nutritijenata važnih za rehidraciju ( odličan izbor je “hidro” napitak koji se sastoji od vode, soli, limuna i meda ).

Vodite računa o pelenskoj regiji

Tokom dijareje ( proliva ) bebina koža je dodatno izložena iritacijama. Prljava i mokra pelena može napraviti ojed i zato pelene menjate što češće. Trudite se da održavate pelensku regiju čistom i suvom.

Bebina kožu će se umiriti mazanjem posebne masti za pelensku regiju ( u apoteci vam mogu preporučiti dobre kreme ), koja će stvoriti zaštitni sloj na koži. Obavezno perite ruke nakon svakog menjanja pelene, da biste sprečili širenje bakcila.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments