5 zdravstvenih trikova i zabluda

5 zdravstvenih trikova

Članak ažuriran 04. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Zdravstveni trikovi su jednostavni i lako primenjivi osim trika za san.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Medicina možda deluje kao da je egzaktna nauka ali nažalost ona to nije i saveti lekara se menjaju u skladu sa novim naučnim istraživanjima. Isti saveti koji su lekari delili pre 10 godina danas mogu biti beskorisni a ponekad i štetni.

Zdravstveni trik za rane

Zabluda da se rana i ogrebotine čiste hidrogenom ili alkoholom. Iako hidrogen i alkohol uništavaju bakterije i dezinfikuju ranu, najbolje je umesto njih koristiti vodu i antibakterijski sapun.

hemo 500x420

Hidrogen i alkohol uništavaju bakterije, ali i zdrave ćelije potrebne za brži oporavak tkiva. Ranu je najbolje isprati sapunom pod mlakom vodom, osušiti i prekriti gazom ili flasterom.

Zdravstveni trik za zdrave zube

Zabluda da se zubi peru odmah nakon jela. U ispravnost ovog popularnog saveta veruje čak 90% ljudi. Međutim, istina je da sa pranjem zuba treba sačekati minimalno 30 min nakon jela pošto se tako čuva zdravlje zubne gleđi.

hemoroidi

Kiselina iz hrane i pića četkica nakon obroka utrljava u zube, što dovodi do oštećenja gleđi. Ako vam je stalo do prijatnog daha iz usta, bolje uzmite žvaku ili isperite usta tečnošću za ispiranje, preporučuje član američkog Društva za stomatologiju, Stiven Garib.

Zdravstveni trik za spuštanje visoke temperature

Zabluda da se lek za spuštanje temperature uzima odmah nakon prve pojave temperature. Ovaj savet je posebno popularan kod roditelja sa malom decom zbog rizika da bi temperatura mogla da izazove napade. 

Međutim, istina je da prve faze temperature značajno određuju tok zdravstvenog problema, a ne samo da temperatura ispod 38 stepeni Celzijusa nije opasna, već predstavlja način na koji se telo bori sa neprijateljem pošto viša temperatura podiže imunitet u veću brzinu. Pogledajte članak, najbezbedniji način za skidanje visoke temperature.

Zdravstveni trik za pravu kičmu

Ljudi neznaju ali je zabluda da je za kičmu dobro kada sedimo uspravnim leđima. Prema starom verovanju, sedenje potpuno uspravnih leđa predstavlja prevenciju protiv bolova, ali Kanadski naučnici sa Univerziteta Alberta tvrde suprotno.

Oni su magnetskom rezonancom utvrdili da su diskovi pod najmanjim opterećenjem na 135 stepeni, dok sedite zavaljeni u fotelji, a to baš i nije teško uraditi.

Zdravstveni trik za nedostatak sna

Zabluda je da nedostatak sna možete nadoknaditi vikendom. Prema lekarima, hronični nedostatak sna je povezan sa brojnim zdravstvenim problemima tako da je dobro nadoknaditi ga tokom vikenda.

Ali, studija bolnice Birgam ukazuje da duži san vikendom ne umanjuje negativne posledice neispavanosti u toku nedelje.

Prema njima, san je najbolji ukoliko postoji rutina, kada ustajete i ležete svakog dana u slično vreme jer tako ne stresirate organizam i možete ući u ritam. Nažalost ovo je teško izvodljivo kada radite po smenama.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments