Proverena terapija za skidanje visoke temperature

Najbrži i najbezbedniji način za skidanje visoke temperature

Članak ažuriran 31. мар, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Rashladite se, odmorite i popijte neki lek za temperaturu. Lekovi za temperaturu ne leče uzrok temperature, već ublažavaju simptome. Ukoliko imate neku virusnu infekciju, vaše telo će jednostavno morati da se izbori sa njom. Ako imate neku bakterijsku infekciju, za lečenje vam je potreban antibiotik. Ukoliko ne izlečite uzrok temperature, ona lekovima za temperaturu neće nestati.

mrsavljenje
mrsavljenje

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Šta zaista pomaže, a šta je opasno

Povišena telesna temperatura ima svoju svrhu u vašem organizmu. Sama po sebi ona nije zdravstveni problem, već jedan od simptoma. Ona nije nužno loša stvar, jer visokom temperaturom vaše telo se bori protiv bakterija i virusa, odnosno protiv zdravstvenih problema.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Drugim rečima, na neki način to je dokaz da odbrambeni sistem vašeg organizma radi svoj posao. Povišena temperatura nije retkost i sasvim sigurno ste je imali i desiće se da je opet.

Najbolji način kako skinuti visoku temperaturu

Utopljavanje je korak u kojem mnogi greše kada je visoka temperatura u pitanju. Groznica ume da poremeti kako doživljavate toplotu i iako „gorite“ vama može biti hladno. U tim slučajevima mnogi pribegavaju dodatnom zagrevanju da bi im bilo prijatnije, pokriju se ćebetom, obuku još neki komad odeće.

To je skroz pogrešno. Ma koliko da se ponekad ušuškate i utoplite, kada imate visoku temperaturu neće vam biti toplije jer taj osećaj hladnoće je mentalni i psihički, pa ćete svoje ionako toplo telo dodatno pretopliti dodatnim komadima odeće i prekrivača. To nije način kako skinuti temperaturu.

Tada je najbolje da se raskomotite.

Umesto debelih komada odeće, bolje  je da obučete laganu pamučnu pidžamu ili garderobu i eventualno se pokrijete tankim prekrivačem. Kada je odeća u pitanju, birajte prirodne materijale (pamučnu garderobu) u kojima koža diše i izbegavajte usku garderobu. Na taj način dozvolićete vašem telu da se oslobodi viška toplote.

Rashladite sobu u kojoj boravite
Ukoliko ste zbog toga što vam je hladno dodatno zagrejali sobu u kojoj boravite kako bi vam bilo prijatnije, odmah promenite to. Sobna temperatuura treba da je 18 do 20 stepeni Celzujusovih. Vrućina u sobi samo će vam otežati spuštanje visoke telesne temperature.

hemo 500x420

Skidanje temperature tuširanjem
Verovatno ste mnogo puta čuli savet da je tuširanje pouzdan način da se rashladite i jedna od uspešnih metoda spuštanja visoke temperature.

Ako imate jako visoku temperaturu i hladno vam je, tuširanje vam nikako neće prijati. Osim toga, ako napravite preveliku razliku u temperaturi, bukvalno ćete šokirati organizam. Ukoliko se ipak odlučite za ovaj pristup, temperatura vode kojom se tuširate treba da bude bar stepen manja od one koju trenutno imate. Nikako se nemojte tuširati hladom vodom kada imate temperaturu.

program za mrsavljenje

Skidanje temperature tuširanjem nije uvek jednostavno ni prijatno iskustvo, pa ga možete zameniti sa manje agresivnom metodom. Rashladite se nakvašenim sunđerom ili vlažnom krpom. Najbolje je da stavite vlažnu oblogu na svoje čelo. Voda i ovde treba da bude mlaka jer ako je previše hladna počećete da drhtite.

Odmarajte se
Verovatno ste čuli kako se neka vaša komšinica ili kolega hvali kako je izgurala prehladu i temperaturu na nogama i kako je normalno radila sve po kući i išla na posao, ALI ne treba da joj zavidite na njenoj snazi. Najbrže i najbolje ćete se oporaviti ako odmarate kada ste bolesni. Bez brige, vaš imuni sistem već radi ozbiljan posao da vas vrati na noge i ne treba da mu otežavate. Pomozite mu da vam pomogne. Lezite i pijte čajeve za imunitet.

  • Čaj od Kamilice za imunitet
  • Čaj od Nane za dobro zdravlje
  • Ginseng čaj za jačanje imunološkog sistema
  • Zeleni čaj za imunitet
  • Čaj od đumbira
  • Čaj od belog luka je odličan za imunitet
  • Ehinacea čaj za jačanje imuniteta organizma

Lekovi za temperaturu

U apoteci možete bez recepta nabaviti lekove za spuštanje temperature, takozvane ”antipiretike”. Za decu su to uglavnom sirupi za temperaturu, odrasli mogu da biraju između kapsula, tableta ili praškova. Postoji mnogo različiti naziva za te preparate ali su svi oni na bazi ibuprofena ili paracetamola.

Preparati na bazi ibuprofena ili paracetamola će vam pomoći u spuštanju  visoke telesne temperature, a pomoći će i ako imate bolove kao prateće simptome: recimo glavobolju ili bolove u mišićima koji su gotovo neizostavni kada je grip u pitanju.

Imajte na umu da ovi lekovi ne leče sam uzrok temperature, već ublažavaju simptome. Ukoliko imate neku virusnu infekciju, vaše telo će jednostavno morati da se izbori sa njom. Ako sumnjate na neku bakterijsku infekciju, za lečenje vam je potreban antibiotik. Ukoliko ne izlečite uzrok temperature, ona ovim lekovima za temperaturu neće nestati.

Narodni lekovi za skidanje visoke temperature

A kako su naše bake to radile? Uglavnom sa onim što su imale kod kuće. A pošto nisu imale bog zna šta na raspolaganju, morale su da se snalaze i otuda ovi narodni lekovi koji nisu baš tako uspešni kako se priča.

Dejstvo ovih metoda nije pouzdano i dokazano, ali se već dugo prenose kao uspešne sa kolena na koleno pa nije na odmet da ih pomenemo. Ovo je dobro da znate u onim situacijama kada lekovi ne rade onako kako očekujete, a do naredne doze leka koje sme da se pije ima još dosta vremena.

Temperaturu tela konotroliše deo mozga koji se zove hipotalamus. On reguliše i održava toplotu tela normalnom tako što aktivira mehanizme zagrevanja (drhtavica i ubrzan metabolizam) kao i mehanizme hlađenja tela ( znojenje i širenje krvih sudova bližih površini kože).  Narodni lekovi i  obloge za skidanje temperature nimalo ne utiču na hipotalamus, ali mogu da pomognu da se rashladite.

Mokre čarape
Jedan od načina kako skinuti tempraturu i rashladiti telo su mokre čarape. Pokvasite par čarapa mlakom vodom i obujte, pa tako odmorite. Ovo deluje na sličan način kao i kada se rashlađujete sunđerom ili morkim peškirom. Čarape su jednostavnije jer ih jednostavno obujete i ne morate da ih držite, vezujete i razmišljate o njima.

Ova metoda je osnova za većinu drugih narodnih lekova za skidanje temperature.

Skidanje temperature krompirom
Opet vam treba par čarapa ali i jedan krompir. Krompir oljuštite i izrendate, pa takav stavite na stopala kao oblogu za skidanje temperature. Veruje se da izvlači groznicu. Da bi vam stajao na stopalima, obujte čarape preko krompira.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Obloge od rakije za skidanje temperature se često preporučuju za snižavanje telesne temperature. Možete koristiti komovu rakiju i razrediti je malo sa vodom, pa umočiti čarape u ovaj rastvor i obuti. Postoji i druga varijanta, a to je da se peškir ili krpa umoče u rastvor i da se njime masiraju stopala i dlanovi. Umesto komove rakije možete razrediti i medicinski alkohol.

Nauka nije na strani ove metode jer alkohol brzo isparava i sam efekat nije ništa bolji nego kod same vode, a pritom izvesne doze alkohola mogu izazvati iritacije na koži (posebno ako ga ne razvodnite) i apsorbovati se kroz kožu.

Ako nema rakije, jabukovo sirće je dobra zamena, ako ne i bolja. I njega možete da koristite za masiranje stopala i dlanova. Kada se koristi kao obloga za noge, onda se često upotrebljava u kombinaciji sa kukuruznim brašnom.

Napravi se pasta od kukuruznog brašna i jabukovog sirćeta i stavi na stopala. Jabukovo sirće kao i rakija nisu najbolje rešenje za skidanje temperature jer imaju specifičan miris koji dodatno može smetati i izazivati nelagodnost kada ste bolesni.

Generalno, ako potražite savet kako skinuti temperaturu, od narodnih lekova možete očekivati svašta, od rakije pa do senfa za skidanje temperature koji mogu da izazovu i iritacije na koži. Mokre čarape su ipak najjednostavnija i najlogičnija metoda jer su prosto hladna obloga. A pre njih, ipak isprobajte one metode koje su zaista proverene, rashladite se, odmorite i popijte neki lek za temperaturu.

Iako ih mnogi koriste, treba da budemo iskreni, te metode nisu toliko delotvorne koliko se veruje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments