Plivanje u hladnoj vodi – Wim Hof tehnika

plivanje u hladnoj vodi

Članak ažuriran 02. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Plivanje u hladnoj vodi i uspeh nove TV serije Wim Hofa naterao je mnoge ljude da se zapitaju o prednostima i rizicima plivanja u hladnoj vodi. Wim Hof je izgradio snažan kult svojom jedinstvenom Wim Hof tehnikom.

mrsavljenje
mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Grupa poznatih ličnosti se ponovo suočava sa svojim strahovima na niskim temperaturama u najnovijoj epizodi Zamrzni strah sa Wim Hofom. U emisiji, koja se emituje na BBC One, slavne ličnosti su suočene sa svojim najhladnijim izazovom do sada – Ledenim merdevinama.

Sam Wim Hof je poznat po svojoj sposobnosti da izdrži smrzavanje i po razvoju onoga što on naziva metodom Wim Hofa. Hof tvrdi da ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti za svoj metod, koje uključuje terapiju hladnoćom, meditaciju i tehnike disanja.

hemo 500x420

Mnogi gledaoci su se pitali o mogućim zdravstvenim prednostima plivanja u hladnoj vodi. Ali da li je bezbedno plivati u hladnoj vodi i koje su potencijalne koristi ili rizici ?

Da li je plivanje u hladnoj vodi bezbedno?

Dok zagovornici plivanja u hladnoj vodi kažu da to može biti od koristi i za vaše fizičko i za mentalno zdravlje, važno je biti svestan mogućih rizika koje ono nosi. Pre nego što sami počnete da plivate u hladnoj vodi, morate se upoznati sa rizicima.

Prema Netdoctor-u, glavni rizik plivanja u hladnoj vodi je mogućnost hladnog šoka, koji može dovesti plivače u nevolje. Ovo može izazvati probleme sa disanjem i dovesti do pojave panike a jedan od načina da se smanji rizik je postepeni ulazak u vodu umesto uskakanja.

program za mrsavljenje

Neki plivači takođe mogu biti nesposobni kada im postane previše hladno; pogotovo početnici mogu otkriti da njihovi mišići gube snagu i plivanje postaje teže. Ovo može otežati plivanje i za relativno kratke udaljenosti i povećati rizik od utapanja.

Hipotermija – kada telesna temperatura padne ispod 35C – takođe može biti rizik od plivanja u hladnoj vodi, posebno tokom zime. Međutim, obično je potrebno više vremena da dođe do hipotermije, a hladni šok i onesposobljenje se smatraju neposrednijim rizicima.

Drugi zdravstveni problemi koji mogu biti uzrokovani ili pogoršani plivanjem u hladnoj vodi uključuju grčeve i astmu; hladnoća može izazvati napad astme. Društvo za plivanje na otvorenom upozorava da ljudi koji imaju ovo stanje moraju biti svesni ovog rizika.

Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti da smanjite rizike vezane za plivanje u hladnoj vodi. Practical Boat Owner sugeriše da nošenje zimskog odela, rukavica, kape za plivanje i čizama može pomoći da se zagrejete u vodi i poboljšate vašu plovnost.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Pored toga, trebalo bi da izbegavate da plivate sami ako je to moguće i istražite odabranu lokaciju pre plivanja. Takođe, kada izađete iz vode, vodite računa da imate toplu odeću pri ruci.

Prednosti plivanja u hladnoj vodi

Plivanje u hladnoj vodi ima bezbroj zdravstvenih prednosti. Osim prirodnog vrhunca koji dobijate od ulaska u vodu i prilike da se družite i upoznate nove ljude, mnoge studije su pokazale kako to može uticati na vaše zdravlje.

  • Prirodno uzdizanje (natural high)
  • Jačanje imunološkog sistema
  • Smanjenje stresa
  • Poboljšanje cirkulacije
  • Povećanje libida
  • Sagoreva kalorije
  • Poboljšanje mentalnog zdravlja
  • Manje promene raspoloženja
  • Stvarate priliku za druženje i sticanje novih prijatelja

Mark Harper je konsultant anesteziolog i plivač u hladnoj vodi i deo tima na Univerzitetu u Portsmutu koji vodi istraživanje o prednostima hladne vode.

Bio je deo studije u kojoj je 61 osoba u trajanju od deset nedelja počela da pliva u moru. Tokom eksperimenta, plivači su prijavili opadanje napetosti, smanjenu ljutnju, manje depresije, opadajuću konfuziju i smanjen poremećaj raspoloženja. Bipolarni poremećaj test 🎭 simptomi, uzrok, terapija. Posle deset nedelja osećali su se energičnije, a takođe su doživeli značajna poboljšanja u svom blagostanju.

On objašnjava da uranjanje u hladnu vodu stimuliše vagusni nerv (10. kranijalni nerv koji prenosi signale od probavnog sistema i organa do mozga i obrnuto) i parasimpatički nervni sistem.

Nakon otprilike šest uranjanja, prilično ste prilagođeni stresu na hladnu vodu. Ovo se zatim prenosi u svakodnevni život, zahvaljujući unakrsnom prilagođavanju, što znači da se vaš osnovni nivo stresa i reakcija na stres u svakodnevnom životu se smanjuje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments