5 Zdravstvenih Trikova koje ti Tvoj Lekar neće reći

zdravstveni_trik_37

Članak ažuriran 05. jan, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Svi su jednostavni i lako primenjivi osim trika za san !

Medicina možda deluje kao da je egzaktna nauka ali nažalost ona to nije i saveti lekara se menjaju u skladu sa novim naučnim istraživanjima. Isti saveti koji su lekari delili pre 10 godina danas mogu biti beskorisni a ponekad i štetni. Ocenite članak, ostavite komentar.

Zdravstveni trik, Rane

Zabluda da se rana i ogrebotine čiste hidrogenom ili alkoholom. Iako hidrogen i alkohol uništavaju bakterije i dezinfikuju ranu, najbolje je umesto njih koristiti vodu i antibakterijski sapun.

Podelite svoje iskustvo u državnoj bolnici 💊 priključi se u zajednicu na Viberu

Hidrogen i alkohol uništavaju bakterije, ali i zdrave ćelije potrebne za brži oporavak tkiva. Ranu je najbolje isprati sapunom pod mlakom vodom, osušiti i prekriti gazom ili flasterom.

Zdravstveni trik koji neki već rade, Zubi

Zabluda da se zubi peru odmah nakon jela. U ispravnost ovog popularnog saveta veruje čak 90% ljudi. Međutim, istina je da sa pranjem zuba treba sačekati minimalno 30 min nakon jela pošto se tako čuva zdravlje zubne gleđi. Verovatno ovaj trik neki već rade tako što kasnije u toku dana peru zube.

Kiselina iz hrane i pića četkica nakon obroka utrljava u zube, što dovodi do oštećenja gleđi. Ako ti je stalo do mirisnog daha, pogledaj članak ”Uklonite loš zadah iz usta i povećajte samopouzdanje”, bolje uzmi žvaku ili isperi usta tečnošću za ispiranje, preporučuje predstavnik američkog Društva za stomatologiju, Stiven Garib. 

Zdravstveni trik koji neće svako da poštuje, Temperatura

Zabluda da se lek za spuštanje temperature uzima odmah nakon prve pojave temperature. Ovaj savet je posebno popularan kod roditelja sa malom decom zbog rizika da bi temepratura mogla da izazove napade. 

Ocenite članak, ostavite komentar.

Međutim, istina je da prve faze temperature značajno određuju tok zdravstvenog problema, a ne samo da temperatura ispod 38 stepeni Celzijusa nije opasna, već predstavlja način na koji se telo bori sa neprijateljem pošto viša temeratura imunitet podiže u veću brzinu. Pogledaj članak ”Najbrži i najbezbedniji način za skidanje visoke temperature”.

Najlakši i Najbolji zdravstveni trik, Kičma

Ljudi neznaju ali je zabluda da je za kičmu dobro kada sedimo uspravnim leđima. Prema starom verovanju, sedenje potpuno uspravnih leđa predstavlja prevenciju protiv bolova, ali Kanadski naučnici sa Univerziteta Alberta tvrde suprotno. Oni su magnetskom rezonancom utvrdili da su diskovi pod najmanjim opterećenjem na 135 stepeni, dok sediš zavaljen u fotelji, a to baš i nije teško uraditi.

Teško Izvodljiv zdravstveni trik, San

Zabluda da nedostatak sna može se nadoknaditi vikendom. Prema lekarima, hronični nedostatak sna je povezan sa brojnim zdravstvenim problemima tako da je dobro nadoknaditi ga tokom vikenda. Ali, studija bolnice Birgam pokazuje da duži san vikendom ne umanjuje negativne posledice neispavanosti u toku nedelje.

Ocenite članak, ostavite komentar.

Prema njima, san je najbolji ukoliko postoji rutina, kada ustaješ i ležeš svakog dana u slično vreme jer tako ne iznenađuješ organizam i može ući u ritam. Nažalost ovo je teško izvodljivo kada radiš u smenama.

Najčitaniji članak navike u ishrani Novaka Djokovića 🎾

Ocenite članak, ostavite komentar ⬇️

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments