Uzroci pojave bola u grudima i otežanog disanja

bol u grudima i otezano disanje

Članak ažuriran 03. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Bol u grudima i otežano disanje mogu poticati od srčanih problema, ali i od drugih mogućih uzroka kao što su infekcija pluća, povreda mišića, povreda rebra ili napad panike. Neke od ovih situacija su ozbiljne i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

mrsavljenje
mrsavljenje

✨ Preporučujemo članak, otežano disanje u trudnoći.

Bol u grudima i otezano disanje slika

bol u grudima zbog otezanog disanja

Simptomi i uzroci bola u grudima i otežanog disanja

Bol u grudima je drugi najčešći razlog za dolazak u službu za hitnu pomoć. Širom sveta, bol u grudima i otežano disanje pogađa 20 do 40% opšte populacije.

U ovom članku saznaćete o nekim mogućim uzrocima bolova u grudima i otežanog disanja, kao i o drugim simptomima koji mogu pomoći u njihovom prepoznavanju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Srčani problemi

Različiti srčani problemi mogu izazvati bol u grudima i otežano disanje. Navešćemo ovde neke od najčešćih.

Srčani udar

Najčešći i najjasniji simptom srčanog udara je bol u grudima. Ostali simptomi uključuju bol u vilici, vratu ili leđima, vrtoglavicu ili slabost, bol u rukama ili ramenima i otežano disanje. Žene posebno mogu doživeti iznenadni umor, mučninu ili povraćanje.

U slučaju da sumnjate na srčani udar, treba da odmah potražite pomoć lekara. Brza reakcija povećava šanse za preživljavanje i potencijalno smanjuje ozbiljnost oštećenja srca.

Miokarditis

Miokarditis je upala srca koja može izazvati simptome slične srčanom udaru, kao što su bol u grudima, otežano disanje i brzi ili nepravilni srčani ritam. Miokarditis obično proizilazi iz virusne infekcije, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Angina

Angina se oseća kao stezanje u grudima i javlja se kada srce ne dobija dovoljno krvi. Takođe možete osećati bol u ramenu, leđima, vratu, rukama ili vilici. Angina može ličiti na gorušicu i posledica je koronarne bolesti srca.

Aneurizma i disekcija aorte

Disekcija aorte je puknuće ili razdvajanje unutarnjih slojeva aorte, glavne arterije koja izlazi iz srca. Ovo može dovesti do nakupljanja krvi u arteriji. Aneurizma aorte odnosi se na proširenje aorte.

Obe ove situacije mogu uzrokovati pucanje aorte. Disekcija aorte i ozbiljna aneurizma aorte zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, dok stabilna aneurizma aorte možda neće zahtevati hitno lečenje.

Disekcija koronarnih arterija

Disekcija koronarnih arterija je puknuće zida koronarne arterije. Ako unutarnji sloj pukne, krv može procuriti i stvoriti izbočinu, što može dovesti do srčanog udara. Nagli intenzivni bol koji se čini kao da vas neko “rasparčava” preko grudi, vrata, leđa ili trbuha može biti simptom disekcije koronarnih arterija.

Perikarditis

Perikarditis je upala kesice oko srca. Može rezultirati jakim bolom iza grudne kosti, nakupljanjem tečnosti oko srca, srčanim tamponadom kada tečnost pritisne srce i otežanim punjenjem srca krvlju. Bol može biti jači pri udahu ili ležanju, ali se poboljšava kada osoba sedi ili se nagne napred.

Obično nastaje zbog virusne infekcije, ali postoje i mnogi drugi mogući uzroci.

Prolaps mitralne valvule

Prolaps mitralne valvule je kada se ventil u srcu ne može potpuno zatvoriti. U blagim slučajevima ovo stanje možda nema očiglednih simptoma. Ako se simptomi jave, uključuju brz ritam srca, nelagodnost u grudima i umor.

Respiratorni problemi

Simptomi raznih respiratornih problema skoro uvek izazivaju bol u grudima i otžano disanje. Lekari se najčešće sreću sa sledećim stanjima:

Pulmonalna hipertenzija

Pulmonalna hipertenzija je visok krvni pritisak u arterijama koje nose krv u pluća. U nekim slučajevima, to može rezultirati bolom u grudima. Može se dogoditi iz različitih razloga i može uzrokovati otežano disanje i vrtoglavicu pri vežbanju, kratkoću daha pri savijanju, umor i oticanje usled zadržavanja tečnosti.

Pulmonalna hipertenzija obično nije odmah opasna po život, ali zahteva medicinsko praćenje i pridržavanje saveta lekara.

Pleuritis

Pleuritis je upala membrane koja pokriva pluća. Simptomi uključuju bol u grudima ili ramenu, koji se pogoršava pri disanju, kašljanju, kijanju ili pokretima trupa ili grudnog zida. Bol može biti tup, stalan ili “na mahove”. Bez lečenja, može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

program za mrsavljenje

Upala pluća

Infekcije pluća poput upale pluća mogu izazvati jak ili ubodan bol u grudima, posebno pri dubokom disanju ili kašljanju. Drugi simptomi upale pluća uključuju groznicu, znojenje, kašljanje sluzi koja može biti zelena, žuta ili sadržavati krv, kratkoću daha, plavljenje usana ili noktiju, ubrzan i plitak dah, gubitak apetita, nisku energiju, umor, mučninu i povraćanje (kod male dece), konfuziju (kod starijih osoba).

Ako imate upalu pluća i probleme sa disanjem obavezno odmah potražite pomoć lekara jer upala pluća može biti opasna po život.

Plućna embolija

Plućna embolija se javlja kada krvni ugrušak zapne u arteriji koja snabdeva pluća krvlju. Česti simptomi uključuju bol u grudima, posebno pri udahu, bol u leđima, kratkoću daha, iskašljavanje krvi, bol u nogama ili oticanje nogu, znojenje, vrtoglavicu, nesvesticu, plavljenje usana ili noktiju (poznato kao hipoksija).

Plućne embolije mogu biti opasne po život i zahtevaju hitno lečenje.

COVID-19

Osoba zaražena virusom COVID-19 može imati respiratorne simptome, bol ili pritisak u grudima. Ukoliko ste se zarazili ovim virusom odmah potražite medicinsku pomoć ako imate uporni bol ili pritisak u grudima, teškoće u disanju, plave usne ili nokte, novu konfuziju ili teškoće da ostanete budni.

Tuberkuloza

Bakterijska upala poznata kao tuberkuloza uglavnom zahvata pluća. Može izazvati bol u grudima, jak kašalj koji može proizvoditi krv ili sputum, gubitak telesne mase, groznicu i noćno znojenje. Ranije je TB gotovo uvek bila smrtonosna bolest, ali danas se većinom uspešno leči antibioticima.

Astmа

Asthma je čest poremećaj disanja karakterisan upalom disajnih puteva, što može izazvati bol u grudima. Drugi simptomi uključuju stegnutost u grudima, kratkoću daha, kašalj i pištanje u plućima.

Kolaps pluća

Kada se vazduh nakuplja između pluća i rebara, dolazi do kolapsa pluća, poznatog kao pneumotoraks. Neke osobe nemaju simptome, ali mogu se javiti bol u grudima, nelagodnost pri disanju, ubrzan ritam disanja, kratkoća daha, oticanje samo na jednoj strani grudi i smanjeni zvuci disanja. Probijanje pluća je još jedan uzrok pneumotoraksa.

hemo 500x420

Problemi gastrointestinalnog trakta i digestivnog sistema

Neki problemi povezani sa organima za varenje takođe mogu izazvati bol u grudima i otežano disanje.

Pankreatitis kao uzrok bola u grudima i otežanog disanja

Pankreatitis je upala pankreasa. Akutni pankreatitis obično nastaje zbog žučnih kamenaca, dok hronični pankreatitis može poticati od genetskih faktora ili prekomerne konzumacije alkohola.

Simptomi pankreatitisa uključuju:

 • bol u gornjem abdomenu koji može početi naglo ili postepeno, biti blag ili jak i trajati nekoliko dana
 • nadutost,
 • mučninu,
 • povraćanje,
 • groznicu i bol koja se širi u leđa.

Kada prvi put primetite ove simptome treba odmah da se javite svom lekaru.

Spazam jednjaka

Poremećaji kontrakcije jednjaka su spazmi ili kontrakcije u jednjaku. Simptomi uključuju:

 • Bol u grudima.
 • Poteškoće pri gutanju.
 • Regurgitacija (izbacivanje hrane iz jednjaka u usta).
 • Gorušicu.

Ovi poremećaji često izazivaju bol u grudima i otežano disanje.

Ruptura (pucanje) jednjaka

Ako dođe do pucanja jednjaka, to može rezultirati naglim, intenzivnim bolom u grudima. Ruptura jednjaka može nastati nakon procedure koja uključuje jednjak ili traumatične povrede.

Peptički ulkusi

Peptički ulkusi su čirevi na sluznici želuca. Mogu izazvati:

 • Bol u abdomenu ili gornjem delu abdomena nakon jela.
 • Nadutost.
 • Mučninu.
 • Povraćanje, moguće sa prisustvom krvi.

Obično ne izazivaju jak bol, ali mogu rezultirati povremenim nelagodnostima u grudima i blago otežanim disanjem.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

GERB se odnosi na vraćanje sadržaja želuca u grlo. Može izazvati:

 • Bol u grudima.
 • Refluks.
 • Mučninu i povraćanje.
 • Poteškoće pri gutanju ili bol pri gutanju.
 • Kašalj, promuklost ili druge simptome u grlu.

Lekovi bez recepta često mogu olakšati simptome GERB-a.

Ostali uzroci bola u grudima i otežanog disanja

Evo još nekih razloga zbog kojih se može javiti bol u grudima.

Napad panike

Napad panike je iznenadni napad teskobe ili straha. Često osoba ne zna zašto se to dešava, ali to može biti simptom poremećaja poznatog kao poremećaj panike. Osoba može doživeti:

 • Bol u grudima.
 • Brze otkucaje srca.
 • Strah.
 • Mučninu.
 • Vrtoglavicu.
 • Znojenje.
 • Drhtanje i trešenje.

Simptomi mogu ličiti na simptome srčanog udara. Lekar može propisati lekove, savetovanje ili oboje kako bi pomogao u upravljanju napadima panike.

Hiatalna hernija

Hiatalna hernija se dešava kada deo želuca gura prema grudima. Ovaj tip hernije je čest i može da uopšte ne izaziva simptome. Međutim, ako vrh želuca gura prema donjem delu grudi nakon jela, to može izazvati simptome GERB-a.

Ovi simptomi uključuju:

 • Bol u grudima.
 • Refluks (vraćanje hrane iz želuca u jednjak).
 • Gorušicu.

U nekim slučajevima, hiatalna hernija može zahtevati hirurško lečenje.

Kostoondritis

Kostoondritis je upala hrskavice rebara. Može izazvati bol i osetljivost u grudima. Bol se može pojaviti iznenada i može postati jači:

 • Kada ležite.
 • Tokom vežbanja.
 • Pri dubokom disanju.
 • Prilikom kašljanja ili kijanja.

Naprezanje mišića

Upala mišića i tetiva oko rebara može rezultirati upornim bolom u grudima i otežanim disanjem. Ako se bol pogoršava sa fizičkom aktivnošću, to može biti simptom naprezanja mišića.

Povrede rebara

Povrede rebara, kao što su uboji, prelomi i frakture, mogu izazvati bol u grudima. Osoba može čuti pucketanje ili osetiti izuzetnu bol tokom povrede ako ima slomljeno rebro.

Osoba sa slomljenim rebrom može imati:

 • Bol ili nelagodnost u grudima ili leđima.
 • Nemogućnost dubokog udisanja.
 • Neobično pomeranje zida grudnog koša.

Kada posetiti lekara

Uvek je najbolje kontaktirati lekara ako se bol u grudima i otežano disanje pojave iznenada, posebno ako primena antiinflamatornih lekova ne olakšava simptome.

Obavezno posetite svog lekara ako imate:

 • Bol koji se širi ka rukama, leđima, vratu ili vilici.
 • Osećaj stiska ili težine u grudima.
 • Bol koji je počeo uz mučninu, povraćanje ili znojenje.
 • Poteškoće pri disanju ili promene u brzini disanja.
 • Plave usne ili nokte.
 • Jak bol koji traje duže od 15 minuta.
 • Konfuziju.

U nekim slučajevima, bol u grudima može biti potencijalno opasan po život. Iz tog razloga, ne bi trebalo da zanemarujete ovakve simptome.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments