Otežano disanje u trudnoći – uzroci i tretmani

otezano disanje u trudnoci

Članak ažuriran 02. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Nesposobnost da normalno dišete često se javlja u ranoj trudnoći zbog povećanog nivoa hormona, kao i potrebe za više kiseonika.

hemoroidi
hemoroidi

Zašto dolazi do nesposobnosti da dišete tokom trudnoće, šta to znači i šta možete učiniti povodom toga, objasnićemo u ovom tekstu.

✨ Preporučujemo članak, otežano disanje u trudnoći.

Otežano disanje u trudnoci slika

poteskoce sa disanjem u trudnoci

Iako vaša beba nije dovoljno velika da pritisne vaša pluća, možda ćete osećati da vam je teže disati ili da morate dublje udahnuti. Ovo je zbog promena u respiratornom sistemu, kao i produkciji hormona tokom trudnoće.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Višak hormona progesterona tokom prvog tromesečja utiče na vaše disanje.

Više progesterona se proizvodi kako bi pomogao izgradnju i održavanje unutrašnjeg sloja materice.

Progesteron takođe povećava količinu vazduha koju udišete i izdišete tokom normalnog disanja. Tokom prvih nedelja trudnoće, takođe se prilagođavate deljenju vašeg kiseonika i krvi sa vašom bebom. To je još jedan faktor koji može uzrokovati nesposobnost da dišete.

Otežano disanje može se pojaviti ako imate srčani ili plućni problem. Ali, da li je to znak da ste trudni? Sama nesposobnost da dišete nije pouzan znak trudnoće pre nego što dobijete pozitivan test na trudnoću.

Nesposobnost da dišete može biti posledica drugih faktora, kao i hormonalnih promena koje se dešavaju tokom ovulacije i tokom lutealne faze (druga polovina) normalnog menstrualnog ciklusa.

Nakon ovulacije, nivoi progesterona rastu kako bi pomogli izgradnji zdravog sloja materice. Ovo pomaže podržavanju zdrave trudnoće, ali se dešava bez obzira da li zatrudnite tokom bilo kog datog ciklusa.

Ako niste trudni, ovaj unutrašnji sloj materice ćete izbaciti kada dobijete menstruaciju. Međutim, nesposobnost da dišete može biti rani znak trudnoće ako je praćena drugim simptomima.

Ovi simptomi rane trudnoće uključuju umor, iscrpljenost ili vrtoglavicu. Možete imati otekle ili osetljive grudi, grčeve i blago krvarenje pre očekivanog perioda.

Drugi rani simptomi trudnoće uključuju:

 • Želju ili averziju prema određenim namirnicama
 • Pojačano čulo mirisa
 • Mučninu
 • Promene raspoloženja
 • Pojačano mokrenje
 • Nadutost
 • Zatvor

Simptomi rane trudnoće mogu biti slični znakovima da ćete dobiti menstruaciju ili da ćete se razboleti. Otežano disanje takođe može biti jedan od znakova da ste trudni, ali da biste bili sigurni, uvek treba uraditi test na trudnoću.

Otežano disanje tokom drugog tromesečja trudnoće

Možete nastaviti da doživljavate nesposobnost da dišete tokom celog trajanja trudnoće. Kako trudnoća napreduje, vašoj bebi će trebati više kiseonika iz vaše krvi. To značii da će vam trebati više kiseonika i da dišete češće. Osim toga, veličina vaše bebe će se povećavati.

Vaša rastuća materica će zauzeti više prostora u vašem stomaku i pritisnuti druge organe u vašem telu. Okvirno od 31. do 34. nedelje trudnoće, vaša materica pritiska vašu dijafragmu, što otežava plućima da se potpuno prošire. To može uzrokovati plitko disanje ili nesposobnost da dišete.

Tretmani za lakše disanje

Promene u načinu života i kućni tretmani mogu pomoći da se smanji nelagodnost i nesposobnosti da normalno dišete u ranoj trudnoći i kasnije. Evo nekoliko predloga:

hemoroidi
 • Prestanite pušiti i izbegavajte pasivno pušenje. Pušenje i trudnoća se ne slažu, bez obzira na simptome.
 • Izbegavajte izloženost zagađivačima, alergenima i ekološkim toksinima.
 • Koristite unutrašnje filtere za vazduh i izbegavajte veštačke mirise, plesni i prašinu.
 • Održavajte zdravu težinu.
 • Pratite zdravu ishranu sa namirnicama bogatim antioksidansima.
 • Slušajte svoje telo i obezbedite dovoljno odmora.
 • Pratite umeren program vežbanja. Vaš nivo vežbanja će se menjati u prvom, drugom i trećem trimestru.
 • Izbegavajte fizički napor, posebno na nadmorskim visinama većim od 1.524 metara.
 • Uzimajte pauzu od obaveza kada vam je potrebno.
 • Praktikujte pravilno držanje tela. To omogućava vašim plućima da se potpuno prošire.
 • Dišite kroz stisnute usne kako biste usporili disanje.
 • Vežbajte dijafragmalno disanje.
 • Tretirajte sva osnovna medicinska stanja koja mogu doprineti otežanom disanju.
 • Uzmite godišnju vakcinu protiv gripa kako biste pomogli u prevenciji infekcija pluća i podržali zdravlje pluća.
 • Koristite jastuke kako biste se podigli dok spavate.
 • Spavajte u opuštenom položaju.
 • Sedite na stolici i nagnite se napred da odmorite na kolenima, stolu ili jastuku.
 • Stojte s osloncem za leđa (naslonjeni na zid) ili podržanim rukama.
 • Koristite ventilator.

Kada treba posetiti lekara

Blaga nesposobnost da dišete obično nije razlog za brigu i ne utiče na količinu kiseonika koja se dostavlja bebi.

Ali, ako već imate stanje koje utiče na vaše disanje, kao što je astma, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako da držite bolest pod kontrolom tokom trudnoće.

Odmah se obratite svom lekaru ako nesposobnost da dišete postane teška, pojavi se iznenada ili utiče na vašu sposobnost da funkcionišete. Potražite medicinsku pomoć ako vašu nesposobnost da dišete prate sledeći simptomi:

 • Brz puls
 • Palpitacije srca (brzo, snažno lupanje srca)
 • Osećaj vrtoglavice ili nesvestice
 • Mučnina
 • Bol u grudima
 • Otok gležnjeva i stopala
 • Plavetnilo oko usana, prstiju ili nožnih prstiju
 • Postojani kašalj
 • Zviždanje u plućima
 • Iskašljavanje krvi
 • Povišena temperatura ili drhtavica
 • Pogoršana astma

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Treći semestar, otežano disanje i edem

Da li osećate da ne možete dobiti dovoljno vazduha? Da li su vam gležnjevi otečeni? Dobrodošli u treći trimestar trudnoće.

Nesposobnost da dišete i zadržavanje vode, ili edem, su uobičajeni u poslednjim nedeljama trudnoće. Ovi simptomi ponekad mogu ukazivati na stanje o kojem treba brinuti, ali to se retko dešava.

U poslednjem trimestru trudnoće, vaša rastuća beba gura vašu matericu prema vašoj dijafragmi. Dijafragma je pomerena oko 4 centimetra od svojeg položaja pre trudnoće. Vaša pluća su takođe pritisnuta. Sve ovo znači da ne možete udisati dovoljno vazduha sa svakim udahom.

Međutim, to ne znači da dobijate manje kiseonika. U isto vreme kada kapacitet vaših pluća opada zbog fizičkog ograničenja zbog rastuće materice, respiratorni centar u mozgu se stimuliše hormonom progesteronom da vas natera da uzimate sporije udah. Progesteron se oslobađa tokom trudnoće.

Iako svaki udah može uneti manje vazduha, vazduh ostaje u plućima duže vreme kako biste izvukli kiseonik koji vama i vašoj bebi treba.

Vaše telo takođe povećava zapreminu vaše krvi tokom trudnoće kako bi se osiguralo da i vaša beba dobije dovoljno kiseonika.

Vežbe za lakše disanje

Nesposobnost da dišete može biti neugodna, ali postoje načini kako možete sebi pomoći.

Vežbajte pravilno držanje tela Obavezno stojite uspravno, sa ramenima unazad i glavom podignutom. Vizualizujte pravu liniju koja povezuje vaš grudni koš sa nebom kako biste podigli grudi.

Aerobik vežbe za trudnice poboljšavaju disanje i smanjuju puls. Ako do sada niste počeli da vežbate, sada je dobar trenutak da započnete i sa prenatalnim jogom.

Disanje je ključno u praksi joge, a dodatno istezanje može poboljšati vaš položaj i dati vam više prostora za disanje.

Takođe radite vežbe opuštanja i trudite se da ne brinete zbog svog otežanog disanja sve dok imate zdravu trudnoću bez komplikacija.

Koju god vrstu vežbanja da izaberete, prvo se posavetujte sa lekarom i nemojte preterivati! Slušajte svoje telo.

Otežano disanje će se poboljšavati kako se porođaj približava. Kako vaša beba bude silazila u karlicu, pritisak na dijafragmu i pluća će se donekle smanjiti.

hemo 500x420

Otežano disanje zbog opšteg stanja

Iako je dobro znati da priroda ima plan za vaše telo, treba da obratite pažnju na upozoravajuće znake u slučaju da otežano disanje ukazuje na nešto što nije u redu.

Astma

Većina žena već zna da li imaju astmu pre nego što ostanu trudne. Takođe, možda već znate da astma može da se pogorša tokom trudnoće. Razgovarajte sa svojim lekarom ako mislite da astma može da pogorša vaše disanje tokom trećeg trimestra.

Anemija

U nekim slučajevima, anemija (nedostatak gvožđa u krvi) može uzrokovati probleme sa disanjem. Drugi simptomi anemije uključuju umor, glavobolju i plavkastu nijansu usana i vrhova prstiju.

Da biste postavili dijagnozu anemije, vaš lekar može da proveri nivo gvožđa u krvi i može vam propisati preparate gvožđa.

Bol ili uporan kašalj

Ako osećate bol pri dubokom disanju, brzo dišete ili osećate povećanje pulsa, odmah se obratite svom lekaru. Ovi simptomi mogu ukazivati da ste pretrpeli tromb u plućima, što se naziva i plućna embolija.

Ako imate kašalj koji traje duže od nekoliko dana, uvek se obratite svom lekaru. Uvek se obratite svom lekaru ili pozovite lokalne hitne službe odmah ako osećate bol u grudima.

Edem

Edem je stanje u kojem se nakuplja višak tečnosti u tkivima vašeg tela. Najviše ćete ga primetiti u stopalima, gležnjevima i ponekad u rukama. Tečnost ima tendenciju da se skuplja u delovima tela koji su najviše podložni gravitaciji.

Mnoge žene doživljavaju edem tokom trudnoće. Za većinu trudnica, toplije vreme i dugo zadržavanje u istom položaju doprinose oticanju. Edem je najmanji ujutru i povećava se tokom dana.

U retkim slučajevima, edem može da utiče i na vaše disanje.

U svakom slučaju, razgovor sa vašim lekarom će vam pomoći da se izborite sa disajnim problemima tokom trudnoće.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments