Najvažniji Hormoni kod Žena i Njihov Uticaj na Vaše Telo

hormoni kod zena

Članak ažuriran 21. дец, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Kako hormoni utiču na žensko telo

Hormoni su prirodne supstance koje se proizvode u telu. Oni putem krvi pomažu u prenosu poruka između ćelija i organa i utiču na mnoge telesne funkcije.

Razvoj medicinske nauke omogućio je da putem analiza krvi razumemo na koji način hormoni utiču na život i reproduktivno zdravlje žene.

Hormoni igraju ključnu ulogu u zdravlju žena i zbog toga je važno raditi na analizi hormonskog statusa. Jedan od najbitnijih hormona koji se često meri u analizama je estradiol, koji ima vitalnu ulogu u razvoju ženskih reproduktivnih organa.

Osim toga, estradiol se luči u jajnicima i on utiče na menstrualni ciklus. Analize estradiola su od suštinskog značaja ukoliko se želi pratiti hormonski balans i održati optimalno zdravlje žena.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Razumevanje nivoa hormona kroz analize omogućava pravovremeno prepoznavanje eventualnih disbalansa i pravilno upravljanje ženskim reproduktivnim zdravljem.

Najvažniji hormoni kod žena

Dva glavna ženska polna hormona su estrogen i progesteron. Iako se testosteron smatra muškim hormonom, žene ga takođe proizvode i potrebna im je određena količina ovog hormona.

Estrogen je najvažniji hormon kod žena

Ovo je glavni ženski hormon. Veći deo se luči iz jajnika, ali male količine proizvode i nadbubrežne žlezde i masne ćelije. Tokom trudnoće, posteljica takođe stvara estrogen.

Ovaj hormon igra veliku ulogu u reproduktivnom i seksualnom razvoju, uključujući:

 • Pubertet
 • Menstruacija
 • Trudnoća
 • Menopauza

Estrogen takođe utiče na:

 • Mozak
 • Kardiovaskularni sistem
 • Kosu
 • Mišićno-koštani sistem
 • Kožu
 • Mokraćni trakt
hemo 500x420

Nivoi estrogena mogu se odrediti testom krvi. Iako mogu varirati od osobe do osobe, ovo su smatrane normalne vrednosti u pikogramima po mililitru (pg/mL):

 • Odrasla žena, premenopauza: 15-350 pg/mL
 • Odrasla žena, postmenopauza: <10 pg/mL
 • Odrasli muškarac: 10-40 pg/mL

Nivoi kod žena će se značajno razlikovati tokom menstrualnog ciklusa.

Progesteron je najvažniji hormon kod žena

Jajnici proizvode ženski polni hormon progesteron nakon ovulacije. Analiza krvi pokazuje da tokom trudnoće posteljica takođe proizvodi određenu količinu.

Hormoni progesterona imaju sledeću ulogu:

 • Priprema sluznice materice za oplođeno jajašce
 • Podrška trudnoći
 • Potiskivanje proizvodnje estrogena nakon ovulacije

Nivoe progesterona može odrediti krvni test. Normalni opsezi su u nanogramima po mililitru (ng/mL):

 • Pre puberteta 0.1–0.3 ng/mL
 • Tokom prvog (folikularnog) stadijuma menstrualnog ciklusa 0.1–0.7 ng/mL
 • Tokom ovulacije (lutealni stadijum ciklusa) 2–25 ng/mL
 • Prvom tromesečju trudnoće 10–44 ng/mL
 • Drugom tromesečju trudnoće 19.5–82.5 ng/mL
 • Trećem tromesečju trudnoće 65–290 ng/mL

Testosteron je važan hormon kod žena

Male količine testosterona kod žena dolaze iz nadbubrežnih žlezda i jajnika. Ovaj hormon igra ulogu u nekoliko funkcija tela, uključujući:

 • Seksualnu želju
 • Regulaciju menstrualnog ciklusa
 • Jačinu kostiju i mišića

Test krvi može odrediti nivo testosterona. Normalni opseg kod žena je od 15 do 70 nanograma po decilitru (ng/dL).

Uloga ženskih hormona se menja tokom vremena Ženski polni hormoni su ključni za mnoge telesne funkcije. Međutim, vaše hormonske potrebe se značajno menjaju kako napuštate detinjstvo i ulazite u pubertet.

One se takođe dramatično menjaju ako zatrudnite, rodite ili dojite i nastavljaju da se menjaju kako se približavate menopauzi. Ove promene su prirodne i očekivane.

Promene u pubertetu usled hormona kod žena

Svaka osoba je različita, ali većina devojčica ulazi u pubertet između 8. i 13. godine i tada hormonski status počinje da se menja.

hemoroidi

Hormoni lučenja (LH) i folikulostimulišući hormon (FSH) proizvode se u hipofizi. Proizvodnja se povećava tokom puberteta, što stimuliše polne hormone, posebno estrogen. Ovaj porast ženskih polnih hormona rezultira:

 • Razvojem dojki
 • Rastom dlačica u predelu pubisa i pazuha
 • Opštim rastom tela
 • Povećanjem telesne masti, posebno u kukovima i bedrima
 • Zrenjem jajnika, materice i vagine
 • Početkom menstrualnog ciklusa

Promena nivoa hormona tokom menstruacije

Prvi menstrualni period (menarha) dešava se otprilike dve do tri godine nakon početka razvoja dojki. Ponavljamo, to je različito kod svake osobe, ali većina devojčica dobija prvu menstruaciju između 10. i 16. godine.

Promene hormona kod žena zbog folikularne faze

Svakog meseca, materica se zgusne u pripremi za oplođeno jajašce. Kada nema oplođenog jajašca, nivoi estrogena i progesterona ostaju niski. To podstiče matericu da se oslobodi tog zgusnutog sloja. Dan kada počne krvarenje smatra se prvim danom vašeg ciklusa, ili folikularnom fazom.

hormoni kod zena
Hormoni kod žena * apstraktna slika

Hipofiza počinje da proizvodi malo više FSH. To podstiče rast folikula u vašim jajnicima. U svakom folikulu nalazi se jajašce. Kako nivoi polnih hormona padaju, samo jedan dominantan folikul nastaviće da raste. Pošto ovaj folikul proizvodi više estrogena, ostali folikuli se razgrađuju. Viši nivoi stimulišu porast LH. Ova faza traje oko dve nedelje.

Promene hormona kod žena usled ovulacione faze

LH uzrokuje pucanje folikula i oslobađanje jajašca. Ova faza traje oko 16 do 32 sata. Oplođenje može nastupiti samo oko 12 sati nakon što jajašce napusti jajnik.

Promene hormona kod žena zbog lutealne faze

Ova faza počinje nakon ovulacije. Puknuti folikul se zatvara, a proizvodnja hormona progesteron se povećava. Ovo priprema matericu da primi oplođeno jajašce. Ako to ne bude slučaj, nivoi estrogena i progesterona opadaju, a ciklus počinje iznova.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ceokupni menstrualni ciklus traje oko 25 do 36 dana. Krvarenje traje između 3 i 7 dana. Međutim, i to varira. Vaš ciklus može biti prilično neredovan tokom prvih nekoliko godina. Takođe se može menjati u različitim periodima vašeg života ili kada koristite hormonske kontraceptive.

Hormoni kod žena utiču na seksualnu želju

Estrogen, progesteron i testosteron igraju ulogu u ženskoj seksualnoj želji, poznatoj i kao libido, i seksualnom funkcionisanju. Zbog hormonalnih oscilacija, žene su generalno najviše zainteresovane za seks upravo pre ovulacije.

Inače je manje oscilacija u libidu ako koristite hormonalne metode kontracepcije koje utiču na nivoe hormona. Vaša seksualna želja takođe može manje oscilirati nakon menopauze.

Hirurški zahvat uklanjanja nadbubrežnih žlezda ili jajnika smanjuje proizvodnju testosterona, što opet može dovesti do smanjenja libida.

Promene nivoa ženskih hormona u trudnoći

Tokom lutealne faze ciklusa, porast progesterona priprema vašu matericu da primi oplođeno jajašce. Zidovi materice postaju deblji i ispunjavaju se hranljivim materijama i drugim tečnostima kako bi održali embrion.

Progesteron zadebljava grlić materice kako bi zaštitio matericu od bakterija i sperme. Nivoi estrogena takođe su viši, doprinoseći zadebljanju zida materice. Oba hormona pomažu mlečnim kanalima u dojkama da se prošire.

Čim dođe do začeća, telo počinje da proizvodi humani horionski gonadotropin hormon (hCG). Ovo je hormon koji se pojavljuje u urinu i koristi se za testiranje trudnoće. Analiza urina je prvi test na trudnoću koji se radi i može se uraditi i u kućnim uslovima.

Takođe pojačava proizvodnju estrogena i progesterona, sprečavajući menstruaciju i pomažući održavanju trudnoće.

Humani horionski laktogen (hPL) je hormon koji proizvodi posteljica. Osim pružanja hranljivih materija za bebu, pomaže u stimulaciji mlečnih žlezda za dojenje.

Nivoi još jednog hormona, poznatog kao relaxin, takođe rastu tokom trudnoće. Hormon relaxin pomaže u implantaciji i rastu posteljice, a pomaže i u sprečavanju prevremenih kontrakcija.

Kada porođaj počne, ovaj hormon pomaže opuštanju ligamenata u karlici.

Promene nivoa hormona nakon porođaja i tokom dojenja

Nakon završetka trudnoće, svi hormoni počinju odmah da padaju. Na kraju se vraćaju na nivoe pre trudnoće. Nagli, značajan pad estrogena i progesterona može biti jedan od uzroka postporođajne depresije.

Dojenje smanjuje nivoe estrogena i može sprečiti ovulaciju. Međutim, to nije uvek slučaj, pa ćete i dalje morati da koristite kontracepciju kako biste sprečili drugu trudnoću.

Hormoni utiču na perimenopauzu i menopauzu

Tokom perimenopauze, perioda koji vodi ka menopauzi, proizvodnja hormona u jajnicima se usporava. Nivoi estrogena počinju da osciliraju, dok nivoi progesterona postaju postojano niži.

Kako nivoi hormona padaju, vagina može postati manje podmazana. Neke žene doživljavaju smanjenje libida, a menstrualni ciklus postaje neredovan.

Kada prođete 12 meseci bez menstruacije, dostigli ste menopauzu. Do tog vremena, hormoni estrogen i progesteron stabilizuju se na niskim nivoima. Ovo se obično dešava oko pedesete godine.

Ali kao i u drugim fazama života, i ovde postoji velika razlika između žena.

Opadanje hormona nakon menopauze može povećati rizik od stanja poput propadanja kostiju (osteoporoze) i kardiovaskularnih bolesti.

Zbog čega hormoni kod žena postaju neuravnoteženi?

Vaši hormoni će prirodno imati različite vrednosti tokom života zbog očekivanih promena kao što su:

 • Pubertet
 • Trudnoća
 • Dojenje
 • Perimenopauza i menopauza
 • Upotreba hormonske kontracepcije ili hormonske terapije

Preporučujemo članak, ishrana za povišen tsh.

Međutim, hormonalni disbalans ponekad može biti znak nečeg ozbiljnijeg, kao što su:

 • Policistični jajnici sindrom (PCOS): ovo je najčešći endokrini poremećaj među mladim ženama. PCOS može uzrokovati neredovne menstrualne cikluse i ometati plodnost.
 • Višak androgena: ovo je prekomerna proizvodnja muških hormona. To može izazvati neregularnosti u menstrualnom ciklusu, neplodnost, akne i muški obrazac opadanja kose.
 • Hirzutizam: je pojačani rast dlaka na licu, grudima, stomaku i leđima. Uzrokovan je prekomernim muškim hormonima i ponekad može biti simptom PCOS-a.

Drugi razlozi hormonskog disbalansa mogu biti:

 • Hipogonadizam, što je nedostatak ženskih hormona
 • Pobačaj ili abnormalna trudnoća
 • Višestruka trudnoća (blizanci, trojke ili više)
 • Tumori jajnika

Kada treba otići kod lekara

Opšta je preporuka posetiti svog lekara opšte prakse ili ginekologa jednom godišnje radi rutinskog pregleda zdravlja. Vaš lekar može razgovarati o eventualnim promenama i odgovoriti na bilo kakva druga pitanja koja možete imati.

Ne čekajte do godišnjeg pregleda ako uočite neobične simptome. Posetite svog lekara što je pre moguće ako imate:

 • Jutarnju mučninu ili druge znakove trudnoće
 • Smanjenu seksualnu želju
 • Suvoću vagine ili bol tokom seksa
 • Izostanak menstruacije ili sve neredovitije cikluse
 • Probleme sa začećem
 • Bol u karlici
 • Gubitak ili rast kose na licu ili trupu
 • Depresiju nakon porođaja
 • Produžene simptome menopauze koji remete vaš život

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments