Hormonske akne | tradicionalni tretmani, prirodni lekovi i još mnogo toga

hormonske akne

Članak ažuriran 12. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Hormonske akne obično se javljaju kao rezultat hormonskih promena tokom puberteta, adolescencije, menstruacije, trudnoće ili kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). Ovaj tip akni obično se pojavljuje na bradi, vratu i donjem delu lica. Hormonske akne mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, kako fizičkih, tako i psihičkih. Iako hormonske akne nisu ozbiljan zdravstveni problem, mogu biti izvor stida i smanjiti samopoštovanje, utičući na opšti kvalitet života.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa hormonskim aknama. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Hormonske akne slika

hormonske akne slika

Tradicionalni tretmani za hormonske akne

Osim ako su vaše hormonske akne blage, proizvodi bez recepta obično nisu uspešni.

To je zato što hormonske akne obično imaju oblik cističnih izbočina. Ove izbočine se formiraju duboko ispod kože, van uticaja većine lokalnih lekova.

Oralni lekovi (koji se piju) mogu delovati iznutra prema spolja kako bi uravnotežili vaše hormone i očistili kožu. Uobičajene opcije uključuju oralne kontraceptive i lekove protiv androgena.

Oralna kontracepcija

Oralni kontraceptivi koji se posebno koriste za lečenje akni sadrže etinilestradiol i drospirenon ili norgestimati ili noretindron.

Zajedno, ovi sastojci ciljaju hormone koji mogu doprineti nastanku akni. Ovo može biti posebno korisno tokom vrhunca proizvodnje hormona u telu, kao što je tokom ovulacije.

Oralni kontraceptivi možda nisu opcija za vas ako imate istoriju krvnih ugrušaka, visokog krvnog pritiska ili raka dojke. Takođe ne bi trebalo da ih uzimate ako pušite.

Anti-androgeni lekovi

Anti-androgeni lekovi deluju tako što smanjuju muški hormon androgen. Oba pola imaju ovaj hormon ali ga muškarci imaju u većoj dozi. Previše androgena, međutim, može doprineti problemima sa aknama ometajući folikule dlake koji regulišu ćelije kože i povećavaju proizvodnju ulja.

Iako se spironolakton (Aldactone) prvenstveno koristi za lečenje visokog krvnog pritiska, on ima antiandrogen efekte. Drugim rečima, može sprečiti vaše telo da proizvodi više androgena i dozvoliti da se nivoi hormona stabilizuju.

Retinoidi

Ako su vaše hormonske akne blage, možda ćete moći da koristite lokalne retinoide. Retinoidi se dobijaju iz vitamina A.

Retinoidne kreme, gelove i losione možete kupiti u apotekama ili drogerijama. Ali možda ćete želeti da se obratite svom lekaru u vezi sa formulacijom koja se izdaje na recept. Prepisani proizvod je često najuspešniji način da vaša koža ostane čista.

Ako dodate lokalni retinoid, važno je svakodnevno nanositi kremu za sunčanje. Retinoidi imaju odliku da povećavaju rizik od opekotina od sunca.

Prirodna terapija za hormonske akne

U nekim slučajevima, opcije lečenja zasnovane na biljkama mogu se koristiti za uklanjanje blagih hormonskih akni.

Prirodni tretmani je obično bez nuspojava koje ponekad izazivaju tretmani koje se izdaju na recept kod lekara. Ali nekada nisu tako uspešni. Nedostaju istraživanja o prirodnim opcijama, a u ovom trenutku ništa nije dokazano da daje rezultate. Razgovarajte sa svojim lekarom o potencijalnim rizicima i kako biste bili sigurni da tretman neće biti u interakciji sa bilo kojim lekovima koje uzimate.

Ulje čajevca

Ulje čajevca deluje tako što smanjuje upalu koja može doprineti akni. Jedna studija otkrila je da 5% lokalnog ulja čajevca ublažava simptome kod učesnika sa blagim do umerenim aknama.

Ulje čajevca je dostupno u mnogim proizvodima za negu kože, kao što su sredstva za čišćenje i tonici. Takođe možete koristiti etarsko ulje čajevca kao tretman za mrlje.

Uvek treba da razblažite eterično ulje čajevca sa osnovnim uljem pre upotrebe. Popularna osnosvna ulja su kokosovo, jojoba i maslinovo. Opšte pravilo je da se na svaku jednu do dve kapi eteričnog ulja doda oko 12 kapi osnovnog ulja.

hemoroidi

Takođe je važno da uradite test na koži pre upotrebe razblaženog eteričnog ulja čajevca. Nanesite razblaženo ulje na unutrašnju stranu podlaktice. Ako ne osetite bilo kakvu iritaciju ili upalu u roku od 24 sata, trebalo bi da bude bezbedno da se primeni na mestu gde su akne.

Alfa hidroksi kiselina

Alfa hidroksi kiseline (AHA) su biljne kiseline koje se uglavnom dobijaju iz citrusnog voća (limun, pomoranđa, mandarina). AHA mogu pomoći u uklanjanju viška mrtvih ćelija kože koje začepljuju pore. Kao bonus, AHA mogu pomoći da se smanji pojava ožiljaka od akni.

AHA se nalazi mnogim OTC maskama i kremama. Kao i kod retinoida, AHA mogu povećati osetljivost vaše kože na sunce. Uvek treba da nosite kremu za sunčanje kada koristite proizvode sa AHA.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po tome što smanjuje upale u telu. Za holističkiji pristup, uzmite u obzir da pijete nekoliko šoljica dnevno pored praktikovanja lokalnog režima nege kože. Losioni i gelovi koji sadrže najmanje 2% ekstrakta zelenog čaja mogu vam biti od koristi.

Šta još mogu učiniti da uklonim hormonske akne?

Prevencija akni može uključivati redovno čišćenje kože blagim sredstvom za čišćenje, izbegavanje prekomernog pritiska na lice (npr. dugotrajno nošenje maske).

hemo 500x420

Da biste uklonili hormonske akne, važno je uspostaviti odgovarajuću rutinu nege kože.

 • Perite lice ujutru i uveče
 • Nanesite male količine bilo kog proizvoda protiv akni
 • Previše nanošenja može isušiti vašu kožu i povećati iritaciju
 • Nanesite kremu za sunčanje svaki dan
 • Koristite samo nekomedogene proizvode da biste smanjili rizik od začepljenih pora

Obično je potrebno oko 8 do 10 nedelja da plan lečenja protiv akni pokaže rezultate.

Ako vaše akne potraju, razgovarajte sa svojim lekarom ili dermatologom o dugoročnom planu lečenja. Lekar će vam prepisati terapiju koja najbolje odgovara vašem slučaju.

Preporuke za ishranu i prevenciju

Ishrana može imati značajan uticaj na pojavu akni. Smanjite unos visokoglikemijske hrane, kao što su beli hleb, kolači i slatkiši, koji mogu povećati nivo šećera u krvi i pojavi akni.

Umesto toga, jedite niskoglikemijske namirnice, kao što su integralne žitarice, voće i povrće.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Hormonske akne, zdravstveni opis

Hormonske promene u telu, kao što je povećanje nivoa androgena, mogu izazvati prekomernu proizvodnju sebuma i zapaljenje, što dovodi do razvoja akni. Hormonske akne obično se pojavljuju kao miteseri, bele bubuljice, ciste ili čvorići na licu, grudima i leđima.

Hormonske akne nastaju zbog međusobnog dejstva nekoliko faktora, uključujući genetiku, ishranu, način života i hormonske promene.

Androgeni, poput hormona testosteron, stimulišu lojne žlezde da proizvode više ulja, dovodeći do začepljenja pora i pojave bakterija koje uzrokuju akne. Hormonske akne obično više pogađaju žene nego muškarce, posebno tokom menstruacije, trudnoće i menopauze. Određeni lekovi, poput oralnih kontraceptiva i kortikosteroida, takođe mogu izazvati pojavu hormonskih akni.

Najčešći problemi povezani sa hormonskim aknama

Upala kože. Hormonske akne mogu uzrokovati crvenilo i upalu kože, što može dovesti do ožiljaka i hiperpigmentacije ako se ne tretira adekvatno.

Infekcija. Kada cedite ili čeprkate po aknama, možete dovesti do pojave infekcije kože, što može pogoršati upalu i ožiljke.

Ožiljci. Hormonske akne, naročito ako su duboke i upaljene, mogu dovesti do pojave ožiljaka koji ostaju trajno na koži.

Psihološki problemi. Hormonske akne, mogu uticati na vaše samopouzdanje i dovesti do anksioznosti, depresije ili socijalne izolacije.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS). Kod žena, hormonske akne mogu biti povezane sa PCOS-om, što može dovesti do nepravilnih menstruacija, problema sa plodnošću i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Hormonski disbalans. Hormonske akne mogu biti znak hormonskog disbalansa, kao što je povišen nivo androgena, što može dovesti do zdravstvenih problema, kao što je problem sa plodnošću i metabolizmom.

Koje su karakteristike hormonskih akni?

Tokom puberteta, hormonalne akne se često pojavljuju u T-zoni. Ovo uključuje vaše čelo, nos i bradu. Hormonske akne se pojave na donjem delu lica. Ovo uključuje donji deo vaših obraza i oko vaše vilice.

Za neke ljude, hormonske akne imaju oblik mitesera, belih tačaka i malih bubuljica koje dolaze do glave ili cista. Ciste se formiraju duboko ispod kože i ne dolaze do vrha na površini. Ove izbočine su često nežne na dodir. Hormonske akne mogu biti uzrokovane delovanjem hormona zbog.

 • menstruacije
 • sindroma policističnih jajnika
 • menopauze
 • povećanog nivoa androgena

Ovi skokovi u proizvodnju hormona mogu pogoršati probleme sa aknama povećanjem.

 • opšte upale kože
 • proizvodnje ulja (sebuma) u porama
 • začepljenje ćelija kože u folikulima dlake
 • proizvodnju bakterija koje izazivaju akne (Propionibacterium acnes)

Da li su akne u menopauzi oblik hormonskih akni?

Žene obično počinju da doživljavaju menopauzu u 40-im i 50-im godinama života. Ovo uzrokuje prirodni pad vaših reproduktivnih hormona, što rezultira prekidom menstruacije. Neke žene dobiju akne tokom menopauze.

Ovo je verovatno zbog pada nivoa estrogena ili povećanja androgenih hormona poput testosterona. I dalje ćete možda imati akne u menopauzi čak i ako koristite terapiju za hormone (HRT) da biste olakšali simptome menopauze. To je zato što neki HST koriste priliv hormona progestina da zameni estrogen i progesteron koje vaše telo gubi. Uvođenje ovog hormona u vaše telo može izazvati izbijanje akni.

U većini slučajeva, lekovi na recept mogu očistiti akne u menopauzi. Neke žene mogu postići uspeh koristeći prirodne metode lečenja. Razgovarajte sa svojim doktorom o tome koje opcije mogu biti prave za vas.

Reference

Lucky, A. W. (1994). Hormonal correlates of acne and hirsutism. American Journal of Medicine, 96(6), S1-S4.

(3) Plewig, G., & Kligman, A. M. (2000). Acne: Morphogenesis and Treatment. Springer Science & Business Media.

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hormonal-acne

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments