Da li boli prvi odnos (seks)

da li boli prvi odnos

Članak ažuriran 12. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Bol tokom prvog odnosa

Devojke najviše brine da li će ih boleti pri prvom odnosu. Prvi odnos za devojku može biti bolan ali i ne mora. Sve zavisi od vašeg himena, da li ste u grču tokom odnosa i da li je vaš partner nežan, strpljiv.

Da bi prvi odnos bio moguć i prijatan, da bi trajao dovoljno dugo i pružio zadovoljstvo, vagina pre svega treba da se bude vlažna i treba da postoji erekcija kod dečaka. Ako toga nema, penetracija (koitus) će biti nemoguć, nepotpun ili bolan.

Glavni razlog zašto ne dolazi do vlaženja vagine i erekcije, je strah da će se dogoditi ono čega se plašite (strah da nećete biti „dovoljno dobri u krevetu“).

Da li boli prvi odnos

Devojčice najviše brine očekivani bol pri prvom prodoru, pucanje himena i krvarenje. Zbog tog straha najčešće i ne razmišljaju o tome kako da dožive zadovoljstvo tokom prvog seksualnog odnosa.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kao što već znate, prvi odnos može biti bolan ali i ne mora. Sve zavisi od konstitucije himena, da li ste u grču i da li je partner nežan i strpljiv tokom odnosa.

Bol koji možete doživeti tokom prvog odnosa (snošaja) nastaje zbog pucanja himena (pečenje je uobičajeno), ali češće je bol posledica stezanja vaginalnih mišića, nedostatka vaginalne sluzi (niste vlažni) kao i neaktivnosti ovih mišića.

hemo 500x420

Može se desiti da pri prvom polnom odnosu himen bude samo delimično probušen. U tom slučaju krvarenje je slabo, pa se sledeći put ponovo javlja krvarenje.

Kod nekih devojaka himen je toliko elastičan da pri prvom odnosu ne oseti ni da je probušen, a nema ni krvarenja. Devojka koja oseti bol pružiće otpor svom partneru, pa je bitno strpljenje kod partnera.

Nasilni prodor, u jednom naletu, probušiće himen i izazvaće bol velikog intenziteta. Nedovoljno vlažna vagina zbog trenja i za dečaka može biti bolno iskustvo. Takva situacija je stresna i postavlja dodatni napor dečaku da održi erekciju. Iznenadni prodor u anus je takođe bolan.

Najčešći strahovi tokom prvog odnosa

Strahovi su prisutni od samog početka vašeg razvoja jer su vas učili da je seks stvar o kojoj se ne priča. Pa vas zbog neizvesnosti to ujedno privlači i plaši. U časopisima, filmovima i na Internetu sve deluje vrlo jednostavno, a „neuspesi” se retko prikazuju pa možete steći utisak da je zadovoljstvo nešto što se podrazumeva.

Dešava se da devojka kod male erekcije dečaka doživi kao poraz, misleći da mu nije dovoljno privlačna. Ali gubitak erekcije u takvim situacijama može biti rezultat ljubavi (jer se dečak plaši da vas ne povredi ili ne želi da nastavi da radi ono što vas boli).

Bezbroj je razloga zašto momak može da „propadne” u ključnom trenutku (izgubi erekciju). Ovo nije poraz, ali je razlog za strpljenje i razgovor.

U prvom odnosu kod dečaka često je nemoguće postići erekciju zbog anksioznost (nedefinisani strah ili strepnja, “osećaj da će se nešto loše desiti”). Ako dečak prestane da razmišlja o tome, opusti se i prepusti, problem će biti samo privremen i nestane.

To ne znači da je momak impotentan. Strpljiva i nežna devojka može mnogo da učini da reši ovaj problem.

Važno je da podržite partnera, pružiti mu poverenje i reći da ne moraju da idu „do kraja”. Ako devojka pokaže da njena očekivanja nisu nerealna, momak će se lakše opustiti.

program za mrsavljenje

Svaki naredni polni odnos koji je uspešan i opuštajući od početka do kraja, ojačaće vaše i njegovo samopouzdanje.

Problem sa postizanjem erekcije dešava se i iskusnim. Na erekciju mogu uticati brojni faktori kao što su stres, umor, ishrana, privatni i poslovni problemi, nedostatak adekvatnog prostora za odnos, strah od novog partnera, strah od starosti, bolesti ili upotreba određenih lekova.

Problem sa erekcijom se redovno javlja kod onih koji koriste drogu i alkohol.

Svako u nekom periodu života sumnja u svoje telo. Devojke vode računa o svojoj težini, celulitu i bujnosti grudima (hrana za prirodno povećanje grudi), dok momci najviše vode računa o veličini svojih mišića. Ispada da smo drugima privlačni samo ako verujemo u sopstvenu privlačnost.

Ne postoji pravo vreme za prvi polni odnos (seks), to je individualna stvar. Ali postoje kriterijumi koji treba da budu ispunjeni da bi mlada osoba započela aktivan seksualni život.

Vodite aktivan ali bezbedan seksualni život

Edukacija je put ka boljem seksualnom životu

Ne postoji gornja starosna granica za prvi polni odnos, kao što nepostoji ni za poslednji, jer nikada niste prestari da bi uživali u seksu. Same godine nisu ništa, važno je šta ste naučili ili niste naučili tokom tih godina. Potrebno je biti zrela i informisana.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Da znate osnovne činjenice o polno prenosivim bolestima, prepoznajte i ukloniti kondilome polne bradavice kod kuće, trudnoći i zaštiti od neželjene trudnoće.

Fizička zrelost je put ka boljem seksualnom životu

Vaše telo treba u potpunosti da bude razvijeno, a posebno je važno da su razvijeni polnih i reproduktivni organi. Ukoliko to nije slučaj, polni odnos može biti neizvodljiv, traumatičan, veoma bolan i rizičan jer može dovesti do privremenog ili trajnog oštećenja ovih organa.

Može se desiti da ta oštećenja ometaju dalji rast i razvoj organa pa čak i do potpunog gubitka plodnosti. Dok traumatično iskustvo zbog bola i povrede ili nemogućnost seksa ( zbog premalih organa, vaginalnih grčeva, nepostojanja i/ili loše erekcije ) može učiniti da nikada ne poželite da imate seks.

Prva menstruacija kod devojčica i prve spontane erekcije i ejakulacije kod dečaka, ne moraju da znače da je rast i razvoj reproduktivnog organa završen. Ali i tada postoji mogućnost da devojčica zatrudni. Trudnoća u još nerazvijenom telu devojčice strvara ozbiljne posledice, koje su više nego opasne po njenu ličnost i zdravlje.

Emocionalna zrelost je put ka boljem seksualnom životu

Emocionalna zrelost je jako bitna za prvi odnos (seks). Samo emotivno zrela osoba, bez obzira na svoje godine, moći će pravilno proceniti sremnost da ima prvi odnos.

Emocionalno zrela osoba kada oseti da nije spremna za prvi odnos ili vođenje ljubavi, kaže „ne” svom partneru, bez obzira na pritiske. Svako ima pravo da ne pristane na polni odnos i ne treba da se osećate krivom zbog te odluke.

Morate dobro razmisliti šta želite, a šta ne. Uvek odvojite vreme da razmislite i ne podležite pritisku. Vodite računa o potrebama i željama osobe sa kojom ćete da imate prvi odnos ( to je znak poštovanja i ljubavi ). Ali ako ispunjenje tuđih želja narušava vaše želje, nemojte se ustručavati da kažete ne.

Ako smatrate da bi vas prvi odnos ili svaki naredni seksualni odnos na neki način povredio, nemojte se upuštati u njega.

Izbor partnera je put ka boljem seksualnom životu

Kada nameravate da imate odnos (seks) sa nekim, po pravilu bi trebala da bude osoba kojoj verujete da vas neće izneveriti (u smislu zadovoljstva i da vodi računa da odnos bude bezbedan).

Mnogi stupaju u odnos samo radi seksa ali idealna osoba bi bila ona koja vas voli i vi volite njega. Postavite sebi sledeća pitanja

  • Možete li vi i vaš partner slobodno da razgovarate o seksu, trudnoći i polno prenosivim bolestima
  • Da li mu verujete, volite i poštujete
  • Da li vas on voli, poštuje i veruje
  • Da li znate šta voli vaš partner a šta ne voli
  • Da li on zna šta vi volite, a šta ne volite
  • Da li imate želju da vodite ljubav sa njim
  • Mislite li da će vam taj partner pružiti seksualno zadovoljstvo
  • Da li mislite da možete računati na njega da će biti uz vas u slučaju neželjene trudnoće ili polno prenosive bolesti
  • Da li vas partner pritiska da vodite ljubav

Zamena za prvi odnos ako osećate da niste spremni

Ako shvatite da još niste spremni za prvi odnos to ne znači da nemate izbora. Postoji mnogo načina da se zadovolji seksualna želja i potreba, a da se to ne radi kroz odnos (seks). Neke od zamena su maženje, grljenje, ljubljenje, masaža ili masturbacija.

Veoma je važno da se zajedno dogovorite koliko daleko želite da idete (u strasti vaš partner može pomisliti da ste se predomislili i da želite odnos – seks). Maženje zbog nespremnosti partnera na prvi odnos nije predigra.

Preporučujemo članak, kandida.

Predigra je zapravo igra, sve što radimo sa drugom osobom je seks. Cilj treba da bude vaše i njegovo zadovoljstvo.

Uzajamno poštovanje pruža bolji doživljaj tokom prvog odnosa

Trebate poštovati sebe i druge i znati šta želite. Prvi odnos (vođenje ljubavi) je divno iskustvo, ali samo ako ste oboje spremni na to.

Zaštita tokom seksa je mudra odluka, da se nekajete posle

Obavezno koristite zaštitu prilikom prvog odnosa, kao i svakog narednog. Zaštita je mudra odluka za vas i za osobu sa kojom želite odnos.

Najčešća kontracepcija i sredstvo zaštite od polno prenosivih bolesti je kondom.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments