Kako očistiti zube od cigareta | mrlje i fleke

kako ocistiti zube od nikotina

Članak ažuriran 25. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Iako nekoliko faktora menja boju zuba, nikotin je jedan od glavnih razloga zašto zubi menjaju boju tokom vremena. Postoje profesionalni tretmani bez zubara i tretmani kod kuće koje možete iskoristiti da vaši zubi ponovo budu biserno beli.

mrsavljenje
mrsavljenje

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Da li nikotin čini da zubi požute?

Da, pušenje ili upotreba duvanskih proizvoda za žvakanje mogu povećati verovatnoću pojave mrlja na gleđi vaših zuba. Kada koristite cigarete, za kratko vreme će vaši zubi dobiti žućkasti izgled, postaće tamniji ili smeđi.

Osim lošeg izgleda, nikotin može oštetiti zube

Pojava obojenih zuba nije jedini problem koji dolazi sa upotrebom cigareta ( nikotina ). Vaše desni ( meso oko zuba ) takođe mogu da pretrpe udarce od stalnog izlaganja nikotinu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kada pušite, postoji velika šansa da vaš imuni sistem nije toliko jak koliko bi trebalo da bude. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ), ovo otežava borbu protiv infekcije desni.

U poređenju sa nepušačem, pušač ima dvostruko veći rizik od bolesti desni. Osim toga, CDC takođe ističe da ako nastavite da pušite dok imate oštećene desni, biće vam teže da se vaše desni zaleče i oporave.

Tehnike čišćenje zuba od nikotina

Kada je u pitanju uklanjanje mrlja na zubima, metod koji izaberete zavisi od nekoliko faktora, uključujući

  • Ozbiljnost mrlja
  • Koliko želite novca da potrošite
  • Koliko često želite da popravljate vaše zube

Uz to, postoje tri opšte tehnike za izbeljivanje zuba koje možete izabrati.

  • Izbeljivanje zuba od strane profesionalca ( zubar )
  • Tretman kod kuće ( olovka, trakica, pasta, tray-tehnika )
  • ”Uradi sam” paste

Zbog velikog broja tehnika za izbeljivanje zuba koje možete izabrati, razgovarali smo sa tri stomatologa iz stomatoloških ordinacija kako bismo saznali šta oni kažu na ovu temu.

Profesionalno izbeljivanje zuba

Ako ste isprobali nekoliko tehnika kod kuće sa minimalnim uspehom ili imate pitanja za stomatologa, možda bi trebalo da posetite stomatološku stolicu. Stručnjaci kažu da je neophodno zakazati pregled kod svog stomatologa pre nego što probate bilo koji proizvod za izbeljivanje.

hemo 500x420

Pošto duvanski dim pravi duboke mrlje u svakom zubu, kaže dr Lana Rozenberg, nećete moći dugo zadržati svoje zube bele sa proizvodima kao što su paste za zube ili trake za izbeljivanje. Zbog toga se pušači uglavnom oslanjaju na profesionalne usluge stomatologa.

Izbeljivanje kod zubara (stomatologa)

Rozenberg kaže da izbeljivanje u ordinaciji poput može pomoći da se iskorene mrlje od nikotina na vašim zubima. „Ovaj proces uključuje farbanje zuba rastvorom peroksida i izlaganje zuba jakom svetlu“, objašnjava ona. To je bezbolna procedura koja traje od 15 minuta do jednog sata.

program za mrsavljenje

Kućno izbeljivanje zuba

Najefikasnija opcija izbeljivanja, kaže dr Kristofer Rous je 10% karbamid peroksida u odlivku prilagođenom vašim ustima i zubima. „Ova metoda nestvara veliku osetljivost zuba, štiti tkivo i omogućava duže vreme kontakta izbeljivača sa zubom (nošenje preko noći) što omogućava materijalu (gelu) da izbeli duboke unutrašnje mrlje“, objašnjava on.

Tretmani u ordinaciji mogu ubrzati proces, ali Rouse kaže da takođe morate da uradite izbeljivanje kod kuće za značajno obojene (diskoloracija) zube.

Obično, Rozenberg kaže da belilo zuba postignuto u ordinaciji može da potraje do tri godine, ali kod pušača ono uglavnom traje samo oko godinu dana.

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Pored toga, redovno čišćenje zuba svakih šest meseci može pomoći u uklanjanju mrlja, plaka i kamenca. Redovno čišćenje takođe može pomoći u sprečavanju mrlja.

Pitanje koje se često postavlja

P: Može li čišćenje zuba učiniti tretmane izbeljivanja zuba uspešnijim ?

O: Da. Čišćenje zuba čini tretmane izbeljivanja uspešnijim. Redovno čišćenje uklanja mrlje, plak i kamenac, obezbeđujući čistu površinu za prodiranje tretmana izbeljivanja u ceo zub. Ovo pomaže u sprečavanju neujednačenog bojenja i imaće dugotrajniji efekat. Čišćenje zuba se obično obavlja nekoliko dana pre termina za izbeljivanje
— Kristin Frank, DDS

Proizvodi za izbeljivanje zuba

Proizvode za izbeljivanje zuba bez recepta možete pronaći u većini apoteka. Uglavnom dolaze u obliku gela za izbeljivanje zuba, trakica ili izbeljivačima sa posudom za zube. Rozenberg kaže da su ovi proizvodi veoma uspešni za uklanjanje mrlja od pušenja.

Međutim, ona preporučuje upotrebu gelova i izbeljivača štedljivo.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

„Proizvodi poput Crest Strips-a su u redu za redovnu upotrebu, samo vodite računa da pratite uputstva jer mogu da izazovu osetljivost zuba i iritaciju desni ako se koriste u prekomernoj količini i predugo nose“, objašnjava ona.

Pre nego što se isproba tehnika „uradi sam“ za izbeljivanje, Rouse kaže da je odlazak kod stomatologa odlična stvar. „Neki zubi su promenili boju jer je nerv zuba odumro i ako se ne srede, mogu predstavljati opasnost po zdravlje“, objašnjava on.

Osim toga, popravke kao što su krunice, plombe i fasete neće promeniti boju izbeljivanjem. Zbog toga Rouse kaže da treba da budete svesni stomatoloških radova koji će možda morati da se urade nakon izbeljivanja ako ne izgleda lepo ( estetika ).

Takođe, upotreba superkoncentrisanih rastvora materijala za beljenje ima tendenciju povećanja osetljivosti na hladno ili toplo. Ako dođu u dodir sa tkivom desni, Rouse kaže da mogu izazvati hemijske opekotine. Iako su ove opekotine reverzibilne ( opravićete se ) i ne oštećuju strukturu zuba, on ističe da je osećaj veoma neprijatan.

Da bi se ovo izbeglo, on kaže da vam kombinovanje dobro napravljenog prilagođenog sistema isporuke ( otisak za zube ) sa odgovarajućom koncentracijom materijala ( gel ) može pomoći da izbegnete nelagodnost.

Izbeljivanje ”uradi sam” kod kuće

Soda bikarbona i vodonik peroksid. Rozenberg kaže da pranje zuba sodom bikarbonom i nekoliko kapi peroksida može pomoći u izbeljivanju zuba. Ona preporučuje dodavanje nekoliko kapi vodonik peroksida u sodu bikarbonu dok se ne stvori pasta. Zatim koristite pastu kao običnu pastu za zube.

„Dodatak vodonik peroksida izbeljuje zube čak i više od same sode bikarbone“, objašnjava ona. Pre nego što isprobate ovu metodu, dr Natali Penington kaže da obratite pažnju na to kako pravite pastu i da je ne činite previše abrazivnom ili možete oštetiti zube. Njena preporuka je da se pasta nanese i nežno utrlja u gleđ 30 ​​sekundi.

Pranje nakon pušenja. Ako ćete nastaviti da pušite, Pennington kaže da ćete morati da budete proaktivni u održavanju belih zuba. „Ovo uključuje pranje odmah nakon pušenja da biste brzo uklonili katran i hemikalije koje se mogu ugraditi u gleđ, uzrokujući mrlje“, objašnjava ona.

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Voda za ispiranje usta i pranje. Još jedan način da stvorite sjajan izgled vaših zuba, kaže Rozenberg, jeste da držite vodu za ispiranje usta u ustima, a zatim počnete da perete zube, gurajući četkicu pored zatvorenih usana. U suštini, perete zube vodom za ispiranje usta.

Pranje zuba vodonik peroksidom. Rozenberg kaže da možete razblažiti malu količinu ( manje od 30 gr ) vodonik peroksida sa vodom, isprati usta i nakon nekoliko sekundi je ispljunuti i temeljno isprati vodom. „Ovo rešenje je lak način za osvetljavanje žutih mrlja“, objašnjava ona.

Ako ste pušač ili koristite druge nikotinske proizvode, morate biti pažljivi u pogledu oralne higijene, posebno ako želite da minimizirate ili uklonite mrlje na zubima.

Tipično, pušač može očekivati da će izbeljivati oko dva puta češće od nepušača. Dobra vest je da, korišćenjem profesionalnih tretmana, proizvoda uradi sam i drugih tehnika kod kuće, vremenom možete imati biserno bele zube.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments