Pravilna ishrana za zdravlje Vašeg djeteta | od bebe do adolescencije

pravilna ishrana djece

Članak ažuriran 18. нов, 2023.

kristina djurdjic lekar Kreatorka članka Kristina Djurdjić lekar

Pravilna ishrana je krucijalna za adekvatan rast i razvoj djece. Uticaj ishrane na razvoj počinje već od doba začeća i razvoja fetusa, kada odabir hrane koju majka unosi u tijelo predstavlja osnov za dalji razvoj mozga djeteta, što je izuzetno bitno za sticanje kognitivnih, motornih te socijalnih vještina u postnatalnom periodu (period u kome razvoj bebe u potpunosti zavisi od nas).

mrsavljenje
mrsavljenje

Pravilna ishrana od najranijeg perioda života se povoljno odražava na sveukupno zdravlje osobe, od djetinjstva pa do najstarije dobi.

Rano stečene te kontinuirano praktikovane dobre prehrambene navike su se pokazale kao izuzetna prevencija bolesti savremenog svijeta (gojaznost, hipertenzija, hiperholesterolemija itd.)

Kako pravilna ishrana utiče na rast i razvoj djeteta?

Zadatak pravilne ishrane jeste da nam obezbijedi dovoljno makronutrijenata (proteini, masti i ugljeni hidrati) i mikronutrijenata (vitamini i minerali) u toku dana, te dovoljno energije za obavljanje svakodnevne rutine. Unosom zdrave hrane se omogućava:

  • Kognitivni razvoj, odnosno mogućnost sticanja novih vještina, učenje jezika, održavanje pažnje, donošenje odluka itd.
  • Fizički razvoj, što se prvenstveno odnosi na adekvatan rast i razvoj
  • Socioemocionalne vještine, odnosno mogućnost uspostavljanja i održavanja odnosa sa drugim osobama.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Istraživanja su pokazala da djeca koja redovno konzumiraju nutritivne namirnice imaju visi nivo motivacije za ucenje, dolazak u skolu na vrijeme, preciznije pracenje nastave, kao i bolji akademski uspjeh.

Koji su osnovni principi uravnotežene ishrane za djecu?

“Dete nije mali čovek!” djeca, za razliku od odraslih osoba, prolaze razne stadijume rasta i razvoja, te se u skladu sa tim stadijumima prilagodjava i unos hrane.

program za mrsavljenje

Kod djece posle prve godine života je najviše izražen prelazak na nemliječnu ishranu, što podrazumijeva da je već nakon šestog mjeseca života postepeno uvedena raznovrsna ishrana. U ovoj dobi je bitan adekvatan unos željeza i vitamina D.

Sa razvojem zubi i motornih sposobnosti (žvakanje) se malim koracima prelazi sa kašaste na usitnjenu hranu, što se naravno prilagodjava tempu razvoja djeteta. Dobre nutritivne navike se stiču već u najranijem period života, gdje roditelji i kolektiv gdje dijete boravi imaju prvu i krucijalnu ulogu.

pravilna ishrana za decu
piramida zdrave ishrane

Osnov za sticanje zdravih prehrambenih navika jeste piramida zdrave ishrane. Poželjna su tri glavna obroka i dvije užine u toku dana. Na dnu piramide se nalaze žitarice koje trebaju biti najviše zastupljene u ishrani.

Žitarice su odličan izvor ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala. Potom voće i povrće koje je bogato vodom, složenim ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, a siromašno kalorijama. Prednost se uvijek daje sezonskom voću i termički neobradjenom povrću, obzirom da se termičkom obradom gubi značajan dio nutritivnih vrijednosti.

hemo 500x420

Sljedeću stepenicu čine meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Predstavljaju odličan izvor proteina, vitamina, minerala i željeza. Mlijeko sadrži visok udio kalcijuma koje je neophodno za adekvatnu mineralizaciju kostiju. Ribu treba konzumirati jednom do dva puta, meso četiri do pet, a jaja dva do tri puta nedeljno.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes ishrana.

Poslednju stepenicu čini hrana koja se sastoji od masti, soli ili šećera. Sjajan primjer bi bili slatkiši, koje ne treba uskratiti djeci, ali ih treba dozirati u ograničenim količinama. Hranu ne treba dodatno soliti ili šećeriti, posebno manjoj djeci, čime se dodatno opterećuje njihov organizam.

Kako prepoznati i prevazići prehrambene izazove kod djece, kao što su izbirljivost u hrani?

Roditelji su jako upoznati sa ovim izazovima, koji se javljaju već u najranijoj dobi kada se počne uvoditi nemliječna ishrana. Krucijalno je da se dijete postepeno susreće sa novom hranom, da se ne forsiraju velike porcije, takodje je potrebno veliko strpljenje roditelja.

Ukoliko Vase dijete odbija odredjenu namirnicu, ne forsirajte ga na nju. Sačekajte par dana kada ćete ponovo pokušati uvesti istu namirnicu, ali ovaj put na zanimljiviji način.

Djeca su jako vizuelna bića te ukoliko im hranu servirate na zanimljivom tanjiru koji je u obliku njihovog omiljenog lika iz crtaća i na vizuelno privlačan način, te je pomiješate sa hranom koju već vole, postoji šansa da će je i pojesti.

Djeci ne treba nuditi hranu kao nagradu za pošlusnost. Pokazalo se da to dovodi do otpora ka odredjenoj vrsti hrane u budućnosti i razvoja gojaznosti.

Djeca su jako dobra u posmatranju, upijanju te oponašanju odraslih. Stoga, ako je Vaše dijete od najranijeg doba svjedok Vašem zdravom stilu života i dobrim prehrambenim navikama, budite sigurni da će Vam biti mnogo lakše da stvorite iste i kod svog djeteta.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments