4 namirnice sa kojima treba zauvek da raskineš

namirnice koje goje

Članak ažuriran 04. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Mršavljenje i održavanje linije je preteško ako stalno uzimaš namirnice koje smo opisali u nastavku. Svakodnovno ti narušavaju zdravlje i lepotu. Zato ćeš njih izbaciti a ubacićeš njihove ”zdrave” zamene. Nutricionisti i lični treneri se slažu da postoje namirnice koje moraš da izbaciš iz ishrane da bi mogao da smanjiš obim stuka i ponovo uđeš u svoju omiljenu garderobu.

Sadržaj

✨ Preporučujemo članak, predijabetes ishrana.

Smanjite unos ovih namirnica

1. Belo brašno

Belo brašno nema mnogo hranljivih sastojaka, a utiče negativno i na nivo šećera u krvi. Na primer kod peciva u pekari, hrana ima malo masti, to obično znači da dodaju druge sastojke kako bi poboljšali ukus.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

hemoroidi
hemoroidi

U slučaju pereca, to je so. Perece sadrže dosta natrijuma i napravljene su od belog brašna. Hrana bogata natrijumom izaziva i naduvenost stomaka. Kada osećaš potebu za grickanjem, kokice su bolji izbor.

Zdrava zamena, integralno brašno, mleveno od celog zrna ili cele žitarice. Znamo da ovo može da se teško nađe a skuplje je od belog rafinisanog brašna, i zano u najboljem slučaju smanji unos belog brašna (hleba, testenine) na minimum.

2. Voćni jogurt

Većina voćnih jogurta sadrže istu količinu šećera koliko i čokoladice. Kako bi nadoknadili manjak masti, proizvođači dodaju mnogo šećera u ove proizvode.

Zdrva zamena, biraj nezaslađeni jogurt, koji ima više proteina. Ako želiš da bude slađi, dodaj u njega sveže voće, med ili Javorov sirup.

hemoroidi

3. Suvo voće

Suvo voće možda zvuči kao idealno rešenje da se zasladiš, ali ono može da donese više štete nego koristi. Mogu da sadrže veštačke zaslađivače, kao što su šećer, kukuruzni sirup i konzervansi. Suvom voću nedostaju enzimi koje dobijamo iz svežeg voća. Kada se voće osuši, koncentracija šećera je velika, a hranljiva vrednost veoma mala.

Zdrava zamena, jedi sveže voće i povrće. Umesto klasičnih grickalica jedi koštunjavo voće ( kikiriki, leblebiju, suncokret,..)

4. Dijetalna Koka-Kola

Flaša koka-kole može da ima i do 200 kalorija, pa se zato mnogi okreću dijetalnoj verziji bez kalorija. Nutricionisti ipak kažu da treba da izbacite koka-kolu. Studija iz 2005. došla je do zaključka da dijetalna pića utiče na kilograme.

hemo 500x420

Zamene za šećer u dijetalnoj koka-koli mogu da povećaju rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Zdrava zamena: voda je i dalje najbolja ako treba da utolite žeđ.  Pogledajte, optimalni dnevni unos vode koji treba piti da bi bio zdrav .

* Prerađeno meso

Mesne prerađevine, kao što su kaurme, kobasice, pihije pa čak i čvarci ili slanina, bogate si zasićenim mastima i začinima, konzervansima. Takođe preliv za meso sa roštilja je prepun šećera, a svi preteruju sa njim. Prema nutricionistima, jedna kašika ovog sosa sadrži 20 kalorija. Jedi meso sa roštilja uz povrće i začine umesto uz preliv. Ako već moraš da jedeš preliv, budi što umereniji.

Zdrava zamena, je niskomasno meso, kao što je piletina, ćuretina i riba. Ovo je skuplja opcija pa se mnogi okreću prerađevinama, u najboljem slučaju smanji unos prerade i povećaj unos voća i povrća.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments