Prirodni Lek za Suve Oči | kućne terapije

prirodni lek za suve oči

Članak ažuriran 07. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka lekar Kovačević Vladisav Medicinska revizija

Problemi sa suvim očima

Kada vas oči peku, izgledaju crveno ili osećate kao da vam je pesak upao u oči, moguće je da imate suve oči. Suve oči mogu izazvati brojne probleme, uključujući neprijatnost ili iritaciju, poteškoće sa fokusiranjem vida, preterano suženje očiju uspled suvoće, crvenila, osećaja prisustva stranog tela u oku, pa čak i ozbiljnije komplikacije kao što su oštećenje površine oka ili infekcije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uzročnici zbog kojih imate suve oči

Ovo stanje može se pojaviti kada male žlezde u i oko vaših kapaka ne proizvode dovoljno suza da bi vaše oči ostale zdrave i vid ostao jasan.

prirodni lek za suve oči slika

Kada suze pravilno obavljaju svoju funkciju, one održavaju površinu oka glatkom, udobnom, i hidriranom, a takođe ispiraju prašinu i štite oči od infekcija.

Zdrave oči proizvode suze tokom celog dana, svaki dan, kako bi ostale vlažne.

Ali ponekad određene bolesti, lekovi, ili čak samo starenje uzrokuju da vaše oči proizvode manje suza.

Suve oči mogu se javiti i kada vaše oči ne proizvode pravu vrstu suza za uklanjanje prašine ili za održavanje dobro podmazane površine. Ono što ćete uraditi da biste učinili vaše plave, smeđe, ili zelene oči udobnijima zavisi od toga šta uzrokuje suvoću očiju.

hemo 500x420

U nekim slučajevima, vaš doktor treba da leči osnovni problem ili bolest, ili može prepisati lekove koji pomažu vašim očima da proizvode više sopstvenih suza, ili predložiti načine da spreči suze da prebrzo iscure iz vaših očiju.

Prirodni lek za suve oči

Takođe postoje koraci koje sami možete preduzeti da ublažite grebuckajuće, iritirajuće simptome suvih očiju. Probajte ove jednostavne domaće lekove:

Suze su napravljene od ulja, vode, i sluzi. Vašim očima su potrebna sva tri dela da bi ostale vlažne i zdrave. Upaljeni i perutavi kapci mogu zapušiti žlezde koje proizvode ulje duž ivice vašeg kapka i dovesti do suvih očiju.

Topli oblozi kao prirodni lek za suve oči

Da biste ublažili iritaciju i razgradili začepljena ulja, navlažite čistu krpu toplom vodom, ocedite je i stavite je preko zatvorenog oka, najmanje jedan minut. Nežno pritisnite ivicu kapka prstom kako biste pomogli izbacivanje začepljenih ulja.

Topla vlažnost pomaže razgradnji začepljenih ulja u žlezdama. Vlažite krpu često, kako bi ostala topla.

Možda će vam trebati topli oblozi svaki dan kako biste smanjili upalu, čak i nakon što se poporavi stanje sa vašim očima.

Kada imate suve oči pokušajte oprati trepavice

Čišćenje kapaka, kao i okolne kože i kose, može pomoći da se bilo kakva inflamacija (upala) kapaka stavi pod kontrolu.

hemoroidi

Stavite malo bebi šampona ili blagog sapuna na vrhove prstiju i nežno masirajte zatvoreno oko, blizu baze vaših trepavica.

Narodni lek za oči, trepćite više

Gledanje u kompjuter smanjuje broj puta koliko trepćete u minuti. Zato pokušajte da trepćete često kada ste pred kompjuterom.

Pratite pravilo 20/20: zatvorite oči svakih 20 minuta na 20 sekundi.

Još jedan jednostavan trik za održavanje očiju vlažnim prilikom rada na kompjuteru je da postavite ekran ispod nivoa očiju. Nećete morati da otvarate oči toliko široko, što može pomoći usporavanju isparavanja suza između treptanja.

Narodni lek za oči, jedite masnu ribu

Losos, tuna, sardine, pastrmka i pogotovo skuša sadrže omega-3 masne kiseline. Istraživanja sugerišu da ove zdrave masti pomažu žlezdama koje proizvode ulje u vašem oku da bolje funkcionišu, što može ublažiti iritaciju.

Ostale namirnice koje su prirodno bogate omega-3 mastima uključuju orase, biljna ulja (kao što su kanola i sojino ulje) i lan.

Takođe možete uzimati omega-3 masne kiseline u obliku kapsula u apoteci.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete sa bilo kojim novim suplementom, da biste bili sigurni da neće uticati na bilo koja zdravstvena stanja koja imate ili lekove koje uzimate.

Suve oči prirodno lečenje hidratacijom

Svaki deo vašeg tela traži vodu da bi ostao zdrav, uključujući i vaše oči. Pijenje vode pomaže da oči ostanu vlažne. Ali nemojte čekati da osetite žeđ da bi popili vodu. Tada već možete biti blago dehidrirani.

Umesto toga, pokušajte da pijete osam do deset čaša tokom dana. Ako vam se ne sviđa obična voda, bilo koja druga tečnost koja ne sadrži alkohol ili kofein će poslužiti svrsi.

Hrana bogata vodom, kao što su krastavci i lubenica, takođe je korisna za hidrataciju.

Jedan način da znate da li ste dobro hidrirani jeste da proverite boju mokraće. Ako je bezbojna ili svetlo žuta, verovatno unosite dovoljno tečnosti.

Suve oči prirodno lečenje, nošenjem naočara za sunce sa zaštitom sa strane

Ovakve naočare mogu pomoći u zaštiti vaših očiju od suvog vetra, koji uzrokuje brže isparavanje suza. Kod kuće, izbegavajte usmeravanje vazduha iz fen-a, klima uređaja ili ventilatora prema očima.

Koristite ovlaživač vazduha kao prirodni lek za suve oči

Ovo može dodati vlagu suvom vazduhu u prostoriji. Postavljanje činije sa vodom pored grejanja ili radijatora ima isti efekat.

Preporučujemo članak, katarakta prirodno lečenje.

Prečišćivač vazduha koji filtrira prašinu i druge čestice može takođe pomoći u sprečavanju suvih očiju.

Ako vam ništa ne pomogne, koristite kapi za suve oči

Kapi za oči koje se prodaju bez recepta rade baš kao vaše sopstvene suze i mogu vam pomoći.

Postoji mnogo različitih brendova. Neki imaju dodate konzervanse kako bi duže trajali, ali prečesta upotreba može iritirati oči.

Takođe su dostupne kapi za oči bez konzervansa, kao i gušći melemi.

Vaš lekar može vas posavetovati da li bi ovi proizvodi pomogli ili da li vam je potrebno nešto drugo.

Pratite signale tela, jer kapi koje otklanjaju crvenilo, vremenom, mogu više iritirati vaše oči i neće vam pomoći kod suvih očiju.

Testirajte Vaš Vid – Video

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments