3 Čaja za Spavanje koji Vam Pomažu kod Problema sa Nesanicom

caj za spavanje

Članak ažuriran 26. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

Vesna Veselinovic autor Kreator članka

Topao napitak može da vas zagreje tokom hladnog dana, a čaj, posebno, može pomoći da se ublaže brojni zdravstveni problemi kao što su problemi sa spavanjem.

mrsavljenje
mrsavljenje

✨ Preporučujemo članak, čaj za spavanje.

Čaj za spavanje

caj za spavanje i smirenje

Možda pijete čaj sa medom i limunom kada imate upaljeno grlo, zeleni čaj zbog njegovih antioksidativnih svojstava ili crni čaj kako biste dobili energiju.

Biljke poput kamilice i nane mogu čak pomoći kod menstrualnih bolova, grčeva mišića i probavnih problema.

I dok kofeinski čajevi mogu imati stimulirajuće koristi, mnogi biljni čajevi imaju suprotan efekat.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čajem protiv nesanice

Čaj od kamilice se široko koristi u alternativnoj medicini kako bi se podstakla relaksacija, pospanost i miran san. Ako ste imali problema sa spavanjem tokom detinjstva (ili kasnije), možda vam je roditelj ili baka preporučio čaj od kamilice kako biste lakše utonuli u san.

Problemi sa spavanjem nisu retki, posebno u periodima povećanog stresa. Čajevi za spavanje kombinuju određene biljke kako bi vam pomogli da prirodno pobedite nesanicu, pa su odlična opcija ako želite da izbegavate lekove za spavanje.

Ako ste prešli sa čaja od kamilice i trebate nešto sa još većim potencijalom za opuštanje, probajte druge čajeve kako biste brže zaspali i spavali mirno.

Nauka u službi spavanja

Studija na životinjama iz 2017. godine je pokazala da 500 miligrama pasiflore povećava ukupno vreme spavanja i smanjuje budnost. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se ovaj efekat merio kod ljudi. Takože, plasifora podržava biljke ili lekove za razređivanje krvi.

Međutim, studija iz 2011. godine je pokazala da je pasiflora pomogla učesnicima da poboljšaju svoj san nakon 7 dana.

Čaj može da sadrži limunsku balzamiku i list nane. Limunska balzamika se koristi kao alternativni tretman za nesanicu – iako su potrebna dodatna istraživanja – dok je nana pokazala svojstva mišićnog relaksanta u studijama na životinjama.

program za mrsavljenje

Oba sastojka su povezana sa boljim snom, ali bi bilo korisno da se sprovedu ozbiljnija naučna istraživanja.

Neki recenzenti pominju da im se miris valerijane nije svideo, ali mnogi primećuju da im je pomogao da smanje anksioznost i bolje spavaju.

Čaj koji vam može pomoći da bolje spavate

Šolja biljnog čaja u kasnim večernjim satima trebala bi postati svakodnevni ritual. Jedan od čajeva koji se može samostalno pripremiti, a ima potencijal da umanji nivo kortizola, hormona stresa, i olakša proces zaspevanja, jeste takozvani “tulsi” čaj.

“Tulsi” čaj

Priprema ovog čaja je jednostavna. Potrebni sastojci uključuju 8 listova bosiljka, dvije kašičice meda, pola kašičice zelenog kardamoma u prahu, dva i po centimetra korena običnog đumbira narezanog na listiće, jednu kašiku limunovog soka i dve i po šolje vode.

Kuvanje vode, dodavanje začina i bilja, seckanog đumbira, kardamoma u prahu, i ključanje do smanjenja količine vode na samo dve šolje. Nakon toga, procediti čaj i dodati limun i med.

Takođe, čajevi poput valerijane, pasiflore i kamilice su napici koji mogu pružiti opuštanje i podržati kvalitetan san, delimično zbog svojih blagih sedativnih svojstava. Na primer, valerijana može biti posebno korisna u kontroli anksioznosti, prema studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Evidence-Based Integrative Medicine”.

Ašvaganda

Ašvaganda, stara lekovita biljka, takođe može doprineti poboljšanju sna i smanjenju nivoa kortizola. Ašvaganda se smatra adaptogenom, pomažući telu da se nosi s stresom.

Istraživanja su pokazala da uzimanje ašvagande može smanjiti nivo kortizola i unaprediti kvalitet sna. Ovaj čaj može biti posebno koristan za smanjenje anksioznosti.

Ašvagandu možete pronaći u obliku gotovih napitaka, mešavina čaja ili u prahu koji možete dodati u piće po izboru.

Izbegavate koren valerijane kada ste trudni

Valerijana se smatra opšte bezbednom, ali nije preporučljiva ako ste trudni ili dojite, zbog nedostatka istraživanja o efektima. Takođe biste trebali da izbegavate valerijanu ako imate ozbiljne dijagnoze dok se ne posavetujete sa svojim lekarom. Nije preporučljiva za decu.

Niz istraživanja je potvrdio da koren valerijane može biti efikasan u tretiranju anksioznosti, poboljšanju kvaliteta sna i promovisanju osećaja smirenosti.

Često se preporučuje čaj od valerijane kao prirodna alternativa melatoninu, hormonu koji podržava relaksaciju i san. Stoga, ovaj napitak se često ističe kao sredstvo za opuštanje i unapređenje kvaliteta sna.

Ovaj prirodni lek može poslužiti kao zamena za lekove na recept, koji često nose potencijalno ozbiljne nuspojave, uključujući halucinacije i izraženu pospanost.

Priprema čaja obuhvata korišćenje vruće, ali ne ključale vode kako bi se očuvala njegova umirujuća i sedativna svojstva.

Izaberite najbolji čaj za spavanje

Kako napraviti čaj za spavanje, pitate se? Jednostavno – postoje neke najčešće smernice kao što su:

  • sastojci – ne možete napraviti dobar čaj za spavanje bez odgovarajućih komponenti. Naravno, izaberite čajeve bez kofeina, ali takođe tražite mešavine sa sastojcima koji će sigurno izazvati pospanost
  • raznovrsnost – možete kupiti kutiju čaja od kamilice u bilo kojoj prodavnici, pa tražite čajeve koji nude nešto više od ove isprobane, ali možda već malo dosadne biljke. Neke čajne mešavine sadrže kamilicu ali mogu i da budu upareni sa dodatnim biljkama koje pomažu boljem spavanju
  • recenzije kupaca i testiranje – probajte nekoliko mešavina kako bismo vam pružili najtačniji uvid u ukus i uticaj na nesanicu, kao i kvalitet čaja
  • kvalitet – govoreći o kvalitetu, držite se poznatih brendova sa veb sajtovima i mnogo pozitivnih povratnim informacijama kupaca. Takođe, proverite da li brendovi iskreno informišu o svojim sastojcima i pružaju informacije o izvoru i procesiranju čaja
  • lakoća kupovine – neke od čajeva možete naći u maloprodajama, apotekama, online
  • vodič za cene – cene čajeva mogu značajno varirati, posebno kada su u pitanju čajevi u rinfuzu (na merenje). Jeftinije je kupovati u većem pakovanju, ali možda biste želeli da prvo probate manji uzorak.
hemo 500x420

Napici koji narušavaju dobar san

Važno je napomenuti da pojedini napici, poput alkohola i gaziranih napitaka, nisu preporučljivi za poboljšanje sna.

Alkohol

Alkohol može prouzrokovati poremećaje sna i kraći san bez REM faze, dok gazirani napici i energetska pića, zbog prisustva kofeina, mogu povećati rizik od nesanice.

Kofein

Takođe, treba izbegavati kofein bogate napitke kasno popodne i uveče, budući da kofein podstiče budnost i energiju. Dugotrajno ispijanje kafe čak i šest sati pre spavanja može uticati na vreme potrebno za zaspevanje i kvalitet sna.

Zaključak

Uzimanje lekova i dodataka ishrani za bolji san treba obaviti uz konsultaciju sa lekarom, posebno ako se već koriste lekovi na recept.

Ispijanje biljnih čajeva može doprineti dubljem i kvalitetnijem snu, pružajući osećaj smirenosti i pripremajući vas za odmor. Ovi napici omogućavaju da se osveženi i opušteni probudite, spremni za novi dan.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments