Nesanica u Trudnoći | Saveti za Miran San i Noćni Odmor

nesanica u trudnoci

Članak ažuriran 10. нов, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Nesanica u trudnoći može predstavljati izazov za buduće majke, ali i za zdravlje i razvoj njihovih beba. Ovaj poremećaj sna često je posledica hormonskih promena, anksioznosti i nelagodnosti tokom trudnoće.

mrsavljenje
mrsavljenje

Međutim, pravilna ishrana i nega igraju ključnu ulogu u ublažavanju ovog problema. Konzumiranje hrane bogate magnezijumom i vitaminom B može pomoći da se opuste mišići i poboljša kvalitet sna.

Nepotrebno je govoriti i da je pravilno izbalansirana ishrana od ključnog značaja za razvoj vaše bebe, kao i za napredak vašeg deteta posle rodjenja.

Izbegavanje kofeina i kasnih obroka u trudnoći je još jedna bitna stvar u borbi protiv nesanice, kao i dobar način da održite svoje dobro zdravlje u ovom periodu.

Održavanje dobrog sna tokom trudnoće važno je za opšte zdravlje majke i pravilan razvoj bebe, stoga se preporučuje konsultacija sa stručnjakom kako bi se pronašao najbolji način za prevazilaženje nesanice u ovoj važnoj fazi života.

Nesanica u prvom tromesečju trudnoće

Za buduće mame, očekivana nesanica nakon rođenja bebe je neizbežna. Međutim, verovatno niste očekivali da se nesanica može pojaviti i u prvom tromesečju trudnoće.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Većina žena doživljava probleme sa spavanjem za vreme trudnoće. Trudnice obično spavaju više tokom svog prvog tromesečja (zdravo, rano spavanje), ali primećuju pad kvaliteta sna. Ispostavlja se da trudnoća može uzrokovati osećaj iscrpljenosti preko celog dana i dovesti do nesanice noću.

U ovom tekstu navešćemo najčešće razloge za nesanicu tokom rane trudnoće, uz nekoliko saveta kako da poboljšate kvalitet sna.

Šta je nesanica

Nesanica znači da imate problema da zaspite, ostanete uspavani (učvrstite san) ili vas muči i jedno i drugo. Verovatno ćete doživeti nesanicu u svim fazama trudnoće, ali čini se da je češća u prvom i trećem tromesečju.

Između noćnih odlazaka u toalet, hormona koji su van kontrole, i trudničkih problema poput opstipacije i žgaravice, možda ćete provesti više vremena van kreveta nego u njemu. Dobra vest je da, iako nesanica može biti neprijatna, nije štetna za razvoj vaše bebe.

Istovremeno, logistika igra svoju ulogu. Na kraju trudnoće, mnoge žene imaju problema sa udobnošću da bi mogle dobro da spavaju. U prvom tromesečju možda nemate mnogo trudničkog stomaka, ali postoje drugi problemi koji mogu sprečiti dobar san.

Šta uzrokuje nesanicu tokom trudnoće

Očekujete bebu? Postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli biti budni u ranim satima. To može uključivati:

  • Potrebu za čestim mokrenjem
  • Mučninu ili povraćanje
  • Bol u leđima
  • Osetljivost dojki
  • Bol u stomaku
  • Grčeve u nogama
  • Nedostatak daha
  • Žgaravicu
  • Teške snove

Ostali uzroci nesanice mogu biti povezani sa stresom. Možda se brinete o porođaju i negovanju bebe, ili razmišljate o tome kako ćete uskladiti posao sa ulogom nove majke. Ove misli vas mogu držati budnim tokom noći, posebno nakon trećeg odlaska u toalet.

program za mrsavljenje

Teško je odbraniti se od ovih misli, ali pokušajte da se setite da briga nije produktivna i da može samo štetno da deluje na vaše zdravlje. Umesto toga, pokušajte da zabeležite sve svoje brige na papiru. Ovo će vam pružiti priliku da razmislite o mogućim rešenjima.

manjak snau trudnoci
Osećajte se udobno u svojoj spavaćoj sobi

Razgovarajte sa svojim partnerom o tome kako se osećate i zašto ste zabrinuti. Dobar razgovor najčešće daje odlične rezultate i donosi smirenje.

Ako nemate rešenje ili nema ničega što možete da uradite, okrenite stranicu u svom dnevnom rasporedu i fokusirajte se na drugu temu. Ovo vam može pomoći da ispraznite svoj um kako biste mogli da se odmorite.

hemo 500x420

Razvijanje rutine pre spavanja

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste se nosili sa nesanicom u toku trudnoće jeste uspostavljanje dobrih navika za spavanje.

Počnite tako što ćete pokušati da ležete u isto vreme svake večeri i da ustajete ranije. Bavite se nečim opuštajućim pre spavanja, čitajte knjigu ili odigrajte neku laganu društvenu igru.

Izbegavajte gledanje ekrana barem sat vremena pre spavanja. Plava svetlost sa televizora, mobilnog telefona ili tableta može uticati na vaš biološki ritam tela.

Umirujuće kupke pred spavanje takođe mogu izazvati pospanost. Samo budite oprezni da temperatura vode i kupatila ne bude previše visoka, jer to može biti opasno za vaše nerođeno dete, posebno u ranim fazama trudnoće.

Radi sigurnosti, izbegavajte suviše vruće kupke.

Dijeta i ishrana

Ishranа i fizička aktivnost mogu uticati na vaš san.

Unosite dovoljno vode preko dana, ali smanjite unos tečnosti nakon 19 časova. Pokušajte da izbegnete unos kofeina počevši od kasnog popodneva.

Jedite zdravu večeru, ali se trudite da je jedete polako kako biste smanjili šanse za žgaravicu. Ranija večera takođe može pomoći, ali nemojte ići na spavanje gladni. Ukoliko vam je kasno uveče potrebna užina, nešto bogato proteinima može održati stabilan nivo šećera u krvi preko noći. Takođe, čaša toplog mleka može vam pomoći da zaspite.

Vežbanje

Budite aktivni tokom dana kako biste mogli da se odmorite noću. Bavite se svakodnevnim poslovima, uvedite obavezne šetnje i posetite neki od centara koji nudi vežbe za trudnice, ako postoji u vašem mestu. Na internetu možete pronaći mnogo vežbi prilagođenih vašem stanju, razgovarajte sa svojim lekarom koje od njih bi vama odgovarale.

Komfor je ključ dobrog sna

Da biste obezbedili sebi bolji san, pobrinite se da se osećate udobno u svojoj spavaćoj sobi. Ako vam je dušek neudoban, promenite ga. Nabavite trudnički jastuk i napravite prijatnu atmosferu u sobi.

Osećajte se udobno

Lezite na bok, stavite jastuk između kolena i koristite jedan ispod stomaka kako bi se prilagodili rastućem trudničkom stomaku.

✨ Preporučujemo članak, čaj za spavanje.

Ako vas muči osetljivost dojki, odaberite udoban grudnjak za spavanje koji vam odgovara.

Napravite umirujuću atmosferu u spavaćoj sobi

Održavajte svoju sobu hladnom, tamnom i tišom da biste obezbedili optimalne uslove za spavanje. Upotrebite noćno svetlo u kupatilu prilikom poseta u sred noći, jer će slabija svetlost manje ometati vaš san.

Prevaziđite rasejanost

Ako ležite u krevetu i budni ste, ustanite iz kreveta i zabavite se nečim dok ne osetite umor dovoljan da ponovno zaspite. Ovo je efikasnije od ležanja u krevetu i gledanja na sat.

Opustite se

Vežbajte meditaciju ili isprobajte tehnike opuštanja i vežbe disanja. Ove metode se često uče na časovima trudnoće. Postoji i mišljenje da meditacija pozitivno utiče na zdravlje vašeg budućeg deteta.

Zaključak

Za većinu žena, nesanica prvog tromesečja trudnoće će proći. Ako imate problema, pokušajte da odspavate malo preko dana. Međutim, izbegavajte uzimanje suplemenata, lekova ili čajeva za spavanje dok se ne posavetujete sa svojim lekarom.

Ako vam nesanica ometa sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, vaš lekar može propisati sedative koji su sigurni za upotrebu tokom trudnoće.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments