Život Posle Operacije Prostate i Potencija

život bez prostate

Članak ažuriran 14. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

Najčešći razlog operacije prostate

Operacija prostate kojom se uklanja deo ili cela prostata se najčešće radi kod muškaraca koji imaju ozbiljne probleme sa mokrenjem, kod onih koji imaju jako uvećanu prostatu, najčešće zbog benigne hiperplazije prostate i malignog tumora prostate.

Kod benigne hiperplazije, uvećanja, prostate najčešće se uklanja samo deo prostate koji blokira normalan protok mokraće.

 • Muškarci preko 40 god trebalo bi ići jednom godišnje na pregled
 • Obično se uvećana prostata viđa kod ljudi starijih od 50 god. ta statistika se polako menja jer i mlađi imaju problema sa prostatom
 • Normalnu veličinu prostata zadržava do sredine 40-tih god, kada se počne povećavati
 • Kod mlađih muškaraca u 30 i 40-tim godinama, čak 80% prostatitisa (upalu prostate) je izazvano mikroorganizmima, koji se u organizmu nađu najčešće nakon seksualnog odnosa
 • Rak prostate (karcinom) se javlja uglavnom posle 40-te god života. Mikroskopski tumori prostate se otkrivaju kod 70 do 90% muškaraca između 80 i 90 godine
 • Nakon 70-te godine svaki muškarac ima uvećanu prostatu.

Život posle operacije prostate

Prostata proizvodi tečni deo sperme, njeno uklanjanje može da dovede do određenih problema. Muškarac tokom orgazma neće izbacivati ejakulat, jer se sperma, koja nastaje u testisima vraća u bešiku.

mrsavljenje
mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ipak, manji broj pacijenata nakon operacije imaju čak i intenzivnije orgazme, dok 20% njih pate od impotencije.

Operacija prostate i potencija

Neki stručnjaci smatraju da za probleme sa potencijom nije kriva samo operacija, već i strah i briga muškarca koji dokazano utiču i na polnu moć. Kegelove vežbe za muškarce, adekvatna ishrana i biljni preparati mogu da vrate ili poboljšaju seksualnu funkciju i smanje impotenciju.

Najnovija studija otkriva da muškarci nakon operacije prostate mnogo teže podnose gubitak seksualne funkcije nego urinarne probleme, koji su uobičajena posledica operacije.

hemo 500x420

Rezultati istraživanja pokazuju da su kod oko 40% muškaraca koji žive život bez prostate, godinu dana nakon operacije uspostavljene urinarne funkcije, dok je ostalima savetovano da se naviknu na to da će do kraja života imati problema sa bolnim mokrenjem.

Da bi do „povratka“ potencije došlo naučna ispitivanja su pokazala da je potrebno preduzimati odgovarajuće mere posle, pa čak i pre operacije a ne prepustiti sve spontanom oporavku.

Iz tog razloga jedna od bitnih aktivnosti je sprovođenje rehabilitacije seksualne funkcije muškarca posle opreativnog zahvata na prostati. Treba imati u vidu da praktično svi muškaraci posle radikalne prostatektomije imaju erektilnu disfunkciju (impotenciju), bez obzira na tok operacije.

Postoperativno nastupa period umanjenja ili gubitka funkcije nerava odgovornih za potenciju čak ako oni i nisu oštećeni. To dovodi do gubitka dnevnih ali i noćnih erekcija.

Oporavak povećava šanse za povratak potencije

Upravo iz tih razloga je izuzetno važno na vreme početi sa oporavkom čime će se znatno povećati šanse za povratak potencije i skratiti vreme do oporavka erektilne funkcije.

Idealno je program oporavka početi još pre operacije. Tom prilikom se daju važna objašnjenja i saveti i eventualno započinje određena pripremna terapija.

Po obavljenoj operaciji sa rehabilitacijom treba započeti odmah po oporavku, najbolje za mesec, a najviše za tri meseca posle operacije. Ipak, ukoliko iz bilo kog razloga niste u na vreme započeli program oporavka erektilne funkcije, šanse za poboljšanje seksualnog života postoje čak i godinama posle operacije.

Ishranom do potencije posle operacija prostate

Pravilnom ishranom moguće je donekle poboljšati potenciju, a najvažniju ulogu imaju namirnice bogate vitaminom E i mineralima, cinkom i selenom, koji pozitivno utiču na erekciju i povećavaju broj spermatozoida.

Najbolji izvori vitamina E jesu integralne žitarice, bademi, kikiriki i razna biljna ulja, cinka najviše ima u bundevinim semenkama, ostrigama, različitim vrstama ribe, žumancetu, konjskom mesu i džigerici, dok selenom obiluju prokelj, paradajz, luk, tunjevina, haringe, mekinje, pšenične klice.

Radite Kegelove vežbe za potenciju posle operacije prostate

Odredite poziciju perinealnih mišića koje trebate vežbati tako što ćete zaustaviti protok urina tokom mokrenja. Mišiće koje koristite su oni koje trebate vežbati. Drugi način za određivanje perinealnih mišića je zatezanje analnih mišića. Primetićete da se testisi podižu kada stisnete ove mišiće.

Kegelove vežbe radite tako što da stisnete ove mišiće, zadržite 5 do 10 sekundi, a zatim se opustite. Možete ih ponoviti u seriji od 10 do 20 kontrakcija, dva do tri puta dnevno. Dišete dok zatežete mišiće. Ove vežbe radite u različitom položaju, ležeći na leđima sa podignutim kolenima ili sedeći na stolici i stojeći.

Uradite što više možete i polako napredujte prema seriji od 10 do 20 kontrakcija (stiska), tri puta dnevno.

Ne zadržavajte dah dok izvodite vežbe. Pokušajte da ne zatežete druge mišiće, kao što su trbušni mišići, gluteus ili butine. Ostatak tela neka bude opušten i miran. Opustite mišiće nakon brojanja do 5 u kontrakciji.

Dokazano je da ove vežbe pomažu kod erektilne disfunkcije (impotencije). Ostale prednosti uključuju inkontinenciju, kapanje nakon mokrenja i opšte seksualno uživanje.

Prevencija od pojave raka prostate sa biljkama

Rezultati brojnih studija pokazali su da redovno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od razvoja raka prostate. Sastojak ovog čaja je polifenon E se povezuje sa primetnim smanjenjem vrednosti markera koji ukazuju na razvoj raka prostate.

program za mrsavljenje

Kod muškaraca koji su svakodnevno tokom mesec dana unosili kapsule polifenona E zabeleženo je smanjenje nivoa ključnih markera za oko 30%.

Mala mlečika odličan je narodni lek za sve bolesti prostate, pa čak i kancer. Upotrebom ove biljke mogu se ublažiti i otkloniti tegobe, ponekad čak i izbeći operacija. Ukoliko je do hirurškog zahvata ipak došlo, ovaj čaj ublažiće peckanje i umnogome pomoći da se pacijent brže oporavi.

Kašičicu mlečike preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji pet minuta. Čaj se pije dva puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče, pola sata pre večere.

Tok operacije uklanjanja prostate

Operacija se najčešće radi u totalnoj anesteziji. Tokom operacije hirurg postavlja Folijev kateter kojim omogućava širenje mokraćne bešike i protok mokraće.

Može postojati potreba da hirurg nakon operacije stavi drenove kojim sadržaj koji nastaje u maloj  karlici nakon operacije ističe napolje. Jedan dren se postavlja direktno u mokraćnu bešiku, a drugi dren se postavlja u nivou mesta sa kog je uklonjena prostata.

Ova operacija veoma uspešno rešava smetnje sa mokrenjem, ali je praćena većim rizikom od komplikacija i dužim periodom oporavka u odnosu na laparoskopsku prostatektomiju. Postoji rizik od ozbiljnog krvarenja, infekcije urinarnog trakta,  inkontinencije urina, nekontrolisano mokrenje, erektilne disfunkcije-impotencije, suženja mokraćne cevi ili vrata mokraćne bešike.

Oporavak nakon operacije prostate

Najveći broj pacijenata napušta bolnicu dan nakon operacije. Kući se vraćate sa urinarnim kateterom koji ćete najverovatnije morati da nosite 5 do 10 dana. Postepeno se vraćajte uobičajenim dnevnim aktivnostima.  Očekuje se da ćete se nakon 4 do 6 nedelja potpuno oporaviti. Moći ćete samostalno da upravljate motornim vozilom kada prestanete da nosite urinarni kateter.  

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Seksualne odnose možete imati 6 do 8 nedelja nakon operacije. Nakon totalne prostatektomije moći ćete da doživite orgazam, ali će u ejakukatu biti veoma malo ili nimalo semene tečnosti.

Kod urologa idite čim uočite sledeće simptome

Mali broj pacijenata kod lekara otvoreno i jasno iznosi svoj problem, dok ga većina vrlo loše opisuje. Deo otežane komunikacije između pacijenta i lekara je zbog činjenice da pacijent oseća neprijatnost tokom urološkog pregleda, plaši se, ali često negira svoje simptome, pokušavajući da zadrži što bolju sliku o sebi.

Sarađujte sa lekarom da bi mogao da otkrije prirodu problema i postavi najbolju dijagnozu za blagovremeno i tačno lečenje.

U 95% slučajeva, muškarci koji pate od prostatitisa (upala prostate) pre ili kasnije imaju problem sa impotencijom. Rak prostate se javlja u poslednjoj fazi upale prostate (prostatitis), što je čest rezultat nakon nelečenog prostatitisa.

Za dobru erekciju i normalan libido, trebate lečiti upalu prostate. Ovaj zdravstveni problem se brzo razvija i može dovesti do raka prostate.

Na urološki pregled idite kada uočite sledeće simptome

 • Urgentno mokrenje je iznenadan osećaj da morate hitno da mokrite. Ovaj vid problema je najčešće posledica urinarne infekcije
 • Normalno se bešika prazni četiri do osam puta tokom dana. Ako imate potrebu da mokrite češće od toga i da tokom noći ustajete nekoliko puta, poželjno je javiti se lekaru na pregled. Kod muškaraca učestalo mokrenje može da bude znak uvećane prostate
 • Nevoljno mokrenje koje se javlja naglo i iznenada. Može da prati stezanje mišića stomaka, da se javi kada nosite neki teret, ili prikom kijanja, kašlja ili smeha. Kod žena, nevoljno mokrenje se javlja usled slabljenja muskulature nakon porođaja, ili u kasnijim godinama života
 • Bolno mokrenje kada se javlja bol ili pečenje u toku mokrenja. Najčešće su bolovi prilikom mokrenja znak infekcije, ali mogu da budu i zbog pojave kamena ili peska u mokraćnim putevima
 • Pojava krvi u mokraći je ozbiljna pojava koja zahteva da se hitno javite lekaru
 • Ukoliko već neko vreme pokušavate da dobijete dete, a željene trudnoće nema, potrebno je da analizirate kvalitet i količinu sperme
 • Erektilna disfunkcija ( impotencija) je nemogućnost da se održi ili razvije erekcija dovoljna za penetracioni seksualni odnos. Ovo je zdravstveni problem 160 miliona muškaraca širom sveta. Može normalno da se javi usled starenja, ali je prisutna i kod 52% muškaraca koji imaju između 40 i 70 godina. Svaka seksualna disfunkcija može da bude i problem vezan za zdravlje nekog od muških reproduktivnih organa i skoro uvek ima i psihološku komponentu. Ispitivanje uvek treba početi kod urologa.

Tumor testisa, priča jednog lekara ”Na kraju radnog dana, među poslednjim pacijentima u bolnicu dolazi mladi informatičar, star 34 godine, i kaže da je osetio nešto „čudno” na levom testisu, bezbolno i tvrdo, veličine zrna graška. Kaže da je to isto primetio pre dva meseca, a na pitanje zašto nije došao ranije rekao je da čekao uput za pregled.

Prema kliničkom pregledu i ultrazvučnoj verifikaciji, radi se o tumoru testisa, retkoj neoplazmi koja je nažalost rezervisana za mlađi uzrast. Uz dodatno lečenje, pacijenta upućujem na hospitalizaciju i hirurško lečenje tumora testisa.”

Ako mlađi muškarac oseti sumnjivu formaciju na testisu, potrebno je što pre doći kod urologa. Ukoliko tumor dokaže tumor testisa, potrebno je maksimalno ubrzati lečenje, jer direktno utiče na ishod i prognozu pacijenta.

Iako je tumor testisa retka neoplazija, ima ga 4 do 6 obolelih na 100.000 muškaraca, od koje najčešće obolevaju muškarci od 20 do 40 godina, važno je da se bolest na vreme dijagnostikuje i leči dobrom terapijom.

Kako izgleda pregled prostate kod urologa

Urolog obavlja pregled, gde rukama ispipava ( palpira ) Vaš stomak i traži postojanje bolne tačke ili postojanje neke mase, ili uvećanog organa u trbuhu. U bolnici sa overenom zdravstvenom knjižicom pregled je besplatan ali morate da čekate dok nedođete na red.

Muškarci koji ne žele da čekaju, cena pregleda u privatnoj lekarskoj ordinaciji je oko 3000 din.

Da bi ovaj pregled bio precizniji, lekar može da uradi i ultrazvučni pregled. Ultrazvučni pregledi se moraju zakazati. Za ultrazvučni pregled postoji posebna priprema.

Po potrebi, lekar urolog će vas uputiti i da izvršite laboratorijske analize krvi, mokraće, sperme. Nekada je usled sumnje na infekciju neophodno uzimanje briseva, kod muškaraca sa glansa penisa, prepucijuma ili iz uretre. Lekar urolog, u dogovoru sa vama i usled sumnje na bolest prostate, može izvršiti i digoto- rektalni pregled prostate.

Preporučujemo članak, gljivice u urinu.

Tada lekar, opipava veličinu i strukturu prostate i utvrđuje da li se bolest prostate proširila na okolno tkivo. Cena digito-rektalnog pregleda u privatnoj lekarskoj ordinaciji je oko 2000 din.

Biopsija – pregled prostate kada se sumlja na rak (tumor, kancer)

Biopsija prostate je jedina potpuno sigurna metoda pomoću koje se može utvrditi prisustvo raka prostate ili se otkloniti sumnja na rak. Urolog uzima se uzoraka sumnjivog tkiva iz prostate.

Sumnja se najčešće javlja kada inicijalni testovi krvi poput PSA testa ( protein koji proizvodi prostata ) nisu dobri. Takođe pregled se može uraditi i digitalnim pregledom rektalnog dela.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Tokom biopsije prostate, koristi se igla za uzimanje uzorka tkiva iz prostate. Uzorci tkiva dobijeni biopsijom šalju se na patohistološku analizu. Ukoliko se analizom primeti da je u pitanju karcinom, neophodno je proceniti tip i stadijum, kako bi se utvrdilo koliko brzo verovatno može doći do napretka, ali i kako bi se odredila najbolje i najefikasnija terapija.

Tokom pregleda ćete leći na bok sa kolenima privučenim ka grudima. Nakon čišćenja područja i nanošenja anestetske kreme ili infiltriranja lokalne anestezije, lekar će nežno ubaciti tanku ultrazvučnu sondu u rektum. Nakon što se željeno područje locira, lekar će pomoću specijalne tanke igle uzeti uzorke tkiva.

Postupak obično izaziva vrlo kratku neprijatnost kada se iglom sa oprugom uzima uzorak. Obično je, kako bi se mogućnost neuspešnog uzrokovanja svela na minimum, neophodno uzeti između 10 i 12 uzoraka tkiva. Postupak obično traje oko 15 minuta.

Karcinomi koji se otkriju u početnoj fazi najčešće se mogu izlečiti bez većih poteškoća. U takvim situacijama karcinom je ograničen isključivo na prostati. Onda kada se otkrije u odmakloj fazi, kada je već počelo širenje, proces izlečenja je daleko složeniji. Upravo zbog toga je rano dijagnostikovanje ključni preduslov za brzo izlečenje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
1 Objava
Inline Feedbacks
View all comments
Marija domit
Marija domit
04/11/2023 08:00

Zasto je odbijen za las opera ijuprostate moj suprug 85 inace relativno zdrava osoba u Prvoj Poliklinici bg??