Uvećana prostata | simptomi

uvecana-prostata-prostatitis

Članak ažuriran 22. јул, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema ( sistem organa koji služi u svrhu razmnožavanja ). Nalazi se između bešike i rektuma, a okružuje uretru ( cev koja provodi mokraću iz bešike kroz penis ).

mrsavljenje
mrsavljenje

Preporučujemo članak, gljivice u urinu.

Prostata proizvodi i luči semenu tečnost ( oko 30% ukupnog volumena ). Normalna prostata je veličine i oblika kestena. Pri rođenju, prostata je velika otprilike kao zrno pasulja.

https://kavanali.com/avantura/u6oc

Uvećana prostata

Svaki muškarac će imati uvećanu prostatu ali samo neki će imati upalu prostate ”prostatitis”

Raste lagano do puberteta, kada se naglo poveća, postižući svoju normalnu veličinu i oblik. Nakon 70-te godine svaki muškarac ima uvećanu prostatu.

Prostata je veoma osetljiva na spoljne uticaje, promene toplo i hladno, dugotrajno sedenje, čak menja i svoju veličinu tokom dana u zavisnosti od prokrvljenosti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čim temperatura padne oko nule, a nisi se čuvao od hladnoće, zadesiće te brojne neprijatnosti vezanih za prostatu kao što je učestalo mokrenje, ustajanje noću zbog mokrenja, imaćeš lažni nagon za mokrenje, kao i bol u predelu malog stomaka i perineuma ( međice ).

Od svih unutrašnjih organa kod muškarca prostata najčeše oboljeva. Kao najčešči poremećaji prostate su

  • Benigna hiperplazija prostate
  • Upala prostate – prostatitis
  • Rak prostate
  • Prostatatodinija

Uvećana prostata slike

Uvecana prostata slike
uvecana-prostata

Uvećana prostata kod starih muškaraca

Težina normalne prostate se kreće između 16 i 22 grama. Tu veličinu zadržava do sredine 40-tih god. života, kada se ponovno počne povećavati zbog umnožavanja ćelija, koje se naziva adenom, benigna hiperplazija ili dobroćudno uvećanje prostate.

hemo 500x420

Prostata čine glatke mišićne ćelije i žlezdano epitelno tkivo, okruženo gustom fibroznom kapsulom. Žlezdano tkivo proizvodi semenu plazmu. U semenoj tečnosti se nalaze materije koje imaju razna biološka dejstva, prostaglandini, imunoglobulini, spermin, fruktoza, limunska kiselina i razni enzimi.

Prostaglandini su važni za procese kao što su erekcija, ejakulacija, pokretljivost spermatozoida. Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije. U njoj se nalaze mnogi aktivni sastojci čija je svrha da štite spermatozoide, održavajući ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje.

Uvećana prostata kod mladih muškaraca

Hladnoća, dugotrajno sedenje, virusne i urogenitalne infekcije odlična su podloga za upalu prostate, zbog koje se i mlađi muškarci javljaju urolozima. Prostatitis ili upala prostate, veoma je česta i neugodna bolest, jer se dugo leči, često se vraća, a vremenom može da izazove i sterilitet. Iskusni urolozi zbog toga kažu „ jednom prostatitis, uvek prostatitis“.

Obično se takvo stanje viđa kod ljudi starijih od 50 god. i veoma je retko u dobi od 20 do 40 godina. Ali u današnje vreme ta statistika se menja jer i mlađi imaju problema sa prostatom.

program za mrsavljenje

Pošto se uvećana prostata javlja kod mladih ljudi, svakako stvara zabrinutost, jer je uvećana prostata preteča karcinoma prostate. Svi muškarci su u riziku zbog problema sa prostatom. Kao i kod uvećane prostate, rizik od raka prostate povećava se godinama. Rak prostate često nema simptoma i često se otkriva nakon pregleda laboratorijskim testom.

Kod mladih dijagnoza raka prostate dolazi kod otkrivanja nekoliko simptoma kao što su promene limfnih čvorova u području prepone, neobjašnjive groznice koje prate noćno znojenje, neočekivati gubitak na težini, umor koji nikako ne treba zanemarivati. Ako se rak otkrije ranije, šanse za oporavak su dobre.

Urogenitalne infekcije izazvane mikoplazmom, ureaplazmom i hlamidijom su najčešći uzročnici zapaljenja prostate. Kod mlađih muškaraca, u 30 i 40-tim godinama, čak 80% prostatitisa je izazvano ovim mikroorganizmima, koji se u organizmu nađu najčešće nakon seksualnog odnosa. Infekcija prostate može da se nadoveže i na klasičnu prehladu, čak i na virus gripa, mada je najčešći put prenosa zapaljenja putem mokraćne cevi.

Prostatitis, upala prostate simptomi

Nakon 50-te godine 60% muškaraca ima uvećanu prostatu
Nakon 60-te godine povećava se procenat uvećanja na 80%
Nakon 70-te godine svaki muškarac ima uvećanu prostatu

Prvi simptomi bolesti prostate kod muškarca suočenom sa ovim problemom

  • Slab mlaz mokraće
  • Zadrzavanje mokraće
  • Kapljanje nakon mokrenja
  • Slabije pražnjenje bešike
  • Često noćno mokrenje
  • Hitnost odlaska u toilet

Upala prostate ( prostatitis ) je čest zdravstevni problem koji bar jednom u životu pogađa 10 do 15% muške populacije. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol. Najčešći uzroci upale prostate su bakterijska infekcija ( najčešće crevne bakterije, Proteus, Stafilococcus ), autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ređi uzroci mogu biti poremećaj metabolizma mokraćne kiseline ( giht ), kamen u prostati, suženja mokraćne cevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, alergija na hranu infekcija gljivicama, infekcija virusima.

Određena stanja ili medicinski zahvati povećavaju rizik za ovu bolest, na primer postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cev, analni seks, abnormalnosti mokraćnog sistema, infekcije mokraćnog sistema, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolisana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, povreda mokraćnog sistema, fiksiran položaj tela ( pri dugotrajnom jahanju, vožnji motora ), prekomerno konzumiranje alkohola, dugotrajno uzdržavanje od mokrenja.

Simptomi upale prostate nisu specifični isključivo za ovaj zdravstevi problem pa mogu ličiti na simptome drugih bolesti genitourinarnog sistema ( oboljenjima urinarnih organa bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra kao i genitalnih organa muškarca penis, testisi, epididimi, prostata ). Simptoma ponekad uopšte i nema, a ponekad su tako izraženi i nagli da muskarci često traže hitnu pomoć.

Kod akutne upale prostate ( kratak, oštar bol naziva se akutan ) simptomi nastaju naglo. Mogu se javiti bolovi u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem delu trbuha i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, učestalo mokrenje noću, gnojan ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, umor, povišena temperatura.

Prostata je gotovo uvek uvećana ako postoji otok prostate, može da ometa oticanje mokraće pa nastaje njen zastoj ( retencija urina ) i nakupljanje u mokraćnom bešici a tada se stvaraju uslovi za stvaranja kamena u bubregu ili bešici, detaljnije o tome u sledećem članku .

Hronična ( dugotrajan tok infekcije i za bolesti koje traju duže od tri nedelje ) upala prostate, hronična infekcija se može razviti iz akutne ili bolest od početka ima hroničan tok. Kod ovog se oblika javljaju umereni bolovi ispod i iza penisa, u donjem delu leđa, blaži poremećaji mokrenja u vidu otežanog mokrenja malih količina mokraće, oskudan krvav ili gnojan iscedak iz mokraćne cevi.

Može se javiti umor, peckanje, bolna ejakulacija pa čak i impotencija. Prostata može biti povećana ili smanjena i tvrda. Nije retkost da je jedini simptom hronične upale prostate ponavljanje infekcija mokraćne bešika.

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda ( digitorektalnim pregledom digitus ) i laboratoriskom analizom. Urinokulturom i pregledom sekreta prostate identifikuju se uzročnici.

pregled prostate

Lečenje akutnog oblika podrazumeva mirovanje u krevetu, spuštanje i kontrolisanje temperature i unošenje dovoljno tečnosti ( zbog pojačanog gubitka usled visoke temperature ).

Pored simptomatske terapije primenjuje se i antibiotska terapija prema utvrđenom uzročniku. Lečenje mora da se izvodi u trajanju od mesec dana. U protivnom može doći do nastanka hroničnog prostatitisa.

https://kavanali.com/avantura/u6oc

Lečenje hroničnog prostatitisa predstavlja problem zbog toga što u hronično zapaljeno tkivo prostate antibiotici teško prodiru. Pre svega treba identifikovati uzročnike zapaljenja, što takođe može biti problem s’obzirom da oni mogu biti “sakriveni” duboko u tkivu prostate.

Ponekad pregled mokraće ne pomaže. Negativna urinokultura ne znači da infekcije prostate nema. Zato se moraju preduzeti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize.

Izbor antibiotika će zavisiti međutim ne samo od osetljivosti uzročnika već se mora birati i prema sposobnosti prodiranja u tkivo prostate. Pored toga lečenje se mora sprovoditi dovoljno dugo i do tri meseca. Lečenje nebakterijskog prostatitisa može predstavljati problem.

Higijensko dijetetski režim može biti od koristi pa u tom smislu treba izbegavati hranu, piće i aktivnosti koje pojačavaju tegobe ( kafa, alkohol, začini ).

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments