Najbitniji pokazatelj zdravlja prostate da li je uvećana ili ne, je visina PSA

kancer-prostate

Članak ažuriran 06. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Kada ideš na kontrolu jedan od najbitnijih informacija o stanju tvoje prostate je PSA  (prostata specifičan antigen).  Benigna hiperplazija prostate, odnosno dobroćudno povećanje prostate je vrlo česta pojava kod starijih muškaraca. S obzirom da na povećanje prostate utiče testosteron, mnogi muškarci su zabrinuti kako bi to stanje moglo biti povezano sa rakom prostate (karcinom prostate).

Sadržaj

Preporučujemo članak, gljivice u urinu.

https://kavanali.com/avantura/u6oc

Uvećana prostata

PSA je glikoprotein kojeg proizvode žlezdane ćelije prostate. Igra važnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida, tako što semenu tečnost održava u tečnom stanju. U normalnim okolnostima, nalazi se samo u prostati. Porast nivoa PSA u krvi često je prvi pokazatelj mogućeg oboljenja prostate.

Muškarci 40+ trebalo bi da idu na pregled jednom godišnje.

mrsavljenje
mrsavljenje

Razlog tome je što većina oboljenja prostate povećavaju njen obim i time povećavaju propusnost tkiva, što omogućava malim molekulima, kakav je PSA, da izađu van i pojave se u krvi, gde se onda mogu laboratoriJski detektovati.

Najčešća oboljenja prostate koja uzrokuju ovoj stanje su adenom, upala, kamenci i rak. Za nastanak adenoma i raka odgovorni su muški polni hormoni, tačnije, poremećaj hormonskog statusa osoba obolelih od ovih bolesti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Povišene vrednosti PSA mogu se naći u raku prostate, benignoj hipertrofiji prostate i akutnom prostatitisu. Upala prostate, je čest zdravstveni problem koja bar jednom u životu pogađa 10 do 15% muškare populacije. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol.

PSA referetne vrednosti – normalne vrednosti ( prostata specifičan antigen )
Muškarci

40-49 god. <2,5 g/L
50-59 god. <3,5 g/L
60-69 god. <4,5 g/L
70-79 god. <6,5 g/L

Odlična mešavina najboljih biljaka za prostatu su biljne kapi koje pomažu kod bola između mošnica i čmara, otežanog, bolnog mokrenja, nemogućnosti mokrenja, krvi u mokraći i groznice.  Biljna terapija za smanjivanje volumena prostate kod akutnog i hroničnog prostatitisa i za otežano mokrenje.  Nakon terapije se gubi upala i uvećanje prostate te je omogućen normalan protok urina kroz mokraćnu cev. Pogledaj cenu i iskustva korisnika.

Izjava korisnikaZa samo dva meseca mlaz prilikom mokrenja se normalizovao, ustajanje noću sve ređe,a posle pet meseci nisam više bio primoran da prekidam san.” Milić. Uzimanjem ove terapije odložićeš i smanjiti probleme sa uvećanom prostatom.

Mnogo je zadovoljnih muškaraca koji su preventivno počeli da je piju, sa prvim simptomima, koji su se pojavili. I kod onih muškaraca kod kojih se uvećanje prostate razvilo, postoji velika mogućnost da se upotrebom, dakle redovnom i svakodnevnom, prostata, smanji i revitalizuje.

hemo 500x420

PSA test se koristi kao tumorski marker za skrining i praćenje raka prostate. To je dobar alat, ali ne i savršen, i većina stručnjaka se slaže da se skrining treba obaviti na asimptomatskim muškarcima tek nakon temeljitih razgovora sa njihovim lekarom o koristima i rizicima i nakon informisanih odluka da se podvrgne pregledu.

Povišeni nivoi PSA su povezani sa rakom prostate, ali se mogu videti i kod prostatitisa i benigne hiperplazije prostate (BPH).

PSA nivoi imaju tendenciju da se povećaju kod svih muškaraca kako vremenom stare, a muškarci afričko-američkog nasleđa mogu imati nivoe koji su viši od drugih muškaraca, čak i u ranijim godinama.

PSA nije dijagnostika raka. Zlatni standard za identifikaciju raka prostate je biopsija prostate, sakupljanje malih uzoraka tkiva prostate i identifikovanje abnormalnih ćelija pod mikroskopom. Ukupni PSA test i digitalni rektalni pregled (DRE) se koriste zajedno kako bi se utvrdila potreba za biopsijom prostate.

Cilj skrininga je otkriti rak prostate dok je još uvek ograničen na prostatu. Kada se biopsija potvrdi prisustvom raka prostate, mora se doneti druga odluka u vezi sa lečenjem. Karcinom prostate je relativno čest kod muškaraca s obzirom na to da stari, a mnogi, ako ne i većina, tumora se vrlo sporo razvijaju.

Dok je rak prostate drugi uzrok smrti kod muškaraca, sporo rastući tip je neuobičajeni uzrok smrti. Patolog može biti u mogućnosti da pomogne razliku između sporo rastućih slučajeva i kancera koji su verovatno agresivno raste i širi i na druge delove tela ( metastaziraju ).

Prekomerna dijagnostika i prekomerno lečenje su problemi sa kojima se trenutno bore zdravstveni radnici. U nekim slučajevima, tretman može biti gori od raka, sa mogućnošću izazivanja značajnih sporednih efekata kao što su inkontinencija i erektilna disfunkcija. PSA test i DRE ne mogu, generalno, predvideti tok bolesti osobe.

PSA postoji u dva glavna oblika u krvi: kompleksni ( cPSA, vezan za druge proteine ) i slobodan ( nije vezan ). Najčešće korišćeni PSA test je ukupni PSA, koji meri sumu kompleksa i slobodnog PSA u krvi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Slobodni PSA test se ponekad koristi kako bi se utvrdilo da li treba uraditi biopsiju kada je ukupni PSA samo neznatno povišen. PSA je enzim ( protein koji pomaže u nastajanju različitih hemijskih reakcija ) i kada se oslobodi u krv, neki proteini koji cirkulišu inaktiviraju PSA vezivanjem za njega.

Benigne ćelije prostate u BPH imaju tendenciju da oslobode PSA koje nisu aktivne ( i stoga je manje verovatno da će biti vezane cirkulirajućim proteinima ), a kancerozne ćelije prostate imaju tendenciju da oslobode PSA koji je već vezan za protein.

program za mrsavljenje

Prema tome, muškarci sa BPH imaju viši nivo slobodnog PSA i muškarci sa rakom prostate imaju tendenciju da imaju manje količine slobodnog PSA. Relativno nizak nivo slobodnog PSA povećava šanse da je rak prisutan, čak i ako ukupni PSA nije značajno povišen.

Uzorak za testiranje se uzima iglom iz vene u ruku. Priprema da bi se osigurao kvalitet uzorka, ejakulaciju treba izbegavati 24 sata pre uzimanja uzoraka, jer je to povezano sa povišenim nivoima PSA. Uzorak treba takođe da se prikupi pre nego što zdravstveni radnik izvede digitalni rektalni pregled (DRE) i pre (ili nekoliko nedelja posle) biopsije prostate, pošto oba mogu podići nivoe PSA.

Za muškarce koji žele da budu testirani na rak prostate, Američko udruženje za rak preporučuje da zdravi muškarci prosečnog rizika razmisle o čekanju na testiranje do 50. godine, dok Američka urološka asocijacija preporučuje skrining za muškarce između 55 i 69 godina bez rutine, skrining nakon 70. godine.

Za one sa visokim rizikom, kao što su američki muškarci afričkog porekla i muškarci sa porodičnom istorijom bolesti, preporuka je da se razmotri početak testiranja u dobi od 40 ili 45 godina. Rak prostate i skrining testovi za odrasle (50 i više godina).

Vrednost ukupnog PSA ispod koje se smatra da je prisustvo raka prostate je 4,0 ng/ml (nanograma po mililitru krvi). Postoje neki koji smatraju da ovaj nivo treba smanjiti na 2,5 ng/ml da bi se otkrilo više slučajeva raka prostate. Drugi tvrde da bi to dovelo do preteranog dijagnostikovanja i preteranog lečenja raka koji nisu klinički značajni.

Ako imam rak prostate, koje su moje opcije ?

Najčešći tretmani uključuju radijaciju, hormonsku terapiju i operaciju.

Da li će testiranje PSA otkriti sve vrste raka prostate ?

Ponekad ćelije raka ne proizvode mnogo PSA i test će biti negativan čak i kada je bolest prisutna.

Da li svaki čovek ima PSA test ?

Generalno, ako imate simptome koji mogu ukazivati na problem sa prostatom, onda će vam lekar preporučiti testiranje. U suprotnom, testiranje i vreme testiranja zavisi od pojedinca i njegovog zdravstvenog radnika.

Iako PSA može pomoći u otkrivanju raka, ponekad postoje lažno pozitivni rezultati, posebno kada je PSA samo neznatno povišen. Biopsije koje se koriste u praćenju pozitivnih rezultata PSA mogu izazvati nelagodu, anksioznost, a ponekad i komplikacije. Kako ovi testovi postaju sve dostupniji, oni mogu pomoći nekim muškarcima i njihovim zdravstvenim radnicima u donošenju odluka o njihovoj budućoj skrbi.

Ovi testovi ne daju konačan odgovor o tome da li muškarac ima rak prostate ili ne. Pozitivna biopsija ostaje zlatni standard u dijagnostikovanju raka prostate. Namjera im je da pomognu u predviđanju da li bi biopsija bila korisna u uspostavljanju dijagnoze.

Rak prostate – karcinom prostate

Javlja se uglavnom nakon 40-te god. života. Mikroskopski tumori prostate se otkrivaju kod 70 do 90% muškaraca između 80 i 90 godine. Ova vrsta tumora je zastupljenija u Severnoj Evropi, Severnoj Americi i Novom Zelandu u odnosu na Južnu Ameriku i mediteranske zemlje, a najniže stope imaju Izrael, Rusija i Japan. Sve ovo upućuje da faktori sredine, a naročito ishrana utiču na pojavu ovog oboljenja.

Genetska predispozicija je takođe jedan od faktora rizika. Muškarci kojima je neko u porodici oboleo od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti. Smatra se da postoji određena povezanost između nekih infekcija, kao što su bakterijski prostatitis i neke virusne infekcije ( virus herpesa, humani papiloma virus, citomegalovirus ), ali takva veza do sada nije naučno dokazana.

https://kavanali.com/avantura/u6oc

Benigna hiperplazija prostate, odnosno dobroćudno povećanje prostate je vrlo česta pojava kod starijih muškaraca. S obzirom da na povećanje prostate utiče testosteron, mnogi muškarci su zabrinuti kako bi to stanje moglo biti povezano sa rakom.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ova dva oboljenja se razvijaju u različitim delovima prostate i najnovija istraživanja pokazuju kako nisu međusobno povezana. Benigna hiperplazija prostate se pojavljuje u unutrašnjem delu prostate, dok rak ima tendenciju pojavljivanja u spoljašnjem delu.

Pušači koji obole od raka prostate imaju vrlo lošu prognozu. Umereno i učestalo konzumiranje alkohola takođe se ubraja u faktore rizika.

Rak prostate sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma i veliki broj njih dugo ne bude otkriven. Rak prostate u početnoj fazi nema nikavih simptoma. U odmaklom stadijumu se javljaju tegobe poput otežanog ili učestalog mokrenja ( pogotovo noću ), nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja, krv u urinu.

Pojava konstantnih bolova u kostima koji traju barem dve nedelje je simptomatična za uznapredovali karcinom prostate. Ovakvi bolovi se najčešće javljaju u karlici, donjem delu leđa, kukovima ili kostima nogu. Bolovi mogu biti praćeni značajnim gubitkom telesne težine. Neka oboljenja mogu izazivati slične simptome kao i rak prostate. Benigna hiperplazija prostate može uzrokovati probleme s mokrenjem.

Prostatitis je upala prostate, uglavnom uzrokovana bakterijom. Simptomi koji se javljaju su učestalo, bolno mokrenje, ponekad praćeno povišenom temperatuom i pojavom krvi u urinu.

Klinički pregled podrazumeva pregled rektuma prstom (digitorektalni pregled) koji u slučaju raka otkriva promene na površini uglavnom uvećane prostate. Prostata specifični antigen (PSA) je protein koji se nalazi u ćelijama prostate, može se otkriti u krvi i njegove vrednosti su povećane kod muškaraca s rakom prostate, mada mogu biti povećane i kod nekih drugih oboljenja ovog organa.

Rengenski snimak pluća, intravenska urografija (snimanje urinarnog trakta uz pomoć kontrasta) i scintigrafija kostiju mogu isključiti ili potvrditi pojavu metastaza.

Terapija zavisi od stadijuma bolesti kao i od životnog doba pacijenta. Radikalna prostatektomija je postupak kojim se hirurškim putem odstranjuje cela prostata i deo uretre (mokraćne cevi), zračenje (radioterapija) je takođe jedna od metoda i standardna hormonska terapija.

Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći rak kod muškaraca, međutim on ne spada u najčešće uzroke smrti. Kada se rak prostate otkrije u ranom stadijumu procenat izlečenja je izrazito visok (oko 98%). Međutim kada je bolest uznapredovala, a pogotovo ako je karcinom dao metastaze prognoza je loša.

Rano otkrivanje raka je danas moguće redovnim godišnjim skriningom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrednosti prostata specifičnog antigena (PSA) u krvi.

Operacija raka prostate

Osobe obolele od raka prostate imaju najbolje izglede preživljavanja ukoliko se leče operativnim zahvatom, odnosno odstranjivanjem ove žlezde, poručuju švajcarski stručnjaci sa Ženevskog univerziteta.

Oni su do ovog zaključka došli analizirajući slučajeve 844 Švajcarca kojima je rak prostate dijagnoziran u ranoj fazi počev od 1989. godine i čije je stanje kasnije godinama praćeno, izvestio je Rojters. Ljudi koji dobiju rak prostate u principu imaju nekoliko opcija – prva je da ne rade ništa što se naziva ‘budnim čekanjem‘, budući da se ova vrsta raka nekad veoma sporo razvija.

Druga mogućnost je terapija zračenjem, treća hormonska terapija, a četvrta hirurško odstranjivanje prostate, čije su loše strane da može da dovede do nesposobnosti zadržavanja mokraće i impotencije. Švajcarski stručnjaci zaključili su da na kratak rok [do pet godina] nema bitnih razlika u procentu preživljavanja među obolelima od raka prostate u zavisnosti od primenjene terapije.

Posle deset godina, međutim, u osetno većem procentu preživljavaju oni pacijenti kojima je prostata odstranjena, u odnosu na one koji su lečeni na druge načine. Deset godina od dijagnoze preživi 83%  ovih pacijenata, prema 75% onih koji su lečeni zračenjem, 72% onih koji nisu imali nikakvu terapiju, 41% pacijenata koji su prošli hormonsku terapiju i 71% pacijenata koji su lečeni na neke drugi način.

Zaključak je da je kod lokalizovanog raka prostate, naročito ako su u pitanju mlađi ljudi i ako tkivo tumora nije jasno izdiferencirano, najpreporučljivije hirurško rešenje.

Odlična mešavina najboljih biljaka za prostatu su biljne kapi koje pomažu kod bola između mošnica i čmara, otežanog, bolnog mokrenja, nemogućnosti mokrenja, krvi u mokraći i groznice.  Biljna terapija za smanjivanje volumena prostate kod akutnog i hroničnog prostatitisa i za otežano mokrenje.  Nakon terapije se gubi upala i uvećanje prostate te je omogućen normalan protok urina kroz mokraćnu cev. Pogledaj cenu i iskustva korisnika.

Izjava korisnikaZa samo dva meseca mlaz prilikom mokrenja se normalizovao, ustajanje noću sve ređe,a posle pet meseci nisam više bio primoran da prekidam san.” Milić. Uzimanjem ove terapije odložićeš i smanjiti probleme sa uvećanom prostatom.

Mnogo je zadovoljnih muškaraca koji su preventivno počeli da je piju, sa prvim simptomima, koji su se pojavili. I kod onih muškaraca kod kojih se uvećanje prostate razvilo, postoji velika mogućnost da se upotrebom, dakle redovnom i svakodnevnom, prostata, smanji i revitalizuje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments