Da li je Moguće Lečenje Prostate Vodom | pivo i prostata

lecenje-prostate-vodom

Članak ažuriran 15. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

hemoroidi
hemoroidi

Lečenje prostate vodom

Zdrava ishrana bogata mineralima i vitaminima imaju blagotvorno dejstvo na prostatu ali i na ceo organizam se podrazumevaju uz fizičku aktivnost.

Jedno od najčešće izgovorenih pravila kod lekara i nutricionista da je važno unositi dovoljne količine tečnosti. Kod prostate unos tečnosti je od velikog značaja. Pogledajte, optimalni unos vode.

Nedostatak vode u organizmu koji se naziva dehidratacja, podrazumeva i nedostatak svih onih materija koje se u vodi rastvaraju a koje su neophodne za normalno funkcionisanje tvog organizma.

Često neprijatnosti koje izazivaju problemi sa prostatom, a koji podrazumevaju otežano ili učestalo mokrenje, noćno mokrenje ili bolove pri mokrenju, zavaraju nas da će se problem rešiti ako smanjimo unos tečnosti da bi izbegli neprijatnosti pri izbacivanju tečnosti.

Ovakva odluka može da nanese veliku štetu jer je tečnost ta koja pomaže urogenitalnom traktu da se “pročisti”, tačnije da se izbegne nagomilavanje bakterija, koje množenjem dovode do infekcije, a zatim i drugih komplikacija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Stanje dehidratacije organizma, koje podrazumeva kako gubitak tečnosti tako i gubitak elektrolita neophodnih za normalnu funkciju organizma, javlja se u situaciji kad se unosi manje tečnosti nego što se izbacuje iz organizma.

hemo 500x420

Kod muškaraca se na ovaj način urin duže zadržava u bešici, što dovodi do infekcije koja je jedan od glavnih uzročnika hronične upale prostate. Zadržavanjem urina se povećava i njegova koncentracija, čime se straraju uslovi za pojavu kamena u bubregu i bešici.

Povećajte unos vode za zdravlje vaše prostate

Zato je od velikog značaja da se umesto smanjenja unosa tečnosti, količina unete tečnosti poveća (vode), jer na taj način urin je manje koncentrovan bakterijama i drugim produktima metabolizma koji mogu dovesti do infekcija.

Povećanje unosa vode utiče na bolje pražnjenje bešike, koja se bolje puni i stvara jači pritisak za izbacivanje tečnosti.

Tečnost je bitna zbog hidratacije organizma jer ima blagotvoro dejstvo i na bolju probavu, koja je važna za prostatu upravo zbog anatomskog položaja prostate. Jer se nalazi ispod završnog dela digestivnog trakta, zatvor može stvarati pritisak i uticati na normalan rad prostate.

Redovno uzimanje vode u cilju sprečavanje dehidratacije, posebno je važno i kod upale i kod kancera prostate.

Znak da je organizmu potrebna voda je osećaj žeđi, a upravo vodu treba piti i pre nego se javi ovaj osećaj.

Izvori vode kod lečenja prostate

Čista voda je svakako najbolja tečnost koju možeš popiti, pored vode pij čaj i sok od sveže ceđenog voća.
Ukoliko nemaš naviku da piješ vodu, vremenom osetićeš da se samo od većeg unosa vode od uobičajenog poboljšava celokupno stanje tvog organizma.

Ukoliko ti obična voda nije “ukusna” i predstavlja problem da je piješ u većim količinama, posebno ako tu naviku nisi razvio od odmalena, dobar način unosa koji pozitivno utiče na prostatu jeste i tzv. infuzirana voda koja se još naziva i ”detoks voda”.

To je voda u koju se dodaje voće, povrće ili aromatično bilje koje joj daje ukus i ima blagotvorno dejstvo na prostatu. Praviš je što se u vodu dodaju sastojci koji se prethodno iseckaju, a zatim se ostave da tako prenoće u frižideru. Tečnost se zatim ujutru procedi i pije u toku dana.

hemoroidi

Ovo je zaista dobra motivacija za ljude koji za sebe kažu da oduvek piju malo vode i da im je to dovoljno, a imaju probleme sa prostatom.

Recept za lečenje prostate vodom

Da u vodu staviš pola paradajza i par kolutića krastavca ili dve kašike semenki nara i par koluta limuna. Paradajz i nar su odlični antioksidansi i imaju blagotvoran uticaj na prostatu.

Da u vodu staviš par iseckanih jagoda i listića mente, koji imaju blagotvoran uticaj na kontrolu nivoa testosterona i imaju blagotvorno dejstvo na prostatu.

Pivo i prostata – uticaj i šteta

Alkohol ima loš uticaj na prostatu, ali u svetlu nekih istraživanja, kao što je ono koje je 2017 godine sprovela kancelarija za Nacionalnu Statistiku, tek svaka peta odrasla osoba ne konzumira alkohol.

Pored negativnog uticaja koje alkohol može imati po jetru, srce i druge organe, jedna od prvih negativnih posledica prekomerne upotrebe alkohola jeste erektilna disfunkcija i čak do 70% muškaraca koji redovno piju pivo imaju problema tokom seksualnih odnosa.

Za muškarce koji imaju neki problem sa prostatim povećana konzumacija alkohola se nikako ne preporučuje jer izaziva mnoga neželjena dejstva. Kod blažih slučajeva uvećane prostate, sa druge strane, umerena konzumacija alkohola može imati i pozitivan efekat.

Jedini problem je što je pojam “umereno” često pogrešno interpretiran, pri čemu se previđa da svako preterivanje u alkoholu utiče na pogoršanje simptoma. Na već postojeće inflamatorne procese, alkohol deluje tako što pospešuje tu upalu.

Alkohol osim prostati, pravi problem i drugim organima

Alkohol takođe ima negativno dejstvo na sve mišiće, pa tako i na one koji se nalaze u genitalnoj regiji i oko bešike, jer se mišići teže opuštaju a time već otežano mokrenje pogoršavaju. Loš uticaj piva je u tome što alkohol ubrzano troši zalihe magnezijuma, što je jako loše za bubrege i funkciju mišića. Sve ovo nas vodi do dodatnih problema sa urogenitalnim traktom.

Alkohol ubrzano troši tvoje zalihe magnezijuma i na taj način negativno utiče na rad bubrega, mišićnu funkciju i način kojim naši nervi komuniciraju. Sve ove funkcije utiču na tvoje urinarne navike, čineći ih ili lakšim ili otežanim.

Ako je lakšim, to može negativno uticati na simptome uvećane prostate i povećati dodatno frekvenciju noćnog mokrenja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nagon za mokrenjem raste sa unosom alkohola. Alkohol je diuretik, dakle povećava količinu urina koja dolazi do bešike i samim tim povećava nagon za mokrenjem. Alkohol je takođe i iritant unutrašnjosti bešike, pa se ti simptomi mogu i dodatno pogoršati.

Ne postoje naučne studije koje mogu potvrditi neke pretpostavke da alkohol ima pozitivno dejstvo na prevenciju benignog uvećanja prostate, iako su rađene brojne studije.

Naučnici su saglasni da su potrebna dodatna istraživanja, ali da u svakom slučaju moraš imati svest da čak i da postoje pozitivni efekti na neku grupu organa, loš uticaj na druge podvlači značaj da ako već konzumiraš alkohol moraš to raditi umereno.

Preporuka je da odrasli ljudi ne bi trebalo da konzumiraju više od 6 čaša piva ili 6 čaša vina u toku jedne nedelje, pri čemu se misli da se ta količina rasporedi a ne da se popije odjednom.

Iako starost, status hormona, fizička aktivnost i loše navike kao što je pušenje sigurno imaju veći uticaj po razvoj uvećanja prostate od alkohola, ne treba zaboraviti da i alkohol ispoljava negativna dejstva.

Najbolje tečnosti za zdravlje prostate

Ono što je izvesno je da su obična voda i zeleni čaj najbolje tečnosti koje oboleli od uvećane prostate mogu da kozumiraju, ali malo je onih koji u ovim tečnostima vide alternativu, ukoliko imaju naviku da redovno konzumiraju alkohol.

Preporučujemo članak, gljivice u urinu.

Važno je da svest o štetnosti postoji, ali da ukoliko imamo problem sa određivanjem prave mere u konzumiranju alkohola, potražimo pomoć stručnog lica i od ovog zaista ne bi trebalo da zaziremo.

Rak prostate, uvećana prostata i alkohol

Brojna su istraživanja rađena na temu uticaja alkohola na prostatu. Kao što smo ranije napomenuli u nekim istraživanjima alkohol je povezan sa pozitivnim uticajem na benigno uvećanje prostate (prevencija), pri čemu se misli na umereno konzumiranje alkohola.

S druge strane nakon analize rezultata dobijenih u čak 27 sprovedenih studija došlo se do zaključka da postoji velika veza između konzumacije alkohola i rizika od obolevanja od raka prostate.

Kako su istraživanju rađenom na Univerzitetu u San Francisku pokazali kalifornijski naučnici, muškarci koji redovno konzumiraju više od četiri pića dnevno, češće od pet dana u nedelji imaju dvostruko više izgleda da obole od karcinoma prostate i to u uznapredovaloj fazi.

U ovom istraživanju učestvovalo je više od deset hiljada muškaraca, a tokom istraživanja je analizirana ukupna količina konzumiranog alkohola, vrsta alkoholnog pića i navike u konzumaciji.

Ovo istraživanje je pokazalo da umereno ispijanje alkohola ne predstavlja rizik od dobijanja karcinoma, ali da svakodnevno i obilno konzumiranje alkohola drastično povećava rizik muškaraca od obolevanja od karcinoma prostate.

Svakako, važno je naglasiti da sa brigom o zdravlju treba početi već od rane mladosti, a sa svešću o tome da prostata ima svoje periode razvoja, kao i vreme kada je rizik povećan, prevencija bi trebalo da se održava u tom pravcu, kroz zdrave stilove života, gde ostaje malo prostora za alkohol i slične loše navike.

Zapravo, konkretno muško zdravlje, posebno u delu urogenitalnog trakta u najvećoj meri zahteva umerenost u svemu, u jelu, piću, pa čak i u fizičkoj aktivnosti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments