Simptomi kamen u bubregu

kamen u bubregu simptomi

Članak ažuriran 04. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Simptomi kamen u bubregu, šta topi kamen u bubregu i sprečavanje stvaranje novog kamena.

Prijatelj mi je imao kamen u bubregu i dok sam ga vozio u bolnicu jer je imao strašne bolove, ispred bolnice kod automobila se ispovraćao od bolova. Kada je kamen mali možeš lako da ga se rešiš ali kada kamen poraste, čeka te bol i agonija isto kao mog prijatelja.

Sadržaj

Preporučujemo članak, gljivice u urinu.

Kamen manji od 5mm je pesak. Kamen u bubregu se nalazi u bubrežnoj čašici ili bubrežnoj karlici. Kamen nastaje polako, povećava se i deformiše šupljine u bubregu kroz koje protiče mokraća.

Kamen u bubregu čine jedinjenja mineralnih soli i kiselina, koji nastaje kada organi nisu u mogućnosti da ih razgrade. Te sitne strukture mogu nastati i kada je koncentracija urina nešto povećana, pa se minerali kristalizuju i spajaju, formirajući neugodne bubrežne kamence.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ovaj zdravstveni problem ima od 5 do 10% odraslog stanovništva, a zabeležen je rast ovog problema u poslednjih desetak godina i javlja se sve više i kod mlađe populacije i dece.

Glavni razlog nastanka kamena je velika gustina mokraće (mokraća sa malo vode), jer se tada supstance mogu taložiti i stvarati kamen. Najčešći razlog nastanka kamena je dugogodišnji nedovoljan unos vode. Kamen može biti različitog sastava, kao što je oksalatni, fostaftni, uratni i cistinski.

Možete i da nasledite sklonost ka stvaranju kamena, a posebno ka cistinskim kamenom. Promena ishrane može da pomogne kod svih kamena osim kod cistinskih. Nažalost za cistinske kamenje uzima se poseban lek (D-penicilamin).

Simptomi kamen u bubregu

Tegobe kod kamena koji miruje u bubregu su povremen tup bol u slabinama (karlični mišići u donjem delu leđa, prolaze pored kukova), koji se može pogrešno protumačiti kao bol od kičmenog stuba.

Može se pokrenuti, a ako je šiljat, na svom putu može cepati sluzokožu bubrega, mokraćovoda i mokraćne cevi. Zbog krvi, mokraća je crvene boje. Tada se bol iz slabinskog dela premešta ka donjem stomaku.

Kod kamena koji se pokrenuo, bolovi u slabinama toliko jaki da izazivaju povraćanje i gubitak svesti, baš kao kod mog prijatelja, to je užasan prizor za gledanje a još gore za doživeti. To su pored zubobolje i bolovima koje stvara kamen u žučnoj kesi, najači bolovi, mada i upala uveta zna jako da boli.

kamen u bubregu simptomi
Kamen u bubregu

Bol se pojačava i onda naglo nestane, pa se za nekoliko minuta javi nova serija bolova koji su još jači nego prethodni. Kamen se može zaglaviti u mokraćnoj cevi i tada je rešenje jedino operacija. Ako ne odete kod lekara nego trpite, pritisak mokraće u bubregu može se toliko povećati da uništi rad bubrega zauvek.

Krv u mokraći koja se golim okom primeti ili koju su analize mokraće pokazale, mora se pažljivo tumačiti. Jer ona nekada može biti prvi znak malignog oboljenja, posebno ako je ne prati bol.

hemo 500x420

Najčešći razlozi nastanka kamena su

hemoroidi
  • višegodišnji nedovoljan unos vode
  • nasledni faktor, sklonost ka stvaranju kamena, posebno cistinskih
  • česte infekcije bubrega
  • previše kisela mokraća, koja je odlična za stvaranju uratnih kamena ili bazna mokraća, koja je odlična za stvaranju fosfatnih kamena. Zato je važno da unosite PH neutralne tečnosti (vodu).

Topljenje kamena u bubregu

Nemojte da trpite kada vam se ide u WC da mokritre. Pijte što više vode i čajeva. Tako mehanički sprečavate zadržavanje urina jer često idete da mokrite. Smanjujete šansu za nastanak infekcija i kamena, a ispirate postojeći kamen koji se na taj način smanjuje.

Obratite pažnju ako isprekidano mokrite. To je jako važno, jer ako postoje zastoji, hitno se javite lekaru. Pored vode, pomažu i diuretski proizvodi (čaj), koji podstiču mokrenje.

Sledeći saveti važe za sve tegobe vezane za mokraćne puteve. Ako pripadate rizičnim grupama, imate urođene nepravilnosti mokraćnog sistema, kamen u bubregu ili bešici, oslabljen imunitet, dobro bi bilo da odete kod lekara istog dana kad osetite tegobe jer se kod rizičnih grupa zdravstveni problem (bolest) brže razvija.

Lekar će vam prepisati terapiju i uradićete laboratorijske analize krvi, mokraće i mikrobiološki pregled mokraće (urinokulturu). Na osnovu rezultata urinikulture, doktor će promeniti terapiju prema antibiogramu. Bitno je da što pre imate adekvatnu terapiju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ukoliko ne pripadate rizičnim grupama, ipak se trebate javiti lekaru, samo što to ne morate uraditi u toku istog dana, već možete otići prvi slobodan dan, ali ne odugovlačite sa tim. Nakon pregleda kod doktora, možete uzimati brusnicu i njen čaj. Ona vam pomaže da povećate imunitet sluzokože mokraćnih puteva. Uzimajte čaj od uve da povećate ispiranje sluzokože mokraćnog sistema.

Ishrana – limun i maslinovo ulje

Ovaj tretman su probali mnogi širom sveta i potvrdili njegovu učinkovitost. Ništa vas nekošta da probate ali uvek vodite računa o ishrani i pijte dosta vode ,nemojte piti česmovaču.

Pomešajte 0,25 ml sveže ceđenog limunovog soka sa 0,25ml maslinovog ulja (hladno ceđenog maslinovog ulja), popijete sa dosta vode. Ovaj koktel pijte dva do tri puta tokom dana sve dok kamen ne izađe iz bubrega, a za to je potrebno obično jedan do dva dana. Dok tretman traje mokrite na gustu gazu tako da vidite da li je kamen izašao ili nije.

Da li će ovo pomoći ? Voda je dobra, malinovo ulje i limunski sok je dobar ali učinak će zavisiti od sastava vašeg kamena, veličine i položaja.

Sprečite stvaranje novog kamena

Pijte dosta tečnosti, često i pomalo. Obično se uzima 30gr vode na kilogram težine, za osobu tešku 80 kg u toku dana treba pipiti 2,4 litre tečnosti (voda, čaj). Možete jedan dan jesti hranu koja stvara više kiselu mokraću, kačkavalj, meso, bob, grašak, pasulj, hleb, čokoladu, a drugi dan hranu koja stvara više baznu mokraću, sveže voće i povrće, mleko, jogurt, krompir, i tako ukrug.

Tako pravite da mokraća ne bude predugo ni suviše kisela ni suviše bazna, da ne bi mogla ni jedna vrsta kamena da se stvara ili povećava. Protok tolike tečnosti će vremenom i spiranjem smanjivati kamen. Ovakav način ishrane ne prija ni bakterijama ni gljivicama, jer im smeta stalna promena kiselosti.

Preporuka je smanjiti korišćenje svih mlečnih proizvoda, mesa, kao i morskih plodova. Neophodno je izbegavati jako masnu hranu, kao i štetna alkoholna pića. Preporuka je piti osam čaša vode tokom dana.

Voda je najbolji saveznik organizma u ublažavanju brojnih zdravstvenih problema. Na taj način povećavate pokretljivost kamena i pomažete u odstranjivanju viška toksina iz tela. Osim toga, voda razblažuje i mokraćnu kiselinu, sprečavajući tako njeno taloženje u bubrezima, jer povećana koncentracija hemijskih supstanci su i napravili kamen.

Bolovi se mogu ublažiti ukoliko se konzumira dosta prirodnih diuretika i detoksikatora, poput lubenice, dinje, celera ili grožđa. Ove namirnice pomažu u izbacivanje suvišne tečnosti iz tela, usled čega se poboljšava i sama funkcija bubrega.

Dobro je ako možete da nađete čaj na bazi semenki lubenice ili da jedete seme celera. Špargla rastapa bubrežni kamenac, sveža je uvek bolja od konzervirane a sadrži i asparagin, moćnu amino-kiselinu koja razgrađuje kamen u bubregu. Ona smanjuje nagomilane količine nepoželjnih supstanci, pa se lakše izbacuju izmokravanjem. Takođe, podiže nivo ćelijske aktivnosti unutar bubrega.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments