Savjeti za Svakodnevnu Brigu o Zdravlju i Prevencija Bolesti

briga o zdravlju prevencija bolesti

Aida Hadžigrahić Kreator članka dr Aida Hadžigrahić

Istraživanja su pokazala da praktikovanjem zdravog načina života značajno unapređujemo fizičko i mentalno zdravlje.

hemoroidi
hemoroidi

Zdrav duh u zdravom tijelu – Mens sana in corpore sano

U praktikovanju zdravog načina života i prevenciji bolesti mora postojati balans, tako da zdrav način života mora uključivati zdravu ishranu, fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, te socijalnu interakciju.

Zdrava ishrana

Jedna je od suštinskih stvari na koju treba da se obrati posebna pažnja, jer zdrava ishrana pomaže kod aktivnosti imunološkog sistema da se uspješno bori protiv bolesti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

U današnje vrijeme kada je sve manje slobodnog vremena, zdrava ishrana može biti izazov za sve one koji žele da praktikuju zdrav način života.

Fizička aktivnost

Jedna je od najbitnijih stvari kod praktikovanja zdravog načina života. Istraživanja su pokazala da nedostatak fizičke aktivnosti drastično povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Fizičkom aktivnošću se jačaju tijelo i duh, a samim tim se i značajno smanjuju rizici od bolesti.

hemo 500x420

Faza odmora i sna

Naša tijela se oporavljaju i jačaju za vrijeme odmora i spavanja. Dobro izbalansiran odmor i san mogu pomoći u održavanju dobrog psihofizičkog stanja i obezbijediće tijelu dovoljno energije.

Socijalna interakcija

Jako je bitan faktor, jer pomaže u održavanju dobrog mentalnog i emocionalnog zdravlja.

Zdravstvena pismenost ključna je u očuvanju dobrog zdravlja

Ponekad smo skloni zanemariti signale koje nam šalje tijelo. Stoga je dobro znati zbog kojih se simptoma odmah trebamo javiti doktroru.

Bol u prsima, nagli gubitak vida ili govora, ozbiljan i snažan bol u abdomenu, primjeri su simptoma zbog kojih ćemo potražiti hitnu medicinsku pomoć. Međutim, postoje i suptilniji, manje dramatični simptomi koje smo skloni ignorirati, vjerujući da će spontano proći.

Sedam simptoma koje nikako ne smijete zanemariti, te se svakako trebate javiti doktoru kako bi se adekvatnim pregledom i dijagnostikom došlo do etiologije istih (dati razloga, povoda).

Prvi simptom | neobjašnjivi gubitak tjelesne težine

Gubitak kilograma bez dijete može zvučati gotovo bajkovito, ali u stvarnosti može signalizirati zdravstveni problem.

Ako je vaš indeks tjelesne mase (BMI) 30 ili viši, a izgubili ste više od 4,5 kilograma ili više od 5% svoje tjelesne težine tokom proteklih 6 do 12 mjeseci, posavjetujte se sa svojim doktorom.

hemoroidi

Neobjašnjivi gubitak tjelesne težine mogao bi biti uzrokovan raznim stanjima, uključujući preaktivnu štitnjaču (hipertireoza), šećernu bolest (dijabetes), depresiju, bolest jetre, karcinom ili poremećajima koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari (poremećaji malapsorpcije).

Drugi simptom | dugotrajna ili visoka temperatura

Visoka tjelesna temperatura nije nužno razlog za uzbunu. Ona igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcije. Ukoliko traje duže vrijeme može upućivati na skrivenu infekciju (npr. infekcije mokraćnog sistema).

U nekim slučajevima kancerogena (maligna) stanja – kao što su limfomi – uzrokuju dugotrajnu povišenu temperaturu, a takav učinak mogu imati i neki lijekovi. Svakako se javite doktoru ako je vaša temperatura viša od 38 ℃ ili ako imate temperaturu koja traje tri dana.

prevencija bolesti
Prevencija bolesti * apstraktna slika

Treći simptom | kratkoća daha

Vrlo naporna tjelovježba, ekstremne temperature, pretilost ili boravak na visokoj nadmorskoj visini mogu uzrokovati otežano disanje. Međutim, izvan ovih primjera, kratkoća daha vjerojatno je znak zdravstvenog problema.

Ako se pojavi neobjašnjivo otežano disanje, osobito ako se pojavi iznenada i ako je stanje ozbiljno, svakako potražite hitnu medicinsku pomoć.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uzroci otežanog disanja mogu uključivati hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOPB), bronhitis, astmu, upalu pluća, krvni ugrušak u plućima (plućna embolija), kao i druge tegobe sa srcem i plućima.

Poteškoće s disanjem mogu se pojaviti i kod napada panike – iznenadne epizode intenzivne tjeskobe koja izaziva teške fizičke reakcije straha u situacijama kada nema stvarne opasnosti ili očitog uzroka.

Četvrti simptom | neobjašnjive tegobe sa stolicom

Pitanje „normalnoga (fiziološkog)” kada je riječ o pražnjenju crijeva, u velikoj mjeri varira.

Pa ipak, posavjetujte se sa svojim doktorom ako primijetite neobične ili neobjašnjive promjene u onome što je za vas normalno, kao što su:

  • krvava ili crna stolica
  • dugotrajan proljev ili zatvor
  • neobjašnjivi, nagli porivi za pražnjenjem crijeva

Preporučujemo članak, oksidativni stres simptomi.

Promjene vezane uz stolicu mogu upućivati na bakterijsku infekciju poput infekcije kampilobakterom ili salmonelom, a može biti riječ i o virusnoj ili parazitskoj infekciji. No drugi mogući uzroci uključuju bolest iritabilnog crijeva, pa i rak debelog crijeva.

Peti simptom | zbunjenost ili promjene osobnosti

Potražite pomoć doktora ako imate iznenadne:

– teškoće s razmišljanjem
– probleme s koncentracijom ili zadržavanjem pažnje
– promjene u ponašanju

Ove promjene mogu biti uzrokovane mnogim problemima, uključujući infekcije, nekvalitetnu prehranu, narušeno mentalno zdravlje ili neke lijekove.

Šesti simptom | osjećaj sitosti nakon što ste vrlo malo pojeli

Ako vam se stalno događa da osjetite sitost i prije nego ili nakon što ste pojeli manje od uobičajenog, provjerite zdravlje kod svog doktora.

Ovaj osjećaj, poznat kao rana sitost, također može biti popraćen mučninom, povraćanjem, nadutošću ili gubitkom težine. Ako je tako, svakako obavijestite svog doktora i o ovim znakovima i simptomima.

Mogući uzroci rane sitosti uključuju gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i peptički ulkus. U nekim slučajevima uzrok može biti i vrlo ozbiljan, kao što je kod karcinoma gušterače.

Sedmi simptom | bljeskovi svjetla

Svijetle tačke ili bljeskovi svjetla ponekad ukazuju na migrenu. U drugim slučajevima, iznenadni bljeskovi svjetla mogu ukazivati na odvajanje mrežnice.

Stoga se hitno javite doktoru kako bi se spriječio gubitak vida.

Čuvajte zdravlje više nego novac, jer zdravlje je vrjednije!

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments