Zdravstvene Blagodeti za Telo i Duh Kroz Fotografiju

fotografija i fizičko zdravlje

Članak ažuriran 07. дец, 2023.

nikola joksimović Kreator članka dr Nikola Joksimović

Zdravlje i Priroda? Praktično dve reči koje u nekom prenesom značenju mogu značiti isto!

hemoroidi
hemoroidi

Fotografija kao terapija | blagostanje kroz objektiv

Kako fotografija može doprineti našem mentalnom zdravlju i blagostanju, i kako je moguće koristiti je kao terapeutski alat?

Čovek je oduvek žudeo i želeo da istraži neka nova prostranstva i predele, a fotografija kao takva omogućila je čoveku da, ono što vidi i zabeleži. Svi mi volimo da vidimo nesto lepo, a fotografija je tu da nam to omogući. Da vidimo prelepe predele koji se nalaze svuda po svetu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Fotografija kao takva deluje na našu svest i psihu da u nama budi razne emocije, a ponajviše osećanje zadovoljstva i prijatnosti. Samim tim možemo i da zaključimo da fotografija na neki način može pomoći našem mentalnom zdravlju i blagostanju, a za onoga ko je iza fotoaparata to može biti i snažan terapeutski alat.

Priroda i fotografija | ključ za zdravlje i blagostanje

Kako prirodna okolina i kontakt sa prirodom mogu pozitivno uticati na naše fizičko i emocionalno zdravlje, i kako fotografija može pomoći u prenošenju te povezanosti?

hemoroidi
hemo 500x420

Boravak u prirodi i te kako dovodi do poboljšanja opšteg stanja i zdravlja čoveka. Sa jedne strane tu je svež vazduh koji je nama iz urbanijih sredina i preko potreban, kako zbog konstantnih zagadjenja, koji proizilaze iz urbanog i užurbanog načina života u gradovima, tako i zbog manjka zelenih površina u gradu koji su sve češca pojava.

Takodje boravak u prirodi utiče ns sniženje krvnog pristiska, a pošto su bolesti kardio-vaskularnog sistema na prvom mestu po učestalosti u Srbiji eto i dobrog načina za prevenciju istih. Kako sam i ranije rekao, čovek je oduvek želeo da istražuje nove predele, pa zato dolazimo i do još jedne stvari koja pozitivno utiče na naše zdravlje, a to je kretanje.

Blaga i svakodnevna šetnja podizu kvalitet života na viši nivo, a samim tim i naše zdravlje. Stoga apelujem na sve ljude, da posvete sebi makar 30min kvalitetne šetnje svakoga dana.

Tehnologija je toliko napredovala i omogućila je svima nama da uvek u svom džepu imamo jedan mali fotoaparat koji koristimo da zabeležimo divne trenutke koje smo proveli sa porodicom, drugarima ili kolegama.

Fotografija je tu da oživi jedan zamrznuti trenutak u vremenu koji se desio i kao takva utiče na naše emocijonalno zdravlje kako pozitivno, tako i negativno, ali pošto se danas bavimo zdravim i vedrim temama zadržaćemo se na onim pozitivnim.

Ni jedna fotografija ne moze preneti ukupni doživljaj koji se dobija boravkom u prirodi na tom mestu i u tom trenutku, ali makar može donekle dočarati lepotu koju neko u tom trenutku ne može iskusiti.

fotografija i mentalno zdravlje
Fotografija kao terapeutski alat

Veština fotografisanja poboljšava opšte zdravlje i blagostanje

Kako razvijati veštine i tehnike u fotografiji kako biste zabeležili prirodne lepote i trenutke, a istovremeno unapredili svoje zdravlje i blagostanje?

Ne moraš biti profesionalni fotograf da bi zabeležio momente koji su tebe u tom trenutku ispunili lepim emocijama, a na kraju krajeva ti si taj koji kad pogleda fotografiju, koju je zabeležio mesecima ili godinama unazad, u sekundi se oseti ponovo na istom tom mestu na kojem je bio kada je tu fotografiju stvarao.

Preporučujemo članak, oksidativni stres simptomi.

Divno je to kako jedna tako jednostavna stvar kao što je fotografija može čoveku pružiti toliko mnogo. Samim tim što se neko bavi fotografijom, bila ona profesionalna ili amaterska, dovodi do toga da se veštine i tehnike same od sebe unapredjuju.

Jer u čovekovoj prirodi je ta želja za napretkom i želja za dostizanjem perfektnosti, iako je mozda nikad neće dostići uvek će sebe unapredjivati.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments