Najbolji čaj za visok pritisak

najbolji čaj za visok pritisak

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Najbolji čaj za visok pritisak je onaj koji vam spušta i normalizuje krvni pritisak. Sa visokim pritiskom se može živeti ali ste u riziku od moždanog udara, oštećenja bubrega, arterija i srca jer napornije rade. Ako ste pušač, gojazni ili imate visok šećer u krvi (dijabetes), onda ste u velikom riziku od moždanog udara.

Simptomi visokog pritiska su glavobolja u potiljku najčešće ujutru, zamućeni vid, lupanje srca, otežano disanje, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa ili prisustvo krvi u mokraći.

✨ Najčitaniji članak, kako sniziti holesterol

Recept za najbolji čaj za visok pritisak

Čaj možete uzimati uz vaše lekove ili samostalno.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Za čaj od Hibiskusa je klinički dokazano da spušta krvni pritisak. Lekovitost biljke hibiskus su snažna dijuretička svojstva (poboljšava izbacivanje vode iz organizma preko mokraće). Hibiskus je dobar za spuštanje visokog pritiska (hipertenzija) jer blokira enzime koji sužavaju krvne sudove.

Recept

Pustite da voda provri, potom prelijte hibiskus, dodajte cimet i ostavite čaj da stoji dvadesetak minuta. Procedite i dodajte sok od pomorandže. Možete napraviti veću količinu i piti ga u toku dana kao hladan čaj umesto kafe ili soka. Nije preporučljivo stavljati šećer, pogotovo ako imate visok šećer u krvi.

Sastojci

hemoroidi
  • 4 šolje vode
  • 3 kašike sušenog cveta hibiskusa
  • 1 mala kašičica cimeta
  • sok od jedne ceđene pomorandže

Pre uzimanja čaja konsultujete se sa vašim lekarom.

Sastav kupovnih čajnih mešavina

Najbolji čaj za visok pritisak sadrže biljke koje imaju sedativna (za smirenje živaca), diuretična svojstva i biljke koje su antihipertenzivi (glog i imela).

Potpuno prirodno bez izbacivanja elektrolita, ovakvim mešavinama snižavate visok pritisak. Zbog svojstva da trenutno snižavaju pritisak, mogu ga koristiti osobe koje povremeno imaju visok pritisak. Da bi kontinuirano koristili ovakve čajne mešavine, neophodno je redovno kontrolisati pritisak. Pogledajte, tabelu krvnog pritiska po godinama.

U sastav nekih čajnih mešavina može da se nađe bela imela. Ona stimuliše izbacivanje tečnosti iz organizma, doprinosi smanjenju zapremine krvi koja cirkuliše i tako rasterećuje krvotok.

Glog je dobar u smanjivanju zakrečenja krvnih sudova i dobar je prirodni lek protiv angine pectoris (iznenadni bol u grudima, koji se širi u levu ruku i rame, traje 5 do 20 min.). Jača i stimuliše rad srca. Pomaže kod upale srčanog mišića kao i u oporavku oštećenog srčanog mišića.

Za glog se i fitoterapeti i zvanična medicina slažu da snižava visok pritisak. U kineskoj medicini se glog vekovima koristi kao ojačivač za srce. Pogledaj, detaljnije o glogu.

List matičnjaka se najčešće koristi kod psihičkih zdravstvenih problema, ali takođe jača i oporavlja vaše srce.

Tokom trudnoće i dojenja ne preporučuje se upotreba čaja za visok pritisak. Pogledajte, visok pritisak u trudnoći.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Neželjeni efekti čaja sa lekovima. Aktivni sastojci biljaka koje ulaze u sastav čajne mešavine mogu uticati na metabolizam pojedinih lekova, stoga se preporučuje da se posavetujete sa vašim lekarem pre uzimanja čajne mešavine.

Visok pritisak i arteroskleroza

Visok pritisak nastaje začepljenjem ili otežanim protokom krvi kroz kapilare, vene ili arterije. Visok pritisak je kada imate preko 150/90. Pogledajte, tabelu krvnog pritiska po godinama.

Visok krvni pritisak nastaje usled stresa, stila života, brzog načina života, loše ishrane, loše cirkulacije ili poremećaja rada štitne žlezde. Nekada se visok pritisak javlja bez jasnih razloga i pored svih pregleda ne može se naći uzrok, pa je osoba primorana da stalno uzima lekove.

Najbolji čaj za visok pritisak se primenjuju kao dodatna terapija i za sprečavanje oštećenje krvnih sudova izazavanih arterosklerozom.

Ateroskleroza je zaslužna za 80% svih infarkta srca i mozga. Razvoj ateroskleroze ima progresivni tok čiji razvoj počinje od vašeg rođenja. Zahvata sve arterije, promenama na unutrašnjem zidu koje se sastoje od nakupljenih masnoća, mrtvih ćelija, raznih produkata krvi i kalcijuma u obliku naslaga koje otežavaju protok krvi. Pogledajte, kako sniziti holesterol.

Namirnice koje spuštaju visok pritisak

Ljuta papričica je dobra za snižavanje visokog pritiska. Lekari-herbalisti dr Kristofer i dr Šulc preporučuju da se dvaput dnevno uzima kašičica ljute aleve paprike razmućena u čaši vode. Ljuto nemojte uzimati ako imate problema sa hemoroidima. Pogledajte, kako da se rešite hemoroida.

Proučavanje medicinskog centra iz Luisvila ustanovilo je da svakodnevni unos suvog ili svežeg grožđa pomaže da se snizi visok pritisak u grupi sa prehipertenzijom (pritisak 140/90). Nemojte ga jesti ako imate visok šećer u krvi.

Istraživanje Američkog udruženja za srce utvrdilo je da unos tri kivija dnevno pomaže da se snizi krvni pritisak.

Lubenica snižava pritisak utvrdilo je istraživanje sa državnog univerziteta Floride. Sadrži dosta kalijuma i specifičnu aminokiselinu koja pomaže u snižavanju pritiska koje najviše ima u semenu. Kada jedete lubenicu izgrickajte i progutajte nekoliko semenki.

Banana je jedan od najboljih izvora kalijuma. Medicinski fakultet Univerziteta Harvard ustanovio je da namirnice koje sadrže kalijum bolje spuštaju visok pritisak nego suplementi koji sadrže kalijum-hlorid.

Crna čokolada sa najmanje 70% kakaoa, bez mleka i šećera. Istraživanja su ustanovila da kakao sadrži supstance koje šire krvne sudove i snižavaju visok pritisak.

Pogledajte, ishrana za spuštanje holesterola u krvi.

Najbolji čaj za visok pritisak je onaj koji vama odgovara i spušta pritisak.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Najbolji čaj za visok pritisak video

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments