Da li treba uzimati aspirin za proširene vene ?

upala vena na nogama slike

Članak ažuriran 26. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

mrsavljenje
mrsavljenje

Proširene vene prouzrokuju bol u nogama, a često se javlja svrab vena i otečenost nogu. Ljudi koji imaju proširene vene, često pate od bola dok hodaju zbog smanjene cirkulacije u nogama.

Kada imate proširene vene u većem ste riziku od srčanog i moždanog udara, usled tromba (krvnog ugruška) koji može da dođe iz noge do srca ili mozga.

Aspirin za vene na nogama

Aspirin ne sme koristiti dojilja, trudnica, asmatičar, osobe sa gastrointestinalnim problemima, alergijama i osoba koja ima bilo kakve probleme sa bubrezima.

Neverovatno je kako jedna tableta može učiniti čuda za vaše vene, posebno posle svih bolova i otečenosti koje ste doživeli. Kada vam lekar prepiše aspirin, poboljšanje ćete osetiti nakon nekoliko nedelja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Istraživanja su pokazala da aspirin može sprečiti stvaranje tromba (krvni ugrušak) i pomaže kod cirkulacije tako što razređuje krv.

Zbog toga će mnogi kardiolozi propisati aspirin osobama koje su preživeli ili su u riziku od srčanog i moždanog udara. Takva terapija pomaže proređivanju krvi kako bi ona mogla teći kroz sužene krvne sudove.

hemo 500x420

Redovno uzimanje aspirina smanjuje sposobnost krvi da se trombociti vežu zajedno i da se pretvori u tromb (ugrušak). Aspirin ima jedinstveno svojstvo koje sprečava stvaranje trombocita na otvorenim ranama i posekotinama. Trombociti su bitni za sprečavanje gubitka krvi u slučaju povreda i posekotina, ali za osobe sa aterosklerozom (zapušenost arterija usled nakupljanja naslaga masnoća i kalcijuma na unutrašnjem zidu arterija) ovaj proces može biti jako opasan.

Tromb (krvni ugrušak) je glavni uzrok srčanog i moždanog udara. Tromb nastaju kada se nakupi loš holesterol na zidu arterije. Kada je arterija sužena zbog nagomilanih naslaga, tromb (ugrušak) može blokirati protok krvi u mozak ili srce. Pogledajte članak, kako spustiti loš holesterol.

Iako razređivanje krvi uz pomoć aspirina može sprečiti srčani i moždani udar, on vas može dovesti i do većeg rizika za druge štetne pojave, pa je najbolje da ga uzimate kada lekar utvrdi da li je on dobar za vaš zdravstveni problem (proširene vene).

program za mrsavljenje

Lekari preporučuju do 100mg aspirina dnevno, više od toga moglo bi da stvori i nus pojave. Pogledajte članak, aspirin ne treba uzimati preventivno.

Aspirin takođe ublažava bol, spušta visoku temperaturu i smanjuje upale.

Svetske studije o aspirinu

Velike svetske kliničko-epidemiološke studije utvrdile su da su proširene vene na nogama jedna od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba. Stil života ima tendenciju da učini problem sa venama još češćim.

Prema novom istraživanju, aspirin može biti dobar tretman za one koji dugoročno uzimaju lekove protiv zgrušavanja kako bi sprečili pojavu tromba (krvnog ugruška) u venama.

Tromb (ugrušak) se obično nalaze u dubokim venama na nogama i može se odvojiti od zida krvnog suda, stići u pluća i blokirati plućne arterije (plućna embolija), što može biti fatalno (smrtni ishod). Istraživači su otkrili da je aspirin smanjio rizik od ponavljanja ugrušaka u krvi za 42%. Pogledajte članak, tromb u nozi simptomi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Aspirin za paučinaste vene delovaće protivupalno i doneće vam olakšanje. Rastopite ga u malo vode i nanesite ga direktno na vene i primetićete veliku razliku.

Aspirin uspešno deluje na krvne sudove i otklanja težinu u nogama, što je jedan od glavnih problema, kod proširenih vena. Kao kada vam je teško da se krećete i osećate kako treba da odmorite noge, a nijedan položaj vam neodgovara.

Prevencija kod proširenih vena

Slaba cirkulacija je jedan od vodećih uzroka proširenih vena.

Preporučuje se svakodnevna šetnja, redovan san, zdrava ishrana i vežbe za noge. Jedna studija je utvrdila da je za 12 nedelja, ljudima koji su uzimali aspirin poboljšan hod i nisu su se javljali bolovi u nogama. To su doživeli 40% osoba u studiji.

Hodanje je važan deo oporavka kada imate problem sa proširenim venama. Hodanje može povećati cirkulaciju krvi u nogama i podstaći rast sitnih krvnih sudova koji pomažu da kiseonik dođe do nogu.

Najbolji način za smanjenje ispupčenih vena je unošenje promena u vaš stil života.

✨ Preporučujemo članak, glavobolja od sinusa.

Ako vaš posao zahteva od vas dugotrajno sedenje, stajanje ili putovanje na velikim visinama (stjuardese, piloti, putnici) nošenje kompresijskih čarapa može vam pomoći u sprečavanju varikoznih vena.

Varikozne vene su proširene i izvijugane vene. Svaka vena može postati varikozna, ali vene koje su najčešće zahvaćene ovim zdravstvenim problemom su one na nogama. Uzrok nastanka je povećan pritisak u venama nogu usled hoda ili stajanja.

U većini slučajeva varikozna vena u svom najblažem obliku predstavlja samo kozmetski problem. Međutim, varikozna vena može imati simptome od bola i osećaja nelagodnosti, pa sve do ulcera (čir, zagnojena rana), koji može ugroziti i samu nogu.

Ponekad varikozne vene nije moguće sprečiti. Trudnoća, genetika i stil života doprinose stvaranju ovih vena.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments