Da li pomaže aspirin za cirkulaciju

aspirin za cirkulaciju

Članak ažuriran 24. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Kada imate problema sa cirkulacijom, doživećete različite simptome i zdravstvene probleme.

mrsavljenje
mrsavljenje

Niski krvni pritisak koji dovodi do vrtoglavice, oslabljenog vida i osećaja slabosti ili visok pritisak koji oštećuje krvne sudove i srce. Kada krv ne cirkuliše dovoljno kroz vaše telo, može doći do oslabljenog rada organa (Kirculatorna insuficijencija). Može se pojaviti tromb (kada se u krvnim sudovima napravi krvni ugrušak), koji začepi arteriju ili venu.

Sadržaj

Aspirin za cirkulaciju

Aspirin (acetilsalicilna kiselina) se uzima za cirkulaciju, smanjenje bolova, visoku temperaturu i razređivanje krvi. Uzimaju ga osobe koje imaju zdravstveni problem sa srcem, krvnim sudovima i koji su imali srčani (infarkt) ili moždani udar (šlog). Aspirin se često u narodu naziva „lek za srce“ ili „lek za tromb“.

Aspirin je lek koji se može koristiti za poboljšanje cirkulacije. Aspirin može da razredi krv, pa poboljšava cirkulaciju jer krv lakše teče kroz arterije i vene. Za spuštanje visokog pritiska pogledajte, Cardiopirin i visok pritisak. Aspirin je nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAID) koji deluje tako što sprečava (inhibira) proizvodnju nekih hemikalija u telu koje izazivaju upalu i bol.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Aspirin se ponekad koristi za sprečavanje srčanih i moždanih udara jer smanjuje rizik od stvaranja tromba (krvnog ugruška). Pogledajte članak, aspirin ne treba uzimati preventivno.

Aspirin se ne preporučuje svakome i nije delotvoran za sve koji imaju problem sa cirkulacijom. Pre uzimanja aspirina, konsultujte se sa lekarom, jer možete imati neželjene efekte ako uzimate neke druge lekove.

hemo 500x420

Šta se dešava kada dugo uzimate aspirin?

Nedavne kliničke studije su ukazale da se kod svake treće osobe koja uzima aspirin, posle određenog vremena javlja smanjenje njegovog efekta, „aspirinska rezistencija“. Ona nastaje usled povećanih koncentracija homocisteina u krvi, čime se povećava rizik za nastanak infarkta ili šloga. Aspirin se tada „troši“ na neutralizaciju homocisteina, čime se smanjuje njegov zaštitini efekat na srce i krvne sudove.

Homocistein je jedinjenje, o kojem se sve više priča zbog njegovog uticaja na nastanak srčanog i moždanog udara. Povišen nivo homocisteina u krvi oštećuje zid arterija i vena. Povećanje homocisteina u krvi podiže stopu kardiovaskularnih zdravstvenih problema i smrtnost od srčanog i moždanog udara za 50%.

program za mrsavljenje

Smanjenje homocisteina se postiže preparatima (npr. cardiovitamin) na bazi aktivnog oblika folne kiseline (folata) i vitamina B6 i B12. Samo aktivan oblik folne kiseline (5-metiltetrahidrofolat) dokazano može sniziti nivo povišenog homocisteina i pomogne aspirinu da se nepotrebno troši i ostvari svoj puni efekat.

Loša cirkulacija

Srce je pumpa koja je zadužena za cirkulaciju krvi u telu. Uloga cirkulacije je da uz pomoć krvi donese kiseonik i hranjive materije mišićima i organima, a odnosi otpadne materije iz njih. Slaba cirkulacija se javlja kada dođe do smanjenog protoka krvi u određenom delu tela. Slaba cirkulacija je češća kod žena.

Simptomi loše cirkulacije

Obratite pažnju na simptome jer mogu da budu neprimetni pošto se postepeno razvijaju.

Najčešći simptomi loše cirkulacije u rukama i nogama je osećaj utrnulosti, hladnoće i težine. Verovatno ste to doživeli nakon dugog sedenja ili prilikom spavanja. Ukoliko su ti simptomi česti, javite se lekaru da uradi neophodne preglede i prepiše vam odgovarajuću terapiju.

Obratite pažnju na promenu boje kože ako poplavi ili pomodri u delu gde je slaba cirkulacija. Vodite računa da pojava celulita može biti povezana sa slabom cirkulacijom.

Simptomi koji se takođe mogu pojaviti su zamaranje, pospanost, senilnost, gubitak pažnje, nesvestica, slabost, erektilna disfunkcija, kod žena problemi sa plodnošću i nepravilni mesečni ciklusi. 

  • suva koža
  • tup bol sa grčevima u mišićima, najčešće nakon odmora posle duže šetnje
  • smanjeno znojenje stopala
  • rane koje sporije zarastaju
  • krhki nokti
  • pigmentacija kože
  • tamni podočnjaci
  • upornije lokalne infekcije

Ovaj zdravstveni problem u svojoj najranijoj fazi obično ostaje neotkriven (nedijagnostikovan). Jer se simptomi mogu pripisati nekom drugom zdravstvenom problemu, stresu ili načinu života, pa se lošoj cirkulaciji ne pridaje značaj. 

Skoro 90% ljudi sa slabom perifernom cirkulacijom (ruku ili nogu) ima problem i sa lošom cirkulacijom glave, vrata i srca. Posledica kasnog početka lečenja (u poodmakloj fazi), su male šanse za izlečenjem (oporavkom).

Poboljšajte cirkulaciju bez aspirina

Cirkulaciju možete poboljšati ali kod težih oblika loše cirkulacije se uzimaju lekovi, kao što su statini i razređivači krvi. Pogledajte, spisak najčešćih lekova. Ako je moguće, najbolje je na vreme započeti lečenje prirodnom putem jer lekovi imaju i nuspojave (neželjena dejstva).

Promenite životni stil, loše navike zamenite zdravim. Smanjite ili izbacite alkohol, kafu, pušenju, hranu bogatu šećerom i nezdravim mastima. Ako imate višak kilograma, kada smršate možete poboljšati cirkulaciju. Redovna i umerenu fizičku aktivnost je dobrodošla.

✨ Preporučujemo članak, glavobolja od sinusa.

Izbacite so i izbegavajte slanu hranu, pogledajte članak, kako sniziti visok pritisak sa solju. Smanjite loš holesterol (LDL) i povećajte unos omega-3 masnih kiselina, kroz hranu i suplementaciju (dodatke ishrani). Dobar holesterol (HDL) čuva zidove vaših krvnih sudova. Pogledajte, kako sniziti holesterol.

Do slabe cirkulacije, posebno u nogama, dolazi usled dugog sedenja. Što češće „pravite pauze“, ustanite i prošetajte da bi vam cirkulacija proradila. Jedite hranu bogata vlaknima (voće i povrće). Pijte vode, hidrirajte se. Pogledajte članak, koliko vode treba piti dnevno

Tuširajte se naizmeničnim toplom i hladnom vodom da bi vam proradila cirkulacija. Duboko dišite, nekoliko puta u toku dana jer to povećava dotok kiseonika u krv i ubrzava njen protok. Pogledajte članak, vežbe disanja sa Wim Hofom. Masaža opušta mišiće i poboljšava cirkulaciju.

Ako se na vreme posvetite vašem zdravlju, nećete morati piti aspirin za cirkulaciju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments