Aspirin ne treba uzimati preventivno

aspirin ne treba uzimati preventivno

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Sa vašim lekarom se konsultujte kod uzimanja Aspirina.

✨ Najčitaniji članak, kako sniziti holesterol

Rezultati savremenih istraživanja opovrgavaju značaj preventivnog uzimanja aspirina i drugih lekova za razređivanje krvi. Takvi lekovi kod zdravih osoba ne štite od pojave tromba (krvni ugrušak), dok povećavaju rizik od unutrašnjeg krvarenja.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

hemoroidi

Profesor Piter Rotvel, predvodnik istraživanja, navodi da aspirin samo u Velikoj Britaniji uzrokuje 20.000 slučajeva unutrašnjeg krvarenja, od čega se 3.000 završi fatalno (umre). Članak o ovom istraživanju objavila je i Nacionalna Geografija (NationalGeographic).

Aspirin ne treba uzimati preventivno

Iako se starijim osobama preporučuje, čak i kada su dobrog zdravlja, preventivno uzimanje aspirina, da bi se zaštitili od stvaranja tromba u arteriji i veni, nova istraživanja ukazuju da bi stariji ipak trebalo da prenebregnu ovu čestu preporuku lekara.

Istraživanje sprovedeno u SAD i Australiji na 19.114 zdravih osoba starijih od 70 god, koji nisu imale problema sa srcem, ukazalo je da uzimanje aspirina, ne koristi zdravim ljudima u tom starosnom dobu, a povećava rizik od potencijalno fatalnog unutrašnjeg krvarenja.

Naučnici posle ovih saznanja sugerišu da starije osobe dobrog zdravlja ne bi trebalo svakog dana da uzimaju aspirin. Pogledajte članak, aspirin za cirkulaciju. Pogledajte članak, Cardiopirin i visok pritisak.

“Većina istraživanja o delovanju aspirina sprovodi se na ljudima srednje dobi, a sve je više dokaza da se opasnosti uzimanja aspirina povećavaju kako starimo”, citirao je Bi-Bi-Si zaključke naučnika.

Tokom njihovog istraživanja polovina od 19.114 učesnika pila je jedan aspirin dnevno tokom pet godina. Tri izveštaja objavljena u uglednom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine ukazala su da ovaj lek ne smanjuje rizik od zdravstvenih problema srca, niti ima druge povoljne učinke po zdravlje. Ali, utvrđeno je da povećava broj obilnijih krvarenja u želucu.

“To znači da milioni zdravih starijih ljudi širom sveta koji piju aspirin u niskoj dozi bez medicinskog razloga možda to čine nepotrebno, jer istraživanje nije pokazalo opšti povoljni efekat po zdravlje koji bi amortizovao rizik od krvarenja”, upozorio je profesor Džon Meknejl.

Profesor Piter Rotvel, sa Univerziteta u Oksfordu, vodeći stručnjak za aspirin, smatra da rezultati navode na jasan zaključak.

“Ako imate više od 70 godina, zdravi ste i niste prethodno imali problema sa srcem, uzimanje aspirina zapravo vam neće doneti neku veliku korist. Stoga nije preporučljivo da se sami lečite aspirinom, ako nemate konkretnu medicinsku indikaciju”.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments