Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela

normalne-vrednosti-secera-u-krvi-posle-jela-

Proverene činjenice ✪ Kavanali – pruža posetiocima korisne informacije u širokom spektru zdravstvenih stanja i životnih situacija.

Normalan šećer u krvi učiniće te zdravijom i srećnijom osobom

Za početnike detaljno objašnjeno koje su mere za šećer u krvi, normalan šećer u krvi, normalne vrednosti šećera u krvi posle jela, povišen šećer od stresa i predijabetes. Održavanjem normalnog nivoa šećera u krvi sprečićeš ubrzano starenja krvnih sudova, Gangrenu ( truljenje mekanih delova tela, tkiva ili organa, žive rane ), bolove u nogama, postepeni gubitak vida, slabljenja bubrega, arterijsku hipertenziju i teža srčana oboljenja. 

Šećerna bolest se definiše na osnovu povišene vrednosti glukoze ( šećera ) u krvi, ujutru na prazan stomak vađenjem krvi iz prsta, ako su vrednosti veće od 7 mmol/L ili u bilo koje doba dana ako su vrednosti veće od 11.1 mmol/L, uz prisustvo simptoma hiperglikemije ( učestalo mokrenje, izrazita žeđ, povećan apetit uz gubitak u telesnoj težini ). Ocenite članak, ostavite komentar.

ad dija 500x420 1

Ako nemaš aparat za merenje šećera, većina apoteka pruža uslugu besplatnog merenja šećera. Jednom mesečno idi ujutru na prazan stomak da izmeriš šećer u krvi.

Pogledajte članak, najbitnije razlike između alergije i prehlade.

💯Čestitamo ✨ ti si srećni posetilac sajta ! Osvojio si pozivnicu za privatnu zajednicu na Viberu

Kada se na osnovu dve izmerene vrednosti glikemije u dva nezavisna dana ne može jasno postaviti dijagnoza, potrebno je uraditi 2h test oralnog opterećenja glukozom ( sa 75g glukoze ).

Dijagnoza dijabetesa postavlja se pri vrednosti glikemije u 120. minutu koja je veća od 11.1 mmol/L. Određivanje glukoze i acetona u mokraći dodatni su pokazatelji visokog šećera u krvi.

Slika u nastavku prikazuje koliko kockica šećera sadrži određena namirnica. Pogledaj članak, Najzdraviji zasladjivač kao zamena za šećer.

povišen šećer od stresa

Mere za šećer u krvi

Međunarodni standardni način merenja nivoa glukoze ( šećera ) u krvi je izražen u mmol/L ( milimolima po litru ). U Americi, Nemačkoj i drugim zemaljama masena koncentracija se izražava u mg/dL ( miligrama po decilitru ).
Šećer se ne izbacuje sa mokraćom a može se naći u mokraći samo kada je njegova vrednost preko 10 mmol/l, to znači da prisustvo šećera u mokraći ukazuje na povišen šećer u krvi.

Normalan šećer u krvi

Glukoza je monosaharid, jednostavni šećer. Glavni izvor energije i pokretač svih aktivnosti u tvom telu. Zbog toga moraš imati na raspolaganju dovoljne količine glukoze koja ćelijama služi kao osnovni izvor energije. Glukoza se u krvi stvara od hrane koju uzimaš u obliku ugljenih hidrata, belančevina i masti. Najveći potrošač glukoze u krvi je mozak, potom ide jetra, ćelije i preostala glukoza se skladišti kao rezerva energije u obliku masnih naslaga.

Normalne vrednosti ujutru na prazan stomak su od 3,5-6,5mmol/l ( kod starijih osoba može i do 7mmol/l ). Pad glukoze u krvi je hipoglikemija sa odlikama mišićne slabosti, nedostatak koordinacije i konfuznost. Dalji pad glukoze u krvi na oko 2,5 mmol/L stvara hipoglikemijsku komu.

Normalne vrednosti šećera u krvi posle jela

Glukoza je stalno prisutna u krvi, nivo varira u zavisnosti od toga da li se meri pre ili nakon jela. Kod zdravih osoba nivo šećera u krvi varira od 3,8 mmol/l do 7,8 mmol/l. Tvoje telo ima kontrolni sistem za održavanje nivoa šećera u krvi tokom dana u strogo kontrolisanim granicama, za to je zadužen hormon pankreasa Insulin i Glukagon.

Zdrav čovek treba da ima šećer ujutru pre doručka ispod 5,6 mmol/l. Dva sata posle jela trebalo bi da ima ispod 7,8 mmol/l. Predijabetes se potvrđuje kada se utvrdi da je nivo šećera u krvi ujutru na prazan stomak između 5,6 i 6,9 mmol/l, dva sata posle jela između 7,8 i 11 mmol/l. Jer to pokazuje stanje povišene glikemije i intoleranciju glukoze.

Povišen šećer od stresa

Kada skoči nivo šećera u krvi, imaćeš osećaj žeđi, pojačano mokrenje, drhtavicu, lupanje srca, ubrzano disanje i sve bude toliko izraženo da neki pozovu pomoć u Hitnoj, ovo ne znači postojanje dijabetesa, već da je tvoj organizam pod stresom.

Ocenite članak, ostavite komentar.

Vrednosti šećera tada mogu da pređu gornju granicu od 11 mmol/l, a uzroci mogu da budu ekstremni umor, jake emocije, kao i infekcija. Ovo stanje se naziva stres-hiperglikemija i to je prolazni porast nivoa šećera u krvi. Vrednost glukoze se uobičajeno vrati na normalnu posle nekoliko sati. Akutna bolest, fizički ili mentalni stres dovode do porasta šećera u krvi zbog oslobađanja hormona stresa, adrenalina, kortizola, glukagona i hormona rasta.

Njihov zadatak je da te odbrani od stresa i bolesti, ali oni istovremeno deluju suprotno od insulina ( hormona koji spušta nivo šećera u krvi ). Iako nemaš dijabetes možeš da imaš povišen nivo šećera u krvi zbog stresa. Uzbuđenje, ljutnja, napetost, neizvesnost mogu da poremete vrednosti šećera u krvi i kod zdravih i kod dijabetičara.

Efekat stresa na nivo glukoze u krvi zavisi od osobe do osobe i od sposobnosti organizma da šećer pretvori u energiju. Emotivni i mentalni stres kod osoba sa dijabetesom tipa 2 najčešće dovodi do porasta nivoa šećera u krvi, a kod osoba sa tipom 1 dijabetesa može biti i uzrok hipoglikemije ( nizak nivo šećera u krvi ). Da li će se stres odraziti na zdravlje zavisi od trajanja ( kratkotrajan ili dugotrajan ).

Kratktotrajni stres može da utiče na nivo glukoze, ali ako traje dugo može da dovede do toga da se zaista oboli od dijabetesa. Stres može i indirektno da dovede do porasta nivoa šećera u krvi, kada zbog napetosti ne jedeš dovoljno ili piješ alkohol u većoj količini. Ukoliko nemaš dijagnozu dijabetesa a šećer u krvi ostaje na visokom nivou danima ili nedeljama treba razmnatrati da si dobio Dijabetes ( šećernu bolest ).

To treba potvrditi merenjem nivoa šećera u krvi na prazan stomak ili nivoa glikoziliranog hemoglobina, u dva merenja uraditi test opterećenja glukozom, da bi se potvrdilo da li stanjem hiperglikemije boluješ od šećerne bolesti. Stres može da poveća krvni pritisak, može da utiče na funkcionisanje mišića i kostiju, da prouzrokuje iscrpljenost organizma.

Poremećaj krvnog pritiska i nivoa šećera u uslovima stresa, trebalo bi da shvatiš kao alarm da je tvoj organizam preopterećen. Tada treba da usporiš i da se potrudiš da izbegavaš situacije koje ti stvaraju stres.

Najčitaniji članak besplatni domaći tv kanali za android TV i mobilni Kavanali

Predijabetes je šećer između 6 i 7 mmol/l

To je metaboličko stanje u kojem je nivo šećera viši od normalnog, ali nedovoljno visok da bude označen kao dijabetes. Insulin snižava povišen nivo šećera u krvi tako što se vezuje za ćelijsku membranu po principu „ključ u bravu“ i omogućava ulazak šećera kroz membranu u ćelije.

U fazi predijabetesa možeš biti i do 10 godina a da to ne znaš, jer uobičajenim merenjem šećera na prazan stomak rezultat može biti dobar, a tek dva sata nakon obroka da bude povećan i zato ostaje neprimetan. Svetska zdrastvena organizacija preporučuje da treba meriti tromesečni šećer ( glikozilirani hemoglobin, HbA1c koji pokazuje prosek šećera u krvi poslednja tri meseca. HbA1C daje pouzdanije informacije o regulaciji glikemije nego pojedinačno merenje nivoa glukoze u krvi. Kada su vrednosti HbA1C od 6 do 6,4% to ukazuju na predijabetes ).

Nastanak predijabetesa zavisi od

 • ishrana zasnovana na rafinisanim ugljenim hidratima sa dosta prostih šećera. To su namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje izazivaju nagli skok šećera u krvi. Šta je glikemijskim indeks i kakve veze ima tobom .
 • nasledni faktor
 • nedovoljna fizička aktivnost
 • gojaznost
 • pušenje
 • rizik za nastanak predijabetesa raste nakon 40-te godine
 • PCOS ( sindrom policističnih jajnika ) kao i žene koje su u toku trudnoće imale problem povišene vrednosti šećera u krvi ( gestacioni dijabetes )
ad dija 500x420 1

Simptomi ili tihi znaci predijabetesa su skriveni. Možeš da osetiš blagi umor, najčešće posle obroka ili tokom celog dana. Telo je slabo kada šećer ostane u krvi i ne ide u ćelije, gde se transformiše u energiju. Pojačana potreba za mokrenjem i povećan apetit, nagomilavanje kilograma, suva i zadebljala koža, ubrzan gubitak kose, nakupljanje mokraćne kiseline u telu ( tada može početi stvaranje kamena u bubregu ).

hemoroidi

Svi simtomi su obično suptilni i neprimetni. Komplikacije mogu nastati posle dugog perioda neprepoznatih simptoma usled promena na nervima i malim krvnim sudovima ( mikrovaskularne komplikacije ). To su promene u vidu ateroskleroze malih krvnih sudova, oka, bubrega, srca, mozga. Progresija ateroskleroze dovodi i do makrovaskularnih komplikacija i konačno do začepljenja arterija sa teškim komplikacijama kao što su srčani udar, moždani udar i periferne vaskularne promene.

Povremeno meri šećer u krvi. Retko ko radi godišnji sistematski pregled sa kontrolom krvi da bi se na vreme prepoznao predijabetes. Ako je to slučaj, tvoj lekar će preporučiti dalje dijagnostičke procedure ( test opterećenja glukozom ). Ako imaš predijabetes onda imaš šanse da se razvije u Dijabetes tip 2 u periodu od 10 godina.

Promenom životnog stila je početak lečenja sa pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću i lekovima ukoliko lekar proceni da su potrebni. Biraj ugljene hidrate od integralnih žitarica i obavezno smanji unos šećera. 3 fore kako smanjiti unos šećera učinićete te zdravijim, lepšim i srećnijim .

Čak i ako uvedeš male promene u život, mogu imati značajne pozitivne efekte na tvoje zdravstveno stanje. Kada imaš predijabetes, ako samo koriguješ ishranu, radiš fizičku aktivnost, smanjićeš prekomernu telesnu težinu, automaski  ćeš smanjiti napredovanje bolesti.

Ocenite članak, ostavite komentar.

Ili ćeš ti promeniti odnos prema šećeru ili će on promeniti tebe.

Pogledajte članak, sigurna i lekovita biljka za srce, visok pritisak i začepljene krvne sudove a raste kao korov pored puta.

Zanimljive informacije o šećeru ( Dijabetesu)
 • Tip 2 dijabetesa ( T2D ) jedno je od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja današnjice
 • Prema podacima Međunarodnog udruženja za dijabetes, svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes, što predstavlja ukupno 463 miliona ljudi. Procenjeno je da će do 2040. godine taj broj premašiti 600 miliona, odnosno da će svaki deveti čovek imati dijabetes
 • U Srbiji ima oko 600.000 dijabetičara sa stalnom tendencijom porasta
 • Svake godine dijagnostikuje se 65.000 novih slučajeva dijabetesa
 • Prevencija tipa 2 dijabetesa moguća je u skoro 80% slučajeva
 • Više od polovine obolelih ne znaju da boluju od dijabetesa
 • Pogledajte članak, Najzdraviji zasladjivač kao zamena za šećer.

Ocenite članak, ostavite komentar ⬇️

guest
Ocenite članak od 1 do 5
Da li vam je članak pomogao ?
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Anita
Anita
21/02/2022 14:52
Ocenite članak od 1 do 5 :
     

Odličan tekst, dobro je sve objašnjeno.

Da li vam je članak pomogao ?
Jeste
Ivan
Ivan
26/01/2022 17:31
Ocenite članak od 1 do 5 :
     

Odlican tekst.

Da li vam je članak pomogao ?
Jeste
Ratko
Ratko
25/01/2022 19:57
Ocenite članak od 1 do 5 :
     

Informativan članak.

Da li vam je članak pomogao ?
Jeste