Normalne Vrednosti Šecera u Krvi posle jela i pre jela 🩸

normalne-vrednosti-secera-u-krvi-posle-jela-

Članak ažuriran 28. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Održavanjem normalnog nivoa šećera u krvi, sprečićete ubrzano starenje krvnih sudova, gangrenu (truljenje mekanih delova tela, tkiva ili organa, žive rane), bolove u nogama, postepeni gubitak vida, slabljenje bubrega, arterijsku hipertenziju (visok pritisak) i srčane zdravstvene probleme. 

Sadržaj

Normalne vrednosti šećera u krvi pre i posle jela

Glukoza je stalno prisutna u krvi, a nivo šećera varira u zavisnosti od toga da li se meri pre ili posle jela.

Zdrave osobe imaju nivo šećera ujutru pre doručka (na prazan stomak) ispod 5,6 mmol/l. Visina šećera u krvi pre jela treba da bude između 3,9 i 5,5 mmol/l.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

hemoroidi
hemoroidi

Normalni nivo šećera u krvi posle jela je uglavnom između 3,9 i 7,8 mmol/l. Dva sata posle jela trebalo bi da bude ispod 7,8 mmol/l.

Kod zdravih osoba, nivo šećera u krvi varira od 3,8 mmol/l do 7,8 mmol/l. Pogledajte članak, najbolje vreme za merenje šećera u krvi.

povišen šećer od stresa
Količina belog šećera u namirnicama

Predijabetes se potvrđuje kada je nivo šećera u krvi ujutru na prazan stomak između 5,6 i 6,9 mmol/l i dva sata posle jela između 7,8 i 11 mmol/l. Te vrednosti ukazuju na stanje povišene glikemije i intoleranciju glukoze.

Pad glukoze u krvi je hipoglikemija sa odlikama mišićne slabosti, nedostatak koordinacije i konfuznost. Dalji pad glukoze u krvi na oko 2,5 mmol/L stvara hipoglikemijsku komu.

Vaše telo ima kontrolni sistem za održavanje nivoa šećera u krvi tokom dana u strogo kontrolisanim granicama, za taj posao je zadužen hormon pankreasa insulin i glukagon. Insulin snižava povišen nivo šećera u krvi tako što se vezuje za ćelijsku membranu po principu “ključ u bravu” i omogućava ulazak šećera kroz membranu u ćelije.

Spustite visok šećer promenom životnog stila

Promenom životnog stila je početak lečenja (pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću) i lekovima ukoliko lekar proceni da su vam potrebni. Uzimajte ugljene hidrate od integralnih žitarica i obavezno smanjite unos šećera.

hemo 500x420

Pogledajte članak, spustite visok šećer uz pomoć prirodnog mehanizma u vama.

Čak i ako uvedete male promene u život, one mogu imati značajne pozitivne efekte na vaše zdravstveno stanje.

Kada imate predijabetes, ako samo korigujete ishranu, uvedete fizičku aktivnost i smanjite prekomernu telesnu težinu, automatski ćete smanjiti napredovanje ovog zdravstvenog problema.

Dijabetes je stanje visokog šećera u krvi

Šećerna bolest (dijabetes) se definiše na osnovu povišene vrednosti glukoze (šećera) u krvi, ujutru na prazan stomak vađenjem krvi iz prsta, ako su vrednosti veće od 7 mmol/L ili u bilo koje doba dana ako su vrednosti veće od 11.1 mmol/L, uz prisustvo simptoma hiperglikemije (učestalo mokrenje, izrazita žeđ, povećan apetit uz gubitak u telesnoj težini). Pogledajte članak, najčešći simptomi visokog šećera u krvi.

Ako nemate aparat za merenje šećera, većina apoteka pruža uslugu besplatnog merenja šećera. Možete otići kod vašeg lekara u bolnicu da vam besplatno izmeri šećer u krvi.

hemoroidi

Kada se na osnovu dve izmerene vrednosti glikemije u dva nezavisna dana ne može jasno postaviti dijagnoza, potrebno je uraditi 2h test oralnog opterećenja glukozom (sa 75g glukoze). Određivanje glukoze i acetona u mokraći dodatni su pokazatelji visokog šećera u krvi.

Pojava povišenog šećer u krvi od stresa

Kada skoči nivo šećera u krvi, imaćete osećaj žeđi, pojačano mokrenje, drhtavicu, lupanje srca, ubrzano disanje i sve bude toliko izraženo da pomislite da imate dijabetes, ali to nemora da znači postojanje dijabetesa, već da je vaš organizam pod stresom.

Kratkotrajni stres može da utiče na nivo glukoze, ali ako traje dugo može da dovede do toga da se zaista oboli od dijabetesa. Stres može i indirektno da dovede do porasta nivoa šećera u krvi, kada zbog napetosti ne jedete dovoljno ili pijete alkohol u većoj količini.

Ukoliko nemate dijagnozu dijabetesa a šećer u krvi ostaje na visokom nivou danima ili nedeljama, treba razmnatrati da ste dobili Dijabetes (šećernu bolest). Pogledajte članak, povišen šećer od stresa.

Poremećaj krvnog pritiska i nivoa šećera u uslovima stresa, trebalo bi da shvatite kao alarm da je vaš organizam preopterećen. Tada treba usporiti i potruditi se da izbegavate situacije koje vam stvaraju stres.

Predijabetes, šta je?

To je metaboličko stanje u kojem je nivo šećera viši od normalnog, ali nedovoljno visok da bude označen kao dijabetes.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

U fazi predijabetesa možete biti i do 10 godina a da to ne znate, jer uobičajenim merenjem šećera na prazan stomak rezultat može biti dobar, a tek dva sata nakon obroka da bude povećan i zato ostaje neprimetan. 

Svetska zdrastvena organizacija preporučuje da treba meriti tromesečni šećer (glikozilirani hemoglobin, HbA1c koji pokazuje prosek šećera u krvi poslednja tri meseca. HbA1C pruža pouzdanije informacije o glikemiji nego pojedinačno merenje nivoa glukoze u krvi. Kada su vrednosti HbA1C od 6 do 6,4% to ukazuju na predijabetes).

Simptomi ili tihi znaci predijabetesa su skriveni. Možete osetiti blagi umor, najčešće posle obroka ili tokom celog dana. Telo je slabo kada šećer ostane u krvi i ne ide u ćelije, gde se transformiše u energiju.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Možete doživeti pojačanu potreba za mokrenjem, povećan apetit, nagomilavanje kilograma, suvu i zadebljalu kožu, ubrzan gubitak kose i nakupljanje mokraćne kiseline u telu (tada može početi stvaranje kamena u bubregu).

Merna jedinica za prikaz koncentracije šećera u krvi

Međunarodni standardni način merenja nivoa glukoze (šećera) u krvi je izražen u mmol/L (milimolima po litru ). U Americi, Nemačkoj i drugim zemaljama masena koncentracija se izražava u mg/dL (miligrama po decilitru).

Pogledajte članak, oznaka za šećer u krvi.

Šećer se ne izbacuje sa mokraćom ali se može naći u mokraći samo kada je njegova vrednost preko 10 mmol/l, što ukazuje na povišen šećer u krvi.

Šta je glukoza i zašto je bitna?

Glukoza je monosaharid – prosti šećer. To je glavni izvor energije i pokretač svih aktivnosti u vašem telu. Zbog toga morate imati na raspolaganju dovoljne količine glukoze koja ćelijama služi kao osnovni izvor energije. Glukoza se u krvi stvara od hrane koju uzimate u obliku ugljenih hidrata, belančevina i masti.

Najveći potrošač glukoze u krvi je mozak, potom jetra pa ćelije a preostala glukoza (šećer) se skladišti kao rezerva energije u obliku masnih naslaga. Pogledajte članak, šta je šećer.

Alarmantna statistika pojave dijabetesa

  • Tip 2 dijabetesa jedno je od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja današnjice
  • Prema podacima Međunarodnog udruženja za dijabetes, svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes, što predstavlja oko 463 miliona ljudi. Procenjeno je da će do 2040. godine taj broj premašiti 600 miliona, odnosno da će svaki deveti čovek imati dijabetes
  • U Srbiji oko 600.000 ljudi ima dijabetes
  • Svake godine dijagnostikuje se 65.000 novih slučajeva dijabetesa
  • Prevencija tipa 2 dijabetesa moguća je u skoro 80% slučajeva
  • Više od polovine obolelih ne znaju da boluju od dijabetesa

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
10 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
Dragan
11/12/2023 22:00

Secer ako jedem puno hljeba i slatkog skoci na 12.5 i nakon nekoliko sati vrati se na normalu jeli to uredu a ako jedem manje hrane i lake za dva… Pročitaj još...