Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela 🩸

normalne-vrednosti-secera-u-krvi-posle-jela-

Članak ažuriran 16. jan, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Održavanjem normalnog nivoa šećera u krvi, sprečićete ubrzano starenje krvnih sudova, gangrenu (truljenje mekanih delova tela, tkiva ili organa, žive rane), bolove u nogama, postepeni gubitak vida, slabljenje bubrega, arterijsku hipertenziju (visok pritisak) i srčane zdravstvene probleme. 

✨ Najčitaniji članak, kako brzo spustiti šećer u krvi 🧀

Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela

Glukoza je stalno prisutna u krvi, a nivo šećera varira u zavisnosti od toga da li se meri pre ili posle jela.

Zdrave osobe imaju nivo šećera ujutru pre doručka (na prazan stomak) ispod 5,6 mmol/l. Visina šećera u krvi pre jela treba da bude između 3,9 i 5,5 mmol/l.

Objavite komentar ✏️ videće ga cela Srbija i dijaspora

Normalni nivo šećera u krvi posle jela je uglavnom između 3,9 i 7,8 mmol/l. Dva sata posle jela trebalo bi da bude ispod 7,8 mmol/l.

Kod zdravih osoba, nivo šećera u krvi varira od 3,8 mmol/l do 7,8 mmol/l. Pogledajte članak, najbolje vreme za merenje šećera u krvi.

Predijabetes se potvrđuje kada je nivo šećera u krvi ujutru na prazan stomak između 5,6 i 6,9 mmol/l i dva sata posle jela između 7,8 i 11 mmol/l. Te vrednosti ukazuju na stanje povišene glikemije i intoleranciju glukoze.

ad dija 500x420 1

Pad glukoze u krvi je hipoglikemija sa odlikama mišićne slabosti, nedostatak koordinacije i konfuznost. Dalji pad glukoze u krvi na oko 2,5 mmol/L stvara hipoglikemijsku komu.

Vaše telo ima kontrolni sistem za održavanje nivoa šećera u krvi tokom dana u strogo kontrolisanim granicama, za taj posao je zadužen hormon pankreasa insulin i glukagon. Insulin snižava povišen nivo šećera u krvi tako što se vezuje za ćelijsku membranu po principu “ključ u bravu” i omogućava ulazak šećera kroz membranu u ćelije.

Spustite visok šećer

Promenom životnog stila je početak lečenja (pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću) i lekovima ukoliko lekar proceni da su vam potrebni. Uzimajte ugljene hidrate od integralnih žitarica i obavezno smanjite unos šećera. Pogledajte članak, spustite visok šećer uz pomoć prirodnog mehanizma u vama.

Čak i ako uvedete male promene u život, one mogu imati značajne pozitivne efekte na vaše zdravstveno stanje.

Kada imate predijabetes, ako samo korigujete ishranu, uvedete fizičku aktivnost i smanjite prekomernu telesnu težinu, automatski ćete smanjiti napredovanje ovog zdravstvenog problema.

Dijabetes je stanje visokog šećera u krvi

Šećerna bolest (dijabetes) se definiše na osnovu povišene vrednosti glukoze (šećera) u krvi, ujutru na prazan stomak vađenjem krvi iz prsta, ako su vrednosti veće od 7 mmol/L ili u bilo koje doba dana ako su vrednosti veće od 11.1 mmol/L, uz prisustvo simptoma hiperglikemije (učestalo mokrenje, izrazita žeđ, povećan apetit uz gubitak u telesnoj težini). Pogledajte članak, najčešći simptomi visokog šećera u krvi.

Ako nemate aparat za merenje šećera, većina apoteka pruža uslugu besplatnog merenja šećera. Možete otići kod vašeg lekara u bolnicu da vam besplatno izmeri šećer u krvi.

Kada se na osnovu dve izmerene vrednosti glikemije u dva nezavisna dana ne može jasno postaviti dijagnoza, potrebno je uraditi 2h test oralnog opterećenja glukozom (sa 75g glukoze). Određivanje glukoze i acetona u mokraći dodatni su pokazatelji visokog šećera u krvi.

Povišen šećer od stresa

Kada skoči nivo šećera u krvi, imaćete osećaj žeđi, pojačano mokrenje, drhtavicu, lupanje srca, ubrzano disanje i sve bude toliko izraženo da pomislite da imate dijabetes, ali to nemora da znači postojanje dijabetesa, već da je vaš organizam pod stresom.

ad dija 500x420 1

Kratkotrajni stres može da utiče na nivo glukoze, ali ako traje dugo može da dovede do toga da se zaista oboli od dijabetesa. Stres može i indirektno da dovede do porasta nivoa šećera u krvi, kada zbog napetosti ne jedete dovoljno ili pijete alkohol u većoj količini.

Ukoliko nemate dijagnozu dijabetesa a šećer u krvi ostaje na visokom nivou danima ili nedeljama, treba razmnatrati da ste dobili Dijabetes (šećernu bolest). Pogledajte članak, povišen šećer od stresa.

Poremećaj krvnog pritiska i nivoa šećera u uslovima stresa, trebalo bi da shvatite kao alarm da je vaš organizam preopterećen. Tada treba usporiti i potruditi se da izbegavate situacije koje vam stvaraju stres.

Predijabetes

To je metaboličko stanje u kojem je nivo šećera viši od normalnog, ali nedovoljno visok da bude označen kao dijabetes.

Objavite komentar ✏️ videće ga cela Srbija i dijaspora

U fazi predijabetesa možete biti i do 10 godina a da to ne znate, jer uobičajenim merenjem šećera na prazan stomak rezultat može biti dobar, a tek dva sata nakon obroka da bude povećan i zato ostaje neprimetan. 

Svetska zdrastvena organizacija preporučuje da treba meriti tromesečni šećer (glikozilirani hemoglobin, HbA1c koji pokazuje prosek šećera u krvi poslednja tri meseca. HbA1C pruža pouzdanije informacije o glikemiji nego pojedinačno merenje nivoa glukoze u krvi. Kada su vrednosti HbA1C od 6 do 6,4% to ukazuju na predijabetes).

Simptomi ili tihi znaci predijabetesa su skriveni. Možete osetiti blagi umor, najčešće posle obroka ili tokom celog dana. Telo je slabo kada šećer ostane u krvi i ne ide u ćelije, gde se transformiše u energiju.

Možete doživeti pojačanu potreba za mokrenjem, povećan apetit, nagomilavanje kilograma, suvu i zadebljalu kožu, ubrzan gubitak kose i nakupljanje mokraćne kiseline u telu (tada može početi stvaranje kamena u bubregu).

Merna jedinica za šećer u krvi

Međunarodni standardni način merenja nivoa glukoze (šećera) u krvi je izražen u mmol/L (milimolima po litru ). U Americi, Nemačkoj i drugim zemaljama masena koncentracija se izražava u mg/dL (miligrama po decilitru). Pogledajte članak, oznaka za secer u krvi.

Šećer se ne izbacuje sa mokraćom ali se može naći u mokraći samo kada je njegova vrednost preko 10 mmol/l, što ukazuje na povišen šećer u krvi.

povišen šećer od stresa
Količina šećera u namirnicama

Glukoza je monosaharid – prosti šećer

To je glavni izvor energije i pokretač svih aktivnosti u vašem telu. Zbog toga morate imati na raspolaganju dovoljne količine glukoze koja ćelijama služi kao osnovni izvor energije. Glukoza se u krvi stvara od hrane koju uzimate u obliku ugljenih hidrata, belančevina i masti.

Najveći potrošač glukoze u krvi je mozak, potom jetra pa ćelije a preostala glukoza (šećer) se skladišti kao rezerva energije u obliku masnih naslaga. Pogledajte članak, šta je šećer.

Alarmantna statistika dijabetesa

  • Tip 2 dijabetesa jedno je od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja današnjice
  • Prema podacima Međunarodnog udruženja za dijabetes, svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes, što predstavlja oko 463 miliona ljudi. Procenjeno je da će do 2040. godine taj broj premašiti 600 miliona, odnosno da će svaki deveti čovek imati dijabetes
  • U Srbiji oko 600.000 ljudi ima dijabetes
  • Svake godine dijagnostikuje se 65.000 novih slučajeva dijabetesa
  • Prevencija tipa 2 dijabetesa moguća je u skoro 80% slučajeva
  • Više od polovine obolelih ne znaju da boluju od dijabetesa

Objavite komentar ✏️ videće ga cela Srbija i dijaspora

Objavite komentar ✏️ ocenite članak ⬇️

guest
Ocenite članak zvezdicom
8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mima
Mima
27/11/2022 20:23
Ocenite članak zvezdicom :
     

sve što me interesovalo u vezi nivoa šećera u krvi je detaljno objašnjeno

Miodrag
Miodrag
24/11/2022 18:14
Ocenite članak zvezdicom :
     

Koristan tekst.

Snježana
Snježana
20/09/2022 18:50
Ocenite članak zvezdicom :
     

Članak je odlično napisan i razumljiv za “početnike” dijabetičare koristan

mickey
mickey
07/07/2022 07:55
Ocenite članak zvezdicom :
     

Jasno, lepo objasnjeno

Anita
Anita
21/02/2022 14:52
Ocenite članak zvezdicom :
     

Odličan tekst, dobro je sve objašnjeno.

Ivan
Ivan
26/01/2022 17:31
Ocenite članak zvezdicom :
     

Odlican tekst.

Ratko
Ratko
25/01/2022 19:57
Ocenite članak zvezdicom :
     

Informativan članak.