Lečenje od Alkoholizma uz Pomoć Hipnoterapije

lecenje alkoholizma hipnoterapijom

Članak ažuriran 27. феб, 2024.

Kreator članka Aleksandar Janković dipl psiholog, hipnoterapeut u saradnji sa Dejan Čorba

Hipnoterapija za oslobađanje od alkoholizma

Kako hipnoterapija funkcioniše kao terapijski pristup za oslobađanje od alkoholizma i kako se razlikuje od drugih metoda lečenja zavisnosti? Kvalifikovani hipnoterapeut Beograd, pogledajte.

Oslobađanje od alkoholizma je vrlo često dugotrajan i izazovan proces. Međutim, hipnoterapija se pokazala kao efikasna metoda za prevazilaženje ove zavisnosti. Ali kako hipnoterapija funkcioniše u ovom kontekstu?

Hipnoterapija je terapeutski pristup koji koristi sugestiju kako bi pomogao pojedincu da promeni štetne navike i ponašanja. Za razliku od drugih metoda lečenja zavisnosti, koje se često fokusiraju na fizičke aspekte zavisnosti, hipnoterapija se bavi psihičkim i emotivnim faktorima koju su uzrocnici alkoholizma i koji doprinose održavanju zavisnosti.

hemo 500x420

Hipnoterapija može pomoći osobi da obradi uzroke alkoholizma, da neutrališe okidače ove negativne navike, da olakša apstinenciju kao i da razvije novu, pozitivnu sliku o sebi bez alkohola, omogućavajući joj da prevaziđe zavisnost.

Kada je vreme potražiti stručnu pomoć

Kako prepoznati znakove alkoholizma kod sebe ili kod voljene osobe i kada je pravo vreme da se potraži stručna pomoć?

Prepoznavanje znakova alkoholizma kod sebe ili voljene osobe može biti izazovno, ali postoje neki uobičajeni pokazatelji na koje treba obratiti pažnju. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na alkoholizam:

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Povećana tolerancija na alkohol. Osoba može primetiti da joj je potrebna veća količina alkohola kako bi postigla isti efekat kao ranije.

Zatiče sebe kako skriva od svojih bližnjih da konzumira alkohol.

Gubitak kontrole. Osoba ima poteškoća da se zaustavi nakon početka konzumiranja alkohola. Reaguje veoma burno ako neko želi da joj ograniči količinu ili vreme konzumiranja alkohola.

Negativni uticaj na svakodnevni život. Alkoholizam može dovesti do problema na poslu, u školi ili u porodici. Osoba može propustati obaveze, imati poteškoće s memorijom i koncentracijom ili imati ozbiljne finansijske ili pravne probleme.

program za mrsavljenje

Fizički simptomi. Alkoholizam može izazvati fizičke simptome kao što su tremor ruku (drhtanje), crvenilo kože, kod muškarca erektilnu dusfunkciju, promene telesne težine, mučnina ili povraćanje.

U svakom slučaju, ukoliko sumnjate da vi ili neka vama bliska osoba patite od alkoholizma, verovatno ste u pravu i zato predlažemo da potražiti pomoć stručnjaka kao što su lekari, terapeuti ili savetnici za lečenje zavisnosti od alkohola.

Preporučujemo članak, lekovi za smirenje na biljnoj bazi.

Oni mogu pružiti odgovarajuću podršku, dijagnostiku i tretman kako bi se prevazišli problemi povezani sa alkoholom.

lecenje alkoholizma hipnoterapijom
lečenje alkoholizma hipnoterapijom

Hipnoterapija kao rešenje za prevazilaženje alkoholizma

Osnovni koraci u procesu hipnoterapije za prevazilaženje alkoholizma i kako se može postići dugotrajno oslobađanje od ove zavisnosti?

Hipnoterapija može biti vaš izbor za prevazilaženje alkoholizma, ali važno je napomenuti da svako iskustvo može biti jedinstveno i da se pristup može razlikovati u zavisnosti od individualnih potreba klijenta.

Evo nekoliko osnovnih koraka koji se često koriste u procesu hipnoterapije za prevazilaženje alkoholizma.

Preporučujemo članak, lekovi za smirenje na biljnoj bazi.

Procena i priprema. Terapeut će obaviti detaljni razgovor s klijentom kako bi razumeo istoriju konzumiranja alkohola, uzroke, motive, želju i koristi od alkohola. Zatim važno je da se utvrde motivi za promenom i ukoliko je motiv u početku slab, radi se na motivisanju klijenta da krene sa apstinencijom. Takođe će proceniti da li je hipnoterapija prikladna za klijenta i objasniti kako će se proces odvijati.

Indukcija hipnotičkog transa. Terapeut će koristiti tehnike opuštanja i sugestije kako bi klijenta uveo u stanje duboke relaksacije i koncentracije, poznato kao hipnotički trans. Ovo stanje može pomoći klijentu da se otvori za promene i da se fokusira na pozitivne sugestije.

Rad na podsvesti. U hipnotičkom transu, terapeut će koristiti razne hipnotičke tehnike kako bi komunicirao sa podsvesnim umom i identifikovao i razrešio dublje uzroke alkoholizma. To može uključivati istraživanje emocionalnih trauma, depresije, negativnih uverenja ili nesvesnih obrasca ponašanja koji su doprineli zavisnosti od alkohola.

Promena uverenja i ponašanja. Terapeut će koristiti sugestije i hipnotičke tehnike preoblikovanja misli i osećanja kako bi pomogao klijentu da menja negativna uverenja i obrasce ponašanja povezane s alkoholizmom. To može uključivati afirmacije, vizualizaciju, posthipnotičke sugestije, zamenu negativnih misli pozitivnim i jačanje motivacije za promenom.

Jačanje samokontrole i održavanje promena. Terapeut će raditi sa klijentom na eliminisanju okidača koji pokreću potrebu za alkoholom, jačanju samokontrole, razvijanju strategija za prevazilaženje izazova i održavanju promena u svakodnevnom životu. Ovo može uključivati tehnike za upravljanje stresom, rešavanje problema i izgradnju zdravih navika.

Da bi se postiglo dugotrajno oslobađanje od alkoholizma, hipnoterapija obično se kombinuje s drugim terapijskim pristupima i podrškom, kao što su savetovanje, grupna terapija ili podrška parova i porodica.

Važno je imati realna očekivanja i biti posvećen procesu lečenja. Individualni rezultati mogu varirati, ali hipnoterapija može biti veoma korisna u podršci oslobađanju od zavisnosti od alkohola i promeni štetnih ponašanja.

Uvek se posavetujte s kvalifikovanim hipnoterapeutom kako biste dobili prilagođene savete i podršku za vaš konkretni slučaj.

Hipnoterapija nije čarobni lek za alkoholizam, ali definitivno pruža važne alate koji mogu pomoći pojedincu da ostvari dugotrajno oslobađanje od zavisnosti. Terapija zahteva posvećenost i rad, ali je nagrada zdrav i srećan život bez alkohola.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments