Ekcem na Rukama | uzrok nastanka i uklanjanje

ekcem na rukama

Članak ažuriran 03. феб, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Ekcem na rukama

Ekcem na rukama (dermatitis) je kožni zdravstveni problem praćen svrabom i crvenim pečatima na koži. Koža može postati suva koja puca, pa pravi estetski problem koji može da vas ometa u svakodnevnim aktivnostima i poslu. Svrab može biti toliko jak da vam remeti san. Često se jave i komplikacije kao što su infekcije bakterijama ili virusima.

Atopijski dermatitis je hronični (povremen, dugotrajan) ekcem praćen sa intenzivnim svrabom, pojavom zadebljale grube kože koja je sklona pucanju i hipopigmentacijama (smanjenje ili gubitak pigmenta).

ekcem kod odraslih

Ekcem se pojavljuje na različite načine, od kojih su neki češći u detinjstvu kao što su veliki pečati na unutrašnjoj strani lakta i iza kolena, dok se kod starijih osoba najčešće pojavljuje na rukama i šakama.

Terapija kada imate ekcem na rukama

Svi smo okruženi ste hemijom, stoga vodite računa šta od garderobe stavljate na kožu (sastav-materijal), kakve preparate koristite za higijenu i pranje. Obratite pažnju šta unosite u ogranizam (hrana i piće) i povedite računa o vašem nervnom sistemu, ublažite stres laganim šetnjama i pričom sa pozitivnom osobom.

Ovaj kožni zdravstveni problem se mora i može sanirati, kako bi barijera kože ostala netaknuta i omogućili miran san bez dosadnog svraba. Ipak, većina terapija nije u potpunosti uspešna.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Najvažnije je stalna hidratacija kože. Vreme provedeno u toploj vodi kada se kupate, treba biti što kraće. Posle svakog kupanja ili tuširanja naneti mleko za telo ili hidratantnu kremu.

Prva stvar u saniranju ekcema je upotreba pamučne odeće da bi koža mogla da diše, izbegavanje jakih hemijskih sredstava za ličnu higijenu koji iritiraju kožu. Izbegavanje hrane za koju se zna da može izazvati alergijsku reakciju (agrumi, jagode, jaja, mleko, orasi, konzervirana hrana).

Sprečite prekomerno isušivanje kože ruku i upotreba hidratantne kreme za negu kože (za to je najbolja krema ili melem na prirodnoj osnovi, bez konzervansa).

hemo 500x420

Ekcem možete sanirati u saradnji sa lekarom, koji vam može preporučiti lekove koji simptome ekcema mogu držati pod kontrolom. Dermatolg (kožni lekar) obično prepisuju preparate na bazi kortikosteroida što u nekim slučajevima nije dobar pristup, mnogo je bolje koristiti prirodne preparate jer nisu tako agresivni kao hemija.

Možete iskoristiti prirodnu terapiju sa melemom za saniranje ekcema, pogledajte iskustva korisnika.

Pre nego što uzmete bilo kakve lekove, obavezno se informišite kako se i kada daju. Ukoliko imate nedoumice nemojte ništa raditi na svoju ruku, nego obavezno razgovarajte sa lekarom (dermatologom).

Terapija i krema za ekcem na rukama

Steroidi (hidrokortizon kreme ili masti) koji se mažu lokalno i mogu da ublaže svrab kože i ublaže upalu. Najčešće se koriste za blage ekceme.

Postoje i imunomodulatori (kreme bez steroida) koji deluju trenutno i brzo oslobađaju od svraba, suve kože, uz malo neželjenih efekata. Neki od ovih lekova sadrže alkohol, koji može da izazove peckanje. Najčešće se preporučuju deci mlađoj od dve godine. Oralni antihistaminici pomažu za ublažavanje svraba.

program za mrsavljenje

Lek ekcem na rukama koji prepisuje lekar – na recept

Određeni steroidi se koriste za smanjenje upala (crvenilo i otok) i svraba.

Ova vrsta steroida se najčešće koristi protiv ekcema, veoma su efikasni i bezbedni kada se koriste isključivo prema uputstvu ali iz iskustva kod korisnika ekcem se povuče brzo ali se ekcem brzo opet vrati, pa se onda opet maže sa steroidima i tako u krug a organizam upija svu tu hemiju, to nije dobro pogotovo kod mlađe populacije gde je organizam mlad i razvija se.

A neželjena dejstva uključuju stanjivanje i pucanje kože.

I neke vrste imunomodulatora (steroid bez lekova) koji se koriste kako bi smanjili upalu i zaustaviti svrab koriste se isključivo prema preporuci lekara (u pitanju je nova klasa lekova koja se pokazala kao izuzetno delotvorna u 80% studija rađenih sa decom starijom od dve godine).

Oralni antihistaminici mogu biti uspešni, ali samo zbog određenih sastojaka koji se nalaze samo u nekoliko vrsta i zbog toga je za njihovo uzimanje neophodno savetovanje sa vašim lekarom (dermatologom).

Terapijska sredstva pored emolijenata (emolijensi su preparati koji sprečavaju isušivanje kože ili sredstva za vlaženje kože) i stalne hidratacije kože su kortikosteroidni kremovi, takrolimus i pimekrolimus, UV terapija, antihistaminici, povremeno antibiotici kao i prirodni preparati u obliku melema.

Uzrok nastanka ekcema na rukama i koži

Ekcem (dermatitis) predstavlja zapaljenski proces, praćen iritacijom i inflamacijom (zapaljenje kože) i javlja se u proseku kod 20% dece i 15% kod odrasle populacije. Može se javiti na vratu, na licu, na nogama i rukama. Suva koža je jedan od osnovnih znakova a svrab je njen najneugodniji simptom.

Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože na alergene. Najčešći ekcem je atopijski dermatitis. Pojava atopijskog dermatitisa može biti po celom telu ili samo na određenim delovima tela, na pregibe, predeo oko očiju i usana.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Može se pojaviti kod novorodjenčeta, dečijem dobu ili odraslom periodu života. Najčešće se pojavljuje uz izrazitu suvoću kože, genetskom predispozicijom, alergijskim rinitisima, bronhitisima ili astmom. Vrlo često alergeni iz mleka i jaja mogu značajno uticati na loše stanje kože.

Ekcemi kože često nastaju kao posledica senzibilizacije organizma na bakterije ili gljivice negde na telu. Takozvana Id reakcija je još uvek nepotpuno razjašnjen mehanizam organizma. Saniranjem uzroka, nestaje ekcem. Ekcemi mogu biti veličine novčića ili praćeni pojavom mehurova na stopalima i rukama, šakama.

Kod 70% pacijenta nikada se ne pronadje uzrok. Putem epikutanih testova (za otkrivanje alergena, uzročnika ekcemskih reakcija na koži) može se pokušati utvrditi da li odredjena supstanca sa kojom ste u svakodnevnom kontaktu izaziva alergijsku reakciju.

Postoje dva osnovna tipa ekcema na rukama

Atopijski dermatitis se češće javlja i prouzrokovan je reakcijom organizma na spoljne alergene kao što su grinje, perje, kućna prašina i određeni prehrambeni proizvodi. Uglavnom se javlja i razvija u detinjstvu, često odmah nakon rođenja ili u trećem mesecu života i tada se najčešće pojavljuje na obrazima.

U tom dobu se može javiti i na drugim mestima i to najčešće na pregibima kao što su šake, laktovi, kolena, zglobovi. U velikoj meri je nasledno uzrokovana, javlja se porodično i često je praćen i drugim atopijskim stanjima kao što su polenska groznica i astma.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Kontaktni dermatitis ekcem se češće javlja kod odraslih osoba koje dolaze u kontakt sa supstancama na koje su preosetljivi. To mogu biti razne supstance kao što su određeni metali (nikl, hrom, kobalt) zatim određeni lekovi, aditivi kao razna hemijska sredstva u vidu deterdženta, sapuna, sredstva za pranje.

Hrana takođe može biti uzrok pojave ekcema, pre svega zbog prisustva raznih aditiva i alergena koji su u njoj prisutni. Ukoliko se otkrije uzrok nastanka, onda se ova vrsta ekcema lako kontroliše i uspešno sanira. Ova vrsta ekcema se javlja na celom telu ili je lokalizovana na kožnim pregibima kao i na predelu oko očiju i usana.

Prevencija od ponovnog dobijanja ekcema na rukama

Ukoliko sumnjate da je hrana mogući uzrok pojave ekcema po rukama, pratite koju hranu jedete.

Pre nego što započnete bilo kakvu dijetu, potrebno je napomenuti da ukoliko su u pitanju deca koja boluju od dermatitisa ekcema, nikada dijete iz bezbedonosnih razloga ne treba sprovoditi bez konsultacija sa lekarom.

Ne postoji univerzalan test kojim bi se otkrila preosetljivost na neke namirnice. Samostalna procena mogućih okidača u ishrani predstavlja najbolji metod smanjenja mogućnosti nastanka ekcema.

Ako možete vodite dnevnika ishrane u koji bi upisali namirnice koje se jeli i reakcija kože na neku od njih. Od reakcija ćete primetiti svrab, pojačanu osetljivost kože ili pojavu crvenila.

  • Izbegavajte stresne situacije. Prostor u kojem boravite učinite prijatnim, ako možete iskoristite blagodeti joge, meditacije, vežbe disanja
  • Izbegavajte toksične materije koje pogoršavaju simptome ekcema, posebno hemijska sredstva za čišćenje u domaćinstvu. Prilikom ručnog pranja sudova i veša koristiti zaštitne rukavice
  • Negujte kožu hidratantnim kremama
  • Protiv ekcema za koje su odgovorne grinje koristite hipoalergenu posteljinu, filtere za prašinu, filtere za pročišćavanje vazduha

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments