Hirurško Lečenje: Put ka Oporavku i Zdravlju

Hirurgija Neizbežni Izazovi i Tajne Oporavka Nakon Operacije

dr Haris Plojović Kreator članka dr Haris Plojović

Hirurgija i hirurško lečenje predstavljaju ključne komponente moderne medicinske prakse, rešavajući ozbiljne zdravstvene probleme koje ne može rešiti konzervativno medicinsko lečenje.

Važnost Hirurškog Lečenja u Savremenoj Medicini

U nekim situacijama, hirurški zahvat postaje neophodan kako bi se direktno rešio uzrok problema. Iako se naglašava važnost prevencije, postoje trenuci kada je hirurgija neizbežna, a odgađanje može dovesti do komplikacija.

Neke hirurške intervencije se mogu odraditi u sali za “malu hirurgiju”, kao što je na primer uklanjanje masnog tkiva i mladeža, dok se druge moraju raditi u operacionoj sali uz prisustvo celog tima.

Ne postoji čovek kome je svejedno da li će ili ne biti hirurški pacijent. Svima nama pomisao da neko naš ili mi sami mora da ide u hiruršku salu izaziva osećaj intenzivne brige. I to je sasvim u redu. Međutim, kao i za sve u životu, potrebna je priprema i to psihička i fizička, kako bi uspešnost lečenja bila na što većem nivou.

Operacije mogu biti planirane (elektivne) ili hitne, a priprema za ove događaje ima ključnu ulogu u sigurnom i uspešnom izvođenju hirurškog zahvata.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Preoperativna priprema obuhvata niz koraka, uključujući laboratorijske analize krvi, rendgen dijagnostiku, specijalistički pregled od strane lekara interniste, EKG i procenu anesteziologa radi utvrđivanja operativnog rizika.

Kada govorimo o hitnim operacijama, ovaj se proces može skratiti, jer čekanje i odlaganje mogu ugroziti život pacijenta.

Hirurško Lečenje Put ka Oporavku i Zdravlju
Oporavak uključuju pravilnu ishranu, podršku porodice, okoline i redovne lekarske kontrole

Priprema i Izazovi Hirurškog Postupka

Često postavljeno pitanje je da li je pacijent pre operacije jeo ili pio. Postoje neslaganja koliko taj period mora biti dug, ali najsigurnije je reći barem 12 sati za hranu, a za tečnosti taj period može biti nekoliko sati kraći.

Hrana se postperativno uvodi postepeno i tu postoje specifični načini ishrane u samoj bolnici. Od nil per os-ništa na usta do pune ishrane, kada je već pacijent spreman da napusti bolnicu. Takođe, postoje specifične dijete za pacijente sa stanjima kao što je dijabetes melitus ili kada imamo pacijenta sa, na primer, akutnom pankreatitisom.

Kada creva “prorade”, može se krenuti sa čajem i keksom. Dakle, postepenost je jako važna odlika svih procesa oporavka.

Iznenađujuće često pacijenti negoduju jer ne mogu da jedu, ali uz lekarski savet da je to trenutno najbolje za njih, prevaziđemo i to iskušenje.

Jako je važno napomenuti da bi bilo idealno 2 do 3 nedelje pre operacije suzdržati se od alkohola, kofeina i cigareta, kao i postoperativno, kako bi se oporavak ubrzao i kako bismo što pre došli do potpunog izlečenja. Različiti sastojci koji se nalaze u njima utiču na tok same anestezije, ali i postoperativni period, kao što je zarastanje rane.

Kada smo već kod anestezije, operacije se mogu raditi u opštoj anesteziji, kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji i spinalnoj anesteziji. Lokalna infiltrativna anestezija je uglavnom vezana za malu hirurgiju.
Čest je strah od opšte anestezije.

hemoroidi

Pacijenti se plaše gubitka svesti i nedostatka kontrole, stoga je od izuzetnog značaja imati poverenje u svog lekara anesteziologa i u njegovu kompetentnost.

Operacije mogu varirati u trajanju, od pola sata do 12 sati i duže, u zavisnosti od kompleksnosti same patologije koja se nalazi pred medicinskim timom, a tim za operaciju obično uključuje hirurga, dva asistenta, anesteziologa, anestetičara i instrumentarke.

Svaki član tima ima svoju specifičnu ulogu, doprinoseći zajedničkom cilju – pacijentovom zdravlju.

Proces Oporavka Nakon Hirurške Intervencije

Nakon izlaska iz operacione sale, pacijent se smešta u jedinicu intenzivne nege, gde se prate ključni parametri poput krvnog pritiska, pulsa, rad creva i urinarnog sistema, kao i sama operativna rana.

U ovom ranom postoperativnom periodu, primenjuju se određeni lekovi, uključujući antibiotike i antikoagulanse, radi prevencije infekcija i smanjenja rizika od tromboze.

hemo 500x420

U toku hospitalizacije, intenzivno se prati stanje pacijenta. Po mogućnosti, pacijent se podiže na noge, šeta. Ovo je jako važno. Dakle, moramo pokrenuti pacijenta. Dodatno, kada je to moguće, lagane fizikalne terapije se već mogu krenuti, posebno za pacijente koji nisu inicijalno pokretni.

Proces postoperativnog oporavka zahteva pažljivu negu rane, redovnu toaletu, previjanje i kontrolu od strane hirurga. Oporavak zavisi od vrste operacije, ali pacijenti se obično postepeno vraćaju svojim normalnim aktivnostima, ali specifičnosti zavise od vrste i kompleksnosti same operacije i osnovnog stanja koje je dovelo do operativnog lečenja, uz naravno i prisustvo komorbiditeta koje pacijent može imati (istovremena pojava ili prisustvo dve ili više bolesti – najčešće se misli na hronične nezarazne bolesti, npr. dijabetes, hipertenzija i gojaznost, koji su faktori rizika za druge bolesti kod istog pacijenta).

Često pacijenti postavljaju pitanje vezano za same šavove na operativnoj rani, kada ih mogu skinuti i mogu li se kupati. To im predstavlja neprijatnost.

Važno je znati da trajanje varira od dela tela na kojem su konci i može biti od 5 do 20 dana, nekada čak i kraće, nekada duže i najbolje bi bilo tu ranu držati suvom što je bolje moguće.

Pacijenti se moraju prilagoditi i shvatiti da u ranom postoperativnom periodu ne mogu raditi stvari koje su ranije radili odmah i u punom kapacitetu.

Uzmimo primer operacije preponske kile – ne preporučuje se podizanje teškog predmeta/tereta barem neko vreme, kako bi rana u potpunosti zarasla i kako ne bi došlo do recidiva – ponovnog javljanja istog problema.

Psihičko stanje igra ključnu ulogu u celokupnom procesu oporavka. Pozitivan stav, podrška porodice i okoline, kao i verovanje svom lekaru i medicinskom timu, mogu značajno uticati na brzinu i kvalitet oporavka.

Važno je razumeti da se oporavak ne završava izlaskom iz bolnice – pacijenti se postepeno prilagođavaju svakodnevnim aktivnostima, uzimajući u obzir ograničenja koja mogu nastati iz nakon operacije.

Neki faktori, poput dijabetes melitusa-šećerne bolesti, mogu usporiti proces zarastanja rane, stoga je posebna pažnja potrebna u takvim situacijama. Ključne tačke u oporavku uključuju pravilnu ishranu, podršku porodice i okoline, redovne lekarske kontrole, kao i pacijentovo poverenje u medicinski tim.

Preporučujemo članak, oksidativni stres simptomi.

Bolest nije draga ni samim lekarima, ali su tu na braniku između života i smrti, trudeći da se na najbolji mogući način pomognu svojim pacijentima.

Svako od nas mora preduzeti sve mere kako bismo što bolje očuvali život i kvalitet života koji nam je dat na poklon.

Stoga, preuzmimo odgovornost za svoje zdravlje.

Na kraju, istakao bih da je zalaganje lekara koji radi na odeljenjima sa akutnim stanjima u velikom procentu za divljenje, a to je nešto što se često zaboravlja.

Lekar prolazi svu muku sa vama. Verujte u to.

Akutna stanja su patološka stanja i bolesti koje imaju nagli početak, relativno kratak tok i veoma izražene simptome. Akutna bolest može biti praćena komplikacijama, može se potpuno izlečiti, ostaviti trajne posledice, a može završiti smrću ili preći u hroničnu bolest.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments