Kako ukloniti jutarnji bol u donjem delu ledja

Kako-ukloniti-bol-u-donjem-delu-ledja

Članak ažuriran 05. јан, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Pokazaćemo vam jednostavne i proverene vežbe za ledja kod kuće, koje će vam ukloniti bol u donjem delu leđa ( kičmi i kukovima ). Moderna medicina može da reši mnoge zdravstvene probleme, ali neke probleme poput bola u donjem delu ledja sa tabletama može da sanira, dok vežbe i istezanja su dugoročno rešenje.

hemoroidi
hemoroidi

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Niste jedini, skoro svako danas ima problema i oseća jutarnji bol u donjem delu leđa. Pokazaćemo vam najbolje vežbe za bol u donjem delu ledja da se i vi oslobodite ovog neprijatnog problema.

Srećom, alternativna medicina, u šta spadaju vežbe i korekcije tela, može mnogo da pomogne upravo kod takvih problema.

Vežbe za bol u donjem delu ledja

Pre nego što počnemo proverite stanje svojih ramena i odmah počnite da ih poparavljate. U stojećem stavu pokušajte da spojite prste iza leđa. Prvo jednom rukom, pa promenite ruku. Ako možete da dodirnete prste onda su vaša ramena u dobrom stanju i čestitamo vam na tome. Ali ako ne možete, onda uzmite peškir i tegljenjem popravite elastičnost ramena.

vezba-za-ramena-01
vezba-za-ramena-04

Najčešći uzrok bola i ukočenost u donjem delu ledja, nastaje usled nedostatka fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja tela ili sedenja ( naginjanja na jednu stranu ), nepravilnog dizanje tereta.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Sve to dovodi do toga da se neki zglob ili pršljen pomeri pa pritiska nerv, da se pomeri karlica, da su leđni mišići zategnuti a trbušni opušteni i obrnuto.

Ako u vašem mestu postoji DOBAR kiropraktičar, idite da vam namesti pršljenove kičme i ostale zglobove. Da vam oslobodi uklještene nerve zbog kojih osećate bol u nekom delu tela. Ako nemate kiropraktičara ili niste pristalica da vam neko “dira“ kičmu, onda radite vežbe za ledja kod kuće dva do tri dana u nedelji.

Vežbe za bol u donjem delu ledja radite i ako odete kod kiropraktičara. Većina ljudi ima obaveze, posao i nema se vremena za sebe koliko bi želeli, tako verovatno i vi nemate vremena, takoreći perete zube u hodu dok se oblačite za posao, školu ili hranjenje deteta.

hemoroidi

Da bi ti uštedeli vreme, odabrali smo najbolje vežbe za kičmu i kukove. Trening za uklonjanje bola u donjem delu leđa traje 10 minuta i nisu toliko intenzivne da će ćete se oznojiti pa možete da izbegnete tuširanje.

hemo 500x420

Radite dve vežbe istezanja, tri vežbe za gluteus ( zadnicu ), mišiće donjeg dela leđa i štrbušnjake, nameštajući karlicu u isto vreme. Posle svake vežbe i istezanja, malo prošetajte po sobi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Prvo uradite istezanje kičme. Jedna serija od po 6 ponavaljanja.

7zd3 istezanje kicme

Posle toga uradite vežbu za gluteus ( zadnjicu ) i donji deo leđa. Jedna serija po 20 ponavljanja. Kasnije možete raditi vežbu sa dodatom težinom. Ako nemate tegove, koristite napunjenu flašu sa vodom ili peskom.

Vezbe za bol u donjem delu ledja
7zd3 gluteus 03 napredna

Sledeće vežba je za trbušnjake koja neopterećuje kičmu. Jedna serija od po 20 ponavljanja je sasvim dovoljno.

Vežbe za kičmu i kukove

Kada ojačate, možete raditi i težu varijantu ove vežbe.

Vezbe za bol u donjem delu ledja
jutarnji bol u donjem delu leđa
Vežbe za kičmu i kukove
Vezbe za ledja kod kuce

Vežba za leđa i trbušnjake koja ne opterećuje kičmu, popularni Plank. U plank položaju ostanite 30 sec. Trudite se da vam leđa budu pravo. Vremenom možete povećati vreme na 1 do 3 minuta.

Kako ukloniti bol u donjem delu leđa

Istezanje i dekompresija cele kičme sa instant opuštanjem

Ako imate alat i volje možete napraviti rekvizit za ovo istezanje. Dve velike tiple u zid i na njih okačite dve ručke.

  • naslonite se leđima ka zidu
  • uhvatite ručke
  • polako se opuštajte

Ako vam prija i osećate rasterećenje u donjem delu kičme, svaki dan nastavite da povećavate težinu sve dok se potpuno ne okačite o ručke ( sa podignutim nogama od poda ). Ako osetite bol, odmah stanite !

jutarnji bol u donjem delu leđa

Gornja vežba je bolja ali ako nemate ručke za tegljenje, onda radite vežbe istezanja na dvosedu. Uklonićete bol u donjem delu leđa istezanjem kičme. Jedno ponavljanje u trajanju od 3 minuta.

Vezbe za ledja kod kuce

Dodatno istezanja donjeg dela leđa sa loptom ili tabureom. Možete postaviti dodatni jastuk ispod stomaka.

Vezbe za ledja kod kuce

Možda vam kontra položaj pruža bolje istezanje donjeg dela ledja.

Kako ukloniti bol u donjem delu leđa

Saveti za bol u donjem delu leđa

Vodite računa da pravilno sedite, bez krivljenja u jednu stranu. Izbegavajte da dižete teško sa leđima.

Kako ukloniti bol u donjem delu leđa

Pazite da necimnete leđa u stranu. Na primer kada pomerate stvari, nepravilno palite motornu testeru,… tada možete da cimnete i pomerite pršljen što može dovesti do uklještenja nerva.
Uzimajte magnezijum da vam opusti ukočene mišiće.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments