Banane i hemoroidi | krompir, kokice, ljuto i hemoroidi

banane i hemoroidi

Članak ažuriran 29. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Namirnice i hrana koju svakodnevno jedete može da pogorša vaš problem sa hemoroidima, da vas svrbe, bole i krvare. Loša ishrana pored pritiska u donjem delu stomaka su među glavnim uzročnicima da vam se hemoroidi pojave i pogoršaju.

hemoroidi
hemoroidi

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa hemoroidima. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Ishrana za hemoroide

Lista namirnica koje vam mogu olakšati ili pogoršati hemoroide.

Banane i hemoroidi – može pomoći

Kada imate problema sa hemoroidima, banane vam mogu pomoći jer sadrže dosta vlakana koje vam pomažu da imate redovno pražnjenje creva. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 3 gr. vlakana, dok je maksimalni dnevni unos vlakana 35gr.

Vlakna su važna za rad creva i sprečavanje zatvora, usporavaju razvoj hemoroida i njegovih simptoma (bol, svrab, krvarenje).

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Banane su bogate vitaminima i mineralima (kalijum, vitamin C i vitamin B6). Čuvaju vaš imuno sistem, krvni pritisak, mišiće i nerve.

Međutim, ako svakodnevno previše jedete banane ili neke druge namirnice koje su bogate vlaknima, možete sebi napraviti probavni problem, kao što je nadimanje stomaka ili gasovi.

hemo 500x420

Krompir za hemoroide – vodite računa

Kada imate hemoroide, unos krompira u umerenim količinama može smanjiti rizik od zatvora, koji je uobičajeni uzrok hemoroida.

Krompir je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su važna za održavanje redovnog pražnjenja creva i sprečavanje zatvora, pa smanjujete naprezanje u toaletu.

Krompir je bogat vitaminima i mineralima (vitamin C, kalijum i magnezijum).

Vodite računa na koji način spremate krompir, jer priprema može uticati na pogoršavanje simptoma hemoroida. Ako pripremate krompir sa visokomasnim sastojcima kao što su puter, pavlaka ili sir možete dobiti zatvor i pogoršati simptome.

Kada svakodnevno jedete prženi ili masni krompir, možete doprineti dehidraciji tela i dobiti zatvor. Pogledajte članak, dnevni unos vode koji se preporučuje.

Jaja i hemoroidi – vodite računa

Iako jaja nisu direktno povezana sa razvojem ili pogoršanjem hemoroida, način na koji spremate jaja mogu uticati na pogoršanje simptoma.

hemoroidi

Kada spremate jaja sa sastojcima koje imaju visok sadržaj masti kao što su puter, sir ili kajmak, možete napraviti zatvor, koji je uobičajeni uzrok za pojavu hemoroida. Zatvor dovodi da se naprežete u toaletu i pogoršate simptome.

Takođe možete biti osetljivi ili alergični na jaja, što može izazvati probavne simptome kao što su nadimanje stomaka, gasovi i dijareja. Ovi simptomi takođe mogu iritirati rektum i anus, pogoršavajući problem sa hemoroidima.

Bademi i hemoroidi – vodite računa

Bademi su dobar izvor vlakana koji vam pomažu u sprečavanju zatvora, uobičajenog uzroka hemoroida.

Međutim, unos badema takođe može pogoršati simptome hemoroida. Bademi, kao i drugi orašasti plodovi i semenke, imaju mnogo masti i mogu biti teško svarljivi za neke ljude.

Kada previše jedete bademe ili drugu hranu bogatom mastima, može se pojaviti dijareja, koja može iritirati i pogoršati simptome.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kokice i hemoroidi – može pogoršati

Kokice su popularna grickalica u svakoj kući, međutim ako imate hemoroide, jedenje kokica može pogoršati simptome.

Kokice su hrana bogata vlaknima, koja može biti korisna za sprečavanje zatvora, uobičajenog uzroka hemoroida. Međutim, kokice takođe mogu biti teške za varenje i mogu iritirati već osetljivo tkivo u rektumu i anusu.

Ljuske zrna kokica mogu se zaglaviti u naborima rektuma i izazvati iritaciju, što može pogoršati simptome hemoroida kao što su krvarenje, bol i nelagodnost tokom pražnjenja creva.

Pored toga, mnogi uživaju u dodavanju putera, soli i drugih preliva na svoje kokice, što može povećati sadržaj masti i natrijuma. Ishrana sa visokim sadržajem masti i natrijuma može dovesti do dehidracije, što može dodatno pogoršati simptome.

Ukloni Hemoroide sa Ishranom Video

Ljuto i hemoroidi – izbegavajte

Ljuti začini i čili papričice imaju mnogo zdravih nutrienata (vitamine i antioksidanse), uz to pružaju i bogat ukus vašoj hrani bez dodavanja nepotrebnih kalorija.

Kada imate hemoroide možete oklevati da jedete začinjenu hranu iz straha da će pojačati simptome (bol, svrab i krvarenje).

Iako postoje dokazi da ljuti začini ne uzrokuju probleme sa hemoroidima, začinjena hrana može dovesti do želudačnih smetnji što pojačava probleme sa hemoroidima.

Poznato je da čili povećava učestalost stolice što bi samo po sebi moglo biti uzročnik pogoršanja simptoma.

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Ljutina ne izaziva i ne pogoršava hemoroide, ali može da nadraži analne pukotine, pa iz tog razloga lekari obično zabranjuju takve namirnice svojim pacijentima.

U studiji objavljenoj u časopisu ”Bolesti debelog creva i rektuma”, istraživači su nasumično pratili osobe sa hemoroidima od kojih su neki uzimali placebo, a neki kapsule čilija u prahu. Otkriveno je da ljute kapsule nemaju efekta na simptome hemoroida.

Međutim, ovo ne važi za osobe koje imaju analne fisure (oštećenja u sluzokoži analnog kanala ili na samom izlazu anusa). One su izuzetno bolne i takođe zahtevaju terapiju, a istraživanja su pokazala da ljuta hrana može da ih dodatno iziritira.

Povezanost pojave hemoroida sa ishranom

Kada imate hemoroide, važno je da obratite pažnju na to kako različita hrana utiče na vaše simptome. Iako određene namirnice mogu pružiti vlakna i druge nutritivne prednosti, najbolje je da ih izbegavate ako pogoršavaju simptome hemoroida.

Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu koja uključuje hranu bogatom vlaknima kao što je voće, povrće i integralne žitarice, kao i da pijete puno vode i redovno vežbate. Ako imate uporne ili teške simptome hemoroida, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom za terapiju i lečenje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
2 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
Ivan
30/03/2024 20:51

imam problem sa hemoroidima