Hemoroidi u trudnoći | terapija i lečenje

hemoroidi u trudnoći

Članak ažuriran 02. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Hemoroidi su uobičajeni zdravstveni problem koji se može pojaviti kod bilo koga, u bilo kom uzrastu, a najčešće je tokom trudnoće. Hemoroidi u trudnoći mogu biti neprijatno i često bolno iskustvo za buduće majke.

Čestitam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnoge trudnice se suočavaju sa hemoroidima. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim problemom i postoji mnogo terapija koje vam mogu pomoći. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje tokom trudnoće.

Sadržaj

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Terapija i lečenje hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći nastaju usled povećanog pritiska na vene u donjem delu rektuma i anusa (čmara), izazvanog rastom materice, hormonskim promenama i zatvorom. Najčešći simptomi hemoroida u trudnoći su svrab, bol i krvarenje tokom pražnjenja creva ili otečeno područje oko anusa.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

hemoroidi
hemoroidi

Najuspešniji tretman za hemoroide u trudnoći je kombinacija promene životnog stila, lekova ili preparata. Promene u načinu života, kao što je unos više tečnosti, redovno vežbanje i ishrana bogata vlaknima, mogu pomoći u smanjenju zatvora, što može ublažiti simptome.

Za spoljne i unutrašnje hemoroide prve, druge i eventualno treće kategorije kod saniranja bola, svraba, krvarenje možete koristiti lekove koje vam prepiše lekar, preparate koje sadrže kortikosteroide ili prirodni preparat kao što je melem. Možete iskoristiti melem za hemoroide koji se pokazao odličnim u njihovom saniranju (bol, svrab, krvarenje i povlačenje), pogledajte cenu i iskustva korisnika, kliknite ovde.

U težim slučajevima, kada je hemoroid četvrte kategorije, lekar vam može predložiti operaciju da ga uklonite nakon porođaja, kao što su minimalno invazivne procedure ili operacija.

Lečenje hemoroida u trudnoći zavisi od težine simptoma i stadijuma trudnoće.

spoljasni hemoroidi slika
spoljašni hemoroidi
unutrasnji hemoroidi slike
Unutrašnji hemoroidi

Promena životnog stila

Izgleda jednostavno ali mnogim trudnicama nije lako da promene životni stil kako bi sanirali hemoroide. Ovo može uključivati ishranu bogatu vlaknima, unos vode (hidratacija), redovna fizička aktivnost (vežbanje) i izbegavanje zatvora, pogledajte članak probava i zatvor. Ove mere mogu pomoći u omekšavanju stolice, poboljšanju pražnjenja creva i smanjenju pritiska na rektalne vene.

Pored toga, praktikovanje sedećih kupki, korišćenje leda ili toplih obloga i higijena može pomoći u ublažavanju simptoma.

Izbegavajte naprezanje donjeg dela stomaka, jer pritisak vam pravi problem. Izbegavajte naprezanje u toaletu, dugo sedenje ili ležanje, nemojte dizati teške stvari.

Lekovi bez recepta

Lekovi bez recepta mogu pomoći u ublažavanju simptoma (bol, svrab i krvarenje) hemoroida, kao što su lekovi koji sadrže sastojke kao što su hamamelis, hidrokortizon i lidokain. Ovi lekovi mogu pomoći u smanjenju svraba, upale i bolova. Međutim, neophodno je pažljivo pratiti uputstva i ne koristiti ove preparate duže od nedelju dana bez konsultacije sa vašim lekarom.

Medicinske procedure

Ako promene u stilu života, lekovi ili preparati ne reše vaš problem, možda će biti potrebna medicinska intervencija. Ove intervencije su generalno bezbedne i uspešne, kao što je.

hemo 500x420

Ligacija gumenom trakom. Ova procedura uključuje postavljanje gumene trake na bazu hemoroida, koja prekida dotok krvi i uzrokuje da se hemoroid skupi i otpadne.

hemoroidi

Skleroterapija je ubrizgavanje rastvora u hemoroid, što dovodi do njegovog smanjivanja i stvrdnjavanja.

Infracrvena koagulacija je korišćenje uređaja koji emituje infracrveno svetlo za koagulaciju krvnih sudova u hemoroidu, što dovodi do njegovog smanjivanja i odpadanja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Hemoroidektomija je hirurško uklanjanje hemoroida. Ovo se obično primenjuje za teške ili uporne hemoroide četvrte kategorije koji ne reaguju na druge tretmane.

Hrana protiv hemoroida u trudnoći

Kada je u pitanju lečenje hemoroida u trudnoći, dijeta igra značajnu ulogu. Hrana bogata vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice, može pomoći u ublažavanju zatvora i poboljšanju pražnjenja creva. Neophodno je izbegavati prerađenu hranu, kofein, alkohol i začinjenu hranu, što može pogoršati simptome i pogoršati stanje. LINK

Izbegnite pojavu hemoroida u trudnoći

Hemoroidi se javljaju tokom trudnoće zbog nekoliko faktora, uključujući hormonske promene, povećan pritisak na vene u rektnom području i zatvor.

Dok su hemoroidi u trudnoći uobičajeni, postoje načini da se spreči njihovo pojavljivanje. Održavanje hidratacije, ishrana bogata vlaknima i redovno vežbanje mogu pomoći u sprečavanju zatvora i smanjenju pritiska na vene u rektumu i anusu. Izbegavajte da imate prekomernu težinu, ljutu i začinjenu hranu, kao i alkohol.

Hormonske promene

Tokom trudnoće, telo prolazi kroz različite hormonske promene koje mogu izazvati opuštanje vena. Ovo opuštanje može uticati na vene u rektnom području, čineći ih podložnijim otoku i upali. Pored toga, hormonske promene mogu usporiti probavni sistem, što dovodi do zatvora, što može pogoršati hemoroide.

Povećan pritisak na vene

Kako fetus raste, materica se širi i vrši pritisak na vene u predelu karlice i rektuma. Ovaj pritisak može uzrokovati da vene postanu otečene i upaljene, što dovodi do hemoroida.

Konstipacija

Zatvor je čest problem tokom trudnoće, posebno u kasnijim fazama. pogledajte članak probava i zatvor. To je zbog nekoliko faktora, uključujući hormonske promene, povećan pritisak na digestivni sistem i promene u ishrani. Zatvor može otežati pražnjenje creva i povećati opterećenje vena u rektnom području, što dovodi do hemoroida.

Izbegnite trombozu vene

Hemoroidi su otečene i upaljene vene u rektnom području, koje se mogu javiti iznutra ili spolja. Ovo oticanje može prouzrokovati da vene štrče i postanu bolne. Posvetite pažnju na ovaj problem i rešite ga što pre jer u težim slučajevima može doći do tromboze vena, što znači da se krvni ugrušci formiraju unutar vena, uzrokujući još veći bol i nelagodnost.

Melem za hemoroide koji se pokazao odličnim u njihovom saniranju (bol, svrab, krvarenje i povlačenje), pogledajte cenu i iskustva korisnika, kliknite ovde.

Činjenice o hemoroidima u trudnoći

Hemoroidi su uobičajeno stanje tokom trudnoće, ima ih do 50% trudnica.

Hemoroidi mogu varirati od blage nelagodnosti do jakog bola i krvarenja, ali se obično povlače nakon porođaja.

Hemoroidi nisu znak raka, ali je i dalje neophodno da razgovarate sa svojim lekarom ako vam se pojavi rektalno krvarenje iz anusa (čmara).

Kegelove vežbe, koje pomažu u jačanju mišića karlice, takođe mogu pomoći u sprečavanju i ublažavanju simptoma hemoroida tokom trudnoće. Video, Kegelove vežbe. Da li kegelove vežbe pomažu?

Hemoroidi su obično privremeno stanje tokom trudnoće, a većina slučajeva se rešava sama nakon porođaja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments