Ishrana koja zaustavlja dijareju

dijareja

Članak ažuriran 01. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Dijareja ( proliv ) je odbrambeni mehanizam vašeg organizma. Kada je imate više dana, može da dovede do gubitka tečnosti, slabosti i malaksalosti. Sa dijetom i ishranom možete zaustaviti dijareju.

Sadržaj

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Dijareja ( proliv ) je simptom upale creva, sa čestom i tečnom stolicom praćenom bolovima u stomaku, grčevima, visokom temperaturom ili povraćanjem. Dijareja predstavlja neku vrstu odbrambene reakcije kojom vaš organizam pokušava da izbaci štetne materije. Ta reakcija nije savršena i treba mu vaša pomoć da bi bio uspešan.

Dijareja obično traje tri dana do pet dana, ali ako traje duže od toga obavezno idite kod lekara.

hemoroidi
hemoroidi

Proliv (dijareja) najčešći uzrok nastanka

Virusi ( rota virus kod dece je jedan od najčešćih ).

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Bakterije i paraziti koji se preko zagadjene hrane i vode unesu u organizam ( najčešće bakterije koje uzrokuju proliv su Salmonella, Shigella, Campylobacter ). Bakterija Clostridium difficile, obično pravi problem nakon korišćenja antibiotika.

Upotreba antibiotika takođe može dovesti do proliva jer se njihovom prekomernom upotrebom remeti normalna fiziološka flora creva ( remeti se balans izmedju dobrih bakterija u crevima ) a to omogućava da se razmnože mikrooraganizmi zbog kojih ćete dobiti dijareju.

Najčešći paraziti za dobijanje dijareje su Giardia lamblia, Cryptosporodium i E. hystolitica.

Intolerancija ( nepodnosite ) na laktozu i večtački zasladjivači mogu pokrenuti dijareju.

hemo 500x420

Zdravstveni problemi digestivnog trakta kao što su ulcerozni kolitis, Kronova bolest, celijakija, iritabilni kolon ili nakon hirurške intervencije može se pojaviti dijareja.

hemoroidi

Namirnice koje zaustavlju dijareju

Kada nemate vremena da jedete ili jedete naručenu brzu hranu, pa unostite više kafe da biste ostali budni, sve to može stvoriti problem za vaš digestivni sistem. Dodatni problem stvara ako već skloni da burno reagujete na stres. Stres stimuliše vaše creva, kao i hrana. Kafa, čaj ili čokolada može stimulisati vaša creva da dobijete dijareju.

Kada je uzročnik dijareje virus unet preko hrane, vode ili prljavih ruku, trebate poštovati određeni režim ishrane. Trebate jesti laganu hranu kao pirinač na vodi, supe da bi nadoknadili tečnost i elektrolite. Jedite kuvanu šagarepu i krompir ali u manjoj količini i češće da ne bi preopteretili stomak. Izbegavajte mlečne proizvode u bilo kom obliku ( mleko, sir i jogurt ).

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Važno je da sprečite dehidrataciju, jer ćete biti slabi ( malaksali ) i žedni. Imaćete suvu kožu i sluznice. Retko mokrenje sa tamnim urinom i bićete dezorjentisani. Zato preko dana unosite dosta tečnosti, slanih rastvora i vode. Optimalni dnevni unos vode koji treba piti da bi bio zdrav.

Tečnost ne sme da bude preterano hladna, ni vruća da ne bi izritirali želudac i treba da pijete u malim gutljajima sa pauzom izmedju od 5 do 10 minuta. Kada imate temperaturu, možete da popijete lekove koje inače pijete kad imate temperaturu ( na primer Ibuprofen ).

Probiotici smanjuju simptome proliva jer sadrže dobre bakterije koje imate u crevima da opet uspostavite normalnu floru. U svakoj apoteci možete da ih kupite. Neki se uzimaju jednom dnevno, a neki više puta dnevno ( u apoteci će vam objasniti način uzimanja ).

Oni koji se uzimaju jednom dnevno imaju veću koncetraciju dobrih bakterija i dobri su kao preventiva kod blažih oblika dijareje gde stolica nije toliko učestala. Kada imate više od pet prolivastih stolica dnevno, tada su bolji probiotici koji se uzimaju više puta dnevno. Zato što sa svakom stolicom izbacite deo probiotika pa dobre bakterije nemaju vremena da nastane creva.

Lekovi koji se takođe uzimaju kada je dijareja praćena mučninom, povraćanjem i bolom u želucu su Inhibitori protonke pumpe ( omeprazole, pantoprazole, esomeprazol ). Ovi lekovi se uzimaju na preporuku i recept lekara. Nemojte ih uzimati samostalno, pogotovo ako ih nikada niste koristili.

Protiv mučnine uzmete vitamin B6. Metoklopramid ublažava simptome mučnine i možete ih uzimati ako ih lekar prepiše, jer taj lek ima neželjena dejstva sa drugim lekovima.

Kada je bakterijska infekcija ili parazitarna, koja se potvrdi davanjem stolice u mikrobiološkoj laboratoriji, tada će vam lekar propisati antibiotike ili antiparazitarne lekove.

Medikamenti kao sto su Loperamid i slični njemu treba koristiti isključivo kada vam lekar prepiše. Oni samo fizički zaustavljaju dijareju i time se zadržavaju štetne materije u crevima, kao i uzročnike dijareje bilo da su to virusi, bakterije, paraziti ili lekovi. Na taj način infekcija se zadržava u vašem stomaku, umesto da je izbacite napolje pa zbog toga lečenje traje duže. Ova vrsta medikamenata se uzima strogo kada vam lekar prepiše.

Lekar vam prepisuje antibiotike i antiparazitarne lekove, nemojte ih uzimati na svoju ruku.

Idite kod lekara kada imate simptome

  • Kada je i posle tri dana stolica retka i učestala kao prvog dana
  • Kada imate temperaturu preko 38,5C
  • Ako imate svežu krv u stolici ili crnu stolicu
  • Kada imate znake dehidratacije koji nikako da se povuku bez obzira šta pokušavate
  • Obavezno se javite lekaru čak i ako se nalazite na prelepoj plaži i najradije biste želeli da ostatak dana provedete pod suncobranom

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments